Episodit
-
Josephine Bornebusch är aktuell med familjedramat Släpp taget på Netflix, som hon skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i. P1 Kulturs Björn Jansson har träffat henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
JOSEPHINE BORNEBUSCH OM ”SLÄPP TAGET”Den nya långfilmen ”Släpp taget” beskrivs som ett drama om en familj i kris, där tvåbarnsmamman Stella försöker hantera plötslig sjukdom, ett trasigt äktenskap och de – på olika sätt – krävande barnen. Josephine Bornebusch har även tidigare gjort vardagsskildringar som ”Älska mig” och ”Orca”, varför är den så lockande för henne? Kulturredaktionens Björn Jansson har träffat Josephine Bornebusch inför premiären.
MATTIAS BERG OM ROMANHÖSTENS UTROPSTECKENDen danska författaren Kirsten Thorups nya roman ”Mörkret bakom dig” handlar om romangestalten Harriets öde under andra världskriget, som också var huvudperson i hyllade ”Intill vanvett, intill döden” som kom på svenska 2022. P1 Kulturs Mattias Berg, som golvades av den första boken, är lika gripen av den nya och menar att det till och med ”luktar nobel”. Varför är den så bra?
KONSTNÄREN GUNNEL WÅHLSTRAND PÅ WALDEMARSUDDEDen hittills största presentationen av Gunnel Wåhlstrands mycket uppmärksammade konst öppnade nyligen på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Hennes stora fotorealistiska tuschlaveringar är ofta oerhört exakta återgivningar av familjealbumets fotografier, men i de senare konstverken skildrar hon också andra motiv – vad får det för betydelse för upplevelsen av hennes konst? Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzen har sett den nya utställningen.
BARBROS OSHER OM KONSTFINANSIERING OCH DONATORNS ROLL I USABarbro Osher och maken Bernard tillhör San Franciscos stora filantroper, och ger stora donatorer till bland annat muséer och operan. Barbros egna fond ger också pengar till den svenska kulturvärlden, där ibland till exempel konstinstitutioner Waldemarsudde och Moderna muséet. Sveriges Radios USA-korrespondent stämde träff med Barbro för att prata om filantropi, kulturfinansiering och donatorers roll i det amerikanska samhället.
KLASSIKERN: DRACULA – VÄRLDENS MEST KÄNDA VAMPYRBram Stokers roman Dracula kom ut 1897 och har haft ett gigantiskt inflytande på våra föreställningar om vampyren. Hans historiska namne, 1400-talsfursten, satte med pålspetsning som specialitet skräck i såväl fiender som undersåtar, även om ingenting tyder på att härskaren Vlad Tepes Dracula, någonsin livnärde sig som vampyr. Ludvig Josephson, producent för skräckprogrammet Creepypodden i P3, reder ut begreppen.
BARNRADIONS BOKPRIS 2024 – JURYN DISKUTERAR ”FAKE” AV ASTRID MOHLINDet är läslov och P1 Kultur sänder traditionsenligt Barnradions Bokpris i P1 Kultur! De fem barnen i juryn - som i år kommer från sjätte klass på Eklandaskolan i Mölndal - diskuterar och läser de fem nominerade böckerna, för att till sist utse årets vinnare! De här böckerna är nominerade:
Brinn alla hästar av Helena Hedlund
Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla
Världens sämsta syster av Elin Lindell
Trådar av Emma Andersson
Och, till sist idag – ”Fake” av Astrid Mohlin. I morgon lördag avslöjas vilken bok som bokjuyryn väljer till årets vinnare av Barnradions Bokpris 2024! Lyssna kl 12.03 i P4!
Programledare: Karsten Thurfjell
Producent: Maria Götselius -
Fotografen Elisabeth Ohlson har gått bort, 63 år gammal. Mest förknippad har hon blivit med genombrottsutställningen Ecce homo som ledde till både mordhot och politiska förändringar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal med Niclas Östlind, doktor i fotografi vid Göteborgs universitet och Aleksa Lundberg, skådespelare och vän.
