Episodit
-
Jeroen Stek is relatietherapeut, trainer en theatermaker en gebruikt al deze speelvelden om te ontdekken en onderzoeken hoe relaties werken. Hoe hou je het spannend? Hoe blijf je nieuwsgierig naar elkaar? Hoe ontdek je elkaar steeds opnieuw in een langdurige monogame relatie, of een niet monogame relatie; want voor Jeroen gaat het er niet om welke relatievorm je kiest, maar wel dat je toegewijd investeert in je liefdesrelatie. En soms doe je dat door de ander een ongemakkelijke boodschap te brengen, eerlijk te zijn over een kwetsbaar onderwerp, te onthullen waar je ten diepste vandaan komt.
Meer over Jeroen: https://www.maarsinghenvansteijn.nl/leeuwarden/over-ons/onze-mensen/jeroen-stek/
Www.mens2producties.nl
-
In haar werk met vrouwen en stellen is Marian Rose Fölser altijd op zoek naar de dieper laag waar op het licht mag gaan schijnen. Deze drang komt ook voort uit ervaringen in haar eigen relaties en steeds zet ze zich in om stellen en vooral vrouwen bij hun diepe kern te laten komen. De uitdagingen waarvoor vrouwen in de relatie staan, het durven voelen van eigen wensen en verlangens, het niet alleen maar dienstbaar of harmonie-gericht zijn: alle aspecten komen aan bod in het gesprek dat we hadden. Wie meer wil weten over haar werk:
www.hart-academy.nl
www.soulretreate.nl
www.relatieacademie.be
-
Puuttuva jakso?
-
William Wilson is actief als trainer, systemisch coach en relatietherapeut. Wat betekent het voor een man in de relatie als hij komt uit een jeugd met een afwezige vader, of juist een afwezige moeder? Wat zegt hechting over het relateer-vermogen? William heeft het mannelijke aspect in zichzelf diepgaand onderzocht en geïntegreerd. Mannenwerk, Systemisch Werk en Lichaamswerk maken hem tot de man die hij nu is, ook in de relatie.
Meer over William: www.williamwilson.nl, www.soulretreat.nl
TedTalk sexual fantasy
-
Bart en Nynke hebben elkaar gevonden na een periode van vrijheid en daarvoor lange huwelijken. De vrijheid heeft ze laten proeven aan een leven zonder grenzen. Tegelijkertijd willen ze dolgraag relateren vanuit diepe liefde met één partner. Ze noemen hun relatie monogaam, en toch blijkt dat er over en weer ruimte is, dat er wordt geëxperimenteerd. Maar belangrijker is dat ze alles durven inbrengen omdat ze een veilige bedding hebben gevonden, waarbinnen ze hun jaloezie en triggers ervaren en onderkennen en tegelijkertijd steeds in gesprek blijven en het gunnen en fantaseren de overhand houdt. een prachtige inspiratie voor stellen die zich afvragen hoe ze gesprekken met elkaar kunnen starten.
meer over Nynke: wekelijks post ze op Insta over de relatie, account bijNynke
https://www.instagram.com/bijnynke?igsh=aXd6dGI2emhoM295
-
Te gast is Joost Horsten, relatiecoach binnen www.liefdebuitendelijntjes.nl en ervaringsdeskundige in polyamoreus relateren. Volgens hem heeft het zijn hart vergroot, zijn vermogen om lief te hebben een nieuwe diepte gegeven. Prachtig, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.
Met hem bespreek ik zijn ervaringen en inzichten, tips en aanbevelingen voor mensen die zich afvragen of het mag: houden van meer dan één partner. Of die gevoelens voor meerdere mensen hebben en zich afvragen welke stappen te zetten. En uiteindelijk is er ook de boodschap dat in iedere relatie dit gesprek gevoerd mag worden om onderzoekend en nieuwsgierig naar elkaar te blijven en de relatie fluïde en voedend te houden. Een gesprek kortom dat past binnen Nieuwe Monogamie.
