Episodit

  • Opgeruimd! Op het werk.

    In deze bonusaflevering bespreken we het nieuwe boek van Marie Kondo en Scott Sonenshein. Ja, dit boek heeft Marie Kondo niet alleen geschreven, maar dus samen met een bekende organisatiepsycholoog. We hebben het boek beide met plezier gelezen en voor wie bang is voor een moeilijk geschreven boek, maar opgelucht adem halen. Het boek leest heerlijk makkelijk weg.

    In het boek staan een aantal stappen beschreven die je gaat zetten als je van je werkplek weer een fijne, opgeruimde plek wil maken. En eigenlijk juist niet alleen van je werkplek, maar juist ook van je gehele werkleven. Het staat vol met praktische tips en inspirerende voorbeelden.

    Stap 1:

    Je begint net als bij je huis met het visualiseren. In dit geval van je ideale werkplek. Alsof het een film is, beschrijf je je hoe je ideale werkdag eruit ziet. Dus echt helemaal voor je gaan zien hoe dat er dan uitziet. Wat doe je? Waar besteed je je tijd aan? Hoe is je werk/prive balans?

    Stap 2:

    Daarna komt de bekende: word je er blij van? Ja in een boek van Marie Kondo over opruimen zal deze vraag natuurlijk niet ontbreken. Does it Spark Joy? In dit geval pak je het bij je werkplek wel een beetje anders aan. Je kan blij worden van het item zelf, van het nut dat het item heeft of dat je het nodig hebt voor de toekomst. Iets zakelijker dus. Je kan nu eenmaal niet alles wegdoen waar je niet meteen blij van wordt, maar dat je wel nodig hebt om je werk te doen. Dat geldt natuurlijk in je huis eigenlijk ook.

    Leuk van het boek is dat er veel wordt onderbouwd met onderzoek en feiten. Anders dan Marie’s eerdere boeken is hier duidelijk een wetenschapper bij betrokken.

    Stap 3:

    Ruim op in categorieën. Nu deze kennen we en Marie gebruikt ook eigenlijk dezelfde categorieën als bij het opruimen van je huis. Anders is dat je dit keer niet met kleding begint. Maar bij categorie 2: Boeken. Dan papier, komono en als laatste sentimenteel.

    Stap 4:

    Heel leuk en nuttig is dat het boek verder gaat dan je spullen opruimen, maar juist ook veel aandacht besteed aan het opruimen van je digitale rommel. Scott schrijft deze hoofdstukken over het opruimen van je email, documenten en de apps op je telefoon. Details staan allemaal in het boek, heel helder uitgelegd en met een heel overzichtelijk systeem.

    Stap 5:

    Vervolgens gaat het boek nog dieper. Heerlijk. En is het tijd om nog meer op te ruimen, namelijk: je tijd, je keuzes en je beslissingen. Het boek daagt je echt uit om goed te kijken naar waar je nu mee bezig bent en wat je daarin kan optimaliseren en gewoon fijner maken voor jezelf.

    In deze rare corona tijd zijn veel van ons eigenlijk al vanzelf bezig met zelfreflectie. We worden ons bewust van wat je missen aan ons normale leven en ook wel wat we niet missen. Wil je daar nog dieper over nadenken, dan zijn deze hoofdstukken een absolute aanrader.

    Scott bespreekt daarin ook een aantal concepten die interessant zijn om te bekijken en waar je mogelijk zonder dat je je daarvan bewust van bent ook ingetrapt bent. Zoals de val van teveel willen verdienen, de val van multitasking, de val van urgentie.

    Highlights van het boek voor ons:

    Het kijkje in het leven van Marie Kondo. Marie Kondo’s leven is behoorlijk veranderd sinds het verschijnen van haar eerste boek. En ze geeft daar heel eerlijk een kijkje van in dit boek. Hoe haar leven is als moeder, als vrouw, als ondernemer. Een heel eerlijke kijk. Fijn om te zien dat ook de ogenschijnlijk perfecte Marie tegen dezelfde issues aanloopt als wij allemaal.

    Nog een highlight: de diepere inzichten. Door de samenwerking met Scott en de ruime levenservaring van Marie heeft het boek echt een diepere laag gekregen. Waar het ook zeker eerder in haar boeken was verwezen is nu nog duidelijker dat opruimen absoluut over meer gaat dan alleen je spullen uitzoeken. Het is echt een ontdekkingstocht naar jezelf.

    Try this at home:

    Zelfreflectie. Blij-analyse. Rustig voor gaan zitten en even noteren: wat zijn nou de dingen in je werk waar je heel blij van wordt, die je echt heel leuk vindt om te doen, die je inspireren, waar je energie van krijgt, waar je zin in hebt en wat zijn nou die dingen waar je minder blij van wordt in je werk. Alleen maar dat opmerken en noteren en daar hoef je dan niet meteen iets mee te doen. Maar daar alleen al naar kijken zal je een heleboel inzichten gaan geven.

    Bewaar helemaal niets op je bureau. Ga dus eens kijken wat er allemaal op je bureau ligt. Dus alles bekijken en alles wat je gebruikt voor werk moet een vaste plek krijgen in de kast of in je bureaulades. En alles wat je niet gebruikt of waar je niet meer blij van wordt, daar mag je afscheid van nemen.



    Contact

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Het nieuwe boek van Marie Kondo kun je hier bestellen:

    https://www.awbruna.nl/boek/non-fictie/marie-kondo/opgeruimd-op-het-werk/

    En wil je alvast het boek van Camila pre-orderen? Dat kan hier:

    https://www.bol.com/nl/p/joy-in-organizing/9200000132860143/?bltgh=k8n44yBpsMq4pIBUX2BMJg.1_4.5.ProductImage

    We bedank Lev. uitgeverij voor de sponsoring van deze aflevering!

