Episodit
-
Conny Sohlberg är presstalesman på Fonus. 2023 fick Conny tidningen Resumés utmärkelse som en av Årets Superkommunikatörer i Almedalen. Som förnyare av en traditionell bransch har han gläntat på dörren till en för oss lite hemlig värld. Följ med när en företrädare från en av landets största begravningsbyråer berättar om den stora utveckling som sker nu, den röda tråd han söker och vad undersökningen; svenskarna och döden visar. För Sverige är i förändring. Från de äldre generationerna där döden inte var något man skulle prata så mycket om, till nya generationer där man stolt vill visa upp den avlidne med hjälp av bilder, musik och utsmyckning. ”Vi vill berätta vem vi är”.
Om du vill kontakta Conny hittar du honom här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Niklas Forsenberg är grundare till Cynk, bolaget som inventerar avlidnas försäkringar i jakten på dolda pengar till dödsbon och efterlevande. Det händer att man inte förstår att en begravning kostar och då kan en försäkringsutbetalning bli förlösande. Niklas tror att runt 1 miljard kronor aldrig hittar fram till rätt personer. Lyssna och lär dig mer om hur det kan komma sig, men hör även Niklas berätta om sitt eget liv, hur han kom i kontakt med begravningsbranschen och vilka utvecklingsmöjligheter han ser där. Han tycker också att det är medan du lever du ska underlätta för dina närstående. ”Man bör faktiskt tänka på vad som händer den dagen jag dör. Det kan bli bråk i familjen för att det inte är löst”.
cynk.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Puuttuva jakso?
-
När Maria Ahlsdotter svarar i telefonen är det hon knappt hör, livskamratens sista rosslande dödsögonblick. Hela hennes livsuniversum kraschar. Men det ofattbara att hennes partner Betsy rycks bort visar sig inte vara tillräckligt hemskt. Sjukvårdens, polisens och samhällets hantering av partnerns plötsliga dödsfall är katastrofal. Ointresset, kylan, slarvet, avsaknaden av rutiner.
Ett oerhört gripande, men viktigt avsnitt om vad som kan vänta i dagens Sverige när det värsta tänkbara inträffar. Hör Maria berätta om det ödesdigra samtalet, de kritiska dagarna efter och hur hon hanterar sin absolut största livskris, bland annat genom egenförfattade texter. ”Längtan är något annat än saknaden.”
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Terese är grundaren av Foodfolder. Under de senaste sju åren har Terese kämpat mot bröstcancer, leukemi, hudcancer och stroke. Varje sjukdomsfall kunde ha lett till döden eller gett livslånga konsekvenser. Trots att Terese har upplevt mer än de flesta när det kommer till hopplöshet och förtvivlan, har hon alltid haft en positiv inställning och inte betraktat sig själv som särskilt sjuk. Hon tror att styrka och driv spelat en avgörande roll för hennes överlevnad och möjlighet att leva ett relativt normalt liv idag. Terese betonar vikten av att inte stänga ute allvarligt sjuka personer. Ge oss möjlighet att delta, och om man inte kan, tackar man nej. Men fortsätt att inkludera. En gripande berättelse om hur Terese klarat allvarlig sjukdom, återhämtning och sedan mötas av nya motgångar.
foodfolder.se
tobiasregistret.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Överläkare Hans Zingmark arbetar på intern- och lungmedicin på Halmstad sjukhus och forskar även om nära döden-upplevelser, NDU. 2023 fick han en studie publicerad i en internationellt vetenskaplig tidskrift. Trots att kroppen utifrån sett varit totalt avstängd har de varit med om tydliga och märkliga, men samtidigt positiva händelser, berättar han. NDU är kontroversiellt och delar både läkarkåren och allmänhet två läger - sant eller trams. Zingmark menar att det är viktigt att vi tar människor som upplevt NDU på fullt allvar och inte avvisar dem när de väl vågar berätta. Forskningen har förändrat hans syn både på livet och döden – ”Det finns en icke-fysisk aspekt av tillvaron”. Välkommen till en livepodd-inspelning från SBF, Sveriges auktoriserade begravningsbyråers kongress och mässa i Borlänge. Medpoddare är journalisten Susanne Westergren.
