Episodit
-
Vårens sista avsnitt är här och det blir allt möjligt om järnväg och tåg! Gäst är mångåriga trafikpolitikern Karin Svensson Smith. Varför är just järnväg ett så hållbart transportmedel? Hur ska vi flytta godstransporter från väg till järnväg? Varför behövs höghastighetsbanor? Dessutom dyker vi ner i frågor som rör lokal trafik, inte minst spårvägarna!
-
Det stora kraft- och fjärrvärmeavsnittet är här! Hur ser värmesystemet ut, hur mycket kommer från fjärrvärmen? Och vad är det som eldas för att skapa värme i Sverige? Vi diskuterar vilka för- och nackdelar som finns med olika tekniker och hur systemet bör utformas. Gäst är Per Everhill från Tekniska Verken.
-
Puuttuva jakso?
-
Finns det en högerpolitik för klimatet? Om man tittar på de politiska partierna är svaret nej. Men om du frågar den liberala debattören Mattias Svensson så blir svaret ja. Han är aktuell med den nya boken Den öppna klimatpolitiken och dess fiender, utgiven av Fores. Vi diskuterar klimatförnekeri, teknikneutralitet och den öppna marknadens förmåga att minska utsläppen. Och mycket mer!
-
Äntligen är det stora infrastrukturplaneringsavsnittet här! Allt om hur planeringen går till, vilka trafikpolitiska mål vi har, hur vi räknar på infrastrukturens samhällsekonomiska nytta. Och hur bygger man egentligen ett transporteffektivt samhälle. Det låter nördigt men det är VIKTIGT! Adjungerade professorn Karolina Isaksson från KTH och VTI gästar.
-
I en värld med ökat resursuttag och galopperande klimatnödläge är ekonomins utformning alltid en het potatis. I detta avsnitt träffar jag Åsa Svenfelt som är forskare vid KTH och bland annat har varit projektledare för Hållbar Samhällsbyggnad Bortom BNP-tillväxt. Vi går igenom olika scenarier för hur ekonomin kan tänkas ändras fram till 2050. Den som vill läsa mer kan hitta scenarierna här: https://www.bortombnptillvaxt.se/download/18.6524e7bf15dd1169a5e566/1504529340644/Bortom%20BNP-rapport%202017.pdf
-
Det stora havsvindsavsnittet är här! Allt om möjligheterna att bygga ut vindkraft i våra havsmiljöer. Hur stor är potentialen? Hur ser den tekniska utvecklingen ut och vad krävs för att arbetet ska sättas igång? Lina Kinning från Svensk Vindenergi är med för att svara på frågorna.
Läs om mina krav för att gå igång utbyggnaden: https://www.dn.se/debatt/mp-vill-att-sverige-satsar-stort-pa-havsbaserad-vindkraft/ -
Återigen blir det ideologipodd i Planet & Politik och temat för dagen är individualism och liberalism. Vi har med oss författaren och filosofen Jesper Ahlin Marceta och förstås vapendragaren Klara Lidman. Utgångspunkt för samtalet är Jespers bok Vi är alla individualister, den kan hittas här: https://timbro.se/forlag/vi-ar-alla-individualister/
Den som vill ha en kortare startsträcka kan inför detta avsnitt lyssna på #15: Ideologi, Guds återkomst? -
Planet & Politik är tillbaka! En ny säsong och nya fördjupande samtal! Vi börjar med ett efterlängtat avsnitt med Mikael Nordlander om Hybrit - stål utan kol. Ett revolutionerande projekt som har potential att minska utsläppen radikalt. Hur går dagens stålproduktion till? Vad är skillnaden när det framöver kommer ske med vätgas? Och vad har det för potential att bidra till det globala klimatarbetet?
(avsnittet spelades in innan Rysslands invasion av Ukraina) -
Att krossa den fossila industrin genom offentliga investeringar och kreativ förstörelse. Det är något som Max Jerneck tänkt mycket på, inte minst i sin roll som forskare på Center for Sustainability Research. Vi pratar om hur nya tekniker kan ta för sig, om hur solcellerna sjönk i pris och om hur en simpel koldioxidskatt inte räcker.
Läs mer:
Ett av de kapitel som hänvisas till: https://books.google.se/books?hl=sv&lr=&id=C_QkEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA107&ots=TN_dMb_sZO&sig=xGdX1rGNR4eGi8CGOW6zsd7G_g0&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
Den text om Danmark som jag hänvisar till: https://fof.se/tidning/2014/2/artikel/darfor-har-danmark-kommit-sa-mycket-langre-sverige-nar-det-galler-gron-teknik -
Är vi människor ens skapta för att kunna möta det hot som klimatförändringarna är? Få är så bra på att svara på den frågan som Frida Hylander som är med och driver Klimatpsykologerna. Hur reagerar vi på direkta hot jämfört med diffusa? Dessutom pratar vi om det rent kommunikativa - hur får vi med oss folk på omställningen? Räcker kunskap, precis som Greta hävdar? Behöver vi prata om hotet eller att det fortfarande finns hopp? Detta och mycket mer!
