Episodit
-
Er zijn minstens tien soorten onzinnige moties weten we sinds deze week, na onderzoek door Henri Bontenbal (CDA). Daaronder de wappermotie, de treitermotie en de gratis bier-motie. Maar dat liet Michiel van Nispen (SP), zelfbenoemd chef Gratis Bier, zich niet zeggen. Gratis bier-moties hebben ook nut.
De coalitie heeft zich in een hoek geschilderd door de plannen voor een BTW-verhoging te laten lekken. Wie er gelekt heeft is een raadsel, want iedereen is nu boos.
Het zou er nu zomaar op uit kunnen draaien dat de BTW op sport en cultuur alsnog doorgaat. Henk Vermeer (BBB) denkt overigens dat we die verhoging ook gewoon kunnen laten zitten.De VVD trekt door het land met een licht rancuneus verhaal over de (al dan niet hard) werkende Nederlander.
En Hans Vijlbrief (D66) stuurt weer een brief aan Henk Vermeer over de staatsfinanciën. Hij verslikte zich even in zijn koffie, schrijft hij.
Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman, Mats Akkerman, Lydia van Rooijen en Mark Beekhuis
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het inflatiespook waart continue door de wandelgangen in Den Haag, maar een effectieve aanpak vanuit de overheid is er nog niet. Dus grijpt een aantal politieke partijen één ander economisch debat aan om het wél over inflatie te hebben. We praten erover met hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen Steven Brakman en Lydia van Rooijen, politiek verslaggever BNR.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Puuttuva jakso?
-
Een plan om het hoge btw-tarief te verhogen naar 21,4% valt slecht, bij zowel oppositie- als coalitiepartijen. Het AD schrijft vandaag over dat plan, waarmee 1,2 miljard wordt opgehaald. Geld waar het kabinet naar op zoek is om de btw-verhoging op sport, cultuur en boeken tegen te houden. We bespreken het plan en de kritiek met politiek verslaggever Mats Akkerman en hoogleraar accounting Frank Hartmann.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is alweer bijna een maand geleden, maar de Kamer debatteert vandaag over Oud en Nieuw en de vele ongeregeldheden, geweld en ongevallen die ook dit jaar weer plaatsvonden. We bespreken het met politiek verslaggever Mats Akkerman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Tweede Kamer werd meermaals onjuist en onvolledig geïnformeerd over het bombardement op Hawija in Irak bijna 10 jaar geleden. Bij het bombardement kwamen 70 burgerslachtoffers om, maar informatie daarover kwam lange tijd niet bij de Tweede Kamer terecht. Een politieke doodzonde, maar gaat het ook gevolgen hebben? Hoe het onderzoek in Den Haag is geland bespreken we in deze podcast met politiek verslaggever Mats Akkerman en met SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hoe voorkom je dat een rapport in een la verdwijnt? Door het er niet in te leggen. Zo simpel kan goed besturen zijn. De compensatie van de slachtoffers in het toeslagenschandaal zal nu snel zijn afgerond. Behalve als het geld kost.
In een lade bij het ministerie van Landbouw moet nog wel een stapeltje stikstofrapporten van Johan Remkes liggen. Hoogste tijd om die eruit te halen, oordeelde de rechter deze week. In plaats daarvan is er nu een ministeriële commissie voor stikstof.
Ondertussen proberen NSC en VVD kleur op de wangen te krijgen, in het licht van een aanstaande verkiezingen. Zitten er verkiezingen aan te komen dan? Misschien ook wel niet. Er werd deze week niet merkbaar ruzie gezocht in de coalitie. Dat was nieuw.
Vandaag hoor je de tweede brief uit de briefwisseling tussen Hans Vijlbrief (D66) en Henk Vermeer (BBB) over de overheidsfinanciën.
Beste Hans,De beste wensen voor 2025 en wat mooi om te zien dat gezond verstand ook door jou steeds meer wordt gewaardeerd. Bij BBB voelen we ons bijna vereerd dat we zelfs een partij als D66 hebben kunnen overtuigen van het belang van tradities en nuchter beleid. Dat is wel eens anders geweest. Je benadrukt dat we trots moeten zijn op wat Nederland sterk heeft gemaakt en daar sta ik volledig achter.
Maar trots zijn betekent niet dat we krampachtig blijven vasthouden aan oude gewoontes zonder te kijken of ze nog werken. En de CPB-prognoses die blijken nou eenmaal niet voldoende te werken in deze roerige tijden, met snel veranderende markten en omstandigheden. Zij wijken daardoor, net als de berekeningen van het ministerie van Financiën steevast af van de werkelijkheid en schatten de staat van de rijksfinanciën structureel te pessimistisch in. Dat zorgt voor pijnlijke en roekeloze bezuinigingen, terwijl deze dus niet nodig zijn.
