Episodit
-
5. Hög skolfrånvaro, ofullständiga betyg, svårt att få och behålla jobb, utanförskap och psykisk ohälsa. Så ser det ut genom livet för många med adhd och autism.
I Psykologpodden hör du Sven Bölte, psykolog, forskare och professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, berätta om stöd och behandling för personer med NPF-diagnoser och betydelsen av att implementera aktuell och relevant forskning så den kommer till nytta för dessa personer. -
4. Sexuella övergrepp, försummelse, krig och gängrelaterat våld är några exempel på traumatiska händelser som drabbar barn och unga i dag. I det här avsnittet möter vi Anna Norlén, psykolog, psykoterapeut och verksamhetschef vid Ericastiftelsen. Hon berättar om sitt arbete med vård, stöd och psykologisk traumabehandling av barn och unga – och om varför det är så viktigt med tidiga insatser.
-
Puuttuva jakso?
-
3. Det här avsnittet handlar om tvångstankar och tvångshandlingar och det stora lidandet som det medför för många människor – men också vad det finns för hjälp, stöd och behandling att få. Vi möter Erik Andersson, psykolog och forskare vid Karolinska institutet, som specialiserat sig på behandling av olika tvångssyndrom. För sitt arbete tilldelades han Stora Psykologpriset 2023. Under våren 2024 är han även aktuell med ”Orosboken. Ta hand om din oro i fem steg” (Natur & Kultur).
-
2. Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor får besök av Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin och Anki Sandberg, ordförande för Attention. Ett samtal om vilka politiska incitament och åtgärder som behövs för att säkerställa barns och ungas psykiska hälsa och rättigheter.