    Quotes:

    “ Je ziet hetzelfde als bij haar eerste boek. Het gaat niet alleen maar over het sorteren en opbergen in je huis, maar het gaat veel dieper. Ook niet over alleen over je werkplek, maar het gaat veel, veel dieper” -Camila

    “Het gaat wel echt over je werkleven en alles wat je daar kan opruimen. Maar stiekem gaat het natuurlijk over zoveel meer, net als bij het opruimen van je huis” -Didy

    “Ze omschrijft het ook als niet alleen je ideale werkplek, maar je ideale werkleven”. -Didy

    “Het gaat wel over bewust een keuze maken en niet zomaar chaos laten ontstaan” -Didy

    “Echt fijn dat dit boek wordt onderbouwd door wetenschappelijke feiten”. -Camila

    “Word je er meteen blij van, is het nuttig of voor toekomstig geluk” -Camila

    “Ik was heel blij dat ze een eenvoudig systeem introduceren (voor digitale rommel). Dat er niet een of ander mega systeem kwam met maak 20 mappen, met vijf kleuren en dan doe. Nou als ik dat alleen al lees dan kun je mij opvegen, dan doe ik niets meer”. -Didy

    “En in dit kader praat ze ook over mooie thema’s. Zoals de val van teveel willen verdienen, de val van multitasking, de val van urgentie. En ja dat zijn dingen die gewoon zo herkenbaar zijn” - Camila

    “Wat heel leuk is om te noemen in dit boek is dat Marie Kondo ook een echte, eerlijke kijk geeft in het haar eigen leven” -Didy

    “Een heel leuk stukje is dat hij (Scott) schrijft over e-mails en data en zij schrijft dan als je dingen/emails weggooit, bedank elk stuk data. Ja dat zou hij nooit zeggen”. -Camila

    “Ja dat stukje waarin ze zei: ook al heb je een hekel aan je werk: Ga opruimen!” -Camila

    “Ja we nemen er vaak niet de tijd voor, maar ga eens rustig kijken naar wat het nu is dat je ongelukkig maakt in je werk. Wat het dan ook is”. -Didy

  • In deze aflevering spreken we met ex-radio dj, podcaster en auteur Patrick Kicken over stress, perfectionisme, burnout en vooral ook hoe kunnen we leven zonder al die dingen. Patrick heeft een podcast Leven zonder stress, waarin hij inmiddels al honderden interviews heeft staan die allemaal gaan over leven met minder stress. Sinds eind 2019 is ook zijn gelijknamige boek Leven zonder stress uit.

    Wij praten natuurlijk met hem over rommel en wat rommel je voor stress kan opleveren. Over zijn eigen ervaring hiermee, maar ook hoe het was om een burnout te hebben en hoe dat zijn leven heeft veranderd.

    Patrick vertelt over de garagebox die hij huurt, waar hij allerlei spullen heeft opgeslagen. Zijn schatkamer. Een ruimte vol met spullen waar hij maar moeilijk afstand van kan nemen. Het ligt er dan ook vol met emotioneel geladen spullen, uit zijn carriùre in medialand en alle bijzondere dingen die hij heeft meegemaakt. Tegelijkertijd is de box ook een last. Iets wat nog moet gebeuren, voordat
 Iets waar hij ook tegenop ziet.

    We bespreken de rol van ouders en opvoeding op ons opruimproces. We nemen toch vaak bepaald gedrag over van de mensen om ons heen of gaan ons er juist tegen verzetten. Wat opruimen betreft krijgen we vaak te horen dat het goed is om dingen te bewaren. Verder leren we eigenlijk weinig over opruimen. Het is een gegeven. Iets wat je toch moet kunnen.

    Maar we weten uit de praktijk dat ook opruimen iets is wat je moet leren. Het goede voorbeeld geven is vervolgens het handigste wat je kan doen als ouder. Ga zelf opruimen en geef alles een goede en praktische plek. Zorg dat er niet teveel in huis komt en help je kind met opruimen.

    Het vasthouden aan spullen en het niet uitzoeken ervan. Je draagt het ook met je mee, de spullen die je bewaard. Alles wat je niet beslist en niet loslaat, neem je toch als ballast met je mee. Bovendien kan de rommel een soort veiligheid geven. Het staat letterlijk tussen jou en de wezenlijke issues in je leven in. Eerst opruimen, dan deal ik daar later wel mee. Dat is niet eens altijd bewust. Vaak creëren we deze barricade onbewust in.

    Vaak maken wij mee dat mensen letterlijk en figuurlijk zijn vastgelopen in hun leven. Zelf maakte Camila een burnout mee en Didy een depressie. Ook onze gast Patrick heeft tot twee keer toe een burnout gehad. Hij merkte eigenlijk dat hij ook helemaal niet blij was met zijn leven zoals het was en heeft het daarna helemaal omgedraaid.

    We praten nog verder over perfectionisme en wat dat voor stress oplevert. Over dat de rommel en chaos je veel stress kan geven, maar ook dat het belangrijk is hier niet in door te draaien. Hier hoeft het ook niet altijd perfect te zijn. Vraag niet teveel van jezelf en een huis kan nu alleen niet continue rommelig zijn, anders geeft dat weer stress.

    Opruimen met de KonMarie methode van Marie Kondo zorgt er ook voor dat je anders gaat kopen en dat koopjesjagen verleden tijd wordt.

    Quotes:

    “Ik noem het altijd mijn schatkamer” -Patrick (over zijn garage vol spullen)

    “Dat is mijn probleem: Ik zie overal de waarde van in.” - Patrick

    “Als ik me ooit ga vervelen, dan heb ik altijd nog die garagebox” - Patrick

    “Het gaat niet over een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Nee het is andersom. Het gaat over een opgeruimd hoofd is een opgeruimd huis” -Camila

    “Opruimen is iets wat we eigenlijk helemaal niet leren. Het lijkt een soort gegeven wat je dan maar moet weten” -Didy

    “Eigenlijk is het goede voorbeeld geven, het beste wat je kan doen. In opvoeding, maar ook met opruimen. En het heel makkelijk en overzichtelijk maken.” -Didy

    “Als we het over leven zonder stress hebben, zoals ook die garagebox. Het zit toch in je achterhoofd ergens”. -Camila

    “Die garagebox is een soort residu van 20 jaar werken in medialand” -Patrick

    “Daarom maak je er een mooi ritueel van, zodat je toch kan loslaten” -Camila

    “Het is ook een veiligheid. Als je eerst dat nog moet doen (opruimen), voordat het andere kan gaan gebeuren. Als je het dan gaat doen, moet je ook echt dat andere doen” -Didy

    “Toen ik het fysiek allemaal had opgeruimd, kwam er ook nog wel wat emotionele shit uit zeg maar. Die ook nog wel opgeruimd moest worden.” -Didy

    “Zeker als je ADHD hebt en al gevoelig bent voor prikkels, is het handig per categorie te werken” -Didy

    “Het is geen probleem, het is een uitdaging” -Camila

    “Ik noem mezelf wel eens de gevangene van mijn spullen” -Patrick

    “Ik ben best trots op mijn twee burnouts. Ik schaam me er niet voor.” -Patrick

    “Ik denk dat het opruimen nodig was om uiteindelijk ook te gaan dealen met alles wat er achter zat”. -Didy

    “Er zit schaamte op rommel” -Patrick

    Contact

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruim proces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Patrick Kicken zijn boek kan je kopen via www.levenzonderstress.nl, volg hem op instragram: @pkicken, luister zijn podcast Leven zonder stress op alle bekende kanalen.