Degelijk beleid vraagt meer dan blind vertrouwen in spreadsheets en modelwerkelijkheden. Het vraagt om een visie voor de lange termijn. Niet alleen wat het kost in euro's, maar vooral wat het oplevert in zekerheid en vertrouwen bij mensen. Bij BBB zetten we in op lastenverlichting voor middeninkomens, investeren in woningbouw en perspectief bieden aan wie nu klem zit. Dat doen we met gezond verstand, zonder de staatsschuld onnodig op te Laten lopen.
Je noemt mijn uitspraak over de geldkraan openen een tegenvaller. Hans, rustig blijven ademen, want dat valt reuze mee. Wat ik bedoel is dat we nu moeten investeren in zaken die Nederland sterker maken. Denk aan infrastructuur zoals de Nedersaksen- en Lelylijn, het midden- en kleinbedrijf, de regio en voedselzekerheid. Juist nu moeten we voorkomen dat we achterstanden oplopen omdat we te voorzichtig zijn. Je moet het dak repareren als de zon schijnt en niet als het regent. En we willen investeren in de basis van Nederland, zodat onze kinderen ook vertrouwen kunnen hebben in hun toekomst.
Hans, ik nodig je uit om in 2025 samen te werken aan een begroting die Nederland sterker maakt. Een begroting die investeert in mensen, in vertrouwen en in onze toekomst. Dat is waar BBB voor staat en misschien is dat wel de echte traditie waar we trots op moeten zijn.
Hartelijke groet,Henk Vermeer
Tweede Kamerlid namens BBBDeze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark Beekhuis
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ruim een maand geleden was de woontop in Nieuwegein, waar afspraken werden gemaakt over betaalbare huizen. Maar veel politici in Den Haag raken ongeduldig en vragen zich af: hoe zit dat nu met die afspraken? Wanneer gaan we de resultaten hiervan zien?
Onze politiek verslaggever Lydia van Rooijen volgt dat debat en ze heeft de directeur van Woningbouwers NL meegenomen, Coen van Rooyen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het kan niet anders dan dat Studio Den Haag vandaag over stikstof gaat; want daar - in Den Haag - moet de oplossing gezocht worden voor de stikstof-impasse. En zolang die impasse er is, zit het land op slot.
De rechter eiste vanmorgen dat de overheid in 2030 haar eigen doelen voor stikstof en natuur haalt. Landbouwminister Wiersma baalt en overweegt hoger beroep. We bespreken het met CDA-kamerlid Eline Vedder en onze politiek verslaggever Leendert Beekman.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De pensioenwet..daar waren toch al marathon-sessies aan debatten aan gewijd in de Kamer? En de knoop is toch doorgehakt? Nou, NSC wil ingrijpende veranderingen doorvoeren in de Pensioenwet. De partij van Pieter Omtzigt is al langer fel tegenstander van het nieuwe stelsel en wil de wet daarom nu aanpassen. Zo wil NSC dat er een referendum komt, waarmee mensen moeten instemmen met de veranderingen. Dat is rijkelijk laat, omdat de wet al het hele democratische proces heeft doorstaan en de eerste pensioenfondsen al bezig zijn met de uitvoering van de wet.
We spreken erover met NSC-kamerlid Agnes Joseph en politiek verslaggever Leendert Beekman
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De tweede termijn van president Trump roept in Den Haag een belangrijke vraag op: wat betekent zijn presidentschap voor onze veiligheid en welvaart? Bij het thema veiligheid kijken we natuurlijk naar de NAVO en de oorlog in Oekraïne. En bij welvaart gaat het vooral over onze handelspositie met de VS. Dat er op beide terreinen IETS gaat veranderen, wordt al wel duidelijk.
We vragen het GroenLinks/PvdA-Kamerlid Kati Piri en Eric van der Burg, Kamerlid namens de VVD.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Leendert komt de studio binnen met een stapel papier onder de arm. Rapporten van NSC en het CPB over inflatie en overheidsbegrotingen. Lastige thema's om lekker politiek campagne mee te voeren. Maar wel essentieel, natuurlijk.
Ondertussen zit Geert Wilders op X met simpele frames volledig in campagnemodus. Hij is het klaar met constructief zijn, zei hij. Dat gaat niet alleen om de overheidsbegroting. Ook bij een debat over het openbaar vervoer werd dat zichtbaar. Alle asielzoekers moeten op de trein naar het buitenland gezet worden. Mark hoort een echo van zo'n 80 jaar geleden. Oh, ja! En al die lastige stikstofregels moeten maar gewoon worden geschrapt.