SAMISKA NATIONALTEATERN ÖPPNAR I NYTT HUS – VIKTIGT FÖR DEN SAMISKA KULTURENI helgen öppnas ett nytt kapitel i den samiska teaterns historia. Den Samiska Nationalteatern Beivvas i Kautokeino startade som en fri grupp för över 40 år sen – nu har de äntligen fått ett riktigt teaterhus ritat av världsberömda Snöhetta.
ISRAELISKT-PALESTINSKT POJKBAND VILLE BYGGA BROAR – MÖTS AV KONSPIRATIONSTEORIERPojkbandet As1One startades 2023 för att bli nästa stora internationella sensation. Den 6 oktober 2023 åker de till Los Angeles för att börja spela in – dagen, den 7 oktober, efter förändras världen i och med Hamas attack mot Israel. Sedan dess har bandet som består av fyra judiska israeler, en beduinsk muslim och en kristen palestinier mötts av misstro och till och med konspirationsteorier om att vara en produkt av underrättelsetjänsten Mossad eller CIA. Samtal med Tina Mehrafzoon, musikjournalist på P3 som intervjuat As1One.
MÖRK KOMEDI OM KÄRLEK I CANCERNS TIDAtt allt existerar samtidigt, så väl kärlek som död, är vad vi brukar kalla livet. På fredag är det premiär för filmen "We live in time" – en romantisk komedi med svärta, där en cancerdiagnos spelar en central roll. Hör den brittiska skådespelaren Florence Pugh och regissör John Crowley om längtan efter en film i som kan placeras in i den brittiska filmtraditionen av mer seriösa romantiska komedier.
HALLOWEEN-EXTRA: VAD BLIR DET FÖR SKRÄCK?Halloween och Allahelgona är här – det har för många blivit synonymt med skräckfilm. Vi kallar in våra filmkritiker Emma Engström och Björn Jansson för att ta del av deras bästa skräcktips!
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Puuttuva jakso?
-
I utställningen Hertervig Hill. Dröm och verkligheten på Waldemarsudde presenteras två stora nordiska konstnärskap sida vid sida. Öppnar det för nya perspektiv eller blir det sökt? Konstnären Karin Mamma Andersson och konstkritikern Mårten Arndtzén har varit där.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KARIN MAMMA ANDERSSON OM TVÅ NORDISKA KONSTNÄRSGIGANTER PÅ WALDEMARSUDDECarl Fredrik Hill (1849-1911) framhålls ofta som en av de främsta svenska konstnärerna, i Norge har Lars Hertervig (1830-1902) samma position. I höst ställs de ut samtidigt på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm – en utställning som vill lyfta fram det gemensamma i deras konst, motivvärldar, influenser och liv. Det är den hittills största presentationen av Lars Hertervigs konst i Sverige och utställningen är ett samarbete med Stavanger kunstmuseum, där den ska visas till våren. Konstnären Karin Mamma Andersson, som håller CF Hills konst högt, medverkar i ett samtal om utställningen tillsammans med P1 Kulturs Mårten Arndtzén.
ANDERS RYDELL AVSLUTAR TRILOGIN OM NAZISTERNAS KULTURSTÖLDERI två tidigare böcker har författaren Anders Rydell beskrivit hur nazisterna stal konst och litteratur från judiska personer, hem och samlingar under andra världskriget - och ibland mördade dem i koncentrationslägren. Nu fullbordas den mörka trilogin med "Stulen musik", som berättar om musikens betydelse i Tredje riket, nazisternas stölder av tiotusentals instrument, manuskript och böcker, allt i syfte att utplåna det judiska inflytandet över den europeiska musiken. P1 Kulturs reporter Mattias Berg har träffat Anders Rydell.
PREMIÄR FÖR DEN PRISADE DOKUMENTÄREN ”DAHOMEY”I februari i år vann den fransk-senegalesiska regissören Mati Diop, tidigare prisad i Cannes för "Atlantics", Guldbjörnen på Berlins filmfestival för sin dokumentär "Dahomey" – som också blivit utvald till Senegals Oscarsbidrag. I en dramatiserad berättelse skildrar den Frankrikes återlämnande av historiska artefakter till Benin, föremål som stulits franska trupper på 1800-talet. Kulturredaktionens Mina Benaissa har sett en lysande film och medverkar i dagens P1 Kultur.
