Episodit
-
SFLB Sommarspecial! Varför blev det viktigt att säga att Jesus återuppstått? Vår returmatch med tankar om död och uppståndelse i Bibeln. Reaktioner och uppföljning på de första avsnitten i serien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Avsnittet hade premiär den 15 februari 2023. Alla äldre avsnitt av SFLB hittar du här
Ur innehållet:
*Jag v e t att det inte går att återuppstå - Författaren Patrik Svensson väckte många lyssnarreaktioner då han i vårt premiäravsnitt sa att han inte bara tror, utan vet att ingen kan uppstå från de döda. Nu svarar vi med Uppståndelse: rond 2! Vad står egentligen om uppståndelsen i bibeltexterna?
*Paulus och kropparna igen - det har blivit en följetong. Men snart, snart, kommer vi kanske att begripa hur aposteln Paulus och stoikerna tänkte kring ande, materia och alla olika kroppar. Vi passar även på att lyssna på ett klipp ur vårt avsnitt 2 där artisten Sara Parkman klädde vår undran i kloka, vackra ord.
*Tomas tvivlaren och hans eget evangelium - Lyssnaren Birgitta vill höra om Tomasevangeliet, texten som hon tycker ger en annan bild av Jesus än de fyra evangelierna i Nya Testamentet.
*Har vi en pastor eller en professor i studion? Thella och Lollo undrar ibland från vilket perspektiv Thomas angriper texterna.
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain) -
SFLB Sommarspecial! Vårt avsnitt med Cecilia Uddén från 16 november 2023 om religiösa texter i krig samt uppföljning av ett mejl vi fick efteråt. Två israeliska ledare, en bibeltext, två tal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
EXTRAPODD INSPELAD 10 NOVEMBER 2023 (FÖR FÖRSTA GÅNGEN PUBLICERAD 16 NOVEMBER 2023. UPPFÖLJNING INSPELAD OCH PUBLICERAD 17 NOVEMBER 2023.)
Ur innehållet:*Kom ihåg vad amalekiterna gjorde mot dig - I sitt tal till nationen om det pågående kriget mot Hamas citerar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ur en känd passage i Bibelns 5 Mos 25:17 och sade ”Kom ihåg vad amalekiterna gjorde mot dig”. Vilka är amalekiterna i Bibeln? Varför refererar Netanyahu till denna text? Och hur brukar den användas i religiösa sammanhang? Samtal med Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.
*Bibelns landgränser och dagens konflikt - Israels landgränser beskrivs i flera av Bibelns texter. Bibelvetare Thomas Kazen förklarar hur olika beskrivningar tillkommit i olika tider, med olika syften. Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent berättar om hur religiösa texter idag används som argument för landanspråk i Mellanöstern.
*Bibeln som sagobok - Cecilia Uddén berättar om hur hon brukade läsa Bibelns berättelser som sagor för sina barn, och särskilt har fastnat för berättelsen om Josef och hans bröder, en berättelse som finns i olika varianter både i Bibeln och Koranen.
Bibeltexter: 5 Mos 25:17, 1 Sam 15, 1 Mos 12, 4 Mos 34, Pred 3
Korantext: Sura 12 (Surah Yusuf)
I avsnittet refereras även till hadithsamlingen Sahih-al-Bukhari; bok 56, hadith 138En tid för krig, en tid för fred - uppföljning av ett lyssnarmejl (publicerad 17 november
*Netanyahu, Rabin och Predikaren. Två israeliska ledare, en bibeltext. Två tal - Vi går tillbaka i arkiven efter att lyssnaren Ingemar Andersson hörde av sig och påminde om ett historiskt ögonblick: Vid ceremonin utanför Vita Huset i Washington, efter att israeliska och palestinska ledare undertecknat Osloavtalet hösten 1993, skakade Israels premiärminister Yitzhak Rabin hand med PLO:s ledare Yassir Arafat. Rabin höll sedan ett tal där han använde precis samma rader ur Predikaren som Benjamin Netanyahu använde 30 år senare: Det finns en tid för krig, och en tid för fred.
