Episodit

  • Hur viktig är Dalai Lama för det tibetanska folket idag? Och vet våra kroppar vad och när vi borde äta?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Igår firade Dalai Lama sin 90-årsdag. Tusentals var på plats i den indiska staden Dharamsala för att delta i festligheterna – politiker, munkar och Richard Gere. I samband med hans födelsedag har han gett tydliga besked: han kommer att få en efterträdare. Men hur vet man vem det blir? Vi frågar Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet.

    Sen ska vi prata om intuitivt ätande – en metod som uppmanar folk att lyssna på magkänslan och äta det som känns rätt för kroppen. Den här idén blev trendig redan på 90-talet, men har hamnat i ropet igen på sistone. Däremot är forskningsvärlden inte helt överens om vad den här metoden har för effekt eller vilka som borde hålla på med intuitivt ätande egentligen. Vi gästas av Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi Karolinska Institutet, som hjälper oss att reda ut saken.

    Programledare: Erik Galli
    Bisittare: Kattis Ahlström
    Producent: Felix Öste Personne

  • Har Lena Dunham gjort en comeback i kulturvärlden? Kan vi hitta någonstans utan GPS:en? Och vad kommer Jonas att sakna mest med Talkshow?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Talkshow idag ska vi prata om regissören och manusförfattaren Lena Dunham. Hon är tillbaka med en ny tv-serie efter vad som bara kan beskrivas som en karriärmässig bergodalbana. Hon gjorde succé med den populära tv-serien Girls – men sedan dess har hon stått i centrum för kontrovers efter kontrovers. Är allt det där vatten under broarna nu? Vi reder ut saken tillsammans med kulturjournalisten och tv-kritikern Caroline Hainer.

    Sen undrar vi över GPS:ens effekt på vårt tänkande – har den förstört vårt lokalsinne totalt? Såhär i semestertider är vi ju många som ska ta oss fram i nya städer eller skogar, men kan vi hitta utan modern teknologi? Och går det att öva upp ett dåligt lokalsinne? Vi frågar Hedvig Söderlund, professor i psykologi och hjärnforskare.

    Dessutom säger vi hejdå till Jonas som gör sin sista sändning på Talkshow.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Amanda Rydman

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • Hur blev den 35 år gamla låten Om vårens virala hit? Och kan en terapeut hjälpa Jonas och Katherine att avsluta sin jobb-relation på ett bra sätt?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Årets kanske mest otippade sociala medie-fenomen är Niklas Strömstedts nästan 35 år gamla låt Om. Drygt 13.000 videor har laddats upp med kvinnor som mimar till musiken, och Om har legat på topp 10-listan över mest streamade låtar i Sverige i ett halvår nu. Niklas Strömstedt kommer till studion och berättar vad som hände, och han tar med sig artisten Johanna Frostling för att tillsammans med henne bjuda på lite ny livemusik.

    Sen kommer parterapeuten Josefin Kollberg till studion för att guida Jonas och Katherine genom deras smärtsamma jobb-separation. Lägger vi för mycket på att hålla ihop relationer när det kanske snarare är vår förmåga att skiljas på ett värdigt sätt som vi ska träna på?

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Anna Åkerlund

  • Hur hanterar man störiga släktingar på semestern? Vad är det som är så speciellt med sandelträ? Och kan Katherine övertala Jonas att stanna?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens Talkshow ska vi prata om semesterfirande med svärföräldrar, syskon och andra släktingar som går överstyr – det är nämligen temat i journalisten och författaren Emma Bouvins nya roman. Hon kommer till studion och pratar med oss om släktträffens många fallgropar.

    Sen ska vi lära oss allt om sandelträ tillsammans med Victor Langer, konst- och parfymhistoriker. Doften har blivit ett otroligt populärt inslag i parfymvärlden, men sandelträ är också ett av världens dyraste träslag och har använts i tusentals år till mycket annat.

    Dessutom har Katherine tagit på sig den svåra uppgiften att försöka övertala Jonas att stanna på Talkshow – men kommer hon att lyckas?

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Amanda Rydman

  • Vad kan vi vänta oss när fotbolls-EM drar igång? Och är skogen fortfarande en förtrollad plats? Dessutom: En smygtitt inför höstens Talkshow.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens Talkshow har vi bjudit in komikern Pernilla Hammargren och journalisten Johanna Frändén. Tillsammans med dem går vi igenom förutsättningarna för EM i fotboll som inleds i Schweiz i veckan. Är det Blackstenius eller rentav Wangerheim som ska bli Sveriges nyckelspelare? Det känns som vi nyss rapporterade om en stormig vinnare i Basel – men kommer det bli lika överraskande den här gången?

