Episodit
-
We kunnen op allerlei manieren informatie doorzetten, bijvoorbeeld via elektronen. Maar het kan ook met licht, wat we fotonica noemen. Deze technologie gebruiken we al jaren, bijvoorbeeld voor glasvezel. Maar er zijn meer toepassingen mogelijk, zoals in microchips en voor internetverbindingen, wat veel voordelen biedt. De vraag is: hoe lang gaat het nog duren voor het zover is?
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met dr. Martijn Heck, professor bij de Photonic Intergation Group bij de Technische Universiteit Eindhoven.
Meer lezen over fotonica:
Snelheid internet kan naar 40 Tbps - https://www.agconnect.nl/artikel/snelheid-internet-kan-naar-40-tbpsOptische chip IBM ruim twee keer zo snel als beste AI-chips - https://www.agconnect.nl/artikel/optische-chip-ibm-ruim-twee-keer-zo-snel-als-beste-ai-chips Optische communicatie ondergaat revolutie met grafeen - https://www.agconnect.nl/artikel/optische-communicatie-ondergaat-revolutie-met-grafeenWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Het trainen van en werken met neurale netwerken kan behoorlijk wat energie kosten. Wetenschappers denken dat dit veel efficiënter kan, door een voorbeeld te nemen aan ons eigen brein.
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met dr. Bert Jan Offrein, manager neuromorphic devices & systems group bij IBM Research Europe en hoogleraar Analog Signal Processing Devices and Systems bij de Universiteit Twente.
Meer lezen over neuromorphic computing:
Zo sluipt het parkietenbrein onze computer in - https://www.agconnect.nl/artikel/zo-sluipt-het-parkietenbrein-onze-computerPodcast: Hoe komen we af van de energieverspilling door neurale netwerken? - https://www.agconnect.nl/artikel/podcast-hoe-komen-we-af-van-de-energieverspilling-door-neurale-netwerkenNederlandse doorbraak in energiezuinige AI - https://www.agconnect.nl/artikel/nederlandse-doorbraak-energiezuinige-aiWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Puuttuva jakso?
-
Blockchain was een lange tijd een grote hype: ieder bedrijf dat hip wilde lijken of mee wilde komen in de markt, leek een blockchain-oplossing te bedenken. Inmiddels is de hype voorbij, maar de technologie is nog steeds nuttig voor allerlei toepassingen. Dus hoe ziet de toekomst van blockchain eruit?
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat om gesprek met dr. Jan Veuger, professor en lector blockchain bij Saxion, en Peter Verkoulen van de Dutch Blockchain Coalition.
Meer lezen over blockchain:
Blockchain als vierde technologische revolutie - https://www.agconnect.nl/artikel/blockchain-als-vierde-technologische-revolutieBlockchain gebruiken om de waarheid op waarde te schatten? - https://www.agconnect.nl/artikel/blockchain-gebruiken-om-de-waarheid-op-waarde-te-schatten'Blockchain komt op de radar van CIO als nuttig bedrijfsmiddel' - https://www.agconnect.nl/artikel/blockchain-komt-op-de-radar-van-cio-als-nuttig-bedrijfsmiddelWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Door data te delen kunnen ziekenhuizen nog betere zorg aanbieden en worden vliegtuigen nog veiliger. Maar, strikte wetgeving maakt datadelen vaak lastig. Gelukkig zijn er initiatieven die veilig en privacy-vriendelijk datadelen mogelijk maken.
Sprekers: Sjoerd Hartholt van AG Connect gaat in gesprek met Willem Koeman, één van de oprichters van AMdEX en met Frans Oort, hoogleraar Methodenleer en Statistiek aan de UvA en directeur van onderzoeksinstituut Child Development and Education.