-
Puuttuva jakso?
-
SFLB Sommarspecial! Vi släpper några aktuella favoriter för att fira vårt nya, egna poddflöde. Här hör du vårt djävulsavsnitt samt Thella och Lollo som berättar om idén till serien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sympathy For The Devil
Avsnittet hade premiär den 21 mars 2024. Här spelas en förkortad version, hela den längre poddfilen hittar du längre ned. (Och alla andra äldre avsnitt av SFLB hittar du här!)Satan, Den lede, Hin håle, Old Nick, Lucifer, Belsebub. Vad har format dagens bild av Djävulen? Och varför har människan behövt förlägga allt det onda utanför sig själv. Och utanför Gud?
Med utgångspunkt i Rolling Stones låt Sympathy For The Devil dukar vi upp till ett extra långt samtal med tema: Djävulen!Ur innehållet:
*Vad är gubbrock? Thella frågar sig varför hon och Lollo stämplat en massa musik de valt i podden som gubbrock, när den i själva verket borde klassas som evigt ung. Från Bob Dylan till Leonard Cohen till Rolling Stones.*Djävulen - ett mytologiskt hopkok Bibelvetare Thomas Kazen förklarar hur dagens typiska och kristet färgade bild av Djävulen som ondskan själv, en drakliknande varelse med svans och horn, är sammansatt av olika myter i en mångtusenårig historia.
*Satan eller Ha-Satan, Anklagaren - I Jobs bok möter vi en figur vid namn Anklagaren, ursprungligen Ha-Satan, som är väldigt långt från den abstrakta onda makt som i modern tid inspirerat exempelvis Tolkiens Sauron eller Voldemort i Harry Potter-böckerna. Nej, här är Satan snarast en i Guds gäng, som arbetar på uppdrag av Gud.
*Bileams åsna och ängeln som ställer sig i vägen som en satan - Lollo hyllar det stackars plågade djuret i 4 Mosebok som tvingas på fel väg men som till sist vägrar lyda, lägger sig ned och börjar prata. Thomas berättar hur texten komplicerar översättningen av ordet satan. Är det en hindrare, en motståndare, eller en skarprättare, som vissa hävdar.
*Utsätt oss inte för prövning - Lollo upptäcker att tanken om en Satan som agerar med Guds goda minne är tillbaka i en av kristendomens mest centrala böner - Herrens bön. Varför ber man annars Gud om att inte utsätta människan för det onda?
*Bikta sig, bekänna synd, gå i terapi - Thella reflekterar över våra sätt att separera oss från ondskan inom oss. Om människans behov att skilja Gud och Djävulen åt, och gott från ont. Tidigare i historien tycks det ha funnits en större acceptans för tanken att att bägge existerar i världen och i människan. Och i Gud.
Bonusmaterial: En första introduktion? Nej! Men vi är snälla och trevliga
I detta extramaterial intervjuas programledarna Thella Johnson och Lollo Collmar av P1-presentatören Magnus Viktorin om idén och arbetet bakom programserien och podden.
Avsnittet hade premiär den 7 november 2022.Magnus: ”Om man, som jag, känner att man kan för lite om Bibeln . . . ger ert första avsnitt en bra introduktion till den här podden eller till Bibeln?”
Thella och Lollo: ”Nej!”
Thella: ”Tyvärr inte. Vi går rakt in i förvirring! Men vi är snälla och trevliga, och försöker vara det mot alla, såväl våra gäster som vår publik. Det verkar göra att människor vill lyssna och engagera sig.”
Lollo: ”Och vi är också relativt okunniga. Det gör oss till en ställföreträdande lyssnare som kanske undrar något men inte vågar fråga. Man måste få ställa frågor och vara nyfiken även om man inte kan allt. Vi har läst Bibelns texter och känt saker. Vi reagerar på det vi läst. Sedan har vi vår eminenta bibelvetare Thomas Kazen som håller koll på fakta och tolkningstraditioner.”
Magnus: Hur föddes idén till programmet?
