Episodit
-
I EU strides landene om en ny licens til kemigiganten Monsanto til at sælge sprøjtemidlet Roundup. Internationale forskere siger, at det sandsynligvis er kræftfremkaldende, mens EU's egne forskere frikender det. Orientering Weekend taler med en konventionel landmand, der længe har nægtet at bruge Roundup-foder til sine dyr. Han fortæller, hvad der er sket ved det.
Vi ser også tilbage på sidste weekends valg i Japan, hvor kun halvdelen af alle stemmeberettigede mødte op ved stemmeurnerne. Særligt de unge stemmer ikke, og det fænomen bliver forklaret af en forsker, som til daglig underviser unge japanere.
De yngste danske vælgere har svært ved at finde interesse for det kommende kommunalvalg, men de unge selv har et bud på, hvad der kan ændre ved det.
Vært Karen Hjulmand. -
Det russiske præsidentvalg fik en ekstra farveklat i denne uge, da TV-værten og kendissen Xenia Sobtjak meddelte, at hun stiller op. Hun kalder sig opposition, men hendes kandidatur er dårligt nyt for den reelle kritik af Putins styre, vurderer Ruslandskender Anna Libak.
Populisme er et af tidens mest populære, politiske ord. Det bliver hæftet på en stribe nyere politikere og bevægelser i Europa, som oftest af kommentatorer der er bekymrede. Den hyppige brug af ordet udvandet begrebets betydning. Orientering Weekend har besøg af forfatteren Mogens Herman Hansen, der netop har udgivet en bog om hvad de hurtigt voksende bevægelser og partier gør ved demokratiet.
Hør også, hvorfor politikerne mener, at det var godt og nødvendigt at kommentere Kvindelandsholdets lønforhold.
Vært: Brita Kvist. -
Puuttuva jakso?
-
Landbruget bør bidrage langt mere til klimapolitikken her og nu, for krav og omkostninger bliver kun større med tiden, lyder kritikken fra de grønne organisationer. Men Landbrug & Fødevarer advarer mod, at det vil flytte produktionen til udlandet. Hør om landbrugets plads i de nye klimakrav fra EU, som Danmark skal leve op til.
Når russerne ser på sikkerheden i Østersøområdet ser de fremskudte NATO-styrker i Polen og de baltiske lande og samtlige nordiske Østersølande i gang med at opruste - også Finland og Sverige - og nordmændene har oven i købet budt amerikanske soldater velkommen.
Norge, Sverige, Danmark og Finland vælger forskellige måder at styrke deres forsvar på. Men alle har den samme analyse af, hvor truslen kommer fra: Rusland. Hør om regeringens udspil til forsvarsforlig i en nordisk sammenhæng.
Vært: Brita Kvist. -
Venstre besluttede i denne uge at vedtage sin egen udgave af et burkaforbud. Formålet er at bekæmpe parallelsamfund. Orientering Weekend er med til Venstres landsmøde i Vejle og spørger, hvad partiet i øvrigt har på programmet for at sikre integration ud over et forbud, der umiddelbart omfatter forholdsvist få mennesker.
Det er i denne måned hundrede år siden Lenin og hans bolsjevikker tog magten i Rusland. Styret markerer ikke særskilt den runde dag, for lige meget hvad man gør, er det en sag, der kan føre til splittelse. Forsker i militærhistorie Niels Bo Poulsen forklarer, hvad det er, styret i Rusland har i klemme i forhold til revolutionen. Selv om det lykkes præsident Putin at gå igennem 2017 uden at markere Oktoberrevolutionen, så er de besværlige jubilæer ikke overstået. I 2018 venter flere 100 års fødselsdage. Og de er af en karakter, som styret ikke kan undgå at tage sig af.
Vært: Brita Kvist. -
Svenske nynazister har varslet demonstrationer i forbindelse med bogmessen i Göteborg. Messen har igen i år besøg af det højreekstreme tidsskrift Nya Tider, og det har medført kritik og boykot. Hør i Orientering Weekend hvad det er med Göteborgs forhold til højreekstreme bevægelser og direkte militante miljøer.
Et initiativ til at skabe boligejernes eget realkreditinstitut slutter sin indsamling lørdag. Men det er op ad bakke for initiativtagerne. Forbrugerrådet kritiserer realkreditbranchen for mangel på konkurrence og mener, at det bliver lagt urimelige hindringer i vejen for boligejernes alternative realkreditinstitut.
Over halvdelen af de tyskere, der stemte på Alternative für Deutschland mener, at partiet er præget af for mange højreekstreme holdninger. Hør om politisk hjemløshed og den celledeling, der er i gang på den tyske højrefløj.