Meer lezen over veilig data delen:
Dutch Secure Autonomous Cloud: Nederlands initiatief voor veilige cloud - https://www.agconnect.nl/artikel/dutch-secure-autonomous-cloud-nederlands-initiatief-voor-veilige-cloudDit is GAIA-X: meer controle over data en meer datadeling - https://www.agconnect.nl/artikel/dit-gaia-x-meer-controle-over-data-en-meer-datadelingAMdEX wil datadeling onder eigen voorwaarden mogelijk maken - https://www.agconnect.nl/artikel/amdex-wil-datadeling-onder-eigen-voorwaarden-mogelijk-makenWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
We verzamelen steeds meer data, die allemaal ergens opgeslagen moeten worden. Maar er zijn zorgen over de hoeveelheid energie die dat kost en of er wel genoeg grondstoffen zijn om opslagapparaten te maken. Gelukkig wordt er aan een alternatief gewerkt: het opslaan van data op moleculen, zoals DNA. Het is alleen de vraag of dat wel voor alle soorten data een uitkomst is.
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met dr. Steven Martens van de Universiteit Gent en professor Tom de Greef van de TU/e en de Radboud Universiteit.
Meer lezen over data-opslag:
• Podcast: Hoe ziet het duurzame datacenter van de toekomst eruit? - https://www.agconnect.nl/artikel/podcast-hoe-ziet-het-duurzame-datacenter-van-de-toekomst-eruit
• DNA als opslagmedium van de toekomst - https://www.agconnect.nl/blog/dna-als-opslagmedium-van-de-toekomst
• Microsoft onderzoekt opslag in DNA - https://www.agconnect.nl/artikel/microsoft-onderzoekt-opslag-in-dna
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Datacenters slurpen energie. Te veel, vinden sommige mensen. Hoe zorgen we ervoor dat datacenters in de toekomst duurzaam en toekomstbestendig worden? En welke uitdagingen spelen er nog meer? AG Connect gaat in gesprek met de branche en met wetenschappers.
Sprekers: Sjoerd Hartholt van AG Connect gaat in gesprek met adviseur Erik Barentsen van de Dutch Data Center Association en programmaleider Judith Inberg van Universiteit Twente
Meer lezen over duurzame datacenters:
Hoe een datacenter zijn restwarmte geeft aan het naastgelegen zwembad: https://www.agconnect.nl/artikel/hoe-een-datacenter-zijn-restwarmte-geeft-aan-het-naastgelegen-zwembadZo bereidden datacenters zich voor op de coronamaatregelen: https://www.agconnect.nl/artikel/zo-bereidden-datacenters-zich-voor-op-de-coronamaatregelenEU moet naar klimaatneutrale datacenters, over 10 jaar: https://www.agconnect.nl/artikel/eu-moet-naar-klimaatneutrale-datacenters-over-10-jaarWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Beeldherkenning heeft een enorme vlucht genomen. Het begon met het herkennen van katten en honden in willekeurige plaatjes. Nu kan de computer 20.000 objecten herkennen, beter dan de mens. Maar de toepassing stuit nog op flinke hobbels. En er zijn wetenschappelijke uitdagingen.
Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect spreekt met emeritus hoogleraar Arnold Smeulders en met Joost Huiskens, gepromoveerd arts en werkzaam bij SAS als Industrie Expert Healthcare om de brug te slaan tussen technische vindingen en uiteindelijk voordeel voor de patiënt.
Meer lezen over computer vision:
• Artikelen over beeldherkenning op AG Connect https://www.agconnect.nl/tag/beeldherkenning
• Arnold Smeulders https://staff.fnwi.uva.nl/a.w.m.smeulders/cv.html
• Joost Huiskes: ‘Datagedrevenheid naar de patiënt brengen’ https://medischeoncologie.nl/jaargangen/2020/6-aug/datagedrevenheid-naar-de-patient-brengen.htmlWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Kwantumcomputers kunnen berekeningen sneller uitvoeren dan gewone computers, waardoor er allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan. De ontwikkeling neemt echter al vele jaren in beslag, en echt nuttige toepassingen zijn er nog niet. Wanneer kunnen we écht met de kwantumcomputer aan de slag?
