Episodit
-
När Allbright grundades för tio år sedan fanns det en övertygelse om att problemet med för få kvinnor på ledande positioner, kommer vara löst inom 10 år. Men idag är vi här, 10 år senare och fyra av fem börsbolag är fortfarande ojämnställda. Endast 10% kvinnor innehar börsens vd:poster och Sverige är påväg att bli sämst i Norden.
Utvecklingen går framåt och allt fler bolag visar sitt engagemang att vilja jobba för ett mer diversifierat näringsliv, men varför tar det så lång tid och varför tar vi inte mer ansvar? Har pandemin gett någon effekt och vad ser vi för skillnader från då till nu?
Hör Amanda Lundeteg, vd på Allbright och Michaëla Berglund diskutera dessa viktiga frågor.
Det finns inget tvivel om att Amandas engagemang för mångfaldsfrågor är djupt rotade i henne och ligger henne varmt om hjärtat, i detta samtal får du höra mer om resan, utmaningarna och drömmarna framåt. -
Vattenfalls tidigare vd Magnus Hall gäster det senaste avsnittet av Transparens.
Magnus startade sin karriär på Holmen där han gick från ledningsassistent till koncernchef. Där blev han sedd och fick ständigt nya spännande utmaningar som gav honom tilltro att stanna i hela 29 år. Efter sin tid på Holmen fick han förtroendet att ta över som vd och koncernchef för Vattenfall. Förra året avslutade Magnus sin tjänst efter 6 intensiva år på Vattenfall.
I samtalet med Michaëla Berglund delar Magnus ödmjuk med sig av sina erfarenheter. Bland annat om hur han har arbetat för att som ledare skapa tillit och förtroende. Och vad som händer när man som ledare inte längre har förtroende. -
Puuttuva jakso?
-
Maria Groop Russel tillträde som vd för Dramaten i en minst sagt turbulent tid för Sveriges nationalteater. Efter bara några månader som vice vd efterträdde hon den dåvarande Dramaten-chefen och kastades snabbt in i en omedelbar krishantering. Hur återskapar man förtroendet hos sina medarbetar och hur vänder man den negativa bilden av Sveriges nationalteater som media målat upp?
Hör Maria i det senaste avsnittet av Transparens, prata om fördelarna med delat ledarskap, den tuffa tiden utan teaterchef och hur den rådande Coronapandemin slagit hårt på organisationens verksamhet och medarbetare. -
Cilla Benkö är högste chef för Sveriges Radio sedan 2012. Hon började sin karriär på Sveriges Radio på Radiosporten får 25 år sedan och gick sedan över till Ekot som ekonomijournalist. Cilla har varit chef för Ekot samt SVT:s Aktuellt. 2016 tilldelades hon det Pontus Schultz-priset för sitt ledarskap och året därpå, 2017, tilldelades Cilla priset Årets Chef på Chefsgalan.
I samtalet med Michaëla berättar Cilla Benkö om hur 2020 har påverkat Sveriges Radios sätt att arbeta och hur imponerad hon är av företagets digitala utveckling som helt klart ligger i framkant. Hennes inspiration och drivkraft är stoltheten till sina medarbetet som trots ovanliga och svåra förhållanden lyckas driva det enda företaget som aldrig får tystna. -
Vi startar 2021 med ett nytt avsnitt av vår podcast Transparens. Denna gång gästas vi av Fredrik Spendrup, vd på det svenska familjebryggeriet Spendrups. Fredrik tog över efter sin far, Jens Spendrup för 10 år sedan och är idag den fjärde generationen i familjen som leder företaget. Idag är Spendrups ett av Sveriges ledande bryggerier och står för en tredjedel av den svenska ölmarknaden.
I samtalet med Michaëla berättar Fredrik öppet om hur det var att ta över det anrika familjeföretaget och om svårigheten att leva upp till hans egna förväntningar. Idag är han allt mer ödmjuk mot sig själv och hans största drivkraft är att utvecklas och lära av sina misstag.
Fredrik beskriver hur samarbete, öppenhet och transparens är nyckeln till ett gott ledarskap och hur 2020 har varit utmanande att ta sig igenom samtidigt som det också har lett till många lärdomar. -
I veckan avsnitt av Transparens gästas Michaëla av Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset. Han är en sann förebild med en stark tro på att alla människor kan lyckas om de ges rätt förutsättningar. Fryshuset arbetar med att ge unga människor möjligheter i livet och har en fast övertygelse att alla människor förtjänar flera chanser. Deras samtal handlar om polariteten i samhället, vad vi alla kan göra för att få ett starkare och mer solidariskt samhälle.