BARNRADIONS BOKPRIS 2024 – JURYN DISKUTERAR ”TRÅDAR” AV EMMA ANDERSSONDet är läslov och P1 Kultur sänder traditionsenligt Barnradions Bokpris i P1 Kultur! De fem barnen i juryn - som i år kommer från sjätte klass på Eklandaskolan i Mölndal - diskuterar och läser de fem nominerade böckerna, för att till sist utse årets vinnare! De här böckerna är nominerade:
Fake av Astrid Mohlin
Brinn alla hästar av Helena Hedlund
Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla
Världens sämsta syster av Elin Lindell
Och Trådar av Emma Andersson, som är den tredje boken som juryn ska diskutera idag!
Programledare: Karsten Thurfjell
Producent: Maria Götselius -
P1 Kulturs Gunnar Bolin, Jenny Teleman och Lisa Bergström minns en ikon inom svensk kultur, ett teatergeni som hade nära mellan idé och utförande. Möt även Suzanne Ostens kollegor och vänner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regissören Suzanne Osten har dött, 80 år gammal.
Suzanne Osten var en pionjär inom svensk barn- och ungdomsteater och grundade ungdomsteatern Unga Klara som en del av Stadsteatern år 1975.
Hon var även en hyllad filmregissör, allra mest uppmärksammad för ”Bröderna Mozart”.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Nu är det äntligen dags för barnjuryn från Eklandaskolan i Mölndal att diskutera och bedöma den första av fem nominerade böcker till Barnradio bokpris 2024. Drakar och demoner: Uppvaknandet är en berättelse om modet som krävs för att våga följa det man innerst inne tror på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla är ett spännande äventyr i fantasyrollspelets värld. För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är säker på att han kan lösa alla hennes problem. Men allt blir svårare än vad hon hade trott. Och i mötet med träskmonster, jättespindlar och orcher blir inget som Tamea har tänkt sig.
Årets barnjury består av sjätteklassarna Olivia Wistrand, Ella Jacobsson, Kasper Axelsson, Sebastian Wollter och Jakob Puls.
Juryn pratar om alla nominerade böcker i varsitt avsnitt under vecka 44 och utser sen den bästa av dem alla. Vinnaren avslöjas i den stora finalen lördag 2 november kl. 12:03 i P4.
Alla nominerade böcker riktar sig mot 9 till 12-åringar.
Barnradions bokpris är ett samarbete mellan Sveriges Radio och UR och programmet produceras av Cubas Produktion.
-
I veckan har tiotusentals kulturarbetare skrivit under ett upprop mot att deras verk används av generativ AI. Kulturnytts Gustav Ingerhage guidar genom djungeln som är artificiell intelligens och vad kulturarbetarna är så kritiska mot.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Halfdan Ullmann Tøndel vann Caméra dOr priset för bästa debut vid årets filmfestival i Cannes. Nu får Armand svensk biopremiär. Och Halfdan Ullman Tøndel är gäst i P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Renate Reinsve (Världens värsta människa) spelar mamma till pojken Armand. Under en eftermiddag på en tom grundskola kallas hon till möte med föräldrarna till en jämnårig pojke. Snabbt hamnar de i en kamp för att bli trodda när en son anklagas för att överskrida den andras gränser. Ett kammarspel som filmbolaget liknar vid Ingmar Bergmans filmer. Hur ser Halfdan Ullmann Tøndel på arvet från sin berömda morfar?
ALMODÓVAR PÅ ENGELSKA – HUR BRA ÄR ”THE ROOM NEXT DOOR”?Pedro Almodóvar vann tidigare i höst Guldlejonet för Bästa film på filmfestivalen i Venedig för hans första engelskspråkiga film ”The Room Next Door” där Julianne Moore och Tilda Swinton spelar två väninnor som återförenas efter många år när en av dem blivit svårt sjuk. Nu har den svensk biopremiär. Men hur bra är den? Hör filmkritikerna Wanda Bendjelloul och Björn Jansson.