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek Anne-Marije Zwerver, promovenda bij QuTech en Adriaan Rol, directeur R&D en medeoprichter van Orange Quantum Systems.
Meer lezen over kwantumcomputers?
Podcast: Waarom moet je nu echt al rekening houden met de kwantumcomputer? - https://www.agconnect.nl/artikel/podcast-waarom-moet-je-nu-echt-al-rekening-houden-met-de-kwantumcomputer
8 vragen over de staat van de kwantumcomputer - https://www.agconnect.nl/artikel/8-vragen-over-de-staat-van-de-kwantumcomputer
Honeywell: Cruciaal kantelpunt kwnatumcomputer komt in 2022 - https://www.agconnect.nl/artikel/honeywell-cruciaal-kantelpunt-kwantumcomputer-komt-2022
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect. -
Het lijkt zo logisch om de computer direct aan te sturen met je hersenen. Er is al veel onderzoek naar gedaan. Een doorbraak zit er echt aan te komen. Maar wie in de industrie verzint de ‘killer-app’?
Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect gaat in gesprek met hoogleraar cognitive neuroscience Nick Ramsey van Het UMC Utrecht en met Ivo de la Rive Box, medeoprichter van MindEffect, een bedrijf gericht op toepassingen van brein-computerinterfaces.
Meer lezen over brein-computerinterfaces:
Typen door alleen te denken op Lowlands https://www.agconnect.nl/tag/bci
Nick Ramsey https://www.umcutrecht.nl/en/research/researchers/ramsey-nick-nf
Ivo de la Rive Box https://www.mindaffect.nl/2019/02/04/leaving-the-lab/
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Algoritmes vinden steeds vaker hun weg naar wervingsprocedures. Een computer gaat immers sneller door een stapel CV’s heen dan een mens dat kan. Maar uit de praktijk weten we ook dat risico’s als discriminatie en bias snel op de loer liggen. Dus in hoeverre kunnen HR-algoritmes écht mensenwerk over gaan nemen?
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met professor Sandjai Bhulair van de Vrije Universiteit en HR-expert Bas van de Haterd.
Meer lezen over HR-algoritmes:
Automatisch checken op bias is goed, maar niet volledig - https://www.agconnect.nl/artikel/automatisch-checken-op-bias-goed-maar-niet-volledig
AI en werving: hoe met bias om te gaan? - https://www.agconnect.nl/blog/ai-en-werving-hoe-met-bias-om-te-gaan
Thuiswerken biedt kansen voor sollicitatieprocedures - https://www.agconnect.nl/artikel/thuiswerken-biedt-kansen-voor-sollicitatieprocedures
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Via softwareverificatie kom je erachter of je programma écht werkt zoals het moet werken en kun je vele scenario’s geautomatiseerd doorlopen. Toch gebruiken we de techniek nog nauwelijks in de praktijk. Waarom is dat? En welke voordelen biedt het hen die softwareverificatie al wél gebruiken?
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met professor Marieke Huisman van de Universiteit Twente en System Designer Ronald Bos van Technolution
Meer lezen over softwareverificatie:
Professor Marieke Huisman vertelt over het nut van softwareverificatie.Hoe je de correctheid van software kunt bewijzen met formele methoden.Ook met het gebruik van formele methoden kun je blijven testen.Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Door covid-19-pandemie kregen we een kijkje in de toekomst van werk: snel digitaliseren, op afstand via technologie. Wendbaarheid is het toverwoord. Wanneer ben je als organisatie wendbaar? En hoe geef je als manager leiding aan een wendbare IT-organisatie?
Sprekers: Redacteur Rian van Heur van AG Connect gaat in gesprek met Rini van Solingen is deeltijdhoogleraar Global Software Engineering aan de Technische Universiteit Delft en CEO en mede-oprichter Sid Sijbrandji van GitLab.
