Episodit
-
Noen år er nå gått siden Storbritannia både stemte seg ut og forlot den Europeiske Unionen. Det konservative partiet satt ved makten frem til i sommer, men ble erstattet av Labour i juli i år. Labour har historisk hatt et bedre forhold til Europa enn Toriene, og nå ønsker Labour å reforhandle noen av handelsreguleringene med EU. Handelen med resten av verden klarer ikke å kompensere for den handelen britene hadde med EUs indre marked da de var EU-medlem.
I ukens utgave av Pod Britannia gir Øivind Bratberg og Erik Mustad sine betraktninger rundt Labours forhold til EU og hva som kan skje av tilnærminger mellom partene i tiden som kommer. Og hva skjer med Nord-Irland, den eneste britiske nasjonen som ennå er med i EU tollunion?
-
Etter nok et lederskapsvalg i Det konservative partiet står partiet igjen med en ny kvinnelig leder. Denne gangen var det Kemi Badenoch som sto igjen som vinner. Hun slo Robert Jenrick i medlemskapsvoteringen som ble avsluttet 2. november. Men hvem er Badenoch og hvor tar hun nå partiet som gikk på sitt største politiske nederlag ved valget i juli i år?
Hør ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg og Erik Mustad diskuterer Badenoch som ny konservativ leder.
-
Puuttuva jakso?
-
I juli i år ble Labour valgt inn med et enormt flertall i Underhuset. Men statsminister Keir Starmer og hans regjering har hatt en vanskelig start på sin regjeringstid. Hva har regjeringen gjort og hva har den ikke gjort? Og hva burde den ha gjort annerledes i disse første månedene? Selv om regjeringen etter alt å dømme kommer til å sitte i fem år, gir de første månedene ofte inntrykk av tonen som blir satt. Klarer Labour å tolke stemningen i folket?
Hør analysene av Labours første 100 dager og av partiets første statsbudsjett på femten år i denne utgaven av Pod Britannia, hvor Trine Andersen samtaler med Øivind Bratberg og Erik Mustad
-
Tidligere førsteminister og leder for Det skotske nasjonal partiet (SNP) gjennom flere år Alex Salmond gikk bort 12. september. Salmond har vært en formidabel skikkelse i skotsk og britisk politikk i flere tiår, og er mest kjent for å ha fått til folkeavstemningen om skotsk uavhengighet i 2014. Selv om hans ettermæle er omstridt, var han en politisk bauta som levde for politikken, særlig den skotske og for fanesaken - skotsk løsrivelse fra den britiske unionen.
Denne ukas Pod Britannia er viet Salmonds politiske arv hvor Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad diskuterer skotsk uavhengighet, Salmonds politiske betydning og hans triste sorti fra partiet han bygde opp.
-
Det konservative partiet har akkurat avsluttet sitt landsmøte. Lederkampen i partiet overskygget mye av det andre som foregikk i Birmingham, og avtroppende leder Rishi Sunak forlot landsmøtet nesten før det var begynt. Hvem overtar nå etter at partiet i juli gjorde det svakeste valget i moderne tid? Det gjenstår fire kandidater - Kemi Badenoch, Tom Tugendhat, Robert Jenrick og James Cleverly. Ny leder skal annonseres i begynnelsen av november.
Hør ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg, Trine Andersen og Erik Mustad diskuterer veien videre for de konservative og hvor partiet nå går.
-
Den politiske landsmøtesesongen i britisk politikk er i gang. Liberaldemokratene har akkurat avsluttet et livlig landsmøtetreff i sommerlige Britghton etter et feiende flott valg i juli. Labour har sin årlige seanse uke i Liverpool, det første hvor Keir Starmer er statsminister. Hva kan vi vente oss av hans landsmøtetale? Så avsluttes høstens vakreste politiske eventyr med samling i bånn i Birmingham hos De konservative som akkurat nå er inne i en ledervalgkamp. Hvem etterfølger Rishi Sunak og hvilken retning går Toriene i fremover? Og betyr landsmøtene noe annet bare indremedisin for partiene.
Hør ukens episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg og Erik Mustad diskuterer dette i samtale med Trine Andersen.