MEDELÅLDERS KVINNOR DEJTAR YNGRE MÄN – I STREAMINGVÄRLDENEn av strömningstjänsten Netflix mest sedda filmer just nu – ”Lonely Planet” – handlar om en författare i övre medelåldern (Laura Dern) som förälskar sig i en yngre man (Liam Hemsworth). Temat går igen i ”A Family Affair”, ”The Idea of You”, ”The Perfect Find”, ”May December” och kommande ”Babygirl” – för att bara nämna några exempel. Vår filmkritiker Emma Engström berättar mer.
KLASSIKERN: ”CARMEN” – OPERAN SOM GÄCKAT PUBLIKEN I 150 ÅRPubliken i Paris höjde minst sagt på ögonbrynen när Georges Bizets opera Carmen hade premiär 1875. Idag är den en av världens mest spelade operor. Men vem är hon, den starka, stolta och frihetsälskande huvudpersonen? Britta Svanholm Maniette berättar historien om Carmen.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Rockbandet Avantgardet har gjort en lång resa sedan första spelningen i en tvättstuga i Nybro och debuten 2016, till stora festivalscener och Allsång på Skansen. I veckan släpper de sitt 10 album sångaren Rasmus Arvidsson är gäst i P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
FUGEES PÅ ÅTERFÖRENINGSTURNÉ – SOM KANTAS AV KONFLIKTERHiphop-gruppen Fugees bröt ny mark på 90-talet; splittrades men lyckades i år att återförenas för en världsturné. Eller lyckades de verkligen återförenas? Rykten om bråk och stämningsansökningar har kantat turnén – vad är det vi får se på scen i Stockholm i helgen egentligen? Samtal med Tina Mehrafzoon, P3.
VAGABOND-FÖRFATTAREN PER HAGMAN HAR LANDATDen kultförklarade författaren Per Hagman har i 30 år symboliserat den kringflackande kosmopoliten – nu har han landat och slagit sig till ro mitt i Stockholm, och skrivit boken ”Johannes och du”. Reporter Katarina Wikars följde med Per Hagman på en promenad i hans nya kvarter.
ESSÄ: KÖKSGUDEN BRYR SIG INTE OM DIN INTEGRITETDen vietnamesiska köksguden är ingen hustomte, men liknar en partirepresentant. Kristoffer Leandoer berättar om en gud som följer med honom vart han är flyttar. Och ger tips på hur man mutar honom.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
På lördag går Georgien till val. Och det är ett ödesval i regionen. Ska landet knytas närmare till Ryssland eller ska man fortsätta den inslagna vägen mot väst. Kulturlivet spelar en viktig roll i vägvalet. Kulturredaktionens Fredrik Wadström vet mer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
UKRAINSKA FILMARE UNDERSÖKER KORRUPTIONEN AV DET EGNA KULTURARVETSamtidigt som soldater försöker försvara ukrainska städer från att krossas av ryska missiler, pågår ett annan slags förstörelse mitt i huvudstaden Kiyv. I skuggan av kriget river ukrainska fastighetsutvecklare byggnader som anses ha konstnärligt eller historisk värde, för att ge plats åt shoppingcenter och bostadskomplex. Den här stadsomvandlingen har fått unga aktivister, konstnärer och filmare att protestera. Och det är särskilt en byggnad som blivit en symbol för kampen om staden: Flowers of Ukraine, Ukrainas blommor. P1 Kulturs Emma Engström har träffat de unga filmarna Alina Panasenko och Adelina Borets som bägge tvingats lämna sina hem i östra Ukraina. De tar på olika sätt avstamp i berättelsen om Flowers of Ukraine i sina filmer.
MARIJA PRYMATJENKO – UKRAINAS STOLTHET STÄLLS UT I MALMÖMarija Prymatjenko (1909-1997) var verksam under sovjettiden och hennes bilder är hör i dag till det ukrainska kulturarvets mest omhuldade reliker. Fantastiska vidunder och fräna fredsappeller präglar utställningen ”Det fantastiska och fruktansvärda” på Moderna museet i Malmö, där ukrainska Marija Prymatjenkos naivistiska folkkonst står i dialog med den egna museisamlingen. Ett reportage av Mårten Arndtzén.
