Episodit
-
Uppe i rymden cirkulerar tusentals satelliter som ger information om vad som händer med klimatet både nu och i framtiden. Fler och fler orkaner, skyfall och andra katastrofväder — Hur kan vi kunna skydda oss bättre och förresten vad blir det för väder i morgon? Gäster i avsnittet är Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, Pär Holmgren, meteorolog, miljöpartist och EU-parlamentariker och Mattias Örth från AAC Clyde Space.
-
Illegalt fiske är ett hot mot världens hav och med det mänskligheten. Miljontals människor världen över är beroende av fiske både som mat och inkomst. Hur ska vi få slut på illegalt fiske och vad händer om vi inte lyckas? Gäster i avsnittet är Inger Melander, expert på fiske & marknad på Världsnaturfonden och Mattias Örth från AAC Clyde Space.
-
Puuttuva jakso?
-
Mer och mer av dina varor fraktas på haven, runt 90 procent av den globala handeln sker till sjöss. Hur kan vi sänka klimatavtrycket och samtidigt få säkrare transporter? I det här avsnittet ska vi prata om på vilka sätt som satelliter är en del av lösningen. Gäster i avsnittet är Christer Fuglesang, astronaut, forskare på KTH och konsult och Mattias Örth från AAC Clyde Space.
-
Ju fler satelliter vi skjuter upp i rymden desto viktigare blir det att vi tar hand om det skrot och skräp som blir kvar. Rymddata behövs men hur skall vi undvika att alla tusentals satelliterna krockar med varandra och vad kan vi göra för att städa upp? Gäster i avsnittet är Seméli Papadogiannakis, forskare på FOI och Mattias Örth från AAC Clyde Space.
-
En ny era i rymden är här. Nasas Artemisprogram ska ta tillbaka USA till månen. Kina och Indien har byggt rymdsonder som landat på och utforskar månytan. Varför behöver vi åka tillbaka till månen och är månen vår väg till andra planeter? Gäster i avsnittet är Trent Martin från företaget Intuitive Machines som har flera månmissioner på gång och Mattias Örth från AAC Clyde Space som samarbetar med Intuitive Machines.