Episodit
-
In samenwerking met studiehuisreshiet.nl
Support the show
-
Pesach VII
Uit Egypte
Door de Rietzee
In de Woestijn
Drie dagen later
Bitter water
Door Hout
Zoet gemaakt
Want Hij is uw Heelmeester
Support the show
-
Puuttuva jakso?
-
Tetsaweh
De lezingen van parshat Tsav zijn: Leviticus 6:1 – 8:36 en Maleachi 3:4-24. We staan in het bijzonder stil bij de vierde aliyah, dat is Leviticus 8:1-13. In dit gedeelte lezen we dat Aäron en zijn zonen ingewijd worden als priesters. We zien dat Mozes hierin op Gods timing werkt. Ook wij kunnen hier een waardevolle les uit leren. Verder ontdekken we verschillende betekenissen van het inwijdingsritueel en hoe dit samenhangt met het ritueel van Grote Verzoendag. En wat heeft dit alles te maken met het Laatste Oordeel, waarover Yeshua spreekt…?!
Support the show
-
Parasja Wajikra
Te lezen: Lev. 1:1-5:26 / Jes.43:21 -44:23 / Hebreeën 9:1–14
Inleidende tekst
De Eeuwige riep Moshé en sprak tot hem van uit de tent-der-samenkomsten.
Leviticus 1:1 (Dasberg)
Met parsha Wajikra beginnen we aan het middelste boek van de Torah, een boek dat ons een blauwdruk geeft van onze relatie met God. Dit boek is het hart van de Torah en de eerste parasha beschrijft de basis van de offerdienst. De vijf offers die we deze shabbat bespreken, geven ons inzicht in de wijze waarop de Eeuwige zijn volk uitnodigt te komen in zijn nabijheid en ons te verbinden met elkaar.
Net zoals Mozes in parasja wajikra werd geroepen door een sprekende God in de tent van de ontmoetingen, zo klinkt ook vandaag nog steeds de roep van de Eeuwige om Hem te ontmoeten. Het is een oproep om onze onvolmaaktheid te erkennen en om ons te richten op de verbinding met God. Want dat is waar het uiteindelijk om gaat: hoe kunnen we als onvolmaakte mensen een heilig God benaderen en een relatie met Hem opbouwen.
Support the show
-
Exod. 38:21-40:38
Ezech.45:16 – 46:18
1 Kon. 7:40 – 50Support the show
-
Parasha Wajakheel Sabbat Parah
Ezech.36:16 – 38
Exodus 35:1-38:20
1 Kon. 7:13 – 26Support the show
-
Parasha Ki Tisa
Geschreven in het boek van het leven.
‘Die schrijft, die blijft’ is een spreekwoord. Dat wil zeggen dat als je je zaken – je boekhouding - goed op orde hebt, dan loop je op termijn minder risico. Je zou ook kunnen zeggen dat wat je opschrijft blijvend is. De meeste boeken op de wereld zijn geschreven door een schrijver die niet meer leeft. En als laatste: iets opschrijven kan ook als een herinnering dienen. Uit je hoofd, op papier. In de parasha van deze week is er sprake van twee stenen tafelen waarop God Zelf schrijft. En we lezen over het boek des levens. In dit leerhuis bespreken we de twee gesprekken tussen God en Mozes in de wolk na de zonde van het volk met het gouden kalf.
Exod. 30:11-34:35 / 1 Kon. 18:1–39
Support the show
-
Support the show
-
Tetsaweh
De lezingen van parshat Tetsaweh zijn: Exodus 27:20 – 30:10 en 1 Samuël 15:2-34. We staan deze keer stil bij de vierde aliyah, dat is Exodus 29:1-18. In dit gedeelte lezen we over de priesterinwijding van Aäron en zijn zonen. Wat kunnen wij hieruit leren voor ons leven als priesters in Yeshua? En wat heeft dit alles te maken met de schapen en de bokken van het Laatste Oordeel? Over deze vragen hopen we na te denken in deze aflevering van het Leerhuis. Wees gezegend!
Support the show
-
Parasha T’rumah
Te lezen: Exodus 25:1-27:19 / 2 Koningen 12:1 – 17 / Joh 1:1-19
(Sabbat Shekalim op Rosh Chodesh)Inleidende tekst:
Ze zullen Mij een heiligdom maken, opdat Ik te midden van hen wonen kan.