-
De har vært partiet i skvis i britisk politikk - periodevis populære, men permanent skviset av en valgordning som belønner de to store. Nå ser det annerledes ut. Ved sommerens valg vant Liberaldemokratene 72 seter i Underhuset, flere enn på noe tidspunkt siden 1920-tallet. Hvordan har de fått det til, hva står de for, og hva kan vi vente oss nå? Hør Erik Mustad i samtale med Øivind Bratberg
-
Det britiske valget er over. Med Labours store flertall i underhuset skal et nytt Storbritannia bygges. Hva slags premisser er lagt for en ny regjering? Hvilke oppgaver tas fatt på umiddelbart og hva slags endringer kan vi se for oss?
Prognosene slo så absolutt til. Labour fikk et superflertall i underhuset, men med lav fremmøteprosent (60%) og kun 33% av de nasjonale stemmene, var det valgsystemet som sikret det store Labour-flertallet.
Hør diskusjonen og oppsummeringen av valget mellom Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad i denne ekstrautgaven av Pod Britannia.
-
Med en snau uke til parlamentsvalget i Storbritannia er meningsmålingene ennå klare og entydige. Labour vil vinne med et stort flertall. Men hvordan vil velgerne merke at det kommer inn en ny regjering i Downing Street? Blir det endringer fra dag én?
Denne ukas Pod Britannia handler om forventninger til ny regjering, om politikerforakt og håpet og troen på at noe kan endres i det britiske samfunnet. Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale med Trine Andersen.
-
Det nærmer seg parlamentsvalg i Storbritannia, og det er ennå mange velgere som ikke har bestemt seg for hvilket parti de ønsker å gi sin stemme til. Valget holdes 4. juli. Hvilken rolle spiller TV-debattene i folks bestemmelsesprosess? Er det andre momenter som påvirker beslutningen?
Hør ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg, Trine Andersen og Erik Mustad samtaler om TV-debattene og utspørringene, og spør; hva er det som avgjør hvor de usikre velgerne går?
-
Statsminister Rishi Sunak overrasket alle ved å utlyse valg allerede 4.juli. De konservative ligger langt etter Labour på meningsmålingene, og alt tyder på at det går mot regjeringsskifte. Eller kan Rishi Sunak stå for tidenes snuoperasjon og likevel vinne valget? Og er det britiske folket klare for valg? Hør Øivind Bratberg og Erik Mustads vurderinger i samtale med Trine Andersen.
-
Skottland har fått ny førsteminister, John Swinney fra SNP. Men regjeringssamarbeidet mellom SNP og De grønne falt sammen for noen uker siden og den tidligere førsteministeren Humza Yousaf gikk i dragsuget. Dermed måtte SNP ha ny leder, som automatisk blir den nye førsteministeren.
SNP er mer upopulære enn på lenge og taper oppslutning til skotske Labour. Hvordan vil det gå med SNP i årets britiske parlamentsvalg og hvilken politisk vei ønsker Swinney og SNP å gå i tiden fremover? Er kampen om et selvstendig Skottland lagt død?
Hør ukas episode av Pod Britannia der Trine Andersen samtaler med Øivind Bratberg og Erik Mustad
-
Lokalvalgene i England var ventet å gå dårlig for det sittende regjeringspartiet og Tory statsminnister Rishi Sunak. Det gjorde også. Det betyr at Labour og Keir Starmer er i rute for å vinne neste parlamentsvalg som kommer senere i år. Men Labour fikk motstand i enkelte områder og De konservative holdt ordføreren i Tees Valley, et område Labour drev tung valgkamp.
Få med deg alle detaljer og analyser i denne episoden av Pod Britannia.
Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale med Trine Andersen.
-
Flere kjente britiske politikere stiller ikke til gjenvalg ved neste parlamentsvalg som kommer senere i år. Blant dem er tidligere statsminister Theresa May og kvinnen som har sittet lengst i Underhuset, The Mother of the House, Harriet Harman. I ukas episode av Pod Britannia snakker vi om karrieren til de to kvinnene og andre kjente parlamentarikere som har varslet at de ikke tar gjenvalg.