    Try this at home:

    Van Patrick Kicken: Leven zonder stress

    Uitzoomen

    Om een eerste stap te zetten naar een stressvrijer leven is het leuk te gaan experimenteren met uitzoomen. Dat houdt in dat je met meer afstand naar je leven en de momenten in je leven gaat kijken.

    We zijn vaak heel erg betrokken bij alles wat gebeurd en willen er het liefste ook nog controle op uitoefenen. In deze oefening ga je proberen wat meer een toeschouwer te zijn en die controle los te laten.

    Neem eens waar wat er gebeurd zonder oordeel erover. Kijk er met afstand naar en voel dan eens wat dat doet met jouw stressniveau. We zijn benieuwd!

    Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • Deze week is bij ons te gast Mayra Louise. Zij is body positivity activist en heeft een prachtig boek geschreven: Op je lijf geschreven. Haar slogan: Happy is not a dress size.

    In ons werk met mensen komen we veel onzekerheid tegen. Niet op de laatste plaats onzekerheid over het lichaam. We maken regelmatig mee dat mensen negatief zijn over dat lichaam. Of dat ze wachten met bijvoorbeeld bepaalde soort kleding aandoen, totdat ze zijn afgevallen. Zichzelf eigenlijk iets niet gunnen, omdat ze niet het lichaam hebben dat ze graag willen hebben.

    Wij dagen mensen altijd uit om positiever naar zichzelf te gaan kijken. Waarom zou je alleen maar kleur mogen dragen als je minder zwaar weegt. Is het echt zo dat lange mensen dit soort kleding niet kunnen dragen. Wat past er nu bij je en waar voel je je nu goed in?

    Mayra Louise heeft zelf jarenlang geworsteld met haar zelfbeeld. Ze probeerde alle diĂ«ten uit en vertelde zichzelf dat ze bepaalde dingen pas zou gaan doen als je x kilo’s kwijt was. Alleen dan zou het goed genoeg zijn. In haar boek beschrijft ze deze jaren, maar ook hoe ze hier uiteindelijk is uitgekomen.

    Ze ging zichzelf beetje bij beetje meer omarmen. Ze besloot om niet meer zo’n focus te leggen om haar lichaam en weer meer te gaan leven. Om meer dingen te gaan doen die ze leuk vond en eerlijker naar zichzelf te gaan kijken.

    Net als bij opruimen ga je niet zomaar van A naar B. Opruimen op de manier van Marie Kondo gaat over weer leren kiezen wat goed voor je is, waar jij blij van wordt. En ook niet teveel van jezelf vragen. Dit gaat niet zomaar even. Hetzelfde geldt voor body positivity. Meer positief naar jezelf gaan kijken kost tijd en gaat stapje voor stapje. En dat is ok.

    Mayra begon op haar instagram vanaf 2014 #bodypositivity te gebruiken was daarmee de eerste in Nederland. Ze neemt de volgers mee in haar eigen proces. Welke stappen ze zet. Welke onzekerheden er zijn en hoe ze daar mee om gaat. Ze gaat op de barricades staan om meer soorten lichamen normaal te maken. En haar eigen lichaam laten zien hoort daar voor haar bij.

    Er is veel veranderd en er gaan steeds meer stemmen op voor een realistisch beeld van lichamen in de media en op social media. Maar daar is nog wel een nuance: Nog steeds is er veel oordeel over mensen die dik zijn. Er is wel veel zelf liefde en meer laten zien wie je bent, maar body positivity gaat over het echt buiten de standaard vallen. Dus als je niet echt dik bent mag je wel dingen laten zien. Maar buiten dat komt er toch weer veel commentaar.

    Het is belangrijk om twee dingen te gaan doen.

    Eerlijker naar je lijf te gaan kijken.

    Dankbaar zijn voor alles wat je lijf voor je doet.

    Contact

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Mayra Louise kan je volgen via haar instragram @mayralouise, je kan haar boek Op je lijf geschreven kopen via bol.com en je kan haar podcast luisten via de bekende kanalen.

    Quotes:

    “Wat wij merken, al bij de eerste categorie kleding is dat mensen zo hard voor zichzelf kunnen zijn. En dat gaat dan met name ook over hoe ze naar zichzelf kijken, wat ze van hun lichaam vinden. En dat mensen dan belemmerende gedachten hebben.”

    -Didy

    “Ik heb heel lang het gevoel gehad van ik moet dunner zijn, om goed genoeg te zijn”

    -Mayra

    “Het grootste verschil met vroeger is dat ik eigenlijk niet zo met mijn lijf bezig ben. Er is meer ruimte gekomen om te leven”

    -Mayra

    “Gun je je het jezelf om dingen los te laten die heel zwaar wegen?”

    -Camila

    “Als je ermee aan de slag gaat, wil je ook veel te snel resultaat zien. Met opruimen.”

    -Mayra

    “Dat is voor mij in ieder geval heel herkenbaar. Ik heb ook de neiging om mezelf teveel op te leggen”

    -Didy

    “Ik heb mensen een beetje meegenomen in mijn eigen proces (op instragram)”

    -Mayra

    “Je ziet mij en je zou denken ze ziet er prima uit. Maar ik heb wel mijn onzekerheden en ik zou het zomaar mijn zwembandjes laten zien. Wat is dat nou he?”

    -Camila

    “Het is niet dapper dat ik gewoon durf te zijn. Het is niet dapper dat ik mijn vetrollen laat zien. Come on, let that sink in. Dat is echt heel erg raar dat je dat dapper noemt. Het is niet dapper om gewoon jezelf te laten zien.”