ESSÄ: OXYMORON – EN STILFIGURS RESA FRÅN POESIN TILL PUTINEtt oxymoron är ett uttryck bildat av motsatser, som talande tystnad, bitterljuv eller lysa med sin frånvaro. I dagens essä från OBS ser kulturjournalisten Morris Wikström hur ett kritiskt poetiskt grepp tagits över av totalitär politik.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
Filmer och skivor har länge betygsatts med en siffra men inte balettföreställningar, poesisamlingar och konstutställningar. Fram till nu. Aftonbladets nya policy för recensioner har debatterats friskt bland kritiker men vad säger de som ska bli betygsatta? Tydlighet eller fördumning?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stephen Farran-Lee, förläggare Polaris och Jonas Holmberg, chef för Kalmar Konstmuseum kommer till P1 Kultur för att ge sin syn på vad ”tre plus” betyder för konsten.
HAVETS SKÖNHET OCH SKRÄCK PÅ LOUISIANNASkönhet och skräck – människans relation till havet har alltid varit kluven och ständigt gäckande. Nu visar danska konstmuseet Louisiana hur havet synts i konsten genom tiderna. Samtal med konstkritiker Linda Fagerström.
GIOVANNA D'ARCO KNOCKAR P1 KULTURS KRITIKERVerdis opera om det franska nationalhelgonet Jean D' Arc spelas just nu på Malmö opera. Vår kritiker Kristina Lindquist blir knockad av sånginsatserna.
ARKITEKTURHISTORIA UN-BOXAS PÅ ARKDESUnder vinjetten ”Unboxing” visar Statens arkitektur- och designcentrum, ArkDes, arkitekturhistoriska föremål från sitt arkiv. Varje dag klockan 13 packar deras intendenter upp ett av samlingens fyra miljoner objekt inför publik. P1 Kulturs reporter Mattias Berg gick dit och fick se ett drömmen om ett kapell på gränsen till den svenska vildmarken.
ESSÄ: MYCKET TYDER PÅ ATT VI INTE VET NÅGOT OM VERKLIGHETENVåra sinnen ger oss inte en hyfsad bild av världen med en mänsklig touch, utan något helt väsensskilt. Argumenten för att vi inte vet någonting om verkligheten hopar sig, konstaterar Helena Granström.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
1964 släpptes Lp:n Jazz på svenska med Jan Johansson på piano och Georg Riedel på bas. Berit Nygren, Jazzradion i P2, pekar ut bluesen och barocken i låtarna och förklarar storheten i det 60-årsfirande albumet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Med några få veckor kvar till det amerikanska presidentvalet har kampanjmusiken hamnat i nyhetsflödet. Inte minst låten YMCA av Village People. Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson reder ut turerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ETT ALTERNATIVT USA PÅ BIO I ”NATIONAL ANTHEM”Dylan söker sitt sammanhang. Han lever med sin alkoholiserade mamma och lillebror i New Mexico. Så möter han en grupp människor på en farm som deltar i rodeotävlingar – det är ett queert kollektiv och han blir fascinerad och förälskad i en transkvinna. P1 Kulturs Björn Jansson har intervjuat Luke Gilford som regisserat den självbiografiska filmen ”National Anthem”.
DET NORSKA FILMUNDRET – UPPLÖSNINGEN!P1 Kulturs Emma Engström fortsätter sin resa genom Norge på jakt efter framgångsreceptet bakom norsk film, som lyckats skapa en unik ton och stor närvaro på internationella filmfestivaler. Spåren leder henne till ... ja, Andra världskriget.
KRITIKSAMTAL: ”TITTA EN ÄLG” AV KRISTINA LUGN PÅ DRAMATENPå torsdagskvällen var det premiär på Dramaten i Stockholm för "Titta en älg". Underrubrik till föreställningen är ”Kristina Lugn om kvinnorna som inte får plats i sina kroppar”. Och det är en pjäs av författaren Kristina Lugn (1948-2020), i bearbetning av regissören Mellika Melouani Melani, som tidigare satt upp även Kristina Lugns "Idlaflickorna" i Göteborg . Medverkar gör, förutom en fin ensemble med bland andra Rebecka Hemse, Marie Richardsson och Lotte Telje, även kören Stockholm City Voices. Vår teaterkritiker Jenny Teleman var på premiären.