    Sen gästas vi av Bo Nilsson, museichef, och konstnären Charlotte Gyllenhammar som berättar om en ny utställning där konstnärer, tonsättare och dansare tillsammans ska förtrolla oss. Är skogen en bra plats att fly till i tider av krig och konflikter? Och vart har i så fall alla troll och tomtar och obehagliga småkryp tagit vägen?

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Anna Åkerlund

  • Hur farligt är ett vulkanutbrott idag? Ska man spara eller slösa under sommarledigheten? Och vad händer med den svenska identiteten i krigstider?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens talkshow tar vi avstamp mitt i magman och frågar vulkanexperten Erik Sturkell om europeiska vulkaner. Hur upptäcker så kallade ”tysta” vulkaner? Och hur undviker man att hamna mitt i ett utbrott?

    Sommarsemestern står för dörren för många och även om många ser fram emot det så innebär ledigheten också en del stök – som att komma överens om vad man ska lägga pengarna på. Psykologen och författaren Niklas Laninge kommer hit och hjälper oss med kommunikationen.

    Sen ska vi prata om den svenska självbilden. Vad som händer med den när vi har ett pågående krig inpå knuten och ett nytt medlemskap i Nato? Detta reder vi ut tillsammans med Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

    Programledare: Kattis Ahlström
    Bisittare: Björn Werner
    Producent: Amanda Rydman

  • Kan filmer om krig dämpa ångest i konfliktfyllda tider? Hur arbetar konstnären Britta Marakatt-Labba med broderi? Och hur tar man en bra porträttbild?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medierna är varje dag fulla med nya krigsrapporter från Ukraina, Gaza och Iran. Samtidigt har våren bjudit på uppmärksammade tv-serier och dokumentärer om krig från förr. Men vill vi höra mer eller mindre om krig i oroliga tider? Per Wallin från Krigshistoriepodden kommer hit för att reda ut saken.

    Sen möter vi den hyllade konstnären Britta Marakatt-Labba som broderar fram samernas historia. Vi pratar med henne om det hon kallar för långsamhetens estetik.

    Dessutom snackar vi om hur man egentligen ska se ut på bild. Går det att få till en naturlig och avslappnad pose? Och vad ska man göra med händerna? Vi frågar Oisin Cantwell, journalist på Aftonbladet som tagit en hel del pressbilder under sin livstid.

    Programledare: Björn Werner
    Bisittare: Kattis Ahlström
    Producent: Amanda Rydman

  • Vad har svenskar för medievanor idag? Blir vi snyggare på sommaren? Och hur påverkas måendet av att gå i pension?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens Talkshow pratar vi om nyhetsvanor. Mer än hälften av amerikanerna inhämtar sina nyheter från sociala medier – så vi frågar oss hur det ser ut för oss svenskar? Hur håller vi koll på vår omvärld? Medieforskaren Tobias Lindberg kommer till studion och berättar.

    Sen snackar vi sommarmode. Är du en sådan som kryper in i dina favoritshorts och flip-flops eller snofsar du upp dig i det senaste modet nu i semestertider? Det är inte helt lätt att veta vad man egentligen ska ha för stil på sommaren och då kan det kanske vara skönt att luta sig mot några klassiska sommarplagg? Journalisten Ebba Kleberg von Sydow hjälper oss att klä oss rätt på semestern.

    Och så gästas vi av Per Bjälkebring, doktor i psykologi. Han pratar om hur vi kan bli lyckliga som gamla, vad händer egentligen med vårt välbefinnande när vi pensionerats och slutat att arbeta och hur kommer det sig att vissa 80-åringar mår bättre än 50-åringar?

    Programledare: Kattis Ahlström
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Anna Åkerlund

  • Kan man skilja på verk och Morrisseys person? Går det verkligen att fynda på loppis? Och kan Liberalernas nya partiledare vända krisen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

     I årets första Allsång på Skansen imorgon skulle den legendariske engelska ikonen Morrissey kanske ha sjungit Judy Min Vän med Pernilla Wahlgren – men igår ställde han in sitt Sverigebesök. Till Talkshow i eftermiddag kommer musikjournalisten Fredrik Strage, för att reda ut vem Morrissey verkligen är och om Skansens allsångs-scen kanske skulle ha varit platsen där han passade allra bäst.