    -Mayra

    “Je merkt dat mensen comfortabel zijn tot ongeveer maat 46, maar dan is er toch weer een grens”

    -Mayra

    “Diversiteit is nog niet echt normaal”

    -Mayra

    “Ja, er moet dan meteen ophef over gemaakt worden”

    -Didy

    “Stiekem doet je lijf heel veel voor je. Bijvoorbeeld letterlijk ik kan ademhalen door mijn lijf, en knuffelen en dansen. Daar dankbaar voor zijn”

    -Mayra

    “Het gaat echt over Self-Love”

    -Camila

    “Ja, dus die eerste stap is niet eens jezelf dwingen om op zoek te gaan naar iets positiefs, maar gewoon te gaan kijken en dat dan te combineren op focus op dankbaarheid voor wat je lijf doet”

    -Didy

    “Voor de mensen die er echt heel erg mee worstelen, ga eens kijken naar body neutrality”

    -Mayra

    “Je kan body positive zijn zonder jezelf mooi te vinden. Je kan voelen dit lijf verdient respect. Alle lichamen zijn ok”

    -Mayra








    Try this at home:

    Voor deze week hebben we een hele leuke try this at home en best een uitdaging als je dit nu nog moeilijk vindt. De oefening staat ook in het boek van Mayra Louise.

    Ga elke dag voor de spiegel staan en ga naar jezelf kijken. Doe dit bloot of in je ondergoed. Vermijd niets, maar ga gewoon naar jezelf kijken. Naar alles van je lijf.

    Voel je je verdrietig? Dat is ok, je hoeft niet meteen op zoek te gaan naar iets positiefs. Probeer in eerste instantie zo eerlijk mogelijk naar je lijf te kijken. Wen aan hoe het eruit ziet.

    Wellicht kan je na verloop van tijd of meteen al, ook positieve dingen van je lichaam gaan zien. Benoem die eens. Dat kan heel klein en natuurlijk ook groot zijn.

    Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.

  • Vandaag hebben we te gast de dames van het online magazine Holistik.nl: Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt. Met hen praten we over holistisch leven, opruimen en de voorjaarsschoonmaak.

    We gaan een bredere kijk geven op wat een voorjaarsschoonmaak is of kan zijn. Het gaat voor ons de dames van holistik niet alleen over schoonmaken, maar over je ontdoen van alles wat je niet dient. En dat kan je heel breed trekken.

    Evelyn en Karlijn vertellen over hun eigen ervaringen met opruimen en het bewaren van spullen. Evelyn vertelt bijvoorbeeld hoe zij nu meer voor kwaliteit gaat als zij spullen aanschaft en ze geeft makkelijk spullen weg. Ze heeft echt minder spullen dan vroeger. Dat is echt veranderd sinds haar 40ste.

    Karlijn vertelt dat ze het wel lastig vindt om afscheid te nemen van spullen. Het gevoel van misschien heeft ze het nog wel een keer nodig ooit. Maar vervolgens dan ook waar gaat ze het dan laten, als ze het houdt. Natuurlijk geven we haar het advies om vooral te beginnen met de vraag: word ik er blij van? Zo ja, dan houden. Zo nee, dan laten gaan.

    Holisme gaat over dat alles met elkaar in verbinding staat. Hoe jij in je huis woont, hoe je huis is ingericht, waar het ligt, etc spelen allemaal een rol in jouw geluk. Als je niet blij bent met de spullen in je huis of er elke dag kleine irritaties zijn in je leven door je omgeving, bouwt zich dat op tot een heleboel stress.

    Andersom ligt ook daar de weg naar geluk. Door met de KonMari methode te gaan opruimen, ga je allemaal kleine geluksmomentjes creëren in je dagelijkse leven. De lade die je open doet met je opgevouwen t shirts geeft een klein geluksmomentje, de mooie plank die je hebt gemaakt met je lievelingsboeken, de keukenkastjes waarin je alles zo kunt vinden. Allemaal kleine geluksmomenten bij elkaar.

    We praten ook met elkaar over de relatie tussen rommel en de relatie met je huisgenoot. In ons geval met onze mannen. Hoe daar allerlei kleine irritaties over kunnen ontstaan, die er eigenlijk voor zorgen dat je niet toekomt aan de dingen die er echt toe doen. Je hebt meer ruzies en besteed minder tijd aan leuke dingen en lieve dingen doen voor elkaar.

    De voorjaarsschoonmaak gaat daarin niet alleen over het opruimen van je spullen, je kan dat ook nog breder trekken. Zo hebben we het over welke schoonmaakproducten je eigenlijk gebruikt, over het opruimen van energie, over het loslaten van vriendschappen waar je niet meer blij van wordt.

    Contact

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Evelyn en Karlijn zijn te volgen op instagram op @evelynvanhasselt, @karlijn_visser en @holistik. Natuurlijk via hun online magazine: www.holistik.nl. Daarnaast schreven ze ook nog een boek en kun je de podcast Holistik beluisteren via onder andere spotify.

    Quotes:

    “We kennen elkaar eigenlijk al heel lang en we raken nooit uitgepraat. En als we met elkaar praten dan gaat het nooit over de nieuwste lippenstift of spulletjes of dingen die met uiterlijk te maken hebben, maar eigenlijk altijd over wat er speelt in ons leven en hoe we daarom omgaan. Dat we elkaar ook echt het beste gunnen in het leven” - Karlijn

    “Traditie is misschien, het is lente, de huisvrouw gaat eens lekker aan de slag. Echt aan het schoonmaken. Sowieso is de traditie natuurlijk veranderd en niet meer zo genderspecifiek, maar wij zien de voorjaarsschoonmaak ook breder dan alleen de hoekjes poetsen en de gordijnen in de was doen” - Didy

    “Het is vooral de energie die je in het huis wilt hebben. Het gaat eigenlijk meer over spiritualiteit” - Camila

    “Je huis is denk ik ook de enige plek waar je echt 100% jezelf kan zijn. Waar alle maskers even af mogen” - Evelyn

    “Wees voorzichtig met spullen aan andere mensen geven, omdat je die dan eigenlijk belast met jouw spullen” - Didy

    “Het holisme betekent eigenlijk dat alles aan elkaar is verbonden. En voor heel veel mensen is dat kwartje nog niet gevallen. Het betekent bijvoorbeeld heel concreet dat lichaam en geest niet van elkaar gescheiden is. En dus ook je huis en hoe je daarin leeft heeft daar een rol in ” - Evelyn