KLASSIKERN: ”VÄRLDEN AV IGÅR” AV STEFAN ZWEIGKulturredaktionens Gunnar Bolin om Stefan Zweigs memoarbok ”Världen av igår”, som fortsätter finna nya läsare. Zweig föddes i en förmögen judisk familj i Wien 1881 och boken beskriver hur hans älskade värld slås sönder efter första världskriget. Han skrev den strax före sitt och hustruns självmord i exilen i Brasilien 1942.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Henrik Arvidsson -
1760 överlämnades den då 10-åriga slavpojken Couchi som en gåva till det svenska kungahuset. Han fick namnet Gustav Badin och blev Gustav III adoptivbror och dansare vid hovet. Nu blir hans berättelse balett.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regissör Amir Chamdin – tidigare mest känd som musiker och filmregissör – är gäst i P1 Kultur.
MER KULTURPENGAR FRÅN NÄRINGSLIVET ÖNSKAS – MEN VAD ÖNSKAR NÄRINGSLIVET?Kulturminister Parisa Liljestrand vill se mer privata pengar till kulturen – men hur ska det gå till? I en ny rapport konstateras att det behövs tid och politiska signaler om att konst och kultur är viktigt. Men hur ser intresset ut från näringslivet – vad har de att vinna på att ge pengar till kulturen? Vi ställde frågan till Robert Weil, grundare av familjen Robert Weil stiftelse och investmentbolaget Proventus som bland annat äger konstmuseet Magasin III och Judiska teatern.
NINA BOURAOUI OM EN SJÄLSLIG RESA I SORGEN EFTER SIN PAPPAAtt förlora en förälder hör till livets gång men är en av livets mest omvälvande händelser då minnen passerar och då känslorna är extra intensiva. I det känslofältet utspelas den franska författarens Nina Bouraoui nya bok "Grand Seigneur" som här betyder ungefär stilig herre. På svenska är titeln "Sorgen har ett minne" – en bok som hon inte vill kalla en roman eftersom den är väldig nära verkligheten. Radions Sydeuropakorrespondent Cecilia Blomberg träffade Nina Bourai i hennes hemkvarter i Paris.
ESSÄ: DEN BRITTISKE EXCENTRIKERN RÄDDADE BARNENVägen till en mer rättvis värld är inte alltid rak, det är inte alltid genom kloka beslut som godtas av alla som utveckling sker. Det gäller inte minst barnarbete. Gabriella Håkansson reflekterar över den brittiske excentrikern som förändrade världen.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
På fredag har filmen A different man biopremiär i Sverige en mörk, men samtidigt humoristisk, psykologisk thriller om glappet mellan självuppfattning och det man tror att andra tänker om en själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
INTERVJU MED REGISSÖREN OCH MANUSFÖRFATTAREN AARON SCHIMBERGHänger utseende och självkänsla egentligen ihop? Filmen ”A different man”, en annorlunda man, handlar om en skådespelare som lider av en missbildning i ansiktet. Men beror hans problem verkligen på utseendet? Eller är det som den gamla klyschan säger: det är inte hur man har det, det är hur man tar det. P1 Kulturs Emma Engström samtalar med regissören och manus författaren Aaron Schimberg.
DEN RYSKA FÖRFATTAREN MARIA STEPANOVA OM ”FLYKTPUNKTEN”Författaren, essäisten och poeten Maria Stepanova fick sitt stora genombrott med familjekrönikan ”Minnet av minnen”. Nu har hennes första fiktiva roman ”Flyktpunkten” getts ut på svenska i översättning av Nils Håkanson. Den berättar om författaren ”M” som är strandsatt i en främmande stad efter att ha flytt sitt hemland som invaderat ett självständigt grannland. Maria Stepanova var en av de första ryska författarna som protesterade mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina och lever i dag i Berlin – P1 Kulturs Fredrik Wadström träffade Maria Stepanova som nyligen var på Sverigebesök.
