Episodit

  • Vrijwel alle grote bouwprojecten hebben geleend geld nodig. Tot nu toe waren de rentelasten tot 1 miljoen volledig aftrekbaar, maar daar maakt het kabinet nu een einde aan. Maarten Feilzer noemt het een historische vergissing die zijn weerga niet kent.

    Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar sinds deze maand hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Hans-Peter Fris, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs, Maarten de Gruyter, Peter Boelhouwer en dus ook Maarten Feilzer laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.

    Maarten Feilzer is directeur van Zadelhoff, dat een portefeuille van ongeveer 600 miljoen aan stenen beheert.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het kabinet heeft de woningmarktplannen voor 2025 gepresenteerd. Huib Boissevain, Maarten de Gruyter en Susan Raaijmakers maken er gehakt van in deze speciale Prinsjesdaguitzending van Vastgoed Gezocht.

    De doelstelling blijft 100.000 nieuwe woningen per jaar. Daarvoor verlaagt het kabinet de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers en schroeft het de rente-aftrek weer iets omhoog, van 20 naar 25 procent. Daartegenover staat het schrappen van de drempel van 1 miljoen.

    Luister ook | It's the overdrachtsbelasting, stupid (opinie)

    We bespreken alle plannen met Susan Raaijmakers, zij is partner bij Taxand Nederland en gespecialiseerd in de vastgoedsector. Ook te gast is Huib Boissevain. Met Annexum beheert hij één van de grootste vastgoedportefeuilles voor particuliere beleggers.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Puuttuva jakso?

    Paina tästä ja päivitä feedi.

  • Het groeit waanzinnig snel, het is duurzaam en je kunt het in de bouw op veel verschillende manieren gebruiken. Als vloer, plafondmateriaal of isolatie bijvoorbeeld. We gaan het hebben over bamboe.

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ De potentiële toepassingen van bamboe
    ⇨ Het verduurzamen van de bouwsector
    ⇨ Bezwaarmaakster krijgt 4 ton mee

    Steigers in Hong Kong en huisjes in Japan en Indonesië. Dat is waar veel mensen aan denken als het over bamboe gaat. Minder bekend is dat er nu ook in Europa wordt geïnvesteerd in deze grassoort, met de aanleg van bamboebossen in Italië en Portugal onder meer. Pablo van der Lugt is van de TU Delft en ziet heel veel mogelijkheden voor nieuwbouw. Hij schreef er een boek over: Booming Bamboo. In de bouw wordt nu vooral gebruikgemaakt van staal, beton, cement en stenen. Mede daardoor is de sector verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Biobased materialen zoals bamboe moeten de komende tien jaar voor een transitie gaan zorgen.

    Luister ook | Ga nou eens wat minder reguleren (opinie)

    Bamboe groeit in regio's rond de evenaar. In China, Zuidoost-Azië en Midden-Amerika met name. Er bestaan wereldwijd ruim 1600 bamboe-soorten en die beschikken over specifieke eigenschappen. Het is sterk, duurzaam en kan tot wel een halve meter per dag groeien. Als bamboe twee jaar oud is, dan kun je het inzetten voor isolatie. Vanaf vijf jaar kun je het oogsten als hard materiaal en kan het als grondstof dienen voor vloeren, plafondmateriaal en balken, zo vertelt Van der Lugt.

    Luister ook | It's the overdrachtsbelasting, stupid (opinie)

    Maarten de Gruyter windt zich intussen op over een bericht op RTV Rijnmond. De regionale omroep schrijft over een bewoonster in Rotterdam die bezwaar maakte tegen een nieuw bouwproject voor haar deur. De projectontwikkelaar vreesde de extra kosten als gevolg van vertraging en besloot uiteindelijk om de zaak af te kopen. De bewoonster kreeg 400.000 euro op haar rekening gestort, tot ontsteltenis van enkele buurtbewoners die samen een ton hadden opgehoest. Saillant detail: de bezwaarmaakster is in het dagelijks leven ambtenaar op het ministerie van Volkshuisvesting.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Vrijwel niemand in Den Haag wil praten over het aanpassen van de programma’s voor individuele bouwprojecten. Minder strenge eisen voor gereguleerd bouwen is volgens Maarten de Gruyter nou juist hét instrument dat de woningmarkt een broodnodige slinger kan geven.

    Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar vanaf nu hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Peter Boelhouwer, Maarten Feilzer, Hans-Peter Fris, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs en dus ook Maarten de Gruyter laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.

    Maarten de Gruyter is mede-oprichter van projectontwikkelaar Boelens de Gruyter en als vaste co-host verbonden aan Vastgoed Gezocht.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Van woontorens tot parkeergarages, kantoorpanden, dijken en bruggen. Wie gaat bouwen in Nederland heeft vrijwel altijd een fundering nodig.

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ De markt voor heipalen
    ⇨ Bouwen in de natte polder
    ⇨ Emissievrij heien

    In de drassige polder die ons land is, zijn heipalen een onmisbare schakel in de vastgoedketen. De bodem zit er vol mee. Van ‘t Hek Groep is het grootste heibedrijf van Nederland, opgericht net na de oorlog. Het bedrijf heeft een vloot met ongeveer 100 machines. Ted van ‘t Hek is van de derde generatie en leidt de onderneming uit het Noord-Hollandse Beemster samen met drie neven. Bekende projecten waaraan het bdrijf heeft gewerkt zijn de Noordzuidlijn, de Afsluitdijk en de Markermeerdijken. Ook is Van ‘t Hek actief in Afrika en het Caribisch gebied.

    Luister ook naar onze columns: it’s the overdrachtsbelasting, stupid

    Van ‘t Hek werkt voor bijna alle grote bouwbedrijven in Nederland. Het blijkt een markt die sterk prijsgedreven is. Toch spelen regelmatig ook andere factoren een rol. Bij bouwprojecten in binnensteden vinken opdrachtgevers doorgaans de optie ‘trillingsvrij’ aan. Het bedrijf investeert daarnaast ook in emissieloos heien. Zo is Van ‘t Hek er onlangs in geslaagd om de aandrijving van een grote heimachine te elektrificeren. Daarvoor maakt het gebruik van een externe power-unit die aan de machine wordt gekoppeld.

    Luister ook naar onze columns: een strijd om de ruimte

    Maarten de Gruyter gaat in zijn nieuwsoverzicht in op de dalende hypotheekrente en een artikel in het FD, over het woonbeleid van Mona Keizer. Met de 1 miljard die het kabinet de komende jaren voor de woonmarkt uittrekt, kan de minister geen wonderen verrichten. Maarten hoopt dat Keizer iets gaat doen tegen het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. Het meest omstreden plan in dat pakket is een landelijke eis om bij elk nieuwbouwproject 30 procent sociaal te bouwen. Die wens zal volgens De Gruyter desastreus uitpakken.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Uit gelekte Prinsjesdagplannen blijkt dat de overdrachtsbelasting voor beleggers waarschijnlijk omlaag gaat. De impact van deze fiscale regeling is volgens Madeline Buijs veel groter dan veel mensen beseffen.

    Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar vanaf nu hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Peter Boelhouwer, Maarten Feilzer, Hans-Peter Fris, Maarten de Gruyter, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis en dus ook Madeline Buijs laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.

    Madeline Buijs is sinds begin 2022 actief als Chief Economist en Head of Research bij Colliers. Hier geeft ze geeft leiding aan de researchafdeling die onderzoek doet naar de verschillende vastgoedmarkten.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het collegejaar gaat weer van start, maar voor tienduizenden studenten is de zoektocht naar geschikte woonruimte nog niet afgerond. Het schaarse aanbod drijft de prijzen bovendien steeds verder omhoog.