    “In welk hotel ik ook kom, niets is fijner dan mijn eigen huis” -Evelyn

    “De weg naar geluk zit ook in de kleine dingetjes” - Didy

    “Ja dan gaat het weer terug naar de kern van alles: het gaat om de energie die je in huis wilt hebben” -Camila

    “Ik denk dat schoonmaken ook een energetisch component heeft en dat het heel belangrijk is jezelf zo nu en dan van ballast te ontdoen. Van alles dat jou niet lang meer dient, dat je daarvan ontdoet” - Evelyn

    “Als je een huis hebt waarin je prettig voelt, dat je dan ook makkelijker je emoties aan kan gaan” - Karlijn

    “Soms kan dat ook als een last voelen. Dat je het aan je partner moet vragen. Dan ligt de verantwoordelijkheid nog steeds bij jou.” - Didy

    “Je gaat wel beter worden in het binnenlaten van dingen. Je gaat minder binnenlaten wat niet goed voor je is. Zowel spullen, maar ook andere dingen die niet goed voor je zijn” -Didy

    “Juist als je kleding hebt losgelaten die niet passen. Als dan eindelijk voor die kledingkast staat waar je echt helemaal blij van wordt, dan ga je opeens wel afvallen” -Camila

    “Marie Kondo zegt: Opruimen is de confrontatie aangaan met jezelf” -Didy

    Try this at home

    Deze week hebben we wel 3 try this at home’s. Voel je vrij om er 1, 2 of 3 uit te kiezen en hiermee lekker aan de slag te gaan.

    We vroegen Karlijn en Evelyn of ze een try this at home hadden voor onze luisteraars en er waren zoveel leuke opties, dat ik ze hieronder allemaal deel:

    Karlijn: Jezelf omringen met mooie dingen is heel fijn. Ik let daar bijvoorbeeld ook op bij de lang houdbare producten die ik koop voorin de keuken, zoals bijvoorbeeld thee.

    Ga eens goed kijken in je keukenkastjes. Zijn daar misschien producten waar je helemaal niet vrolijk van wordt. Deze kan je gaan vervangen met producten waar veel aandacht is besteed aan hoe je eruit zien. Koop eens wat mooie thee of koffie doosjes. Als je dan je keukenkastjes open doet, word je helemaal vrolijk wat je ziet.

    Ga deze week elke dag je huis groeten als je thuis komt van een werkdag. Loop eens door alle vertrekken en praat met je huis (hardop of in je hoofd). Hallo huis, ik ben er weer. En ga dan eens kijken wat dat met je doet en met hoe jij je over je huis voelt.

    Evelyn: Ik pas in mijn eigen leven altijd de 80/20 regel toe. Eigenlijk in alles wat ik doe. Dus ook bijvoorbeeld met het opruimen van mijn huis. Ik hou het 80 procent van de tijd netjes, maar geef mezelf de ruimte om 20 procent van de tijd wat makkelijk te zijn. Dan laat ik een keer wat staan of dan is die ene kamer maar een beetje rommelig. Zo hou ik de balans.

    Ga dat ook eens proberen thuis. Probeer wat minder streng voor jezelf te staan. Ga in plaats van altijd voor 100, deze week eens voor 80 procent. En geef jezelf de ruimte om niet alles perfect te moeten doen.

    Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.

  • Gouden regel 1: Wat is je ideale leefstijl?

    In aflevering 5 spraken we al over de gouden regels van de KonMari methode. In deze aflevering vertellen we je meer over de eerste stap: Je ideale leefstijl. Wat houdt dat nu eigenlijk in en wat is er zo belangrijk aan? En waarom is dit de eerste stap van de methode? Waarom kan je niet gewoon beginnen met opruimen?

    Deze eerste stap is zo belangrijk, omdat je hiermee de toon zet voor je hele opruimproces. Je gaat nadenken over waar je eigenlijk naar toe wilt werken, nadenken over hoe je wil dat je leven eruit gaat zien. We weten vaak heel goed wat we niet meer willen, maar denken eigenlijk niet zo goed na over wat we wel willen.

    Je ideale leefstijl visualiseren is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. Als iemand je vraagt: wat is je ideale leefstijl?, dan kan je daar meestal niet direct antwoord op geven. Eigenlijk bestaat die ideale leefstijl uit een heleboel kleine dingen en verlangens, maar ook over je grootste dromen. Denk eens na over de dingen waar jij energie van krijgt. Visualiseer dat je huis echt helemaal opgeruimd is, het moment dat je binnen stapt. Waar zou jij je tijd dan aan besteden? Wat ga je doen?

    En heb je de try this at home van aflevering 5 al uitgevoerd? Een visionboard maken? Ook nu dagen we je weer uit om hieraan te beginnen. Het is een goede en makkelijke manier om je ideale leefstijl te visualiseren. En het uitknippen van plaatjes waar jij blij van wordt kan leiden tot verrassende inzichten. In de podcast bespreken we hier een aantal voorbeelden van. Het kan zijn dat je opeens weer een oude passie herontdekt, dat je je realiseert dat je eigenlijk naar iets heel kleins verlangt of dat je vooral op zoek bent naar verbinding met de mensen om je heen.

    Contact

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Spark joy momenten

    “Het is je focus voor je hele opruimproces” Camila

    “We weten vaak heel goed waar we last van hebben, wat we irritant vinden. Dat weten we vaak heel goed” -Didy

    “Iemand zei tegen mij, huur Marie Kondo in. Ik zei Marie kon wie?” -Camila

    “Ik had echt last van alle chaos” -Camila

    “Wij kochten eerst nog meer kasten. Maar dat bleek natuurlijk geen goede oplossing” -Didy

    “Visualisatie: Stel je huis is helemaal opgeruimd. Je komt binnen. Wat doe je dan? Waar besteed je je tijd aan?” -Camila

    “Beschrijf eens gewoon een ideale dag in je leven. Wat doe je op zo’n dag? -Didy

    “Wat zijn je dromen?” -Camila

    “Waar krijg je nu energie zijn? Welke activiteiten?” -Didy

    Try this at home:

    Ga je ideale leefstijl visualiseren: Wat is je ideale leefstijl? Deze week ga je aan de slag met het visualiseren van je ideale leefstijl. Hieronder volgt nog een keer de try this at home van aflevering 5 voor het geval je die nog niet had gedaan. Het is echt belangrijk te beginnen met deze eerste stap.