Geheel en al in overeenstemming met wat Ik je laat zien: het model van de “Woning” en het model van zijn toebehoren, ja, zo moeten jullie het maken.Shemot 25:8-9 (Dasberg)
In het eerste deel van Exodus lezen we hoe de Eeuwige de Israëlieten uit de slavernij in Egypte bevrijdde. Hij openbaarde Zich op spectaculaire wijze bij de berg Sinai en sloot een verbond met hen. In de tweede helft van het boek geeft de Eeuwige Mozes de opdracht om voor Hem een woning – de Mishkan – te bouwen.
Hiermee toont Hij niet alleen Zijn verlangen om Zijn volk uit te leiden, te redden en te bevrijden, maar ook om hen als Zijn eigen volk te aanvaarden (Ex. 6:5-6). In deze parasha beginnen we met de gedetailleerde instructies voor de bouw van de Mishkan, als een zichtbaar teken dat de Eeuwige niet alleen temidden van Zijn volk wil wonen, maar er zelfs naar verlangt in hun hart te mogen wonen.
Support the show
-
Support the show
-
Exod. 21:1-24:18 / Jer.34:8 – 35:19; 33:25 – 26
Support the show
-
Exod. 18:1-20:23 / Jes.6:1–7:6, 9:5–6
Support the show
-
Deze week lezen we parasha Beshalach. En hij laat gaan. Hij, dat is de farao. Na tien plagen is hij murw geslagen en laat hij het volk gaan. In dit Thorah gedeelte lezen we over de doortocht door de Rietzee en vinden er het lied van de zee, Shirah HaJam. Dat is een speciaal moment in de Thorah in Shmot 15:1-21 dat op de Shabbath wordt gevierd. Daarom heet deze Shabbath Shabbath Shirah.
In vijf delen brengt Exodus 14 ons bij het lied van Mozes en van Mirjam. De Ene is een man van de oorlog. Ene is zijn naam. Het lied van Mozes spiegelt steeds de grote hand van de Ene tegenover de angst, onmacht en ontzetting van de vijanden van Zijn volk. Niet alleen van de Egyptenaren, maar ook van de Filistijnen, van de vorsten van Edom, de goden van Moab en al de ingezetenen van Kanaän. Want deze doortocht is werkelijk ongehoord en bovennatuurlijk.Support the show
-
Support the show
-
Bo’
De lezingen van parshat Bo’ zijn: Exodus 10:1 – 13:16 en Jeremia 46:13-28. In de uitlegzal de focus liggen bij Genesis 11:4 – 12:20. In dit gedeelte lezen we onder meer dat God het Pesachfeest instelt voor de Israëlieten om te vieren. We zullen ontdekken hoe de aanwijzingen voor dit feest tot in detail naar Yeshua’s eerste komst in deze wereld verwijzen. Hij vervulde dit feest door zijn lijden en sterven aan het kruis. Hoe bijzonder is het dat wij door het bloed van Yeshua ook gered mogen zijn!
Support the show
-
Support the show
-
Parasha Va’era
Lezen: Exodus 6:2(1)- 9:35, Ezechiël 28:25-29:21; Openbaring 16:1-7
Inleidende tekst:
God sprak tot Moshé en zei hem: “Ik ben de Euwige”. Ik verscheen aan Awraham, aan Jitschak en aan Ja’akov als God Almachtig. Maar met mijn naam “Eeuwige” ben Ik hun niet bekend geworden. (…) Daarom, zeg tegen de Kinderen van Jisraël: “Ik ben de Eeuwige, Ik zal jullie wegvoeren van de egyptische dwangarbeid, Ik zal jullie redden uit de slavernij en Ik zal jullie verlossen met uitgestrekte arm en met zware straffen. (…) Ik ben de Eeuwige.”
Shemot 6:2-8 (Dasberg)
Deze shabbat staan we stil bij de unieke wijze waarop de Eeuwige Zijn naam en karakter openbaart aan het volk Israël, dat gebukt gaat onder slavernij. Hoe maakt God Zichzelf bekend door het proces van verlossing? Wat betekent het dat Hij handelt met een “sterke hand” en Zich openbaart in reddende daden? En hoe kijken wij in onze tijd naar de hand van God in gebeurtenissen om ons heen?
Support the show
-
Support the show
-
Exod. 1:1 - 6:1, Jes.27:6 – 28:13, Jes.29:22-23, Jer.1:1 – 2:3
Support the show
- Näytä enemmän