Episodit
-
Førstekandidat for MDG i Sogn og Fjordane, Marius Dalin, er lege og har fartstid hos Leger uten grenser i Sør Sudan. Heime i Sunnfjord ønskjer han no sterkt å kjempe for den langsiktige politikken:
«Jeg mener de lange linjene, framtiden langt der framme, er et hensyn som i veldig liten grad kommer fram i politikken […] det er viktig for mine etterkommere å kunne ha en intakt natur, et intakt økosystem med dyr, planter og alt det innebærer, også fordi jeg mener det har en verdi i seg selv, til og med der hvor ingen ser det. Vi har et ansvar både for våre etterkommere, men også for andre arter. Da er det viktig at vi ikke bare tar kortsiktige hensyn her og nå, vi må ta vare på naturen, klima og hverandre.»
-
28 år gamle Stig Even Lillestøl skildrar seg sjølv som «veldig engasjert og interessert i mange politiske saker». Det førte han inn i politiske verv – og no inn på førsteplassen på Sogn og Fjordane sin stortingsliste. Energi er eit favorittema, og han meiner både kjernekraft og olje og gass har ein viktig plass i jobben med å kutte CO2-utslepp:
«Det er heilt utruleg kva mengder CO2 vi kan kutte ved rett og slett fortsette å pumpe olje og gass.[…] Den energien vi eksporterer bidreg til at europeiske utslipp går drastisk ned.»
-
Puuttuva jakso?
-
Hege Lothe arbeider til dagleg i Noregs Mållag, har nyleg gått av som leiar i Vestland SV, og er nå vald som 1. kandidat til Stortinget for Sogn og Fjordane krins. Ho snakkar varmt om hjørnesteinbedrifta Brødrene Aa i heimkommunen Gloppen som har satsa på bygging av fossilfrie hurtigbåtar og bidreg til store kutt i CO2-utslepp. (Etter at opptaket vart gjort i mai, blei denne bedrifta slått konkurs.) Ho er kritisk til at Storting og regjering ikkje stiller med løyvingar som gjer elektrifiseringa mogeleg:
«Det er kjempeviktig. Masse utslepp frå desse hurtigbåtane som vi må ha for å halde fylket samla både for næringsliv og folk, og så ser vi at Staten, Stortinget, regjeringa ikkje vil stille opp med løyvingar.»
-
23 år gamle Joel Ystebø har steget raskt i gradene i KrF. Han ble valgt inn i Bergen bystyre i 2019 og har sittet i KrFs sentralstyre siden 2020. Som nybakt far søker han nå stortingsplass – og i denne samtalen peker han på en sterk forbindelse mellom partiet sitt og miljøbevegelsen:
«Da KrF ble etablert var jo en sentral del av det et oppgjør med materialismen, og det er jo også sentralt i miljøbevegelsen […] det idé- og verdifellesskapet er underkommunisert […] Vi har hatt et samfunn som i mange år har gått i materialistisk retning.»
-
Sveinung Rotevatn blei første gong valt inn for Venstre på Stortinget i 2013. Han er utdanna jurist, og var klima- og miljøminister i Solbergregjeringa frå 2020 til 2021. Som ungdom var han guide for turistar til Briksdalsbreen i Nordfjord – og det var då han såg kor mykje breen hadde smelta på relativt kort tid at han forsto at verda må ta klima- og naturkrisa på alvor:
«Alle forsikrar både bil og hus og det vi har, og vi brukar ein ganske stor del av privatøkonomien vår på å betale dei forsikringane, men den heilt marginale delen av verdensøkonomien vi treng å bruke på å stoppe klimaendringane – det sit av ein eller annan grunn veldig langt inne å faktisk bruke bittelitt pengar på.»
-
Kjersti Toppe er førstekandidat for SP i Hordaland. Ho er utdanna lege, har site på Stortinget sidan 2009 og var barne- og familieminister frå okt 2021- feb 2025. Ho seier dette om klimamåla i Vestland:
«Eg vil gi honnør til fylkeskommunen og næringslivet her for at dei er veldig frempå og set tydelege, høgare mål enn det vi kanskje gjer nasjonalt – og det blir jo lagt merke til.»
-
Helge Andre Njåstad (FRP) har 12 år bak seg på Stortinget der han no er leiar for justiskomiteen. Han har også vore ordførar i Austevoll og fylkespolitikar i Vestland. Han meiner vi må sjå klimapolitikken i ein global samanheng:
«Viss man ser Kina sine utslepp opp mot Norge så ser man kor liten Norge er, så då er det betre å få gjort ting i den store verden og ikkje gjera ting som plagar norsk næringsliv og norske innbyggarar og gjer oss endå meir sårbare i beredskapssamanheng.»
-
Frøya Sjursæther, født i 2006, er blant de yngste som stiller i årets stortingsvalg. Hun er politisk nestleder i Grønn Ungdom og MDGs førstekandidat i Hordaland. Hun mener klimasaken og sikkerhetspolitikk henger sammen:
«Klimapolitikk er jo sikkerhetspolitikk. Det er ingenting som kommer til å gå så hardt ut over den globale sikkerheten som det klimakrisen vil. Det vil føre til mer sykdomsspredning, mer ressursmangler, mer krig og konflikt sannsynligvis, og flere deler av verden kommer til å bli ubeboelig.»