    Visionboard maken

    Visualiseer je ideale leefstijl door het maken van een moodboard.

    Pak wat oude tijdschriften of vraag je buren om een paar tijdschriften, als jij ze niet hebt. Ook kringloopwinkels hebben vaak oude tijdschriften.

    Neem in je hoofd de gedachte: hoe ziet mijn ideale leven eruit? Waar word ik blij van?

    Ga dan door de tijdschriften en knip alles eruit waar je echt blij van wordt. Je hoeft nog niet na te denken over waarom je hier blij van wordt. Het hoeven ook niet allemaal plaatjes van interieurs te zijn, maar dat mag natuurlijk wel. Gewoon letterlijk: Wat spreekt je aan? Welke plaatjes doet iets met je gevoel?

    Vervolgens maak je een collage van al die plaatjes op een groot stuk karton. Kijk dan eens rustig naar het eindresultaat en bedenk eens woorden die passen bij het gevoel dat je ziet. Zie je warmte? Licht? Ruimte? Denk aan emoties die je erbij voelt. Schrijf de woorden eventueel erbij of achterop je visionboard

    Leuk ritueel: Leg je moodboard op de grond en stap er over heen. Doe dit met de gedachte dat je je nu aan deze ideale leefstijl gaat committen.

    Andere manieren om je ideale leefstijl te visualiseren

    In de aflevering bespreken we ook andere manieren om na te denken over je ideale leefstijl. Naast het maken van een visionboard kan je ook nadenken over de volgende vragen en de antwoorden hiervan opschrijven:

    Waarom wil ik nu opruimen?

    Wat zou een opgeruimd huis mij brengen?

    Welke activiteiten geven mij energie?

    Stel je voor dat je binnenstapt in je opgeruimde huis: waar ga je nu je tijd aanbesteden?

    Wat vind je leuk om te doen?

    Hoe wil jij je voelen als je thuis bent?

    Huis groeten

    Als je eerder al je visionboard had gemaakt of als je daar nu klaar mee bent kan je verder naar de volgende stap: Je huis groeten. Nadat het voor je duidelijk is waar je naartoe wilt werken, neem je even een moment de tijd om dit beeld te visualiseren. Sluit je ogen en spreek voor jezelf, mag hardop, uit waar je naartoe wilt werken. Spreek uit dat je nu de nodige stappen gaat zetten om dit ook te bereiken. Als je het prettig vindt kun je direct tegen je huis praten, vind je dat gek, spreek dan gewoon de intentie naar je jezelf uit en naar wat jij wilt bereiken.

    Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.

  • Heb jij ook 26.000 foto’s op je telefoon staan? Krijg je al stress bij het idee om te gaan starten met het uitzoeken van al je foto’s? Wil je al heel lang een album maken voor je kind, maar kom je er maar niet aan toe? Luister dan deze aflevering! We praten deze keer met een heuse foto-organizer die je hierbij alle tips geeft die je nodig hebt.

    Deze aflevering praten we met Danielle Regout. Zij is eigenaar van OPA: Organizer Photo Archives en helpt haar bedrijf mensen om hun foto chaos te organiseren. Zeg je tegen haar, ja maar: ik heb wel 26.000 foto’s op mijn telefoon. Dan haalt ze haar schouders op en zegt: oh is dat alles, geen probleem! Heerlijk toch.

    Haar advies? Begin met het organiseren van je digitale foto’s. Die zijn met de juiste techniek relatief makkelijk te organiseren. Stap 1: verzamel alles! Stap 2: voeg alles bij elkaar op 1 computer of nog beter harde schijf. Stap 3: Verwijder de duplicaten. Stap 4: Gebruik software om alles te sorteren op jaar en maand. Stap 5: selecteren maar!

    Natuurlijk is dat verzamelen best lastig en de juiste software gebruiken kan dat ook zijn. In de podcast geven we tips hoe je dit kan aanpakken. Wil je precies weten wat je stap voor stap kan doen? Volg Danielle dan op haar instagram @personal.opa. Ze vertelt je daar alle tips, je kan haar cursus daar vinden en ze helpt je natuurlijk ook graag persoonlijk.

    De laatste stap: selecteren. Die doe je pas aan het einde van je KonMari opruimmarathon. Foto’s vallen onder de laatste categorie Sentimenteel en zijn misschien wel de lastigste dingen om goed te selecteren. Probeer hier dus niet mee te beginnen, maar begin echt bij het begin.

    Ben je er aan toe? Ga dus eerst organiseren en dan pas selecteren. En dan doe je, ja hoe kan het ook anders, vanuit de vraag: word ik er blij van? Is het antwoord ja? Dan blijven de foto’s, zo nee dan gaan ze weg. Van de foto’s die blijven kan je nog een kleinere selectie maken voor in een album, zodat je ook echt kan gaan genieten van je foto’s.

    Heb je moeite met het wegdoen van foto’s? Marie Kondo geeft nog als extra tip om deze ritueel weg te doen. Doe alle foto’s in een papieren zak, strooi daar zout in en doe het dan weg. Zo neem je respectvol afscheid van je foto’s.

    Contact

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Spark joy momenten

    “Confession time: nog geen trouwalbum” -Didy en Cami bekennen beide dat ze nog steeds geen trouwalbum hebben gemaakt.

    “Je moet het behapbaar maken voor jezelf en het in kleine stukken opdelen. Neem er de tijd voor. Maar je kan het aanpakken” -Danielle

    “Wacht even. Ik ga toch even stiekem in mijn telefoon kijken hier. Hoeveel foto’s heb ik hier?

    Are you ready? Ik heb er 26.000! -Camila

    “Oh dat valt mee, ik heb archieven van 70.000” -Danielle

    “Foto’s is als laatste, want dat is sentimenteel” -Camila

    “Nou zou ons advies zijn om pas met foto’s te beginnen als je het hele KonMari process hebt doorgelopen” -Didy

    “Einddoel voor je houden. Dat gaat je helpen met het doen van alle stappen” -Camila

    “Ik wilde een album maken voor de kinderen. Die hadden nog helemaal niets. Gedaan met een collega van jou. 25.000 foto’s bij elkaar. In 1 ochtend kunnen selecteren, met de hulp van Your Lovely Memory” -Didy

    “Tip: wat wil je uitstralen. Wat wil je ze meegeven? Helpt bij het selecteren”. -Didy

    Partners kunnen ook een mening hebben. Foto’s zijn niet alleen van jou. Toch?