BYGGNADSVÅRDEN ÄR FRAMTIDENByggnadsvård har blivit hett! När det tidigare i höstas var Byggnadsvårdskonvent i Mariestad samlades över femhundra murare, kulturmålare, trädgårdsantikvarier, kommunfolk och arkitekter för samtal om framtida utmaningar, men också möjligheter! Hållbarhet och återbruk ligger i tiden, byggnadsvård har blivit en framtidsbransch och P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj var på plats i Mariestad.
ESSÄ: MALIN KRUTMEIJER OM DEN STÖRIGA VEGETARIANENDen sydkoreanska författaren Han Kang blev årets Nobelpristagare i litteratur, Traditionsenligt delade detta val kritikerna i ett ja och nja. I år har det handlat om ifall det är en för bred och läst och kanske underligt översatt författare eller om det är ett geni som fångat till exempel kroppsförtryck och frigörelse i sin kanske mest lästa roman "Vegetarianen" – att äta eller inte äta kött är mer än ett menyval. I dagens OBS listar växtätaren och kulturskribenten Malin Krutmejier annat som kan reta gallfeber på asätare.
Programledare:Jenny Teleman
Producent: Maria Götselius -
I år är det 60 år sedan jazzpianisten Jan Johanssons ikoniska album Jazz på svenska släpptes. Vad gjorde den till Sveriges mest sålda jazzskiva och hur förändrade den svensk jazz?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1 Kultur hör vi pianisten och årets Jan Johansson-stipendiat Daniel Karlsson tillsammans med Jazzradions Berit Nygren om plattan som förändrade den svenska jazzen – och den svenska folkmusiken.
SKIVAN SOM BLEV ETT SOUNDTRACK TILL REKORDMÅNGA LIVJan Johanssons ”Jazz på svenska” är Sveriges mest sålda jazzskiva. Men vart tog alla 400 000 plattor vägen? Reporter Anton Karis har följt några sålda – och ett stulet – exemplar och träffat människorna som fick Jazz på svenska som ett soundtrack till sina liv.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Han Kang blir den första författaren som skriver på koreanska att tilldelas Nobelpris i litteratur. Hör Ekots Kinareporter Hanna Sahlberg som ger nycklar till koreansk kultur för den som vill börja läsa årets pristagare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Svensk-dansk-iranske filmaren Ali Abbasi har fått ett varningsbrev från Donald Trumps advokater, som vill stoppa The Apprentice. Men nu får den premiär - både i Sverige och i USA.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kulturs Lisa Bergström har träffat Ali Abbasi och Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson kommenterar hur filmen landar mitt i den amerikanska valrörelsen.
FÖRFATTAREN PATRIK LUNDBERG OM MÖTET MED NOBELPRISTAGAREN HANG KANG I SEOUL
VAD ÄR HEMLIGHETEN BAKOM DET NORSKA FILMUNDRET?
Författaren och journalisten Patrik Lundberg med rötter i Sydkorea, kommer till studion och berättar om sin relation till Nobelpristagaren Han Kang och hennes böcker. Han har strövat med henne i hemkvarteren i Seoul och vi får veta mer om den sydkoreanska litteraturen och varför han lockats av hennes författarskap.Första delen av två i en reportageserie där P1 Kulturs reporter Emma Engström åkte till Norge för att reda ut varför det kommer så mycket prisad film från Norge just nu.
MÖTE MED DEN UKRAINSKA FÖRFATTAREN JULIA ILJUCHINAI tidskriften 20-tal:s senaste nummer med Ukrainatema medverkar författaren Julia Iljuchina. Hennes roman ”Mina kvinnor” ges ut på svenska senare i vinter. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har träffat henne.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Nina Asarnoj -
Den sydkoreanska författaren Han Kang, mest känd för romanen Vegetarianen, tilldelas Nobelpriset i litteratur 2024. Hör uppläsningar, analyser och reaktioner i P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportrar: Karsten Thurfjell (Börshuset, Stockholm) och Felicia Frithiof (Malmö Stadsbibliotek).