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ Het nijpende kamertekort in Nederland
    ⇨ Huurtoeslag voor studentenstudio blijkt perverse prikkel
    ⇨ Terugblikken op het gesprek met de Woonbond

    Platform 31 is een kennis en- netwerkorganisatie voor vraagstukken over onder meer wonen en economie. Het doet aan het begin van dit nieuwe collegejaar een aantal concrete aanbevelingen voor het oplossen van het kamertekort. Frank Dirks is auteur van het rapport en te gast in deze aflevering van Vastgoed Gezocht. Hij vertelt dat de afgelopen twintig jaar vooral studentenstudio’s zijn gebouwd, terwijl er juist behoefte is aan goedkopere kamers, met gedeelde faciliteiten. Dat heeft alles te maken met de huurtoeslag. Voor een zelfstandige studio kan een student namelijk wel huurtoeslag vragen, voor een kamer niet. Dirks heeft het over een perverse prikkel, die zorgt voor een verkeerd aanbod.’

    Luister ook | David Hart, de autohandelaar die vastgoedman werd

    Platform31 doet in het rapport een paar concrete aanbevelingen. Het stelt een objectsubsidie voor de bouw van studentenkamers voor. Daar komt een evenredige verlaging van de huurtoeslag voor studentenstudio’s bij. Die combinatie zou volgens Dirks moeten zorgen voor de juiste bouwstimulans. Ook worden zo onnodig hoge kosten voor de samenleving vermeden en gaat het eenzaamheid onder studenten tegen.

    Luister ook | Lesley Bamberger, workaholic en dossiervreter

    We in deze aflevering ook nog even terug op de uitzending van vorige week. Het gesprek met Maarten Wiedemeijer van de Woonbond maakte op social media veel los. Maarten de Gruyter gaf daarin een rekenvoorbeeld dat door een aantal mensen verkeerd is begrepen, zo vertelt hij.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Is Nederland vol? Volgens Maarten Bouwhuis is dat een vraag zonder absoluut antwoord. Achter alle populistische frames schuilt volgens hem de ingewikkelde werkelijkheid van de ruimtelijke ordening.

    Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar vanaf nu hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Madeline Buijs, Peter Boelhouwer, Maarten Feilzer, Hans-Peter Fris, Maarten de Gruyter, Martijn Lentze en dus ook Maarten Bouwhuis laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Wat is een haalbaar rendement voor nieuwbouw? Gaat meer regulering de woningmarkt weer oplappen? Het hangt er maar helemaal vanaf aan wie je die vragen stelt, zo blijkt uit deze nieuwe aflevering.

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ De standpunten van de Woonbond
    ⇨ Wel of geen uitpondgolf?
    ⇨ Grote werkgevers stoten kantoorruimte af

    Maarten de Gruyter is projectontwikkelaar. Hij klaagt al langere tijd over de marktomstandigheden, die het volgens hem bijna onmogelijk maken om een goed rendement te halen. Deze situatie is deels het gevolg van overheidsbeleid en die regulering mag volgens hem dan ook wel een paar tandjes minder. De Woonbond daarentegen is een heel andere mening toegedaan. De vereniging die opkomt voor de belangen van huurders ziet nog steeds voldoende aanknopingspunten voor een ‘beschaafd rendement’ en vindt dat de markt te lang z’n gang heeft kunnen gaan. Met tal van uitwassen als gevolg.

    Luister ook | Een tweede huis in het buitenland, rendeert dat nog?

    In deze aflevering gaan ze met elkaar in gesprek. Maarten de Gruyter als spreekbuis van de marktpartijen en Maarten Wiedemeijer als belangenbehartiger van de Woonbond. We gaan uitgebreid in op nieuws van het Kadaster. Meer particuliere verhuurders zetten een verkoopbord in de tuin, blijkt uit cijfers van deze organisatie. Het Kadaster deed specifiek onderzoek naar commerciële verhuurders met een portfolio van meer dan twee panden. Diverse media brachten dit nieuws de afgelopen week en spraken over een uitpondgolf. Maar volgens de Woonbond is dat veel te kort door de bocht.