Meer lezen?
Deze coronacrisis bleek dat wendbaarheid werkt. 'Zet daar als organisatie op in', zegt hoogleraar Rini van Solingen.
Wat kunnen thuiswerkers leren van offshoring? Thuiswerken is namelijk eigen offshoren naar de keukentafel.
Hoe Sytse Sijbrandij tot het medeoprichten en uitbouwen van GitLab kwam. Een interview over de carrière van Sid Sijbrandij.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Steeds meer steden krijgen slimme toepassingen om het leven en de veiligheid van burgers te verbeteren. Maar daarvoor wordt ook veel data verzameld en worden veel technologische toepassingen ingezet. Hoe ethisch verantwoord is dat? En moeten we ons zorgen maken?
Sprekers: Redacteur Eveline Meijer van AG Connect gaat in gesprek met professor Peter-Paul Verbeek van de Universiteit Twente en CIO Marielle van der Zanden van de gemeente Utrecht
Meer lezen over ethische verantwoorde slimme steden:· Rathenau: Gemeenteraden hebben het nog te weinig over de effecten van digitalisering op het maatschappelijk leven.
· Hoe de TU/e bewegingsstromen analyseert met big data en sensoren.
· Gemeenten moeten meer samenwerken bij smart city-projecten.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
De kwantumcomputer lijkt nog ver weg. Maar kopieën van alle data die nu versleuteld worden verstuurd, komen ergens in een database terecht. Ook al wil je dat niet. Die informatie ligt straks open en bloot. En er zijn meer redenen om nu al te zorgen dat gegevens straks nog steeds veilig zijn.
Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect gaat in gesprek met Maran van Heesch, Quantum Security specialist, TNO en Ronald Cramer, hoogleraar Cryptologie aan de Universiteit Leiden en groepsleider Cryptologie aan het Centrum Wiskunde & informatica (CWI)
Meer lezen over postkwantumcryptografie?
5 opties om geweld kwantumcomputer te weerstaanKwantumveilige algoritmen voor DNSSEC 8 vragen over de staat van de kwantumcomputerWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Algoritmes bepalen wie de Belastingdienst controleert, wie verdacht is van fraude en ze berekenen de kans dat ex-gedetineerden weer de fout in gaan. Ze kunnen leiden tot discriminatie en uitsluiting. Heeft de Nederlandse overheid wel genoeg grip om haar eigen algoritmes?
Sprekers: Sjoerd Hartholt interviewt Marlies van Eck, docent van Universiteit Leiden en adviseur bij Hooghiemstra & Partners en Albert Meijer, hoogleraar publieke innovatie bij Universiteit Utrecht.
Meer lezen over toezicht op algoritmen?
· Juristen zijn bezorgd na een rechterlijke uitspraak over de uitlegbaarheid van algoritmen
· Marlies van Eck ziet nog altijd grote gaten in het toezicht op algoritmen
· De nieuwe aanpak van algoritmen faalt jammerlijk
Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.
-
Robots bestaan. Toch kom je ze nog niet vaak tegen ‘in het wild’. De behoefte robotondersteuning is er. Denk aan de zorg, onderwijs of voor assistentie bij plotseling opkomende wachtrijen. Wat staat nog in de weg?
Sprekers: Redacteur Thijs Doorenbosch van AG Connect gaat in gesprek met Koen Hindriks, hoogleraar Artificial Intelligence van de Vrije Universiteit in Amsterdam en met Leo Vulto, manager Facilitaire Service Operatie bij Rabobank.
Meer lezen over sociale interactie met robots:
Robot en mens leren van elkaarRobot love: over interactie mens – machineRobot 'Elvie' verrast baliebezoekers gemeenteWil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws of wil je duiding van nieuwe technologische ontwikkelingen, meld je hier aan voor de dagelijkse nieuwsbrief van AG Connect.