Studien: Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenological and hermeneutical study
Kontakt till Hans Zingmark och information om kurs/retreat: merom-ndu.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ullakarin Nyberg är överläkare inom psykiatri med inriktning på suicidprevention.
I Sverige är det cirka 4 personer om dagen som avslutar sina liv.
Ullakarin vill därför att vi ska prata mer med varandra om hur vi mår. Hon ser också tecken på att samhället håller på att öppna
upp kring det här tidigare mycket tabubelagda ämnet.
Ullakarins egen uppgift är att träffa de patienter som befinner sig i riskzonen för självmord.
Att påverka den som slutligen bestämt sig är oerhört svårt, men det går.
“Det enda som är farligt när man träffar en som tänker ta sitt liv är tystnad.”
Till dig som har självmordstankar
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.
Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.
Vem ska jag prata med?
Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.
Du kan till exempel kontakta:
Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.Källa: 1177.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det senaste avsnittet av min död min begravning inspelat den 28 februari, Olof Palmes dödsdag, gästas Barbro Ohlson Smith av Ingvar Carlsson. Han som mot sin önskan fick ta över ett jobb andra drömmer om. För Ingvar låg i stället en fruktansvärd anledning bakom det nya jobberbjudandet. Lyssna till Ingvars egen berättelse om hur döden följt honom sedan barnsben och lett till att han själv skrivit en bok om döden, den heter "I sällskap med döden". Hör honom berätta om hur kvinnorna i hans liv spelat en avgörande roll i de stora beslut han fattat kring sin karriär. Och om hans tankar kring den aktuella situationen i Europa och mediernas ansvar kring att hålla folkmoral och hopp uppe. Ett samtal med vår förre statsminister som ger oss inblickar i hans livslånga bana som statsman och politiker och om såren som aldrig kunnat läkas.
I sällskap med döden hittar ni här: https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/287976/i-sallskap-med-doden/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ylva Björnberg är fristående strateg och gör framtidsstudier inriktat på upplevelser, möten och arbetsliv. Ulrika Hammar är kommunikatör på RFSU och författare. På en fest kommer de i samtal om en svår händelse. En nära vän till Ulrika sedan femtio år, har oväntat avslutat sitt liv. Ylva blir tagen av Ulrikas jätteförlust och en tanke väcks, varför görs inget för den som blir kvar när någon går bort? I avsnittet berättar de om den sorgeritual de skapade för Ulrikas tre tydliga sorger beträffande väninnan Stina*. Och ritualen som ett sätt att tillsammans med andra kunna bearbeta livets olika skeden. "Finns det någonting mer meningsfullt än att hjälpa varandra leva våra liv och gå igenom det vi går igenom?"
* Stina hette egentligen något annat, men av omsorg gentemot andra som också kände henne har vi valt ett annat namn under det här samtalet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
- AI kommer att göra oss odödliga. Tomas Seo är innovationsstrateg, rådgivare till ledningsgrupper och
ger ut nyhetsbrevet Detta förändrar ju allt! Människans nuvarande stadier, liv eller död, menar Tomas att tekniken kommer att sudda
ut. ”Hittills har alla dött, men det finns en möjlighet att våra barn blir odödliga.”
Tomas har förberett sig genom att spara all epost han skickat för att träna en bot att bli den eviga Tomas.
Han ser positivt på AI, de tråkiga arbetsuppgifterna försvinner och vi kan utnyttja våra liv på intressantare sätt.
Traditionella statusmarkörer som pengar ersätts av mer livsbejakande som konst och kultur.
