Episodit
-
Global Axess 2024 – Paul Tucker: Technology’s Challenge to the Liberal Economy by Axess Magasin & TV
-
Global Axess 2024 – Mary Bridges: Making Markets, Building Infrastructure by Axess Magasin & TV
-
Puuttuva jakso?
-
Global Axess 2024 – Shashank Joshi: The Private Sector and the Intelligence Revolution by Axess Magasin & TV
-
Global Axess 2024 – Edward Chancellor: Interest Rates: Mankind’s Greatest Invention by Axess Magasin & TV
-
Global Axess 2024 – David Abulafia: From Medieval Fairs to International Trade by Axess Magasin & TV
-
Global Axess 2024 – Jade McGlynn: Why Russian Liberals Lost the Information War by Axess Magasin & TV
-
Global Axess 2024 – Mick Ryan: The Mobilisation Trinity: People, Industry, Ideas by Axess Magasin & TV
-
Global Axess 2024 – David Wootton: Diderot’s Dressing Gown and the Lure of Luxury by Axess Magasin & TV
-
Den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 har blivit ett världsminne. Dessa gamla dokument är ursprunget till Sveriges tryck- och yttrandefrihetslagstiftning som är den äldsta i världen. Professor Jonas Nordin berättar om hur tryckfrihetsförordningen blev till samt vad den har för betydelse än idag.
Programledare: Åsa Karlsson -
Från medeltiden och långt in i 1800-talet fanns en stor fattig underklass i Sverige som var hårt knuten till sin arbetsplats och hade låga löner. Det finns inte mycket skrivit om dessa pigor och drängar, som arbetade på adelns och statens storgods, men också på mindre bondgårdar runtom i Sverige.
Åsa Karlsson samtalar med historikern Martin Andersson som skrivit boken Från trälar till tjänstefolk där han berättar om denna bortglömda underklass. -
Etty Hillesum var en nederländsk judinna som 29 år gammal blev offer för förintelsen. I sin dagbok skrev hon om sitt liv som ung kvinna under tysk ockupation, om förföljelsen av judarna, men även om sitt andliga sökande. Hennes dagboksanteckningar fick stort genomslag när de publicerades 40 år efter hennes död.
Åsa Karlsson samtalar med idéhistorikern och prästen Dominik Terstriep om Etty Hillesums liv och betydelse. -
Sedan Sveriges ansökan om medlemskap i NATO blev aktuell, finns det ett påstående som ständigt upprepats av politiker och journalister om att Sverige har varit alliansfritt i 200 år. Det är uppenbart att landet sedan 7 mars i år är medlem i en militär allians, men var vi verkligen alliansfria tidigare?
Åsa Karlsson diskuterar med historieprofessorerna och militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Gunnar Åselius om allianser och alliansfrihet sedan 1500-talet och till våra dagar. -
Anders Gustav Klosterberg följde med den svenska armén som battaljonspredikant under Napoleonkrigen. I sin dagbok beskriver han krigets vardag – långa marscher, stora fältslag och fruktlösa försök att hitta mat och dryck. Nu har dagboken givits ut. Vad kan vi lära oss idag av Klosterbergs vittnesmål från fälttåget? Henrik Höjer intervjuar Åsa Karlsson.
-
Fredrik Kärrholm, riksdagsledamot, kriminolog och före detta polis, kommer i dagarna ut med boken Lag & Ordning. Där ägnar han särskilt intresse åt frågorna om brottslighetens orsaker. Att klara upp brott och straffa brottslingar är ytterst angeläget för brottsoffers upprättelse och förhindra kriminella från fortsatt brottslighet, fast allra bäst är det förstås om brott inte begås från första början. Den kriminella banan behöver bli mycket mindre lockande för unga. Det allmänna kan bidra med effektivare polis, strängare straff och bättre stöd till föräldrar. Men det handlar också om moralisk fostran i hem, skola och offentliga miljöer liksom tydligt avståndstagande från gangsterkultur. Fredrik Kärrholm samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Thomas Gür, Naomi Abramovicz och JacobRudenstrand om poliser som läcker känslig information, våldsamma protester på amerikanska universitet och huruvida småpartierna klarar spärren i EU-valet.
Programledare: Catta Neuding -
Renskötseln är en grundläggande del av det samiska samhället och kulturen. Heidi Rautiainen är fil dr i biologi och har disputerat vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Hon har undersökt hur renar i Sverige och Finland påverkas av vinterutfodring. Vilka effekter kan den få?
-
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP har i 20 års tid gått segrande ur val efter val. Men nu har han fått uppleva ett svidande nederlag. Oppositionspartiet CHP tog nyligen hem segern i lokal- och regionalval. Inte nog med att de vann i de största turkiska städerna och viktigaste regionerna. De fick dessutom fler röster sammantaget än Erdogans parti. Det här får effekter långt utanför lokalpolitiken. Man ser att Erdogans styre går mot sitt slut och att Turkiets roll i frågor som rör Ukraina, Mellanöstern och Nato kan förändras. Vilka kan konsekvenserna bli? Thomas Gür – företagare, författare och Turkietkännare – samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
- Näytä enemmän