Vært: Brita Kvist. -
Frankrigs præsident Emanuel Macron blev valgt på en reformdagsorden. Nu gennemfører han valgløfterne, og Paris' gader bliver fyldt med stadig mere omfangsrige og højlydte protester. Hør hvor meget kraft der er i modstanden mod præsidentens planer. Mød også en tysker, der har dårlig samvittighed over at køre i en dieselbil. Han troede ellers, det var det bedste for miljøet. Orienterings Tysklandsmedarbejder Tage Baumann analyserer det tyske "diesel-dilemma", og hvad det betyder for Partiet De Grønnes plads i valgkampen. Mange tyske unge stemmer på det kendte, nemlig Angela Merkels CDU. Fra vores valgredaktion i Berlin får vi et bud på, hvad det er, Angela Merkel udstråler. Og vi analyserer udviklingen i den borgerlige regerings klimapolitik under overskriften, at Danmark ikke skal gå foran men hånd i hånd med andre på klimaområdet.
Vært: Brita Kvist. -
Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne fortsætter parløbet i dansk politik. Spørgsmålet er, om samarbejdet kun består, indtil den ene part hugger for mange vælgere fra den anden. Men vælgerne hos begge partier er godt tilfredse, viser ny forskning.
De russisk-tyske vælgere har fået ekstra opmærksomhed i den tyske valgkamps slutspurt. For de tiltrækkes i stort tal af højrefløjspartiet Alternative für Deutschland. Partiets grundværdier minder de russiske vælgere om Putin.
Nordkorea har igen sendt en raket ind over Japan. Det understreger at pres og sanktioner ikke gør indtryk på nordkoreanerne, mener en konfliktforsker, der foreslår at EU skal bane vej for forhandlinger. Forhandlingerne om det iranske atomprogram viser, at EU kan noget særligt.
Vært: Brita Kvist. -
Det norske fremskridtsparti har sat sig effektivt på overskrifterne i valgkampen. Hør hvad partiet har opnået med sin andel i regeringsmagten.
En del nordmænd er dog mindst lige så optaget af en kæmpe langrendsstjernes dopingsag som af valget på mandag. Vi undersøger, om uagtsomhed ikke spiller nogen rolle i dopingsager.
Det var også ugen hvor orkanen Irma ramte Caribien, deriblandt det tidligere Dansk Vestindien. Hør en rapport derudefra, hvor ikke mindst øen Sankt Thomas blev voldsomt ramt.
Vært: Brita Kvist. -
Det var tænkt som flere generationers skatkiste af faglig viden på dansk. Men nu forsvinder Den Store Danske fra nettet. Det er ulykkeligt, men det kan ikke løbe rundt, siger forlaget Gyldendal. Men Norge og Sverige har fundet modeller for at drive et digitalt nationalt leksikon, så hvorfor kan vi ikke?
Orientering Weekend undersøger danske gymnasieelevers brug af opslagsværket, baggrunden for lukningen og om politikerne vil hjælpe med en redningsplan.
Årets finanslov havde biler højt på dagsordenen. For et godt greb i eget rat betyder mobilitet, og det giver vækst, lyder begrundelsen. Holder det nu? Hør også om fire midtjyske landsbyer, der med gavlmalerier, statuer og andre kulturprojekter har sat gang i en bemærkelsesværdig udvikling.
Vært. Brita Kvist. -
Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.
Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad. -
Fra Uganda til dansk Pride.
Den årlige Pride parade løber af stablen i dag. Blandt de mange tusinde deltagere er tre homoseksuelle fra Uganda, der først fik afslag på visum til Danmark, men nu er her. Hør om deres vilkår i Uganda og deres oplevelse af den danske Pride. Vi følger også situationen i Spanien, som torsdag blev ramt af et flere terrorangreb.
Vært: Marianne Skovlund. -
Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.
Orientering Weekend spejler ugen der gik med focus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad. -
Den centralafrikanske land Rwanda gik fredag til valg. Vi ser nærmere på sejrherren, den siddende præsident Paul Kagame. Der er nemlig ingen tvivl om at han vinder: Han er populær i befolkningen, samtidig med at oppositionen har svære vilkår.
Når de nye studerende i september møder op på det prestigefyldte Harvard universitet i USA, så vil et mindretal af dem være hvide. Det er første gang i universitetets historie at der er optaget flere unge med minoritetsbaggrund end med europæisk. Harvard er ikke det eneste universitet, hvor de hvide nu er i mindretal. Derfor vil borgerrettighedskontoret i det amerikanske justitsministerium undersøge om universiteterne bruger reglerne for positiv særbehandling af minoriteter til i virkeligheden af diskriminere hvide ansøgere.
Søndag spiller de danske fodboldkvinder finale mod Holland i EM. Fodbold er allerede den største sportsgren hos de 13-18 årige piger. Men det er ikke nok: Dansk Boldspilunion vil gerne have dobbelt så mange til at spille i 2025, for elite kræver bredde. Der skal simpelthen være tusinder af små kommende Pernille Harder'e, Nadia Nadim'er og Therese Nielsen'er for at vi er med på topplan.