-
Ove Trellevik (H) står på andre plass på Høgre si liste etter Erna Solberg og er rimeleg trygg på å få stortingsplass. Han kallar seg sjølv ein kystgut, oppvaksen i havgapet i Øygarden, som ønskjer gode levevilkår på kysten i framtida. Han seier også dette om Norges oljeproduksjon:
«Oljeprodukt vil me komme til å ha bruk for i lang tid. […] Det er ni gongar mindre utslepp å få gass frå Norge enn å få LNG-gass frå USA. Så Europa ønskjer meir røyrgass frå Norge for å omstille seg vekk frå kullkraft.»
-
Marthe Hammer har vært fylkespolitiker for SV i mange år. I denne episoden sier hun blant annet dette:
«For meg som har fire barn er det et spørsmål om hvilken verden jeg vil overlate til neste generasjon […] og det hviler et ekstra ansvar på Norge som har tjent så mye på oljeindustri å meisle ut en retning for å nå våre klimamål.»
-
Rune Bakervik er en erfaren lokalpolitiker og tidligere ordfører fra Bergen. Nå står han på sikker stortingsplass høsten 2025. Han sier blant annet dette:
«Vi må klare å sette klimakampen inn i de andre krisene i verden. Det at klima får så stor negativ påvirkning truer også vår sikkerhet på andre områder.»
-
Det er Stortingsvalg 8. september! Lurer du på hva politikere som stiller til valg i Vestland fylke vil gjøre for klima og natur? Hør leder i Klimapartnere Vestland Renate Nedregård og nestleder Arild Sondre Sekse snakke om den nye podcastserien «Valg på vippepunktet».
-
15. oktober feiret vi ti år siden etableringen av Klimapartnere i Hordaland under toppledermøtet hos Oseana kunst- og kulturscene i Bjørnafjorden.
Der tok Renate en prat med Klimapartnere Vestland/Hordlands første leder Helene Frihammer, medstifter Lars-Henrik Paarup Michelsen i Norsk Klimastiftelse og leder av Klimapartnere Agder, som var først ut med Klimapartnere for 15 år siden.
Hvorfor ble Klimapartnere opprettet i utgangspunktet? Hvordan gikk det da det skulle spres til Hordaland og hva har vi fått til på de ti årene vi har hatt Klimapartnere i Hordaland/Vestland?
-
Hvordan snakker vi om bærekraftsarbeidet vi gjør? Å fortelle de gode historiene om bærekraftsarbeid er viktig, men kan være vanskelig og litt skummelt. Vi har fått med oss Katherine Duarte som nettopp har gitt ut boken "Bærekraftskommunikasjon: 5 nøkler som skaper tillit og vekst for din virksomhet" for å gi oss noen tips om hvordan vi snakker om bærekraft.
-
Klimaregnskapet er et av de viktigste verktøyene vi har i Klimapartnere. Vi har fått med oss Ingveig Holand Wahl, seniorrådgiver i Asplan Viak, for å klare opp i noen spørsmål vi ofte får om å føre klimaregnskap.
-
De fleste virksomheter har 80 til 90 prosent av sine utslipp i verdikjeden, eller scope 3. Vi har fått med oss Berit Høisen, Klimapartneres nyansatte prosjektleder for utslippskutt i virksomheters verdikjede. Hvorfor er scope 3 så vanskelig? Og hvor kan man begynne?
-
Vi er på klimafestival! I denne episoden sender vi fra podcastsstudioet til Varmere Våtere Villere på Kulturhuset i Bergen. Vi har fått med oss Lars Ove Kvalbein, spesialrådgiver i seksjon for bærekraftig mobilitet i Bergen kommune og Tori Langaas, ansvarlig for brukeropplevelser i Dele (tidligere Bildeleringen) for å snakke om bildeling. Finnes det løsninger som kan redusere bilen sin påvirkning på klima og natur, uten at det går utover hverdagen til folk flest, næringsliv og kommuner? Vi forteller hvorfor det er vinn-vinn-vinn å bytte ut firmabilen med en delebil.
-
Vi er på klimafestival! I denne episoden sender vi fra podcastsstudioet til Varmere Våtere Villere på Kulturhuset i Bergen. Sammen med Stina Oseland, direktør klimaetaten i Bergen kommune, oppsummerer vi årets happening for klimaengasjerte. Kan vi løse klimakrisen med en festival? Og hva kan vi ta med oss videre?
-
I Norge kaster vi rundt 85 kg mat per innbygger hvert år. Dette ville gründerne bak MER ENN gjøre noe med. Hvordan ble MER ENN til? Og hvordan kan man lykkes som gründer? I denne episoden har vi fått besøk av tidligere landslagspiller i fotball og gründeren bak MER ENN, Ingrid Spord som deler sine erfaringer.
-
I denne episoden besøker vi administrerende direktør i Helse Bergen, Eivind Hansen. Hva handler klimaarbeidet om i et stort helseforetak? Og hva tenker han rundt sin rolle som leder? Vi lar oss inspirere av engasjementet for klima, miljø og helse i korridorene på Haukeland.
- Näytä enemmän