Litteraturexperter på plats i Stockholm: Kristoffer Leandoer, Lina Kalmteg, Yukiko Duke och Mikael Timm.
Litteraturexperter på plats i Malmö: Per Bergström och Niklas Qvarnström.
Skådespelare / uppläsare: Angela Kovács.
Programledare: Gunnar Bolin.
Producenter: Maria Götselius och Anna Tullberg.
-
Hur går det till när en het kandidat ena året, svalnar till nästa år? Och vem är egentligen den mest sannolika vinnaren i år? Vi samlar tre redaktörer inför litteraturens stora dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal med Victor Malm, kulturchef Expressen; Jenny Högström, litteraturredaktör Göteborgs-posten och Lina Kalmteg, litteraturredaktör på Sveriges radios kulturredaktion.
NOBELPRISTAGARE FÖRSÖKER FÖRSTÅ VAD TID EGENTLIGEN ÄRPå Nobelprismuseet i Stockholm samlas föremål som alla nobelpristagare fått skänka. I den nya utställningen ”Då, nu, sen” undersöker man vad tid egentligen är – både ur ett fysikperspektiv och ett litterärt perspektiv; både måttet och känslan. Vår reporter Jenny Teleman gick dit för att, inte fördriva, utan snarare bejaka tidens gång.
ESSÄ: SÅ HAMNADE JAG PÅ KANNIBALERNAS SIDALånggris kallades människokött på Fiji, en av alla platser där kannibalism praktiserats. Nils Markus Karlsson berättar om en pluralistisk tradition som blivit dubbelt förvanskad i historieskrivningen.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
I filmen Det kunde varit vi får vi följa Glada Hudik-teaterns Emma Örtlund, Ida Johansson och Pär Johansson på en resa tillbaka till en tid då intellektuellt funktionsnedsatta sattes på anstalt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På vägen besöker de bland annat Vipeholm och träffar de forskare och författare som intresserat sig för hur människor med intellektuella funktionshinder behandlats i Sverige historiskt. Alla tre gästar P1 Kultur.
REPORTAGE: NU KOMMER ”HISTORIEN OM NORRLAND” – MED ROBIN OLOVSSON I ”DIMMANS LAND”Historieläraren och Historiepoddens programledare Robin Olovsson har inspirerats av Vilhelm Mobergs ”Min svenska historia” när han nu berättar Norrlands historia i boken som fått underrubriken ”Dimmans land”. Vår reporter Helene Alm träffade författaren för ett samtal om ”Norrland”, historieskrivning och industrin som landsändans förgörare och möjliggörare.
REPORTAGE: UMESAMISKA PÅ SCEN NÄR BOKEN ”NÄR VI VAR SAMER” BLIR TEATERSerieromanen ”När vi var samer” följer dess författare Mats Jonsson i upptäckandet av det samiska arv som tystats ner och delvis gått förlorat i hans familj. Och när den nu blir pjäs på Västerbottensteatern så spelas den både på svenska och hans släktingars språk: Umesamiska. Reporter Anton Bennebrant har besökt repetitionerna av den unika uppsättningen.
KRITIKSAMTAL: SÅ BRA ÄR SALLY ROONEYS NYA ROMANSally Rooney är aktuell med sin fjärde roman, ”Intermezzo”, som ges ut samtidigt på en rad språk och beskrivs som en litterär händelse. Hur väl motsvarar den förväntningarna, och vad är det som gör Sally Rooney till en av sin generations stora författarstjärnor? Litteraturredaktör Lina Kalmteg i samtal.
ESSÄ: EVA-LOTTA HULTÉN OM DEN EGENTLIGA BEFOLKNINGSKRISENDet talas mycket om befolkningsminskningen. Varför föds det allt färre barn och hur ska samhället klara kriserna det medför? Eva-Lotta Hultén tycker i dagens essä från OBS att det är hög tid att byta perspektiv och betrakta ett ännu större hot: befolkningsökningen.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof - Näytä enemmän