-
In afl. 13 is Renate Zom te gast. Als relatietherapeut in Zeist (www.praktijkinverbinding.com) komt zij vaak stellen tegen die het niet gelukt is om tijdig te onthullen en uit te spreken. Ook in haar eigen relatie heeft ze periodes gehad waarin elkaar bereiken te uitdagend was. Ze combineert haar ervaringen, inzichten en kennis in haar aanpak en vertelt hier kwetsbaar eerlijk over.
-
In aflevering 12 zijn Marij en Theo te gast, een koppel dat vanaf de start van hun relateren zonder etiket en blauwdruk en stapsgewijs evolueren in hun verbinding. Steeds is er afstemming, zelfonderzoek, bevraging vanuit het hart en steeds verder verdiept hun verbinding zich en waaiert steeds breder uit. Hoor de liefde stromen in hun verhaal en hoor ook welke thema’s terugkeren als spannend en misschien zelfs uitdagend. Maar steeds wint de liefde en groeien ze individueel en samen.
Wie meer over Marij wil weten : www.marijvanherck.nl
Wie meer over Theo wil lezen: www.abhika.nl
-
Qruun legt uit waarom Traditionele Monogamie, het standaard relatie-model dat we leren via sprookjes, meestal niet werkt en waarom Nieuwe Monogamie voor alle typen relaties wél werkt. Maar waarom leren we het dan niet? Waarom laten we ons allemaal in de kooi leiden, waarvan we met enige kennis begrijpen dat die uiteindelijk te krap is voor bijna iedereen én ons verleidt tot niet helpend gedrag?
Maar Nieuwe Monogamie inzetten? Hoe doe je dat dan? Welke gesprekken voer je met elkaar? En waarover moet je dan nadenken en misschien fantaseren?
-
Edward de Boer is relatietherapeut in Amsterdam. Met hem bespreekt Qruun de typische patronen na het uitkomen van een affaire binnen een Traditioneel Monogame relatie. Hoe ga je verder met elkaar? Hoe rond je het af met de affaire partner? Of is de affaire partner de katalysator van een moeilijk besluit binnen je eigen relatie?
En wat zou het verschil zijn met een Nieuwe Monogamie relatie?
Meer informatie over Edward kun je vinden op zijn website: https://www.propioforsa-coachingenrelaties.nl
-
Binnen relaties zijn intimiteit en seksualiteit vanzelfsprekend van groot belang. Partners ontmoeten elkaar keer op keer op de huidgrens: wie breng je in met jezelf? welke energie draag je bij je? Zit er nog iets tussen jullie? Tijn Verhoeven, relatietherapeut, leert koppels dit heel bewust met elkaar te onderzoeken zodat de liefde en fysieke intimiteit kan stromen en levensenergie oplevert. De kernboodschap daarmee ook: ‘Mannen! kalm aan..'
-
Vaak wordt bij relatieproblemen veronderstelt dat als we de jeugdtrauma’s onder ogen zien helen en als we vervolgens goed leren communiceren, de seksualiteit vanzelf op gang komt en op gang blijft. Dat blijkt heel vaak een misvatting. Met Stefanie onderzoek ik of het pad andersom, dus juist via de seksualiteit de intimiteit en connectie herstellen, niet een even begaanbare weg zou kunnen zijn.
-
Eerlijk zijn, leven vanuit het hart, vanuit de wens de liefde te laten overwinnen de moeilijkste gesprekken met je partner durven voeren: Adelka Vendl, psycholoog en provocatief coach en relatietherapeut, deelt haar visie en ervaringen. Meerdere keren komen we samen op plekken van ontroering, ons realiserend hoe prachtig én uitdagend liefdesrelaties zijn.