Thella: ”Jag hade länge känt att det saknas kunskaper om Bibeln i svensk offentlighet, och om religiösa texter överhuvudtaget. Inte minst gäller detta oss i media. Så jag bestämde mig för att göra något åt saken. Bibeln är ett gemensamt kulturarv vi har. Oavsett om vi är troende eller inte, oavsett om vi är judar, kristna eller muslimer eller något annat, så har vår värld och våra kulturer påverkats av denna bok. Då måste alla ha rätt att tänka fritt och resonera kring dessa texter.”
Medverkande:
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan
Thella Johnson, programledare Som fan läser Bibeln
Lollo Collmar, bisittare Som fan läser Bibeln
Intervju av Magnus ViktorinBibeltexter: Matt 4, Job 2, Matt 16:23, 4 Mos 22, 1 Mos 6, Hes 28, Jes 14, Upp 12, Matt 6:9-13
I avsnittet refereras även till dessa böcker, filmer och tv-serier:Exorcisten - filmen från 1973 i regi av William Friedkin baserad på William Peter Blattys roman
Mästaren och Margarita – roman av Michail Bulgakov
Faust – teaterpjäs av Johann Wolfgang Goethe
Lucifer - tv-serie baserad på karaktären i Neil Gaimans The Sandman
The Dictionary of Deities and Demons in the Bible - sakprosa, red. Karel van der Toorn, Bob Becking, Pieter W. van der Horst
The Satan - How God’s Executionist became the Enemy - sakprosa, Ryan E. Stokes
South Park - Bigger, Longer & Uncut - filmen baserad på tv-serien South Park
Den mörka materian - romantrilogi av Philip PullmanMusikcitat i avsnittet:
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
Rolling Stones - Sympathy For The Devil -
Del 5. Sigmund Freud var mot slutet av sitt liv upptagen av teorier om forntida våldsdåd. Men kanske också av en önskan om att få ihop sig själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 5
I sista delen av bokcirkeln gästas vi av teaterkritikern Leif Zern!Analytikerdrömmen är död - leve analytikerdrömmen! På gymnasiet läste Leif Zern böcker om psykoanalys och drömde om att bli läkare och analytiker, men begravde drömmen i det anti-freudianska 1960-talet. Men en teaterkritiker kommer inte undan Freud.
Diktaren och fantiserandet Leif väljer en text av Freud som han tycker förklarar vad teater är: ett mänskligt behov sedan urminnes tider. Thella förstår varför hon provoceras av vuxna som kallar barn för teaterapor.
Platon och teaterhatet Antikens konflikt mellan filosofer och skådespelare blev senare en konflikt mellan kyrkan och teatern, vilket t.ex. gestaltas i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander.
Totem och Tabu Våld föder våld i Freuds evighetsdrama om våldet och skulden.Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet Boken av Ludvig Igra som fick Leif Zern att återupptäcka Freud.
Dold Freud - psykoanalysen och den judiska mystiken Freud tog avstånd från religion. Men i hemlighet inspirerades han av den judiska mystiken och dess ambition att förena de motstridiga krafterna i människan för att göra henne hel. Leif Zern har läst om den dolde Freud.
Litteraturlista:
Lars Sjögren - Freud - Mannen och verket
Sigmund Freud - Diktaren och fantiserandet
Sigmund Freud - Totem och Tabu
Ludvig Igra - Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet
Joseph Berke - The Hidden FreudMusik i avsnittet:
Paul Simon - The Sound of Silence
Johann Strauss - An Der Schönen Blauen Donau Op 314, framförd av Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker
Alexander von Zemlinsky - Stråkkvartett Nr 2 Op 15, framförd av Artis-Kvartetten (Wien)
Pentatonix - The Sound of Silence -
Del 4. Lollo läser Freuds essä om das Unheimliche (Det kusliga) vilket väcker ett barndomstrauma befolkat av utomjordiska jättepuppor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Das Unheimliche och de utomjordiska pupporna Lollo återupplever sin barndoms skräck för filmen Världsrymden anfaller, där jorden invaderas av utomjordiska puppor. Freud läser en gotisk skräckroman om Sandmannen och kommer fram till att den handlar om Oidipus. (Surprise!)