    Luister ook | Een blik op de kantorenmarkt tot 2030

    Maarten de Gruyter refereert in zijn nieuwsoverzicht naar berichtgeving in het FD, over grote werkgevers die medewerkers verplichten om vaker naar kantoor te komen. Tegelijkertijd schalen organisaties hun aantal vierkante meters af, zo staat in diezelfde krant te lezen. Maarten hoort andere geluiden in de markt en stelt dat de vraag naar kantoorvastgoed onverminderd hoog blijft.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Maarten Rövekamp runde ooit een zaak in elektronica. Hij verkocht zijn pand aan een belegger en die deal smaakte duidelijk naar meer.

    In de jaren erna ontwikkelde hij het ene na het andere bedrijfsverzamelgebouw, totdat zijn beoogde afnemers ineens geen geld meer kregen van de bank. Die hoofdpijn bleek uiteindelijk het startschot van Mogelijk Vastgoedfinanciering. Vlak voor de zomer verkocht hij het bedrijf aan een grote investeerder.

    Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Hypermodern en vooral heel duurzaam. De kantoren die Coen van Oostrom tegenwoordig ontwikkelt voldoen in ieder geval aan deze twee uitgangspunten.

    Hij is de oprichter van EDGE, onder meer bekend van de Maastoren, De Rotterdam en The Valley. Van Oostrom bleek als student al zeer bedreven. Toen hij zijn diploma kreeg uitgereikt, had hij door slim handelen al dertig panden in bezit.

    Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Roberto Meyer is de oprichter van MVSA, één van de bekendere architectenbureaus van ons land.

    We kennen hem onder meer van de Klapschaats aan de A10-zuid, Rotterdam Centraal en - veel recenter nog - The Diamond Boutique Hotel in hartje Amsterdam. Met name dat laatste ontwerp maakt heel wat tongen los.

    Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Marco Hekman kun je bepaald geen jobhopper noemen. Hij zit al ruim 35 jaar bij CBRE, waar hij inmiddels leiding geeft aan de Europese tak.

    De internationale kapitaalstromen - oh zo belangrijk voor de vastgoedmarkt - kennen voor hem dan ook geen geheimen meer. Tijdens dit gesprek benadrukt Hekman het belang van grote vastgoedbeleggers voor de Nederlandse woningmarkt. Intussen is hij erg kritisch op het gevoerde beleid van de afgelopen twee jaar.

    Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Lesley Bamberger komt uit een nest met retailers en vastgoedontwikkelaars. Hij begon in 1986 bij het bedrijf van zijn grootvader en nam daar tien jaar later het stokje over toen die overleed.

    Kroonenberg Groep bleef in de jaren die volgden alsmaar verder groeien, met een portefeuille ter waarde van ruim 3 miljard euro. Daarnaast is Bamberger eigenaar van voetbalclub Almere City FC.

    Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • David Hart is de oprichter van DHG, één van de bekendste logistiek vastgoedontwikkelaars van ons land.

    Hij kocht in 1997 zijn eerste loods in de Rotterdamse Waalhaven en zette daarmee zijn eerste stappen in het vastgoed. Naast een hele reeks vastgoedobjecten is hij in het bezit van een indrukwekkend wagenpark.

    Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Waar gaan we nieuwe woningen bouwen, hoeveel ruimte krijgt de natuur en wat te doen met water, landbouw en de veestapel? Het voorontwerp van de Nota Ruimte geeft een denkrichting.