Nyckeln för att få människor att utvecklas säger Johan är att se och tro på människor. Det kan ge dem kraft att ta sig ur även mycket svåra situationer. -
I veckans avsnitt av Transparens gästas Michaëla av Årets ledare 2020: Mia Brunell Livfors, vd och koncernchef för Axel Johnson AB.
Mia har en gedigen erfarenhet som finanschef och företagsledare. 2001 blev hon CFO för mediabolaget MTG. Efter fem år utsågs hon till vd för Kinnevik, en roll hon hade i över sju år. Hon stannade inom Kinneviksfären i totalt 23 år, mycket på grund av att hon trivdes så bra med kulturen. Sedan 2015 leder Mia Axel Johnson-koncernen där bland annat Axfood, Åhléns och Dustin ingår. Hon arbetar i flera styrelser, som ordförande eller som ledamot.
För Mia är ledarskap att vara sig själv, genuin och äkta. Hennes tro om att ge frihet under ansvar får människor att utvecklas och det gör att Mia Brunell Livfors i år blev utsedd till Årets ledare 2020 av tidskriften Affärsvärlden. År 2006 blev hon utsedd till Årets Ruter Dam. Och såväl 2007 som 2016 utsågs hon till ”Sveriges mäktigaste kvinna inom näringslivet”. I dag leder hon en koncern med 25 000 anställda och en omsättning på cirka 88 miljarder kronor. -
”Jag ska styra företaget tills jag dör, sedan får vi se hur jag gör”
Jobbar du i ett familjeföretag, eller äger du ett familjeföretag? Då vill du lyssna på Annelie Karlsson VD på FBN. Hon delar med sig av sin enorma kunskap om familjeföretagande, generationsväxling och de inbyggda svårigheter och möjligheter som finns.
Vad har du för erfarenheter av familjeföretag? -
Transparens gästas denna vecka av en av Sveriges mest välkända HR-chefer, Katarina Berg. Innan hon blev Chief HR Officer på Spotify arbetade Katarina som HR-chef inom andra välkända varumärken, bl.a. Rusta, Swedbank, 3 och Kanal 5.
I samtalet med Michaëla Berglund berättar Katarina om sin HR-resa genom olika branscher och kulturer där hon har haft stor nytta av sin stryktålighet och motivation att alltid göra saker bättre.
Katarina beskriver hur hennes år på Spotify har utmanat hennes tidigare erfarenheter. Det gav henne mod att ifrågasätta rådande sanningar om t.ex. kulturen, som i allas ögon redan var en framgångsrik kultur. Katarina var även den första och enda kvinnan i ledningsgruppen. Och hon tvingades genomföra förändringar med ett tydligt motstånd.
I dag har ledarskapet mognat och det är styrkan av begåvade medarbetare som ser över sin kompetens men som också har roligt. Drivkraften är att ständigt lära nytt. -
Niklas har funderat mer än de flesta på vad som gör att vi blir lyckliga och hur man kan skapa mer engagemang på varje arbetsplats genom att mäta och skapa små förändringar som blir synliga för alla. Bara 16% av Sveriges befolkning uppges vara engagerade i sina jobb och Niklas ser det som sitt kall att ändra på detta. Allt engagemang börjar med det goda ledarskapet som kännetecknas av att ha människan i fokus. Ett ledarskap där människan får känna samhörighet, kompetens och autonomi. Niklas Delmar pratar om den svenska individualismen och undrar om den svenska konsensusmodellen ibland kan döda passion och autonomi. Han pratar också om kraften i det goda ledarskapet och om vårt behov av samhörighet – och dessutom om att man är smart om man svär.
-
“Vi är alla fantastiska där under, om vi plockar bort skräpet som ibland ligger och skymmer”. Torbjörn Eriksson är VD på Tenant & Partner som han startade tillsammans med sin kompanjon 1992, med ambitionen att utveckla en fantastisk arbetsplats där varje enskild medarbetare ges möjlighet att utvecklas utifrån sin unika potential. I senaste avsnittet av Transparens samtalar Michaëla och Torbjörn om att hela människan måste få plats på arbetsplatsen, om hur strukturer och system kan förstöra en fin kultur samt tilltron till att människan i grunden är god och vill väl.