Lydia verbaast zich over een draai bij de PVV over de hoorzittingen met nieuwe bewindslieden. Al die lastige vragen zijn vooral leuk als je in de oppositie zit. Maar als je zelf kans maakt op het pluche, is de lol er snel vanaf.
En ze praat ons bij over het Davos van de Agro-industrie, compleet met complotten van de landbouwelite.Vanaf deze week hoor je in deze podcast een briefwisseling tussen Hans Vijlbrief (D66) en Henk Vermeer (BBB). Dat gaat over overheidsfinanciën. De eerste brief is van Vijlbrief.
Beste Henk,
Allereerst de beste wensen voor 2025. Ik hoop voor ons allebei dat dit een iets rustiger jaar mag worden dan 2024, maar ik houd mijn hart vast. Ik wil het graag met je hebben over het begrotingsbeleid. Dat klinkt saai, maar gaat natuurlijk misschien wel over het belangrijkste onderwerp in Den Haag: waar hebben we geld voor en waarvoor niet?
Tot diep in de jaren '80 van de vorige eeuw hadden we dat niet goed geregeld in Nederland. Minister Zalm maakte in de jaren '90 een einde aan de chaos door een aantal regels op te stellen. Die regels gaan niet over waar je je geld aan uitgeeft, maar hadden als doel om ervoor te zorgen dat geld echt goed wordt besteed en dat je niet alle rekeningen naar je kinderen stuurt. Dat heeft ons geen windeieren opgeleverd. Nederland is sinds die tijd welvarender dan bijna al onze buurlanden.
Nu hoorde ik op de radio dat jij vindt dat in het voorjaar de geldkraan wel open mag, dat we ons niet arm moeten rekenen en niet moeten blindstaren op de cijfers van het Centraal Planbureau, het CPB.
Henk, het moet me van het hart, dat valt me van je tegen. Natuurlijk wil niemand zich arm rekenen. Natuurlijk is de staatsschuld nu laag. Maar je weet toch ook dat er grote uitgaven aankomen, omdat jij en ik van onze oude dag willen genieten. En niet alleen wij, maar met ons heel veel Nederlanders. Dus we kunnen beter wat voorzichtiger zijn met nu geld uitgeven. Je weet toch ook dat die verstandige regels van Gerrit Zalm zeggen, dat we ons moeten baseren op de cijfers van het CPB. In andere landen zijn ze jaloers dat wij een instituut hebben dat onafhankelijk van de regering de beste schatting maakt van de economische vooruitzichten. Misschien zou de staatskas er in Frankrijk beter voorstaan als ze daar ook een CPB hadden. Met strenge regels voor de begroting.
Beste Henk, natuurlijk mag je vragen stellen over de kwaliteit van de voorspellingen van het CPB. Dat is de taak van politici, maar kijk uit dat je niet halsoverkop het kind met het badwater weggooit. Wees een beetje trots op wat Nederland zo sterk heeft gemaakt en breekt niet met die traditie. Degelijk begroting in het belang van de toekomst van onze kinderen is een kwestie van gezond boerenverstand.Hartelijke groet,
Hans
Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Leendert Beekman en Mark Beekhuis
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het stikstofprobleem blijft als een molensteen om de nek van dit kabinet hangen. Een uitspraak vorige maand van de Raad van State maakt het leven van vijf ministers een stuk moeilijker. Premier Schoof roept ze bij elkaar om uit te zoeken wat de gevolgen van die gerechtelijke uitspraak zijn. We hebben het er over met politiek verslaggever Lydia van Rooijen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn onze gegevens wel veilig bij de overheid? De Algemene Rekenkamer zet er vraagtekens bij in een kritisch rapport met de cryptische ondertitel 'Donkere wolken pakken samen'. Daarin waarschuwt zij voor de ontwrichtende gevolgen voor de maatschappij, als bijvoorbeeld gegevens van burgers en bedrijven in verkeerde handen vallen. De inhoud van het rapport bespreken we met onze politiek verslaggever Lydia van Rooijen en met tech-expert Bert Hubert.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De inflatie is hoog en dat zal ook nog wel even blijven, dat is vandaag het gesprek van de dag in politiek Den Haag. Want alles wordt duurder, dus roept Denk Kamerlid Dogukan Ergin de minister van Financiën ter verantwoording. We gaan het erover hebben met onze politiek verslaggever Lydia van Rooijen en Tweede Kamerlid Henk Vermeer van de BBB.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ook in Den Haag zijn de oliebollen achter de kiezen; de Tweede Kamer gaat na 3 weken reces weer aan het werk. EN uitgerust hopelijk, want de politiek krijgt de komende maanden te maken met de rechterlijke macht: uitspraken van rechters over bijvoorbeeld stikstof, asiel en de vermogensbelasting. Of de politiek steeds meer in handen van de rechter komt te liggen bespreek ik met politiek verslaggever Lydia van Rooijen en universitair Docent Staatsrecht in Maastricht, Marijn van der Sluis.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Journalisten zijn niet zielig. Ook al moeten ze soms uren voor een dichte deur staan te wachten. Soms nog in de vrieskou ook. Maar daar kiezen ze zelf voor.