Hänvisar i avsnittet till en bloggpost jag tidigare skrivit, det hittar du här: http://lorentztovatt.se/2019/10/11/utmaningar-med-en-gron-populism/ -
Bioenergins vara eller icke vara har varit en het potatis i miljödebatten de senaste åren. I detta avsnitt försöker vi gå till botten med frågan. Gäst är professor Mikael Karlsson, med ett långt förflutet i miljörörelsen. Hur mycket bioenergi använder vi egentligen i Sverige och i vilka sektorer? Fälls träd för att bli energi? Vad är skillnaden mellan biogen koldioxid och fossil koldioxid? Detta och mycket mer!
-
Allt för ofta käbblas det om energislag hit och dit, allt för ofta glöms potentialen för energieffektivisering. Men inte längre, här går vi till botten med hur stor potentialen är, i vilka sektorer som arbetet kan göras och vad som krävs från politiken för att vi ska nå dit. Gäst är Lotta Bångens, VD för Energieffektiviseringsföretagen.
Mer om de förslagen vi snackar om: https://www.di.se/nyheter/mp-vill-se-robin-hood-skatt-pa-elslukande-produkter/
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/snabba-pa-energieffektiviseringen-_H8022724 -
Jonas Bane är skådisen som blev klimataktivist, nu är han ordförande för Klimatriksdagen och gästar podden för att snacka om deras akutplan för klimatet. Vi har ett särskilt fokus på ett av deras viktigaste förslag - att besluta om en koldioxidbudget. Hur funkar egentligen en sån? Dessutom diskussion om transportsnålt samhälle, att minska mängden mil med bil och lastbil.
-
De Gröna i Tyskland har just nu kansler-posten inom räckhåll. Men varför gör de sådan sanslös succé? Dagens Industris politiska chefredaktör PM Nilsson gästar podden för att snacka om tysk grön nyindustrialisering. Men vi kommer också in på mer ideologiska diskussioner om staten och näringslivets roll, om skatter och om förbud. Här kan nog några av er lyssnare bli lite överraskade över PM:s inställning.
Mer läsning av PM:
https://www.di.se/ledare/tyskland-skiftar-till-gront/
https://www.di.se/ledare/pm-nilsson-hellre-forbud-an-skatt/ -
Få klimatpolitiska verktyg låter så osexigt som EU:s utsläppshandel men just nu är det det viktigaste styrmedlet i hela världen. Vi går till botten med exakt hur det funkar tillsammans med europaparlamentarikern Jakop Dalunde. Och vad var egentligen Sveriges roll i att GÖRA det så viktigt? Dessutom lite snack om europeiska järnvägssystemet - vi alla längtar ju till nästa tågsemester!
Läs mer:
Dalundes blogg om Swedish proposal: https://jakopdalunde.se/swedish-proposal-vad-har-hant-och-varfor-ar-det-sa-dyrt-att-kopa-utslappsratter/
Sandbags rapport om kolets kolapps: https://www.smart-energy.com/renewable-energy/eu-in-2019-coal-collapse-makes-way-for-solar-wind-sandbag/ -
Ett helt avsnitt om greenwashing! Gustav Martner, Head of Creative på Greenpeace Norden, gästar och delar med sig av sina bästa exempel på hemska greenwashing-kampanjer. Skratt utlovas! Vi snackar om Greenpeace granskning av Preemraff och om vad man politiskt kan göra för att minska den vilseledande reklam som grönmålande företag använder sig av.
-
Ett nytt ideologiavsnitt med Klara Lidman! Vi pratar först om olika gröna infallsvinklar på ekonomi, tillväxt och den berömda rekyleffekten. Därefter har Klara en spaning om Ebba Buschs så kallade högerfeminism och om vilken typ av feminism som faktiskt är trendig i vår samtid.
-
Att genomföra klimatpolitik - hur tusan bär man sig åt? Har lyxen att diskutera det med hon som kanske kan det bäst, Eva Svedling, som under drygt fyra år varit regeringens högsta tjänsteperson i klimatfrågor. Hur ser spelet ut bakom stängda dörrar? Vilka förhandlingar har varit tuffast? Vilka är de viktigaste segrarna och vad blir viktigt framöver? Detta och mycket mer!
-
Nu blir det mer debatt i Planet & Politik! Denna vecka är Lina Håkansdotter gäst, chef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv. Det blir ganska mycket fokus på energifrågorna, men också brett på klimatfrågan. Vad vill Svenskt Näringsliv ha för utveckling inom hållbarhet? Tror de verkligen på kärnkraft, trots att den är så dyr? Och mycket mer!
-
Planet & Politik är tillbaka! Vårens första avsnitt tar vidare debatten om flyget - denna gång ur det mer lokala perspektivet. Vi pratar om de enorma summor skattepengar som hamnar hos de regionala flygplatserna i offentligt stöd. Gäst är nationalekonomen Erik Wahlström som skrivit en rapport på temat för tankesmedjan Timbro. Hur mycket pengar rör det sig egentligen om? Och vilka flygplatser är ekonomiskt sämst? Länk till Timbros rapport: shorturl.at/vPR01
- Näytä enemmän