-
Carl Fredrik Sammeli är entreprenören från Luleå som byggt upp Prime, världens mest prisbelönta konsultbolag inom deras nisch. ”Balans är min utmaning - jag är manisk, eller passionerad. Beroende på vilken sida jag befinner mig.” Han pratar om företagande och kulturbygge, livsstilsförändringar, självledarskap och att upptäcka doften av kaffe.
-
I månaden har jag fått intervjua en av mina förebilder: Björn Lindeblad, CFO:n som blev Skogsmunk som blev föreläsare. Vi talar om vad som ger mening på riktigt och hur man får tillgång till den där inre ”rösten”. Vi talar om förväntan ledare har på sig att skapa en omloppsbana och riktning, om att gå i och ur sina roller, om kraften i genuin snällhet och om att skapa avstånd till konflikter i sig själv. Vi talar om känslan av att inte riktigt räcka till och vikten att gå tillbaka till sin goda avsikt som ledare och agerar utifrån den.
-
Talib och Shubhaa arbetar i många länder, men i synnerhet Sverige och Brasilien, med personlig utveckling, relationer och ledarskap. De pratar om jante och lagom, om svenskarnas seriositet och om att bli den bästa versionen av sig själv. De pratar om vår mänskliga längtan att passa in och om kulturella skillnader när det kommer till självinsikt och ledarskap.
-
Denna månad gästar Monica Lingegård, VD för Samhall podcasten. Samhall är Sveriges största aktiebolag med 25.000 anställda, som har i uppdrag att utveckla alla medarbetare som alla har någon form av funktionsnedsättning. Hon delar med sig av varför hon valde att tacka ja till jobbet och de utmaningar Samhall stod inför, hennes syn på ledarskap och betydelsen av att tro på alla människors förmåga till att bidra.
-
”Det ligger inte min natur att ge upp”. Anna Ryott brinner för att utrota den extrema fattigdomen i världen, hon är en sann inspiratör och förebild. I månadens avsnitt av podcasten Transparens berättar hon om sin personliga kamp mot cancern det gångna året och hur hon mitt i sina cellgiftsbehandlingar kände en djup tacksamhet över att leva i ett land där hon fick tillgång till behandling. Hon berättar om både med- och motgångar i sin karriär och hur hon vill förändra finansbranschen genom att visa att det går att investera i bolag som har en positiv inverkan på vår planet och samtidigt få minst lika hög avkastning. I sin nya roll som styrelseordförande för SummaEquity hoppas hon kunna förverkliga detta. Hon har tidigare bl.a. varit vd för Swedfund, vice vd Norrsken, generalsekreterare SOS Barnbyar.
-
Månadens gäst i podcasten Transparens är Karin Lindahl, VD för Indiska. Hon hade modet att köpa Indiska när det stod på ruinens brant - vad fick henne att våga göra det? Karin delar med sig av sina erfarenheter, sin syn på ledarskap och - inte minst – hur hon gör för att ligga nära verksamheten men ändå släppa på kontrollen.
-
”Om alla världens företag och organisationer satsade mer kraft på att försöka hitta rätt människa till rätt sak - då skulle faktiskt världen bli lite bättre!” säger Michaël Berglund, grundare.
Vårt sista avsnitt innan sommaren är ett specialavsnitt om vad vi gör på Michaël Berglund AB, vilka våra förebilder är och om vi har något recept för vad ett gott ledarskap är. -
Om tre år ska vi ha 100 bolag som startas och drivs av kvinnor med en omsättning på över 50 miljoner - idag finns det bara 17! Det är Jessica Löfströms vision. Själv grundare av och vd för kaxiga byggbemanningsföretaget Expandera mera. Nu också initiativtagare till ett nytt kvinnligt nätverk.
-
Med handen på hjärtat - allt som har med utveckling att göra är roligt
"Min drivkraft är att värpa hemligheter som blir bra tjänster" och "allt som har med utveckling att göra är roligt" säger veckans gäst Jonas Tellander. Jonas är grundare och VD för Storytel som nu sprids över världen. Han berättar inspirerande om sin entreprenörsresa - om kärlekshistorien till Storytel, mardrömmen när det var som tuffast och vikten av att vara transparent i sitt ledarskap. - Näytä enemmän