Även Ingmar Bergmans kusliga filmer är med på ett hörn i detta samtal.Vilse i drömlabyrinten Thella stalkar Freud som traskar runt i drömlabyrinten på jakt efter ledtrådar om sina drömmar. Blomsterskrift leder till botanik som leder till kokain som leder till en patient vid namn Flora och vidare till botanikerns blomstrande fru. Till slut hittas så kronärtskockans blomma och gåtans lösning.
Cut into the present and the future leaks out Thella läser vidare i Drömtydning och associerar till William S Burroughs och beatpoeternas cut-up-experiment. Freud hade föga till övers för idén om profetiska drömmar. Men samtidigt såg han i efterhand Doras drömmar som varningar till honom själv.
Stackars Råttmannen
Lollo tycker synd om Råttmannen för att Freud döpt honom till Råttmannen. Freud fascineras av råttkomplexets märkliga skönhet och letar efter Råttmannens glömda sextrauma. Thella och Lollo har olika åsikter om ifall Freud har rätt.Litteraturlista:
Sigmund Freud - Drömtydning
Sigmund Freud - Fallstudier: Dora - brottstycke ur en hysterianalys
Sigmund Freud - Fallstudier: Råttmannen - iakttagelser beträffande ett fall av tvångsneurosMusik i avsnittet:
The Doors - The End
Johann Strauss - An Der Schönen Blauen Donau Op 314, framförd av Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker
Alexander von Zemlinsky - Stråkkvartett Nr 2 Op 15, framförd av Artis-Kvartetten (Wien)
Arnold Schönberg - Variationer För Orkester Op 31, framförd av Pierre Boulez & Chicago Symphony Orchestra -
Del 3. Döda pappa, gift dig med mamma. Så säger oraklet i Sofokles drama, men vad är det Freud vill med sina Oidipus- och kastrationskomplex? Thella försöker följa teoribygget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 3
Min gyllene Sigi Thella läser en biografi om Freud och fastnar för berättelsen om lille baby-Sigmund, hans mamma Amalia och den okända kvinnan på bageriet som gav Freud insikten att den som favoriseras av mamma som barn utvecklar en obotlig optimism.
Fanns Oidipus före Freud?
Freud är säker på att Sofokles skrev Oidipus efter en sexdröm om sin mamma, eftersom Sofokles låter Oidipus fru (som också är hans mamma) säga att sånt där drömmer ju varenda människa.
Allt är sin motsats, när det passar att säga så Lollo noterar viss inkonsekvens i hur Freud tolkar drömmar. Finns det en manual för patienternas drömmar och en annan för doktorns egna?Terapisåpan Dora - upplösningen Terapisåpan ”Dora” går in i sitt sista dramatiska kapitel. Dora säger upp Freud “som en tjänsteflicka”, som han skriver. Freud vill inte vara sämre utan tar i sin tur en hämnd som Thella och Lollo tror kommer från hans omedvetna.
Lille Hans löser oidipuskomplexet Lollo har läst om Lille Hans, som blir paniskt rädd för hästar. Freud upptäcker att hästen i mardrömmarna har likadana glasögon som Hans pappa. En stork spelar en obehaglig roll i lille Hans sjukdomshistoria. Men Hans tar analysen i egna händer och får sin revansch. Dessutom hittar han en egen lösning på oidipuskomplexet.
Kastrationsångest - kommer den från mamma eller pappa eller Freud Thella förbryllas av en saga klädd i medicinska ord. Och kan man verkligen belägga en allmän teori om kastrationsångest med hjälp av en mamma som hotar skära av sonens genitalier?Litteraturlista:
Elisabeth Roudinesco - Freud in His Time and Ours
Sigmund Freud - Drömtydning
Sigmund Freud - Sexualteori
Sigmund Freud - Fallstudier: Dora - brottstycke ur en hysterianalys
Sigmund Freud - Fallstudier: Lille Hans - analys av en femårig pojkes fobiMusik i avsnittet:
The Doors - The End
Johann Strauss - An Der Schönen Blauen Donau (Op 314), framförd av Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker
Swedish House Mafia - Don't You Worry ChildCitatet om Oidipus i början av avsnittet är hämtat ur Emil Zilliacus inledning till Sofokles Oidipus, inspelad 1952.