-
Intimiteitscoach en lichaamsgericht therapeut Frederique van der Hoeven ‘heeft altijd een huifkar klaar staan om te vertrekken’. Vanuit deze metafoor voeren we een gesprek over vrouwen, intimiteit en seksualiteit. Over autonoom zijn en trouw zijn aan je eigen kern, wensen en verlangens. En hoe de verschillen tussen mannen en vrouwen dit soms lastig maken. Vindt Frederique via www.massagebijfrederique.nl
-
Binnen relaties wordt enorm gekeken naar de hechtingsstijl van partners en lijkt het er soms op dat als we de hechtingsstijl maar kennen, we ook weten welke problemen ze partners zullen tegenkomen. Intimiteit- en bevrijdingscoach Lieke van der Vorst vertelt hoe zij aan het eind van haar zoektocht kwam tot de keuze voor Onthechten. Ze vertelt over haar boek en haar tantrische Tempel-avonden op maat. Wil je meer over haar lezen: www.liekeraakt.nl
-
Een affaire zou je ‘het eenzijdig openen van de relatie, zonder communicatie’ kunnen noemen: geheel passend binnen Traditionele Monogamie. Bij Nieuwe Monogamie kiezen stellen soms samen om de relatie te openen; welke redenen hebben zij daarvoor? En waarover moeten ze het dan met elkaar hebben? Marian Kok, relatie- en traumatherapeut, begeleidt stellen bij dit proces en bespreekt met Qruun de do’s and don’ts.
-
Qruun praat met Erik van Nieuwburg a.k.a. The Mentor of Men of de verschillende strategieën die mannen en vrouwen hanteren om dingen voor elkaar te krijgen in de relatie. En waar in de kindertijd leren we deze strategieën van onze voorbeelden, onze ouders? Uitgebreid aan bod komt de voorsprong van vrouwen dankzij 4 feministische golven: de vraag ‘wat wil de vrouw’ wordt steeds vaker en duidelijker beantwoord. Mannen proberen als spartelende kinderen de inhaalslag te maken, bij hun diepere laag te komen, bij gevoel en emotie. En dat in de hoop ‘verbinding’ tot stand te brengen in de relatie.
-
Om de erotiek in de relatie spannend te houden, is een hele klus, zeker als je samen kinderen krijgen en getroffen wordt door life-events. Maar niet alleen dat: veel stellen hanteren een steeds kleiner repertoire bij hun vrijpartijen en het script dat wordt gevolgd wordt steeds voorspelbaarder. Maar niet als het aan Anneke van Bokhoven ligt. Zij helpt vrouwen, mannen en koppels met het opnieuw opbouwen van de erotiek samen, van het veranderen van tempo, intentie, energie, kortom: het Script. Cliënten vernieuwen zo een belangrijk stuk van de relatie, de plek waarin partners ‘met elkaar spelen’ en erotisch plezier maken.
-
Ninouk Hehenkamp is lichaamsgericht therapeut en coach. Zij leert haar cliënten op de eerste plaats om trouw aan zichzelf te zijn en het leven vol aan te gaan met als kompas ons diepste buikgevoel. Ze organiseert truffelceremonies en wandelreizen, met als thema ‘de Reis van de Held ‘, alles gericht op het versterken van de autonomie van haar cliënten. In het gesprek met Qruun komt aan de orde wat je allemaal in de relatie kunt tegenkomen als je gaat luisteren naar je buik en je partner confronteert met je wensen en verlangens, behoeften en belangen. Lang niet altijd makkelijk, maar wel de moeite waard.
meer over Ninouk: www.ninouk.nl
-
Qruun Schram is relatietherapeut in Hilversum en inspirator van Nieuwe Monogamie in Nederland. Hij legt uit wat met Nieuwe Monogamie wordt bedoeld, waar het verschil zit met Traditionele Monogamie en waarom het belangrijk is dat we de koers van Nieuwe Monogamie met zijn allen gaan varen. Zijn motto: ‘Dat intussen meer dan 50% van de huwelijken en geregistreerd partnerschappen sneuvelt… dat moeten we niet willen, en dat is ook niet nodig, als we maar durven uit onze comfortzone te stappen.’