Episodit
-
Freja, Kamille og Vincenzo fortæller om deres gode og dårlige oplevelser under lockdown. Hvordan er det at gå i skole via Teams, hvordan er man sammen med sine venner og hvad har det betydet for deres forældres forståelse for deres digitale liv.
De tre paneldeltagere går i 8. klasse på Mørten Børup Skolen, Skanderborg. Denne episode af So.Me.Mor.Far blev optaget den 27. april som en del af Digital Tryg Ungekonference 2021 i Skanderborg.
Vært: Michael Schøt.
-
Hvorfor er det fedt at game? Hvilke problemer giver det, hvis ens forældre ikke forstår, hvad det vil sige at game. Har forældre grund til at være bekymrede for det hårde sprog, der findes i store dele af gamerverdenen?
Lotte, Jens og Hamsa er alle ivrige gamere og i denne episode deler de deres erfaringer og holdninger til voldelige computerspil, trash-talk og forældres rolle i børnenes liv som gamere med vært Michael Schøt.De tre paneldeltagere går i 8. klasse på Mørten Børup Skolen, Skanderborg.
Denne episode blev optaget den 27. april som en del af Digital Tryg Ungekonference 2021 i Skanderborg. Samtalen blev live-streamet til 900 elever i kommunens 7. klasser. -
Puuttuva jakso?
-
Grænsen mellem det sjove og det grove være meget svært at definere – måske især for børn.
Hvor kan man sikre - og hvilke ansvar har man – for at man ikke er urimelig grov over for andre, når man bare gerne vil være sjov? Det handler om det, der på ikke er bevidst mobning, men som alligevel kan betyde at andre bliver kede af det.
Kaya, Marissa og Elvira går i 6. y på Skt Knuds Skole i Aarhus. De dele erfaringer og holdninger til det med at svære sjov uden helt at have styr på konsekvenserne.
Vært: Michael Schøt
Denne episode af So.Me.Mor.Far er produceret i samarbejde med DKR (Det Kriminalpræventive Råd), som er en af Red Barnets samarbejdspartnere.
-
Hvordan er man en god rollemodel for sine børn. Hvad virker godt, når man skal tale om den digitale verden, og hvad har forældre selv brug for at blive bedre til?
Mød tre offentlige personer, der selv er aktive på sociale medier og samtidig forældre til børn på vej ind i den digitale verden. De diskuterer og fortæller om deres erfaringer, bekymringer og overvejelser som forældre.
Gæster:
Le Gammeltoft, creative director og grundlægger af kultursitet Heartbeats.dk
Anders Fjelsted, stand-up komiker
Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red BarnetVært: Michael Schøt
-
Hvor meget og hvornår må forældre blande sig i deres børns sociale liv? Hvor meget må de fx følge med på sociale medier. Hvordan håndterer forældre, at deres børn begynder at gå til fester, og hvordan ville børnene selv ønske, at deres forældre håndterede det?
Kamilla, Robin og Line er alle 15 år og har netop afsluttet 9.klasse. De deler deres tanker og egne erfaringer med, hvordan og hvor meget forældre bør blande sig i deres børns sociale liv
Vært: Michael Schøt
-
Hvem følger unge på de digitale platforme, hvorfor følger de dem og hvad ved deres forældre om det hele?
Line, Kamilla og Robin er alle 15 år og har lige afsluttet 9. klasse. De fortæller om deres idoler, rollemodeller og alle de andre, som de bruger tid på at følge på nettet.
Vært: Michael Schøt
-
Hvorfor bruger børn og unge timevis på at følgere alverdens youtubere?
Mød Frederikke, Olivia og Thomas, fra 8. c fra Haastrupskolen i Køge. De præsenterer deres yndlingsyoutubere, som fx PewDiePie, H3H3, Marieduved, Frederik Trudslev og Emilie Briting. De fortæller også, hvorfor det er federe at følge youtubere end at se Hammerslag.
Vært: Michael Schøt
-
Hvilke færdigheder har børn og unge brug for for at kunne navigere i en verden, hvor det man ser, hører og læser ofte er løgn, misvisende eller blot svært at afkode, hvis man ikke har stor erfaring på nettet.
I denne særlige udgave af So.Me.Mor.Far har vi besøg af tre voksne eksperter.
Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen
Helene Haugaard, Digital Dannelse
Jon K. Lange, seniorrådgiver om Børns digitale liv, Red BarnetVært: Michael Schøt
-
Hvordan har børn det med deling af billeder? Hvordan deler de selv billeder, hvad synes de om, at andre deler billeder af dem selv og hvornår skal man spørge om lov?
Peter, Christine og Viktor fra 6. y fra Skt Knuds Skole i Aarhus bruger blandt andet SnapChat og Instagram. I denne episode deler de deres oplevelser, og fortæller om, hvilke roller billeddeling spiller i deres hverdag.
Vært: Michael Schøt
-
Hvilken rolle spiller youtubere for de unge og hvor gode er de unge til at være kritiske over for de synspunkter de møder?
Isak, Emilie og Nicklas fra Gribskov efterskole deler deres erfaringer og fortæller om, hvordan de bruger Youtube og forholder sig til youtubere. De kommer også med nogle gode råd til de forældre, som kunne ønske sig at deres børn var lidt mere kritiske overfor alt det de møder på fx Youtube.
Vært: Michael Schøt
-
Hvad reagerer børn og unge med diagnoser som fx autisme og ADHD, når nogen lyver for dem på nettet, når de føler sig snydt og når de er i tvivl om, hvad andre mener? Hvordan kan man håndtere disse situationer, hvor nogen lyver for en eller hvor fremmede kontakter en med falske reklamer. Hvor finder man ud af om det faktisk er sandt, hvad der siges i en reklame eller af personer, man skriver sammen med på sociale medier. For unge med en diagnose kan det være ekstra svært at forstå andres intentioner.