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ Een toekomstschets voor Nederland
    ⇨ Bouwen buiten de Randstad
    ⇨ Waterschappen willen duidelijkheid|

    We zijn een klein landje met veel ambities. Bedrijven willen uitbreiden, er moeten 900.000 woningen bijkomen en ondertussen vraagt ook de natuur om grootschalig herstel. Er is met andere woorden een gevecht om de ruimte gaande. Vlak voordat hij zijn ministerie verliet, stuurde Hugo de Jonge het voorontwerp Nota Ruimte naar de Tweede Kamer. Daarin schetste de contouren van een toekomstvisie voor de indeling van Nederland, tussen nu en 2100. Meer bouwen buiten de Randstad is één van de belangrijkste uitgangspunten in het voorontwerp.

    Luister ook | Dit betekent het volle stroomnet voor de vastgoedmarkt

    Friso de Zeeuw is Adviseur Gebiedsontwikkeling en emeritus hoogleraar aan de TU Delft. Hij schreef ook het boek Ploeterend Voorwaarts, met 25 jaar columns over ruimtelijke ordening. De Zeeuw is uiterst kritisch over het visiestuk. Dat gaat onder meer over de timing, maar vooral over de financiële onderbouwing. Daarover staat het in dit voorontwerp geen letter beschreven namelijk. Grootschalige woningbouw in regio’s waar de economische ontwikkeling achterblijft is volgens De Zeeuw heel lastig gebleken.

    Luister ook | De businesscase van een nieuwe stadswijk in Amsterdam

    Maarten de Gruyter heeft het in zijn nieuwsoverzicht over een artikel in het FD: Waterschappen bemoeien zich meer met bouwen in de polder. Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen vindt dathet ministerie van Infrastructuur en Waterstaat algemeen bindende regels moet opstellen voor woningbouw in gebieden met risico op wateroverlast. Hij vreest voor een wildgroei aan regionale regels. Direte aanleiding is het beroep bij de Raad van State dat hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft ingediend. Dit gaat over het plan van de gemeente Zuidplas voor de bouw van 8.000 woningen in de Zuidplaspolder. Dit is één van de laagst gelegen gebieden in Nederland.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bedrijfsmatige verhuurders van vastgoed kijken met veel spanning naar de derde dinsdag van september. Blijven de plannen voor de beperking van de rente-aftrek overeind?

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ De rentemaatregel uitgelegd
    ⇨ Wat wordt de impact voor vastgoedverhuurders?
    ⇨ Bevriezen huurverhogingen leidt tot sneeuwbaleffect

    Susan Raaijmaker is partner en fiscaal vastgoedspecialist bij Taxand Nederland. Zij kan precies uitleggen wat de impact is van deze maatregel. De aangekondigde maatregel treft vastgoedbeleggingen in een vennootschap die gefinancierd zijn met leningen. Het ministerie van Financiën kondigde eerder aan dat de aftrek van betaalde rente voor de vennootschapsbelasting vanaf 1 januari 2025 aanzienlijk beperkt word. De generieke renteaftrekbeperking is weliswaar al enige tijd van kracht, toch zullen de aangekondigde verscherpingen ook de kleine en middelgrote box 2-vastgoedbeleggers treffen. Die groep bleef tot nu toe buiten schot.

    Luister ook | Hoe Maarten Feilzer naar de vastgoedmarkt kijkt

    Dit heeft alles te maken met het schrappen van de 1 miljoen euro-drempel voor zogeheten vastgoedlichamen met verhuurd vastgoed aan derde partijen. De overheid wil hiermee voorkomen dat vastgoedinvesteringen en bijbehorende financieringen worden opgesplitst om op die manier herhaaldelijk van de drempel gebruik te maken. Raaijmakers legt precies uit welke impact deze maatregelen op de businesscase van vastgoedverhuurders zal hebben.

    Coen Teulings: De woningcrisis is niet op te lossen

    Maarten de Gruyter refereert in het nieuwsoverzicht naar een groot artikel in het FD. Daarin waarschuwt CBRE voor de gevolgen van het bevriezen van de huren. Meerdere kantonrechters hebben het huurprijsbeleid van grote vastgoedbeleggers als oneerlijk bestempeld. Als de Hoge Raad met hen meegaat, dan kan dat enorme gevolgen hebben voor deze marktpartijen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Grote vastgoedinvesteerders zitten sinds dit jaar weer regelmatig aan tafel met ambtenaren van de ministeries van Volkshuisvesting en Financiën. Gaat dit structurele overleg helpen om meer geld naar de Nederlandse woningmarkt te krijgen?