Men för att inte halka efter i den stora förändringen, måste alla börja använda AI, speciellt kvinnor.
dfja.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tobias Peedu är advokat med inriktning på familjerätt. Hans klienter är till störst del företagare och ägarfamiljer, i flera fall, andra generationen. Tobias tar oss igenom en mängd scenarier som visar komplexiteten i frågeställningarna. Särkullsbarn, skevdelning, generationsskiften, skilsmässor, plötslig död. Hans uppgift är att gnugga kristallkulan och försöka se in i framtiden. Men att vi dör är det enda vi säkert vet om livet. Efter 25 år har Tobias lärt sig läsa människor och känner av när de har funderingar. Värst är ifall det finns risk för kaos, vilket både kan bero på den döde eller de efterlevande. ”Det finns testamenten som skrivs för att skapa mesta möjliga osämja.”
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Marianne Goldman är dramatiker, författare och samtalsterapeut. När hon är 32 dör hennes mamma och
insikten att de inte får mer tid tillsammans drabbar Marianne. Hon blir dramatiker. Nu följer ett liv av författande kring ångest och död, förhållandet mellan mor och dotter och det judiska, men alltid med en stor dos svart humor. Marianne skildrar svåra processer och i pjäsformatet som bygger på konflikt, kan båda parter ha rätt. För det allra svåraste kan vara att bara lyssna på den som är sjuk. ”Man blir inget helgon bara för att man har det svårt”. Följ med på ett energifyllt samtal med avstamp i Mariannes liv och författarskap.
Köp Mariannes bok här: https://www.adlibris.com/se/bok/sag-inte-forlat-9789188383990
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Inga Bjerner Åkerlund är sjuksköterskan som först började arbeta inom neonatal sjukvård, för att senare gå över till hospis. Där ville hon gärna uppfylla sina patienters enskilda önskemål, som att gå på festival eller åka till landet en sista gång. Hennes yrkesval kan ha förstärkts av att Inga själv förlorat två barn. Hon levde även en tid i Tanzania där de har en annan syn på liv och död. Många afrikanska kvinnor har ett av sina barn under jorden. Inga har en bestämd syn på att alla liv är lika värda, korta som långa. Ett liv ska inte heller betygsättas med hur många dagar man levt och vad har man åstadkommit. ”Har man levt och har man dött, det är det som är värt”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Anders Åkerlund är både präst, skogsbrukare, översättare av swahili och reseledare. Anders utgångspunkt är att varje människa bidrar med någonting. Nyfikenheten, öppenheten och humorn har han fått av släkten i Dalarna. Han berättar om hur det svenska ”gråa mitten” står i kontrast mot afrikansk smärta och lust. Kulturer med annorlunda livssyn mot vår, där bara det som går att väga och mäta ges betydelse. Anders har aldrig ett färdigt manus och har lett begravningsakter i kyrkor, vardagsrum och på sommarängar. ”Att sitta med människor i sorg är viktigt. På deras villkor. Och lyssna”. Välkommen till en hjärtlig pratstund där historier om sorg, skratt och tillstånd bortanför orden lär oss något mer om livet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Journalisten Bo Hedin och författaren Arne Norlin har gett ut boken "Bland berömda svenskar. 62 promenader på Stockholms begravningsplatser". Under pandemin började de vandra tillsammans och idén tog form under en promenad på Skogskyrkogården. Hör om Carin Göring, gift med nazisten Herman, som begravdes fyra gånger, graven som tros ha inspirerat Astrid Lindgren till "Bröderna Lejonhjärta" och kulturens kändistäta kyrkogård Katarina på Södermalm. De berättar också vilka begravningsplatser som de tycker är vackrast. "De är ofta en kombination av fakta, känsla och vacker arkitektur", säger de.
