Episodit
-
Je wilt als ouder je kind de ruimte geven voor zijn emoties.
Je wilt je kind een gevoel van zelfbeschikkingsrecht, van vrijheid meegeven
en het vooral de frustraties van je eigen kindertijd besparen waar je als”lastig” werd bestempeld
en de liefde van je ouders leek te verliezen als je je boosheid of verdriet uitte.
Maar je wilt als ouder ook dat je kind luistert naar grenzen.
Je mag nou eenmaal niet in de woonkamer voetballen
en de tanden moeten gepoetst voordat het verhaaltje gelezen wordt.
En als je kind om half zeven s ochtends na een halfuur krijsend op de grond rollen
nog steeds volhoudt dat het chocola wil,
weet je soms niet wat je anders moet doen dan boos worden of straffen.
Hoe kun je omgaan met de boosheid en frustratie van je kind zonder leeg te lopen?
En hoe kun je je eigen grenzen bewaken en grenzen aangeven zonder boos te hoeven worden?
En hoe kun je je kind helpen met frustraties om te gaan? En natuurlijk ook, hoe kun je frustraties vermijden?
De sleutel zit hem in een houding waar je noch autoritair, noch passief bent.
Een houding waarbij je de verbinding met je kind voorop stelt.
En wel zonder je eigen behoeften, gevoelens, grenzen en waarden uit het oog te verliezen.
Een manier van opvoeden waarbij je iedere weerstand, iedere emotie kunt omhelzen,
omdat je weet hoe het te gebruiken om je relatie met jezelf en met je kind te verdiepen. -
Puuttuva jakso?
-
Klagen over het eten dat op tafel staat of dat er nooit iets leuks wordt gedaan. Eerst leg je uit aan je kind waarom het reden genoeg heeft om dankbaar te zijn voor wat het krijgt en werkt dat niet dan is het vaak een trigger om boosheid te gebruiken om te zorgen dat je kind ophoudt met klagen. Maar dat is niet bevorderlijk voor de sfeer, niet voor de vertrouwensband met je kind en niet voor je eigenwaarde en innerlijke vrede. Wat dan? Negeren? Hopen dat het vanzelf over gaat met het risico dat je vroeg of laat toch uit je vel springt omdat je genoeg hebt van al die negativiteit en gebrek aan herkenning van wat je doet en geeft? Ik deel drie manieren die bij mij de test hebben doorstaan. Door deze tools houd ik mijn eigen humeur positief en heb ik het gevoel dat ik bewust aan het opvoeden ben waardoor mijn kind ook echt anders gaat reageren in situaties waarin hij anders zou gaan klagen. Laat je mij en andere ouders weten of het ook voor jou zo goed werkt? Ga naar fb ouders in verbinding community en laat je reactie achter.
-
Hoe kom je aan je eigen ding toe, terwijl de kinderen constant aandacht lijken te vragen?! In deze podcast ontvang je 3 praktische handvaten om zonder strijd een evenwicht te creëren tussen samen zijn en even ieder op zichzelf. Kom naar de besloten Facebook groep "ouders in verbinding community" en deel je vragen en ervaringen n.a.v. de podcast met andere ouders.
-
Hoe kom je weer helemaal bij jezelf zonder dat je je ervoor hoeft terug te trekken? Als je goed in verbinding bent met jezelf, wordt het toepassen van verbindend communiceren iets natuurlijks. Als je je goed in verbinding voelt met jezelf, heb je meer te geven.
-
Hoe stel ik grenzen vanuit verbinding? Als ik een grens stel en mijn kind voelt zich boos en verdrietig: waar is dan de verbinding? Hoe zit het met mijn eigen behoeftes aan rust, harmonie of samenwerking? Wat kan ik doen als mijn kind niet doet wat goed voelt voor mij?
-
Hoe krijg je je kind in beweging om te doen wat je van m vraagt, of aan afspraken te houden zoals zijn kamer opruimen of de tafel dekken? En dan wel zo dat hij echt gemotiveerd is en niet alleen straf probeert te ontwijken of op een beloning uit is? Hoe wordt een kind zelfstandig en onafhankelijk? Hoe leert het verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor zichzelf en zijn omgeving?
-
Er zijn in deze tijd, meerdere redenen waardoor je kind angst kan hebben. Door zorgen van ouders, angst voor ziekte en dood, voor aanraken, mondkapjes en door het wegvallen van vaste structuren. Je wilt je kind geruststellen, maar is dat wat het echt van ons nodig heeft? Deze podcast is voor ouders met peuters, kleuters, oudere kinderen en pubers.
-
Elkaar aanraken is een gevaar geworden, mensen dragen mondkapjes waardoor je hun gezichtsuitdrukking niet meer kunt lezen, geen school en onzekerheid en zorgen hangen in de lucht. Alle reden om angstig te worden en het vertrouwen kwijt te raken in een veilige wereld en vertrouwen in jezelf dat je problemen op kunt lossen. Wat te doen als ouder om kinderen het vertrouwen te geven dat ze nodig hebben voor een harmonieuse ontwikkeling?
-
Wie kent het niet: van die terugkerende wrijvingen en discussies over steeds hetzelfde onderwerp. In deze mediation hoor je hoe karin en mark al vrij snel tot een oplossing komen omdat ze echt naar elkaar luisteren.
-
Nu deze vakantie is getransformeerd tot periode van lockdown, twee podcasts die je inspireren over hoe je in deze tijd van intens samen zijn, de band met je kind kunt versterken,( ipv door spanningen en confrontaties een afstand tussen jou en je kind te ervaren. ) In deze vierde podcast gaat het over de zorg voor jezelf. Wat heb jij nodig en hoe vind je concrete vormen om je behoeften te vervullen? In de 5de podcast zal het gaan over de zorg voor je kind. Wat heeft het eigenlijk nodig? En hoe stem je jouw behoeften en die van je kind zo op elkaar af, dat er harmonie en rust ontstaat en je toekomt aan het verdiepen van de vertrouwensband tussen jou en je kind.
-
Je peuter of kleuter heeft driftbuien, hangt aan je en wil niets zelfstandig doen terwijl je weet dat het dat wel kan, wil alles bepalen of je kind slaat of bijt of gaat opeens weer bedplassen. Of je hebt een ouder kind dat bij de minste tegenslag overstuur is, heel onaangenaam is naar een broertje of zusje, zich niet houdt aan gemaakte afspraken en heel onredelijk kan reageren als het daar op aangesproken wordt, of kan al om kleine dingen een grote mond hebben of onrespectvol zijn. In deze podcast worden vier mogelijke oorzaken besproken van deze emotionele uitbarstingen en krijg je handvatten om het gedrag van je kind te vertalen en bewust te krijgen voor welke van de vier oorzaken jouw kind aandacht probeert te krijgen middels zijn gedrag.
-
Iedereen wil dat zijn kind luistert als hem gevraagd wordt iets te doen of juist niet te doen. Maar welke ouder wil er dat zijn kind een passief mens is dat alles volgzaam doet wat hem gevraagd wordt? Hoe leer je een kind luisteren en niet luisteren? Hoe ga je om met momenten waarom je wil dat hij naar jou luistert, maar dat niet doet? Hoe stel je een grens zonder het vertrouwen in jou of in zichzelf te schaden?