    “Ik denk dat ze niet eens doorhebben als je de foto’s gaat selecteren” -Camila

    “Verschil tussen fotoarchief en wat in een album gaat” -Danielle

    “Ik heb dat ook. Als ik naar een foto kijk dan ga ik terug naar dat moment. Ik beleef opnieuw de emotie. Ik word er heel gelukkig, heimwee van, of heel verdrietig.” - Danielle

    Try this at home

    Deze week een try this at home van foto organizer Danielle Regout:

    Begin echt eerst met het verzamelen van al je digitale foto’s. In deze stap hou je je nog helemaal niet bezig met selectie. Het enige doel is om alles te gaan organizer.

    Voor deze try this at home ga je hierin de allereerste stap zetten. Pak een doos of wasmand en verzamel daarin alle apparaten, CD’s, DVD’s, oude laptops, camera’s, alles waar je foto’s op hebt staan. Dan heb je die eindelijk eens op 1 plek.

    Wil je nog een stap extra zetten? Haal de foto’s van al deze apparaten en zet ze bij elkaar op een computer of harde schijf.

    Onze extra tips:

    -Ga pas beginnen met selecteren als je alle andere categorieën van Marie Kondo hebt afgerond.

    -Volg Danielle op instagram @personal.opa om alle tips over de technische aanpak te leren.

    Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.

  • Aflevering 5:

    Opruimen en ontspullen met de methode van Marie Kondo, ben jij al begonnen? Heb jij al eens spullen geselecteerd aan de hand van de vraag: Does it Spark Joy? Word je er blij van? En heb je alle spullen die je wegdoet ook bedankt? Ja, letterlijk dank je wel gezegd?

    Deze aflevering leert je in korte tijd alle gouden regels van de methode. Hoe werkt het nu eigenlijk? Hoe gaat dat dan, voelen waar je blij van wordt? We bespreken waar je begint, welke volgorde je gebruikt, hoe je gaat selecteren en hoe lang dat allemaal bij elkaar duurt.

    De gouden regels van de KonMari methode:

    Denk na over je ideale leefstijl

    Does it spark joy?

    Dank je wel zeggen

    Eerst selecteren, dan opbergen

    Vaste categorieën met een vaste volgorde

    Ideale leefstijl

    Vaak weten we heel goed wat we allemaal niet meer willen, maar wat willen we eigenlijk wel. Voordat je begint met opruimen ga je hier goed over nadenken. Je maakt een moodboard met alles waar je blij van wordt. Je beschrijft eens een ideale dag in jouw toekomstige leven. Je denkt na over de dingen waar jij energie van krijgt.

    Heb je de ideale leefstijl voor ogen? Dan ga je pas beginnen met opruimen.

    Does it spark joy?

    Selecteren doe je vanuit de vraag: Word ik er blij van? En dat ga je echt voelen. We proberen ons hoofd en alle rationele gedachten niet mee te laten tellen, maar we focussen echt op ons gevoel. Wat zegt mijn lichaam mij? Voel ik dat ik er blij van word? Of zakt mijn lichaam eigenlijk een beetje in? Merk ik juist dat ik allemaal redenen ga bedenken waarom ik iets wel of niet moet houden?

    Alles waar je blij van wordt, dat hou je. Alles waar je niet blij van wordt, laat je gaan.

    Dank je wel zeggen

    Bij alle spullen die je niet meer houdt, zeg je: dank je wel. Yup, dat is een beetje raar aan het begin, maar het gaat je helpen met loslaten. Door bewust afscheid te nemen, kun je loslaten. Ook leer je belangrijke lessen over bepaalde items. Door het item te bedanken voor die les, internaliseer je de les en voorkom je vergelijkbare aankopen in de toekomst. Bijvoorbeeld: Dank je wel voor de les dat colbertjes helemaal niet bij mij passen.

    Eerst selecteren, dan opbergen

    Ja, de verleiding is groot. Maar begin niet meteen met het opbergen van je spullen. En al helemaal niet met het kopen van leuke mandjes om dat te gaan doen. Begin echt met het selecteren. Voor je het weet, doe je hele kasten weg en hoef je lekker niets nieuws te kopen.

    Vaste categorieën en vaste volgorde

    Deze methode houdt een vaste volgorde van spullen selecteren aan. Waarom? Omdat het kiezen vanuit je gevoel best lastig kan zijn. De volgorde houdt hier rekening mee. Je begint met kleding, omdat je daar het beste van kan voelen of je er blij van wordt. Dat betekent niet dat het selecteren voor iedereen makkelijk is. Maar het leren voelen is bij kleding wel het makkelijkste.

    De volgorde: Kleding, boeken, papier, komono (alles wat niet in de andere categorieën valt) en als laatste sentimenteel.

    Er valt hier natuurlijk nog veel meer over te zeggen, maar we willen jullie niet meteen overspoelen met alle informatie. Heb je zin gekregen en wil je meer lezen, probeer dan eens de boeken van Marie Kondo: Opgeruimd of Spark joy.

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Spark Joy momenten uitzending (quotes):

    “We kwamen een beetje om in de spullen. Het is ongelooflijk hoeveel extra spullen er nog in je leven komen als je kinderen krijgt” -Didy

    “Ik was ook echt een rommelkont” -Camila

    “Je moet echt gaan bedenken, wat is voor jou belangrijk? Als je alles loslaat over je spullen, je worries en je issues en je denkt wat is nou ideaal mijn leven. Hoe ziet het eruit, hoe voelt het?” -Camila

    “Waar draait het nu eigenlijk echt om in deze methode? JOY!” -Didy

    “Als je met je gevoel gaat werken en echt denkt: word ik hier blij van. Dan ga je de dingen op een hele andere manier bekijken. En dan ga je eigenlijk juist dingen wegdoen” -Camila

    “Voor mij was dat dankjewel zeggen aan het begin best wel even wennen. En ik stond er op zich best voor open. Ik merk ook bij mensen die ik help dat dat soms nog best een grote stap is” -Didy

    “Ik ging nog meer praten tegen mijn spullen zelfs. Niet alleen dankjewel maar hele verhalen. Zoals feestje was zo leuk met jou. Maar je bent nu echt te kort. Dus dank je wel en doei”

    -Camila

    “Onthoudt dat tijdens het opruimproces de plekken tijdelijk zijn” -Didy

    “Heel veel mensen vragen mij: maar hoe lang duurt het? Dat is heel wisselend”.-Camila

    “Marie Kondo schrijft in haar boek dat het in 1 keer klaar moet zijn. Mensen voelen dat als een soort druk. Gun jezelf de tijd en vier elke stap.” -Didy

    Try this at home aflevering 5:

    Visualiseer je ideale leefstijl door het maken van een moodboard.

