Episodit
-
-innehåller reklam för egen verksamhet- I det här avsnittet får jag lära mig mer om sommarblommor, snittblomsodling och härdiga anueller av Marie Olsson på Igelsbo Blomster i Tobo. Marie odlar snittblommor på släktgården i Tobo, Tierps kommun i Uppland och hon berättar om hur hon tänker när hon väljer vilka blommor hon ska odla, vilka blommor som passar ihop och tipsar om några tåligare favoriter. Vi pratar dahlia, zinnia och luktärter och vi pratar också om hur man kan spara tid i sin trädgård och om sommarblommor som är snälla och bra för nybörjare.
-
-innehåller reklam för egen verksamhet-I det här avsnittet får jag lära mig mer om hur jag ska sköta om min gamla trädgård av trädgårdsantikvarie och författaren André Strömqvist. Vi tar avstamp i hans böcker Handbok för en gammal trädgård och Nya Odlarens handbok och André tipsar mig om hur jag kan tänka när jag tar mig an min gamla trädgård nu på vårkvisten; sånt jag bör göra och sånt jag kanske hellre borde avstå från att göra. Vi pratar en del om både fördelar och nackdelar med att ha en gammal trädgård, om tid, nostalgi, mervärde, insekter och biologisk mångfald i praktiken. Dessutom blir det en del tips om hur du tar vintersticklingar och lite annat smått och gott.
-
Puuttuva jakso?
-
-innehåller reklam för egen verksamhet- I det här avsnittet får jag lära mig mer om frö och fröodling av Ove Möller på den svenska fröfirman Nordfrö. Vi pratar om odlingsglädje, allt det härliga med att odla eget frö och klassiska saker att tänka på för nybörjare som korsningsrisk och selektion så att du får fram långsiktigt bra frö anpassat för den plats där du odlar. Ove tipsar om några av sina favoritsorter som han gärna odlar själv, vi pratar också om den problematik och de utmaningar som finns i branschen med greenwashing, regler och F1-hybrider. För det är sannerligen skillnad på frö och frö.
-
-innehåller reklam för föreningen Sesam- I det här avsnittet får jag lära mig mer om hållbar trädgårdsdesign av Sarah Berger Kullberg som driver Sarah Birgitta Trädgårdsdesign i Örebro. Hon berättar hur man kan tänka kring trädgårdsdesign ur ett hållbart perspektiv och tipsar om nyckelord som minimera, gruppera och repetera. Det blir också en del designprat om perenner, prydnadsbuskar och många härliga växttips.
-
-innehåller reklam för egen verksamhet - I det här avsnittet får jag lära mig mer om fleråriga grönsaker i både köket och odlingen. Matkonstnären Lia Starälv som driver @solkulla_matskog berättar om några av sina absoluta favoriter av fleråriga grönsaker; vi pratar om lungrot, rankspenat, sockerrot och många fler. Lia berättar hur hon odlar dem i sin matskog och hur hon tillagar dem i köket.
-
-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet får jag lära mig mer om fleråriga grönsaker av författaren och trädgårdsläraren Annevi Sjöberg. Annevi har lång erfarenhet av att odla fleråriga grönsaker i Stjärnsund och tipsar om många odlingsvärda sorter. Hon berättar om själva definitionen av fleråriga grönsaker, om fördelar och nackdelar med att odla dem och vilka nybörjarmisstag man ska undvika. Vi pratar om hur du kan få en lång säsong, vad som går att skörda tidigt på säsongen och vilka sorter hon tycker är godast. Det tipsas också friskt om var du hittar mer information, var du kan få tag på plantor och frön.
-
-innehåller reklam för Skillbreak.com-I det här avsnittet, inför Äppelmustens Dag den 11 oktober, får jag lära mig mer om mustäpplen och äppelmustning av pomologen, mustmästaren och medaljvinnaren Niklas Hallman som jobbar som mustmästare på Rudenstams Bär & Frukt. Niklas berättar om vad man ska tänka på vid mustning, vilka sorter som passar, hur mustning går till och tipsar om hur du själv kan musta din skörd. Vi pratar också lite om skillnaden på juice, must och cider och om rödköttiga äpplen.
-
-innehåller reklam för skillbreak.com- I det här avsnittet får jag lära mig tips om hur man odlar med barn av föreläsaren och floristen Joanna Österlind som driver kontot @odlingslugn på Instagram. Hon berättar om hur hon odlar med sina tre barn ute på landet och vi pratar om både grönsaker som är roliga för barn att odla och strategier för att inkludera (och distrahera). Joanna ger också konkreta tips på sånt som har funkat bra och vad som funkat mindre bra i hennes odlingar och berättar om hur man kan tänka för att verkligen få odlingslugn.
-
-Innehåller reklam för Skillbreak.com- I det här avsnittet får jag lära mig mer om den fantastiska potatislöken av trädgårdsingenjören och genbankskuratorn Erik de Vahl. Han berättar vad potatislök är för något, om olika sorter, hur den odlas i nationella genbanken, vad man ska tänka på för att lyckas med lagringen och vi tipsar också om olika sätt att få tag på potatislök.