Vært: Louise Windfeld-Høeberg. -
Republikanerne har flertallet i Kongressen i USA, og i årevis har de tordnet mod Obamas sundhedsreform. Alligevel har det efter flere forsøg vist sig umuligt at skaffe stemmer nok til at afskaffe Obamacare. Nybyggeri vil både skabe boliger til tusinder af mennesker på lidt plads, inkludere naturen og bygge hygge og sammenhold ind i boligerne. Er det salgssnak eller muligt? Vi har besøgt den nye bydel Vinge, der skal ligge ved Frederikssund med 20.000 indbyggere. Ifølge byrumsarkitekt, Jan Gehl, er det afgørende, at man ikke kun bygger byer, folk kan bo i men byer, som folk kan leve i. Hør også om en dramatisk uge i svensk politik: Statsministeren har skaffet sig af med to ministre oven på IT-skandalen og pres fra oppositionen, men han kan ikke ånde lettet op endnu.
Vært: Brita Kvist. -
Fængsling af en tysk aktivist i Tyrkiet er brænde på bålet i den allerede verserende diplomatiske strid mellem Tyrkiet og Tyskland. I Orientering Weekend ser vi på, hvordan Tyskland nu skruer bissen på over for Tyrkiet. ¶
I Danmark er banden Loyal To Familia i gang med en intensiv rekruttering af nye medlemmer. Det har fået politiet og Københavns kommunes SSP-medarbejdere til at opruste deres indsats.
Vært Brita Kvist. -
Den kinesiske Nobelprismodtager Liu Xiaobos død har sat gang i en særlig kritisk debat i Norge. Efter at den norske Nobelpriskomite tildelte Liu Xiaobo fredsprisen i 2010 lagde Kina Norge på is. Og først sidste år tøede forbindelserne mellem de to lande op igen med en "normaliseringserkæring". Tidligere generalsekretær for norsk Amnesty International Petter Eide, kandidat til Stortinget for partiet Socialistisk Venstreparti, mener at den norske regering dermed accepterede at afholde sig fra at kritisere menneskerettighederne i Kina. De norske regeringspolitikere har forholdt sig tavst og passivt og overladt det til USA og EU at kritisere Kina, også da Liu Xiaobo bad om at få lægehjælp i udlandet, mener han. Hør også om det område i det sydlige Grønland, der er kommet på UNESCOs liste over verdensarv. Landskabet her er fyldt med rester af nordboernes landbrug og bygninger.
Vært: Brita Kvist. -
Den amerikanske præsident gik til møde med Ruslands Præsident Putin i stedet for at snakke om klima med de øvrige G20 lande. Kina og Tyskland bliver nu nævnt som de to lande, der tager det globale førerskab.
Hør hvordan verdens magtbalance ser ud efter det første G20 møde med Donald Trump. Og hør hvordan det første hold ulveunger i Danmark satte en rasende diskussion i gang om, hvor vild en natur vi egentlig kan rumme i Danmark.
Vært: Brita Kvist. -
Orientering Weekend rapporterer fra Qatar, hvor indbyggerne ikke forstår den blokade, Saudi-Arabien og andre naboer har indledt mod landet. Saudierne beskylder Qatar for at støtte terror. Hør hvordan en blokade virker over for et stenrigt land, og hvad der har fået gamle modsætninger til at bryde ud i åben konflikt.
Vært Brita Kvist. -
Briternes farvel til EU giver nye muligheder, blandt andet for et tættere militært samarbejde i EU. Flere styrker til konflikter i Afrika og et EU militært hovedkvarter i Bruxelles er en del af planerne. Premierminister Theresa May bliver gjort til syndebuk for den katastrofale brand i London, der indtil videre har kostet 79 mennesker livet. Branden kunne være undgået, men regeringen er ligeglade med billige boligblokke og de mennesker, som bor i dem, lyder det fra kritikere. Og den påstand underbygges nu af statistik fra en britisk forsker. Geologerne kan endnu ikke sige, hvad der var årsagen til det jordskred, der udløste en tsunami i Grønland, men klimaforandringer i de arktiske områder og store regnmængder øger risikoen for jordskred. Hør også om den bølge af hjælp, katastrofen i den lille bygd har udløst.
Vært Brita Kvist. -
Nye danske opfindelser er i høj kurs. Men forskningen bag er under pres. Unge forskere kæmper for at skaffe penge og med at leve op til forventninger om hurtige resultater. Danmarks nye naboskabsprogram satser alene på Ukraine og Georgien. Men Dansk Industri mener ikke, at danske værdier og interesser er tilstrækkeligt synlige i satsningen. Hør også, hvorfor et af den franske ambassadørs yndlingsord på dansk er "folkemøde".
Vært Brita Kvist. - Näytä enemmän