I alt har rundt hundre så langt sagt at de ikke ønsker gjenvalg, hovedparten av dem i det konservative partiet. Og går det så dårlig med toriene ved neste valg som meningsmålingene tyder på, kan flere av dagens statsråder miste sitt sete.
Hør Øivind Bratberg i samtale med Trine Andersen i ukens utgave av Pod Britannia.
-
I et topartisystem som det britiske glemmer vi ofte at det finnes en rekke mindre partier. Reform UK, Liberaldemokratene, De grønne, Nasjonalistene i Skottland og i Wales og alle partiene i Nord-Irland er eksempler på dette. Men hva slags rolle spiller de i det britiske politiske landskapet og hva slags betydning kan og vil de eventuelt få ved det forestående parlamentsvalget?
Hør samtalen mellom Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad i denne ukas episode av Pod Britannia.
-
Valget i Storbritannia seinere i år blir etter alt å dømme et veiskille. Men hvordan skal et nytt Storbritannia nå bygges? Etter 13 år med konservativt styre, etter mange år med krangler, pandemi og ikke minst brexit. Hvor går landet herfra? Et land som er preget av dårlig økonomi, store skiller mellom befolkningsgruppene og med et rekordantall immigranter og asylsøkere.
Denne ukas Pod Britannia tar opp disse spørsmålene og retter søkelyset på hva som muligens kommer eller kan komme. Hør samtalen mellom Øivind Bratberg og Erik Mustad.
-
Aner vi endringer i det politiske velgerkartet i Storbritannia? Store velgergrupper er i bevegelse før årets parlamentsvalg. Men hvor ender velgerne og hvorfor endrer så mange briter sin partilojalitet? Er det samfunnsendringer generelt eller er det flere spesifikke hendelser i det britiske samfunnet som gjør at kartet endrer seg?
I ukens utgave av Pod Britannia diskuterer Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad disse spørsmålene og analyserer tendensene vi ser med store velgergrupper i bevegelse.
-
Etter to år med politisk vakuum er de desentraliserte politiske institusjonene tilbake i Nord-Irland. Provinsen har for første gang en Nasjonalist som førsteminister, Michelle O'Neill fra partiet Sinn Fein. Hva har dette å si for situasjonen i Nord-Irland, både i forhold London, Dublin og ikke minst EU? Og, er Nord-Irland nå nærmere gjenforening med Irland enn de har vært i sin drøyt 103 år lange historie?
Hør denne ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg, Trine Andersen og Erik Mustad diskuterer hva det betyr å få gjeninnsatt institusjonene på Stormont i Belfast, og samtidig ha to ferske politikere i de ledende postene av provinsregjeringen i Belfast.
-
I britisk politikk snakkes det ofte om supperleringsvalg. De forekommer i løpet av et sittende parlament og foregår da mellom to parlamentsvalgvalg. De skal supplere parlmentsmedlemmer (MPs) til det brititiske underhuset, når et medlem må fratre sitt sete. Det er ulike grunner til at en MP må forlate underhuset. Suppleringsvalg foregår i en og en valgkrets.
Hør Trine Andersen og Erik Mustad i denne ukes utgave av Pod Britannia forklare og diskutere den politiske betydningen av suppleringsvalg, hvordan de utløses, gjennomføres og hvordan de ofte politisk påvirker den sittende statsministeren.
-
I årets første episode av Pod Britiannia er det betimelig å snakke om det forestående parlamentsvalget i Storbritannia. Valget må holdes innen 25. januar 2025, men kommer i løpet av 2024. Når? Det er det kun statsminister Rishi Sunak som bestemmer. De konservative ligger langt bak på meningsmålingene, og skal vi tro på målingene vil Labour gjøre et brakvalg og overta regjeringsmakten hvis ikke noe uforutsigbart skulle skje. Dette er også det første såkalte ordinære parlamentsvalget hvor brexit ikke spiller en dominerende rolle.
Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale og diskusjon med Trine Andersen om hva som står på spill denne gangen; for partiene og ikke minst hvilke saker som vil dominere dette valgåret 2024.
- Näytä enemmän