    Pak wat oude tijdschriften of vraag je buren om een paar tijdschriften, als jij ze niet hebt. Ook kringloopwinkels hebben vaak oude tijdschriften.

    Neem in je hoofd de gedachte: hoe ziet mijn ideale leven eruit? Waar word ik blij van?

    Ga dan door de tijdschriften en knip alles eruit waar je echt blij van wordt. Je hoeft nog niet na te denken over waarom je hier blij van wordt. Het hoeven ook niet allemaal plaatjes van interieurs te zijn, maar dat mag natuurlijk wel. Gewoon letterlijk: Wat spreekt je aan? Welke plaatjes doet iets met je gevoel?

    Vervolgens maak je een collage van al die plaatjes op een groot stuk karton. Kijk dan eens rustig naar het eindresultaat en bedenk eens woorden die passen bij het gevoel dat je ziet. Zie je warmte? Licht? Ruimte? Denk aan emoties die je erbij voelt. Schrijf de woorden eventueel erbij of achterop je moodboard.

    Leuk ritueel: Leg je moodboard op de grond en stap er over heen. Doe dit met de gedachte dat je je nu aan deze ideale leefstijl gaat committen.

    Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.

  • Ben jij een rommelkont of ben je altijd al georganiseerd geweest? Wat denk jij: kan je je gedrag permanent veranderen? of is het eens een rommelkont, altijd een rommelkont?

    In deze aflevering spreken we Suzie Geurtsen. Zij is gedragspsycholoog en is bezig met het oprichten van haar eigen duurzame kledingmerk. Met haar praten we over gedragsverandering. Is het echt mogelijk om van rommelkont naar altijd opgeruimd te gaan? Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het opruim proces en kan je ook je partner veranderen?

    Suzie beantwoord al onze vragen. Zo leren we dat veel van ons gedrag is aangeleerd. Dat kan diep ingesleten zijn, maar kan dus ook worden aangepast. Interessant daarbij is dat we vaak het zelfvertrouwen missen om deze verandering toe te gaan passen. We hebben onszelf overtuigd dat we nu eenmaal niet kunnen opruimen. We zijn tenslotte altijd al zo geweest. Daar zit meteen ook de eerste stap naar een oplossing. Suzie legt ons uit dat we klein kunnen beginnen. Bedenk een klein stapje, voor dat uit, voel wat het met je doet en bouw op dat beetje zelfvertrouwen.

    De methode van Marie Kondo laat ons over al onze bezittingen een beslissing nemen. Met elke beslissing die je neemt, groeit ook je zelfvertrouwen. Aan het eind van het opruimen ben je enorm gegroeid. Je zult ook merken dat je op andere gebieden in je leven, meer zelfvertrouwen krijgt. Win-win, en een opgeruimd huis en meer besluitvaardigheid en zelfvertrouwen.

    We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op [email protected]. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

    Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

    Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

    Wil je Suzie Geurtsen volgen? Dat kan op instagram: @Suusgeurtsen.

    Spark Joy momenten uitzending (quotes):

    “Ik ben nog steeds chaotisch, maar ik heb wel een manier gevonden om ermee om te gaan” -Didy

    “Ik wil beginnen met de vraag die wij eigenlijk altijd krijgen: Hoe verander je het gedrag van je partner? Zodat die eindelijk ook eens gaat opruimen”

    -Cami

    “Ik heb een burnout gehad. Daar hoeven we het verder niet specifiek over te hebben. Maar toen heb ik het boek van Jelle Derckx gelezen. Toen heb ik in een paar dagen mijn hele huis op de kop gegooid en alles eruit gegooid wat ik niet meer wilde hebben”

    -Suzie

    “Een burnout voorkomen kan misschien niet, omdat er ook andere factoren meespelen. Maar als je bewuster wilt gaan leven en met minder stress, dan gaat opruimen op deze manier zeker helpen”

    -Didy

    “Laatst vroeg iemand mij bij het opruimen nog: Waarom kan ik dit niet zelf? Waarom heb ik iemand nodig die mij hierbij helpt. Wat zou jij daarop zeggen?”

    -Cami

    “Ten eerste, dat is een veroordelend gedachte: Ik ben niet goed genoeg, want ik kan dit niet alleen. Het is ook moeilijk en het is goed dat je de stap neemt”

    -Suzie

    Try this at home:

    Probeer het eens heel klein te maken. Dus wat is het eerste stapje dat je zou kunnen zetten om te gaan beginnen met opruimen. Denk nog even niet verder maar doe dat eerst eens. Ga eens kijken wat het met je doet.

    Sta er echt eens bij stil wat het nu met je doet, hoe voel je je? Stel dat je je als doel stelt om het aanrecht elke dag op te ruimen. Merk dan eens op wat voor gevoel het je geeft om dat gedaan te hebben. En als dat dan goed voelt dan wil je er meer van. Daar zit je motivatie.

    Maar maakt het niet te groot. Probeer eerst een klein stapje. En als je het fijn vindt, maak dan een plan. Of schakel de hulp van een professional in. Daar is niets mis mee.

  • Vandaag spreken we met Floor van de Pavert, eigenaar van een lingerieketen. Zij vertelt dat veel vrouwen geen fijne ervaring hebben bij het passen van lingerie en dan maar 'iets' aanschaffen dat helemaal niet fijn zit. Ook wij ervaren dat veel vrouwen in Nederland hun lingerie op de laatste plaats zetten en hier weinig aandacht aangeven. In deze aflevering vertellen we waarom juist lingerie liefde nodig heeft en geven we leuke praktische tips.

  • Jaii-Lana van Leeuwen is onze gast vandaag. Zij is body positivity activist en illustrator. Met haar praten we over hoe het is om je huis op te ruimen en dan spullen tegen te komen waarbij het loslaten helemaal niet zo makkelijk is.