Dat zelfde geldt voor politici, die soms ineens overmand door emotie eventjes weglopen uit een interview. Ook zij zijn niet zielig.
Of dat weglopen nieuws is, daar kun je over van mening verschillen.Vandaag met vragen van luisteraars Niels, Erik, Hidde en Anton.
- Waarom doen politiek journalisten zo vaak verkeerde voorspellingen?
- Welke podcasts luistert de Haagse redactie van BNR?
- Waarom krijgen politici zo weinig vragen over de oorlog in Gaza?
- Waarom zetten 'ze' journalisten voor een dichte deur?Leendert ziet overeenkomsten tussen Dick Schoof en Hugo de Jonge.
Lydia onthult haar guilty pleasures. En Mark kijkt naar de YouTube video's van de premier.Deze aflevering is gemaakt door Lydia van Rooijen, Leendert Beekman en Mark Beekhuis, met morele ondersteuning van Isa Boere
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Nederland krijgt, na lang formeren, een flinke rechtse regering. Met de PVV als grootste partij bestaat de coalitie verder uit de BBB, de VVD en NSC. Wij bespreken het met politiekverslaggevers Mats Akkerman en Leendert Beekman.
In Den Haag is het deze weken reces. Daarom is Studio Den Haag ook even gesloten. In plaats daarvan vind je hier een ruime week lang de beste politieke onderwerpen uit de BNR Nieuws Top 150 van 2024. Ze zijn met de hand voor je geselecteerd door Mark, om er mooie dagen van te maken!
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Mark Rutte, de langstzittende premier van Nederland, treed af. Een hele generatie kent alleen hem als leider van ons land, maar nu moet hij dan toch echt plaatsmaken. NRC-journalist Petra de Koning, die Rutte jaren heeft gevolgd en oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die jaren met hem samenwerkte, gaan uitgebreid in op wie Mark Rutte nou precies is.
In Den Haag is het deze weken reces. Daarom is Studio Den Haag ook even gesloten. In plaats daarvan vind je hier een ruime week lang de beste politieke onderwerpen uit de BNR Nieuws Top 150 van 2024. Ze zijn met de hand voor je geselecteerd door Mark, om er mooie dagen van te maken!
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De gelekte plannen van het kabinet om flink te investeren in Nederlandse chip-sector klinken veel bedrijven in de Brainportregio als muziek in de oren. Operatie Beethoven wordt bekendgemaakt, al dan niet helemaal vrijwillig. tech-redacteur Joe van Burik en politiekverslaggever Mats Akkerman volgen de ontwikkelingen op die bewuste 6 maart op de voet, zij praten je helemaal bij.
In Den Haag is het deze weken reces. Daarom is Studio Den Haag ook even gesloten. In plaats daarvan vind je hier een ruime week lang de beste politieke onderwerpen uit de BNR Nieuws Top 150 van 2024. Ze zijn met de hand voor je geselecteerd door Mark, om er mooie dagen van te maken!
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Een lijn tussen Lelystad en Groningen, met zeer waarschijnlijk stations in Emmeloord, Heerenveen en Drachten en treinen die een snelheid van 200 kilometer per uur kunnen halen. Maar, drie maanden terug kwam het project op losse schroeven kwam te staan door de onverwacht hoge kosten. Er was 3,4 miljard euro gereserveerd, maar dat bleek -eind september- bij lange na niet voldoende. Het werd 13,8 miljard, dus ruim 10 miljard euro meer dan begroot. Te gast zijn Erik Verhoef, verkeerseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Olger van Dijk, Tweede Kamerlid voor NSC.
In Den Haag is het deze weken reces. Daarom is Studio Den Haag ook even gesloten. In plaats daarvan vind je hier een ruime week lang de beste politieke onderwerpen uit de BNR Nieuws Top 150 van 2024. Ze zijn met de hand voor je geselecteerd door Mark, om er mooie dagen van te maken!
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Näytä enemmän