Zindy, Mathias, Magnus og Noah fra Kolo9, et fristed for børn og unge i Ugerløse på Vestsjælland, deler deres erfaringer og fortæller om, hvordan de oplever snyd, løgn og misforståelser på nettet og hvad de gør for at navigere i den digitale verden.
Vært: Michael Schøt
-
Hvordan hjælper og guider man sit barn til at få en god og positiv omgang med sociale og digitale medier. Og i hvilket omfang giver det mening at lave håndfaste regler og grænser? Handler det om tidsforbrug eller giver det mere mening at tale om, hvad barnet bruder tiden på - og måden barnet i det hele taget bruger de digitale medier?
I denne særlige udgave af So.Me.Mor.Far har vi besøg af tre voksne eksperter.
Linda Liebst, SSP i Ballerup Kommune
Christian Mogensen, porjektleder, Center for Digital Pædagogik
Jon K. Lange, talsperson og seniorrådgiver om børns digitale liv, Red BarnetVært: Michael Schøt
-
Hvad synes børn om de regler, som deres forældre om brug af mobiltelefon og computere? Er der nogen regler, der gælder mere end andre? Hvad synes deres søskende om reglerne? Og hvad betyder forældres regler for et børns muligheder for at være med i fællesskabet, fx hvis et barns venner har andre regler?
Ida, Richard og Kasper fra Skt. Knuds Skole i Aarhus fortæller om deres erfaringer og fortæller om, hvordan de oplever at regler for brug af computere mobil påvirker deres daglige liv.
Vært: Michael Schøt
-
Instagram kan være en overfladisk medie, hvor unge ihærdig prøver at anerkendelse via likes. Men det er også meget andet og mere. Hvilken rolle spiller Instagram for de unge, fx i forhold deres identitet? Hvordan ser deres forældre og deres venner på, hvordan unge fremstiller sig selv?
Bolette, Anna Sofie og Linnea fra Kastanievej Efterskole deler deres erfaringer og fortæller om, hvordan de bruger Instagram i deres daglige liv.
Vært: Michael Schøt
-
Hvordan forholder børn og unge sig til de hade- og sladdergrupper, som de selv og nogle af deres venner er med i. Hvad går fænomenet ud på, og hvordan opleves det af de unge. Lyt med og lær fx hvad shitposts er og bliv klogere på, hvornår man overskrider grænsen mellem at være sjov og grov.
Maria, Cecilie og Louis fra Gribskov Efterskole deler deres erfaringer og fortæller om, hvordan unge kan være grove og går over stregen overfor hinanden på sociale medier.
Vært: Michael Schøt
-
Hvad har vi lært om om børn og unges deling af intime billeder/videoer uden samtykke efter den såkaldte Umbrella-sag? Hvad har det betydet for forældres rolle og hvad har det betydet for synes på unges adfærd - både synes på de krænkede og dem har medvirket til krænkelser?
I denne særlige udgave af So.Me.Mor.Far har vi besøg af tre eksperter.
Miriam Michaelsen, advokat og formand for Digitalt Ansvar
Ninna Lagoni, forebyggelseskonsulent, Det Kriminalpræventive Råd
Mai Holm Hviid, rådgiver og ansvarlig for blandt andet Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet
Vært: Michael Schøt
-
Hvornår og hvordan er forældre mest pinlige i unges øjne? Hvad skal forældre overveje, når de er venner med deres børn på fx Facebook. Hvad er det god god ide at tænke over, når man deler billeder af sine børn og tagger dem. Et nuttet billede af et tre-årigt barn i et fastelavskostume får måske en anden betydning, når det ses af barnets venner 10 år senere.
Cecilie, Louis og Emilie fra Gribskov Efterskole deler deres erfaringer og fortæller om, hvordan de oplever pinlige forældre på sociale medier og hvad de selv gør, når forældrene går over stregen.
Vært: Michael Schøt
-
Er der forskellige normer for pigers og drenges adfærd på sociale medier? Hvor kommer det til udtryk i de unges dagligdag. Hvilken rolle spiller forældre for at sætte grænser for, hvad de unge må og hvilket ansvar har de for at deres børn opfører sig respektfuldt over for andre?
Emma Thea, Linnea og Chloé fra Kastanievej Efterskole deler deres erfaringer og fortæller om, hvordan de oplever forskellene på piger og drenges muligheder for at være sig selv på sociale medier.
Vært: Michael Schøt
-
Hvordan udfordres børn og unges impulskontrol af at være online? Hvordan kan man hjælpe sit barn med at ikke altid at handle på barnets første indskyldese. Og hvad er de specielle udfordringer, hvis man har en diagnose som fx ADHD, Aspergers eller autisme?
I denne særlige udgave af So.Me.Mor.Far har vi besøg af tre eksperter.
Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen
Jonas Rygaard, konceptudvikler hos Fremtidsfabrik
Jeanette Ringberg Rothenborg, forfatter til blandt andet Ung med autisme og pressechef i Red Barnet
Vært: Michael Schøt
-
Børn og unge kommer nemt i konflikter om, hvad der er ok og hvad det absolut ikke er ok at man gør med sin mobil. Det sker fx fordi børn og unge lever på en helt anden digital planet end deres forældre. Det gælder dels, hvor og hvornår man kigger på sin skærm, men også, hvordan man bruger skærmen. Fx når man filmer og tager billeder af hinanden.
Ida Emilie, Cecilie og Isak fra Gribskov Efterskole deler deres egne erfaringer og fortæller om, hvordan de oplever behov for ’regler’ og fælles værdier.
Vært: Michael Schøt
- Näytä enemmän