    Sen ska vi prata om loppissommaren 2025 med loppiskungen Gustav Broström. Vad bör vi leta efter i sommar, och i vilka delar av landet har vi lättast att hitta det?

    Imorgon väljs officiellt en ny partiledare i Liberalerna. Vi har bjudit in två chefredaktörer för tidningen Liberal Debatt till studion; en gammal och en ny. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och Matilda Molander ger sina råd till partiets nya ledare.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Kattis Ahlström
    Producent: Amanda Rydman

  • Hur blir man en bra bitch? Hur blev Thobias världsbäst i cheerleading? Och varför har alkoholfri öl blivit så populärt?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens Talkshow i P1, såhär dagen före midsommarafton tänkte vi lära oss allt om alkoholfri öl – från att svensk ölkultur dippade under 1900-talet har den nu exploderat, ölexperten Sanna Lindberg gästar programmet.

    Vi får också besök av den nyblivna världsmästaren i cheerleading, Thobias Thorvid - som äntligen har hittat en sport där han inte behöver tona ner sin extravaganta personlighet.

    Dessutom är psykologen Jonas Arnqvist med och ger tips till alla som har svårt att sätta gränser. Nu kan man gå en bitchkurs där man får lära sig hundra olika sätt att säga nej på och får tips om positiva bitchförebilder.

  • Var kommer världens nya akademiska centrum att ligga? Vad gillade folk att läsa under antiken? Och varför är det så svårt att bygga efter ritningen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Harvard, ett av världens främsta universitet, ligger i öppet krig med USA:s president. Redan i januari började folk prata om en forskarflykt, men har den hänt än? Och är detta de europeiska universitetens stora möjlighet? Vi frågar rektorn för Handelshögskolan i Stockholm, Lars Strannegård, om hur han förbereder sig för en ny forskningsvärld.

    Sen ska vi prata om den enda fullständiga roman som har överlevt från antiken, som handlar om en man som förvandlas till en åsna. Berättelsen är fylld av action, sex och klokskap. Till studion kommer Moa Ekbom, forskaren som kan allt om dåtidens romankonst, och ger oss den osminkade sanningen om författaren Apuleius.

    Debatten om Slussen i Stockholm, ett av Sveriges dyraste byggen någonsin, har blommat upp igen, nu när dammet börjat lägga sig och de ödsliga stentorgen står klara. Men såg det verkligen ut så på ritningen? Och varför blir resultatet alltid ett annat än ritningen när vi bygger om våra städer? Stockholms stadsarkitekt Torleif Falk gästar oss för att förklara saken.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Anna Åkerlund

  • Varför dyker brittiska MI6 upp så ofta i kulturen? Varifrån kom det nya intresset för nygamla veteranbilar? Varför ligger de unga mindre än tidigare?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    MI6 har för första gången fått en kvinnlig chef. Vem är hon och varför är den här brittiska underrättelsetjänsten så mytomspunnen och skildrad i filmer och böcker? Alltifrån James Bond till J John le Carrés romaner kretsar ju kring MI6. Jan Guillou funderar över detta i Talkshow idag.

    Det är medelålders kvinnor som har bäst sex, menar författaren Maria Sveland. Men samtidigt som generation X upplever en sexuell högkonjunktur ligger de unga mindre än någonsin. Hon samtalar om det här med Emil Åkerö som skrivit ”Slampans död - En djupdykning i den sexuella lågkonjunkturen”.

    Dessutom handlar det om retrobilar från 90-talet: tänk en Peugeot 205 eller en golf. Varför har dessa plötsligt blivit coola och vad krävs för att nåt ska klassas som veteranbil?

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Vem är Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz? Hur blir man bra på att se igenom lögner? Och vad är Labubu egentligen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Talkshow idag ska vi prata om Friedrich Merz, som för 41 dagar sedan blev Tysklands förbundskansler. Vem är han egentligen, denne pilot och miljonär som hittat ett sätt att bli kompis med Donald Trump? Och hur långvarig kommer han att bli på sin post? Vi ringer upp frilansjournalisten Arvid Jurjaks, bosatt i Berlin.

    Sen ska vi prata med vinnaren av TV-serien Förrädarna, komikern Kaeli Abdi. Lever fortfarande drömmen om att bli rik fotbollsfru?