-
Del 2. Terapisåpan med Dora fortsätter: En tonåring slår tillbaka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 2
Som att läsa American Psycho eller Doktor Glas Drömmar om kokain, misslyckade behandlingar och bittra strider med kollegor. Thella har börjat läsa klassikern Drömtydning och kan inte sluta, fast berättarjaget verkar vara en skum figur.
I begynnelsen var sex, sex och mera sex Lollo läser Freuds Sexualteori och inser att allt handlar om sex. Freud tar sig an mänsklighetens sexuella utveckling och förklarar varför kyssen i själva verket är en av de mera perversa njutningarna.Är Björk inne i en oral fas? Lollo associerar till kyssande amöbor vilket leder Thella in på Björks musikvideor från senare år.
Dora - sekelskiftes-#metoo och en tonåring som slår tillbaka Freud fortsätter peppra Dora med sexuella tolkningar av drömmar om smyckeskrin. Samtidigt verkar han både lyssna och ta hennes parti mot föräldrarna och herr K.Ödesgudinnorna Freud möter ödesgudinnorna hemma i barndomens kök. Thella berörs av en vacker text. Och som vanligt kommer vi att tänka på Bergman...
Litteraturlista:
Sigmund Freud - Drömtydning
Sigmund Freud - Sexualteori
Sigmund Freud - Fallstudier: Dora - brottstycke ur en hysterianalysMusik i avsnittet:
The Doors - The End
Johann Strauss - An Der Schönen Blauen Donau (Op 314), framförd av Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker
Björk - The Gate -
Del 1. Vi bekänner vår kärlek till ikoniska TV-serien Six Feet Under, mer freudiansk än Freud själv. Lollo läser Freuds fallbeskrivning om tonårsflickan Dora och ramlar ner genom Alices kaninhål.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 1
Allt är en penis - eller en cigarr I drömlexikonet som Thella fick som tonåring landade varje dröm till slut i uppslagsordet penis. Eller minns hon rätt? Dessutom: har Sigmund Freud verkligen sagt de berömda orden: Ibland är en cigarr bara en cigarr?
Dora - en familjerysare. Är Freud gubbig eller geni? Lollo börjar läsa Freuds fallbeskrivning om tonårsflickan Dora och tycker det är som att ramla ner genom Alices kaninhål. Doras pappa tar med sin dotter till Freud för att få ordning på henne. I terapirummet tolkar Freud Doras drömmar och Dora gör motstånd. Familjehemligheterna som rullas upp får Norénpjäser att framstå som hemidyll. Lollo läser och kastas mellan olika känslor. Är Freud ett geni eller helt enkelt gubbig?
Six Feet Under - kan en TV-serie bli bättre än såhär? Vi ska spela in en podd om Freuds samlade verk men landar ständigt i denna fråga. Den här gången pratar vi om Brenda Chenowith/Charlotte som Ida Bauer/Dora, och om David Fischers bougainvilleor som möjligen haft terapeutisk inverkan på Thella.
Snarkande terapeuter. Vi läser den senaste kulturdebatten om Freud och psykoanalysen och frågar oss vad vi hade gjort om terapeuten somnat mitt i samtalet.
Litteraturlista:
Sigmund Freud - Drömtydning
Karen Armstrong - Historien om Gud
Sigmund Freud - Brottstycke av en hysterianalys / Fallstudier: Dora - brottstycke ur en hysterianalysMusik i avsnittet:
The Doors - The End
Johann Strauss - An Der Schönen Blauen Donau (Op 314), framförd av Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker
Arnold Schönberg - Variationer För Orkester Op 31Citat ur film och TV-serier i avsnittet:
Six Feet Under - avsnitten ”The Room” S1E6 och ”Untitled” S4E12