-
I det här avsnittet får jag lära mig mer om jord av odlaren och självhushållaren Marek Rolenec. Marek brukar hålla odlingskurser för FOBO (Förbundet Organisk-Biologisk Odling) om hur man odlar sin jord och sin mat.
Han berättar om vad jord är för nåt, olika sätt man kan göra jord på, fördelarna med att ha en levande jord full med mikroliv och hur viktigt det är att skapa egna kretslopp och lära sig se sitt trädgårdsavfall som en resurs.
-
-innehåller reklam för Skillbreak.com-
I det här avsnittet får jag lära mig mer om ätbara blommor av odlar- och matprofilen Peter Streijffert. Peter är odlare, kock och författare av flera böcker och den senaste handlar om blomstermat, dvs ätbara blommor. Han berättar om olika ätbara blommor, hur de kan kombineras med både mat och efterrätter och vad man ska tänka på när man använder ätbara blommor i matlagningen. Mer info hittar du som vanligt på trädgårdstrollet.se
-
-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet får jag lära mig mer om betor och mangold av Börje Borgström. Börje är ålderman för just betskrået (inkl mangold) i fröodlarföreningen Sesam och han har många års erfarenhet av odling i allmänhet och odling av betor och mangold i synnerhet.
Vi pratar om många olika sorters betor och mangold, vad som gör en bra sort till en bra sort, serieodling, varför det blir så rörigt med olika namn på samma sort och mycket mer. Dessutom blir det lite recepttips på mumsiga rätter du kan laga av din bet- och mangoldskörd.
-
-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet är det jag själv som svarar på frågorna med min odlarkompis Johanna Helén @moderjords som ställer frågorna. Vi pratar om vad lagringstomater egentligen är för nåt, vad ska de kallas för egentligen och hur man lyckas med att både odla, skörda och lagra dem. Jag tipsar om några av mina favoritsorter och såklart också om var du hittar frö till dem.
-
-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet får jag lära mig mer om riddarsporrar av trädgårdsmästaren Martin Beyer. Vi pratar om riddarsporrar, namnsorter, hur man kan kombinera riddarsporrar med andra perenner i rabatten och det blir också en del prat om klassisk rabattkomposition: vi pratar goda grannar, treklang, knappar och spiror... Det blir också en del om trädgårdslegendaren Karl Foerster, om gödsel och om hur och när man bäst delar riddarsporrar.
-
-innehåller reklam för Skillbreak- I det här avsnittet får jag lära mig mer om kål av odlaren och trädgårdsläraren Lars Forslin. Lars odlar kål för försäljning, alltså i lite större skala än en vanlig hobbyodlare och han har odlat i många år, bl a broccoli, blomkål, majrova, huvudkål, salladskål och mycket mer. Vi pratar om kål, kålsorter, hur man kan kategorisera kål och olika sätt att odla kål på. Det blir också en del prat om gödsel, bekämpning av skadedjur och hur olika konstgödning och naturligt gödsel kan bete sig i odlingen.
-
-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet får jag lära mig mer om pioner av grundaren och ordföranden för Svenska Pionsällskapet Leena Liljestrand. Vi pratar odling, gödsling, vanliga nybörjarmisstag och vi frossar i sorter sorter sorter! Leena berättar också om de olika grupperingarna av pioner, när och hur du helst ska plantera pioner och tipsar om var du hittar det bästa utbudet av spännande pionsorter. Namnsortlista hittar du på www.trädgårdstrollet.se
-
-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet får jag lära mig mer om sparris av jordbrukaren och mångsysslaren Annika Sahlin. Annika driver Helsingesparris, Skale Skafferi i Hälsingland som säljer sparrisplantor, grönsaker i säsong, mjöl på kultursorter av spannmål och mycket mer. Vi pratar sparrisodling, gödsling, vanliga nybörjarmisstag och hur du skördar och förvarar sparris på bästa sätt.
-
-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet som spelades in 5 april får jag lära mig mer om rabarber av författaren Ingar Nilsson som bl a har skrivit böcker om rabarber, kål och hallon. Vi pratar sorter, smakfavoriter, odling, gödsling och Ingar berättar också om rabarberns kulturhistoria och om provsmakning av rabarber.
-
-sponsras av reklam för Fröbanken.se - I det här avsnittet får jag lära mig mer om bokashi av Emma Stille. Emma är en av tre författare till Den stora boken om bokashi som släpps den 2 maj. Hon berättar om vad bokashi är för nåt, hur det fungerar och hur hon använder sig av bokashi hemma i sin egen trädgård.
-
-innehåller reklam för Grönyte Konsult - I det här avsnittet får jag lära mig mer om sötpotatis av Emanuel Elgerud. Emanuel är utbildad trädgårdsmästare och trädgårdsingenjör med odlingsinriktning och har forskat på sötpotatis. Han berättar om hur du kan odla sötpotatis i en vanlig villaträdgård, varför sticklingsförökning av sötpotatis i vattenglas bör undvikas, gödsling, förvaring, sorter, hur du kan använda sötpotatis i köket i både mat- och efterrätter och mycket mycket mer.
- Näytä enemmän