Här finns boken att köpa. https://www.adlibris.com/se/bok/bland-beromda-svenskar-62-promenader-pa-stockholms-begravningsplatser-9789180185028
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ingegerd Widell är verksamhetsutvecklare inom folkbokföring på Skatteverket och en av dem som utvecklat efterlevandeguiden. En praktisk guide som Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket tillsammans tagit fram för att underlätta allt arbete kring ett dödsfall. Praktiska råd, juridik och lagar. Efterlevandeguiden måste kunna hjälpa alla, oavsett vem och vilka frågeställningar de kan tänkas ha. För behoven kan te sig helt olika inför, under och åren efter en begravning. Ingegerd är lite förvånad över att anhöriga i Sverige är så svåra att boka in för en begravning jämfört med andra länder. ”Där sätter man av sin tid direkt, i Sverige är det på gränsen till en filofaxövning”.
https://www.efterlevandeguiden.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ulf Lernéus är förbundsdirektör för SBF Svenska Begravningsbyråers Förbund. Vi möter honom i en livepodd som spelades in på Svenska Begravningsbyråers Förbundskongress i Växjö där också journalisten Susanne Westergren medverkar. Ulf berättar om hur han redan som 15-årig prästson bestämde sig. Det fanns något speciellt med värdigheten i en begravning som lockade. Häng med på ett energifyllt samtal kring begravningar med Ulfs personliga reflektioner över utvecklingen, intressanta fakta, bra tips och en hel del humor. ”Är det bara farfars huvud i urnan?”.
https://www.begravningar.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Christina Rindsjö är holistisk entreprenör vilket betyder att se helheten och ta hänsyn till både det vetenskapliga och det andliga. Sen flera år präglar vattnets betydelse henne och hon har tagit fram en unik vattenflaska som förbättrar vattnets kvalitet. För Christina har olika livshändelser lett till uppvaknanden och nya vägval, där flera nära dödsfall fungerat som bränsle och djupa insikter för det fortsatta livet här på jorden. Buddhismen ligger henne nära hjärtat för att den innehåller så mycket visdom och värdefulla livsverktyg; ”Vi är en del av något större och allt hänger ihop" Christina bjuder oss på en målande beskrivning av sin mammas bortgång och begravning.
Vill ni ha kontakt med Christina:
www.onewell.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Py Bäckman är låtskrivare och sångerska. Uppväxt när söndagsskola och kyrkan var första mötet med musik för många barn. Så kom Elvis och musiken blev en livsstil som ledsagat henne genom livet. Hon har turnerat med band, skrivit åt andra, översatt musikaler, skrivit filmmusik, men ändå haft kvar en koppling till kyrkan. Py uppträder ofta i kyrkor och har flera psalmer med i psalmboken, där Stad i ljus är mest känd. Hör Pys livsresa, hennes syn på livet, religion, sorg och död. När det går bra att sjunga på begravningar och när det inte bara går. Och tankarna kring hantverket, skrivandet; ”För mig är det alltid roligt att sätta mig ned och skriva”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jenny Hagman är mental tränare, yogalärare och coach inom idrott och ledarskap. Från ha varit golfproffs och vd ägnar hon idag sina dagar åt att hjälpa andra. Jenny menar att det är viktigt att styra tankens kraft, för det vi sätter fokus på kommer att växa. Att välja vad man tänker på är lika viktigt för hälsan som maten vi äter. Rädslor står ofta i vägen för vår potential och döden kan vara en sådan rädsla. Jenny tror att ifall vi pratade mer om döden och inte bara i samband med sorg skulle det inte vara så svårt. ”Varje dag kan vi vakna upp och välja vad vi ska göra med den här dagen”.
www.jennyhagman.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sven Irving är journalist och tidigare nyhetschef på TV4. Som nyhetschef har Sven arbetat väldigt nära döden, där det värsta scenariot blev verklighet då en nära kollega på uppdrag dog i tjänsten.
Han berättar om hur man värderar en nyhet, vad man rapporterar och hur man tänker kring etik. Sven anser att journalistik helst bör gå bakom rubriker och förklara sammanhang.
Det är också viktigt att fortsatt vara människa och inte låta själva nyheten ta över. ”För stunden kan du se bortom tragiken, men den är alltid närvarande, annars skulle allt landa i cynism”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Näytä enemmän