    Dessutom ska vi gå på djupet om Labubu-dockan tillsammans med Michelle Hallström, reporter på P3. På en auktion i Peking i torsdags, enbart dedikerat åt Labubus, såldes en docka som var 1,30 hög för drygt en och en halv miljon kronor. Monsterdockorna har blivit världskändisarnas nya älsklingar, men efterfrågan är större än utbudet och smugglarna tjänar grova pengar.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Anna Åkerlund

  • Hur går man in i ett kloster? Är mobilspel nästa front i Taiwans kamp för självständighet? Och hur tar man sig an en stad som en flock hästar?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter alla spekulationer är det nu bekräftat att det är Bilderberggruppen som har hyrt hela Grand Hotel – och det får vår egen Jonas Bonnier att tänka tillbaka på när han själv blev inbjuden av det här hemliga sällskapet en gång i tiden. Beter sig världens mäktigaste människor annorlunda bakom lyckta dörrar och varför blev Jonas själv så besviken? Det ska han berätta om i dagens Talkshow.

    Sen ska vi titta närmare på mobilspelet där du kan spela som en karaktär från Taiwan eller Tibet och störta en kommunistisk regim. Nu förbjuds spelet i Hongkong, och vi undrar om det här är ännu ett exempel på hur Peking försöker kväsa kulturfenomen som upplevs hotfulla? Björn Djurberg, programledare på Radiokorrespondenterna Kina reder ut saken.

    Dessutom ska vi prata om en flock galopperande kvinnliga dansare. De vill ge människor en ny blick på alla statyer med män på hästar som dominerar det offentliga rummet på så många håll – men kan man röra sig hur man i en stadsmiljö? Vi frågar koreografen Anna Källblad.

    Vi gästas också av Broder Clemens Karlsson, superior i Karmelitklostret i Tågarp, som berättar hur det är att gå i kloster idag.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Amanda Rydman

  • Kan Europa tävla med USA om platsen som världens främsta innovationshubb? Hur skriver man ett bra sommarprat? Och hur låter den tyska synten år 2025?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är gyllene tider för svenskar med fantastiska affärsidéer men utan pengar, för nu kommer kapitalet att regna över Europa. Men hur du till att det regnar just på dig? I Talkshow idag ska vi få lära oss vad man ska säga – och inte säga – för att få riskkapitalisterna att satsa på just din idé. Björn Jeffrey, tech-reporter på Svenska Dagbladet, och investeraren Richard Båge guidar oss.

    Sen får vi besök i studion av årets kanske glammigaste sommarpratare, skådespelaren Britt Ekland. Vi pratar om vad som händer i hennes hemstad Los Angeles, och varför hennes hund heter Bowie.

    Dessutom inleds festivalsommaren i helgen med Rosendal Garden Party, där bland andra den tyska gruppen Kraftwerk kommer att uppträda. Men är Kraftwerk en bra bokning? Radioproducenten Tommie Jönsson och poddaren Måns Jonasson debatterar frågan i programmet.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Hanna Schück

  • Hur kommer en mästerkock på nya maträtter? Varför vill ingen prata om myggen i Övertorneå? Och hur har krigstider förändrat sättet folk klär sig på?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Idag i Talkshow gästas vi av Björn Frantzén. Han är den ende kocken i världen som har tre resturanger med tre stjärnor i Guide Michelin – men har han mycket ångest över att behöva ligga på topp hela tiden för att behålla stjärnorna?

    Sen pratar vi om mygghelvetet i Övertorneå. Trots att folk måste ha på sig särskilda myggnäts-hattar när dom rastar hunden så finns det ett motstånd mot att prata högt om myggsituationen. Dokumentärfilmaren Linnea Huhta berättar mer om det.

    Dessutom ska vi snacka krigsmode – för parallellt med allt det hemska, så uppstod också en uppfinningsrikedom i klädskapandet och efter kriget blev modevärlden aldrig mer sig lik. Med oss i studion har vi programledaren Susanne Ljung och Samanda Ekman från programmet Stil, som har gjort en djupdykning i vad som hände med modet under andra världskriget.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Amanda Rydman

  • Vad hände egentligen under helgens tennisfinaler? Vilka hoppas vi blir årets Sommarpratare i P1? Och vad är det bästa vi kan göra med våra rabarber?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På Talkshow är vi en aning matta efter helgens tennis i Paris. Världsettorna på dam- och herrsidan möttes i finalerna, och nu ska hela tenniscirkusen ställa om till gräs efter två månader på grus. Hur svår är den omställningen, hur går den till – och vad hände egentligen med den där 90-talsgenerationen som skulle ta över efter Federer, Nadal och Djokovic? Vi ska prata tennis med Maria Strandlund Tomsvik.

    Men det är också hög tid att sammankalla Sommarpanelen: Mats Qviberg, Emma Bouvin och Claes de Fair. På onsdag avslöjas vilka som blir årets Sommarpratare i P1, men vår panel vill traditionsenligt ligga steget före – genom att redan i dag spekulera, fantisera och drömma om sina önskepratare. Är det äntligen dags för Björn Borg?

    Och sedan desserten: rabarber. Karl Fredrik Gustafsson – ni vet, han på Eklaholm – kommer att avslöja allt vi behöver veta om de där märkliga stjälkarna. Lättodlade eller inte? Lättplockade? Lättsockrade? Vi har alla svar – och kanske några tips på hur man bäst tillagar dem.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Vilken Nationalstadspark är kungens favorit? Hur hänger spelkonsolerna med i den tekniska utvecklingen? Och är det pinsamt att vara medelklass?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens Talkshow ska vi prata om Nationalstadsparken som i år firar 30 år. I det unika parkområdet i Stockholm är huvudstadens alla kungliga parker sammanbundna i ett och samma stråk som kombinerar anlagda parker och vild natur till en helhet – och där den gemensamma nämnaren är att kungen äger marken. I studion har vi med oss initiativtagaren till projektet, Henrik Waldenström.

    Sen ska vi snacka om tv-spel. Nintendos nya konsol släpps idag och många spelsugna i alla åldrar håller i detta nu på att öppna upp sin splitternya leksak. Men släppet har kantats av kritik, och flera tech-intresserade tycker att nylanseringen saknar innovationskraft. Hur ser reaktionerna ut egentligen? Och hur reagerar konkurrenterna på den här nya lanseringen? Vi frågar speljournalisten Tobias Bjarneby.

    Och så ställer vi oss frågan – varför tycker så många att det är pinsamt med att tillhöra medelklassen? Många verkar skämmas, men har de skäl till det? Medelklassforskaren Lovisa Broström reder ut frågan tillsammans med oss.

    Programledare: Björn Werner
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Hur lät musiken under antiken? Vad har det dyra armbandsuret för status idag? Och hur många gånger måste man skriva om ett manus innan det blir rätt?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Idag drar Stockholm Early Music Festival igång – ett evenemang som lyfter tidig musik, alltså den absolut äldsta musiken som finns nedskriven. Vilka låtar toppade listorna på medeltiden egentligen? Det ska vi prata om tillsammans med Peter Pontvik, grundare och konstnärlig chef för festivalen. Dessutom får vi ett smakprov ur programmet från nyckelharpisten Erik Rydvall.

    Sen ska vi prata om klockor. Favoritaccessoaren för såväl bankmän som berömda fotbollsstjärnor som ville imponera på sina vänner på ett smakfullt sätt. Men hur mäter sig det traditionella armbandsuret med andra statussymboler idag? Och kan de konkurrera med de mer moderna varianterna som mäter allt från puls till sömnmönster? Vi frågar klockentusiasten Joakim Amorell.

    Dessutom får vi besök i studion av manusförfattaren Maria Karlsson. Hon berättar om sitt yrke, vad som skiljer film- från tv-manus, och vad författare inkluderar – och plockar ut – ur manus i ett försök att få dem att filmas.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Björn Werner
    Producent: Hanna Schück

  • Varför blir vissa hundar deprimerade? Vad hände egentligen med Jerry Lewis borttappade filmrulle? Och är det ok att vara stel om man också är rolig?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Talkshow idag ska vi prata om ledsna hundar. Författaren Agri Ismaïl kommer till studion och berättar om sin kungspudel som har gått i terapi och ätit antidepressiv medicin. Vi får också sällskap av hundterapeuten Sandra Tigerlind som förklarar hur man kan veta om ens hund brottas med psykisk ohälsa?

    Sen ska det handla om en mytomspunnen film som plötsligt har dykt upp efter 50 år. Det var amerikanen Jerry Lewis som gjorde den, här i Sverige på 70-talet med en massa kända skådespelare. Vi pratar med kulturjournalisten Hannes Fossbo, som är en av få som fått se filmen.

    Dessutom gästas vi av standup-komikern Christoffer Nyqvist. Många såg honom i På spåret, och nu är han aktuell med en ny show. Vi snackar med honom om hur man gör humor av att vara socialt hämmad.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Fabian Asserbäck