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ Het Structurele Overleg Investeringsklimaat (SOI)
    ⇨ De Nederlandse vastgoedmarkt
    ⇨ Maarten de Gruyter over Mona Keizer

    Ze leefden de afgelopen jaren soms in parallelle werelden. De overheid die vooral mikte op meer regulering van de woningmarkt versus de beleggers die bleven waarschuwen voor de gevolgen. Nu zitten ze eindelijk weer samen aan tafel, onder leiding van Roel van de Bilt. Hij is gevraagd om de voorzittershamer vast te pakken van het Structurele Overleg Investeringsklimaat (SIO). Dit is een overlegorgaan dat meer begrip moet kweken tussen de partijen. Aan tafel schuiven ambtenaren en vertegenwoordigers van grote beleggers waaronder grote pensioenfondsen, familiekantoren en institutionele beleggers als Amvest en Achmea.

    Luister ook | Vastgoedfinanciering en de rol van banken

    De verhalen zijn bekend. Grote beleggers klagen al langer over onvoorspelbaar beleid en rendementen die door verregaande regulering zwaar onder druk staan. Als reactie daarop heeft de politiek nu de reikende hand toegestoken. Twee keer hebben de partijen nu samen aan tafel gezeten en dat heeft volgens Van der Bilt al geleid tot concreet resultaat. Zo wordt er nu een monitor over de huurmarkt ingericht. Maarten de Gruyter is sceptisch en vraagt zich af of dit geen zoethoudertje is voor marktpartijen.

    Luister ook | Zo werd Amsterdam een bruisende metropool

    In het nieuwsoverzicht gaat het onder meer over de huizenprijzen. Die zijn in mei behoorlijk gestegen, melden het CBS en het Kadaster. Kopers moesten de afgelopen maand gemiddeld ruim 445.000 euro betalen voor een bestaande koopwoning. Dat is ruim 8,5 procent meer dan een jaar geleden. Verder gaat het over de transformatie van een oud PPT-pand in Bussum waar nu woningen komen, met kelders van 175 vierkante meter maar liefst.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Van de betaalbare woningen-eis tot belasting over grondwinsten en trage vergunningsprocedures. De Neprom heeft heel wat kwesties waarover het met de politiek in gesprek is.

    Deze aflevering in het kort:
    ⇨ Minder streng zijn met betaalbare woningen
    ⇨ Lobbyt de Neprom wel voldoende?
    ⇨ Gemeenten hanteren eigen regels

    Te gast is Neprom-directeur Fahid Minhas. Hij roept de partijen die binnenkort een nieuwe regering gaan vormen op om wat flexibeler om te gaan met de tweederde betaalbare woningen eis. In binnenstedelijke gebieden waar de businesscase lastig is rond te rekenen, moet de overheid volgens met minder genoegen nemen. De helft zou dan bijvoorbeeld voldoende moeten zijn. Zo kunnen meer nieuwbouwprojecten doorgaan.

    Luister ook | Provada dag 1, Hugo de Jonge legt het nog één keer uit

    Over de nieuwe Wet betaalbare huur is de Neprom bepaald niet enthousiast. 'Maar als die er dan eenmaal toch komt, dan is het onze taak om ervoor te zorgen dat die zo goed mogelijk uitpakt. We zijn hierover voortdurend met de betrokken partijen in gesprek geweest en mede daardoor komt er nu een jaarlijkse monitor. Als straks blijkt dat er veel projecten niet meer van de grond komen, is bijsturing nodig.' Maarten de Gruyter is kritisch op de opstelling van de Neprom in dit dossier en vraagt zich hardop af of er wel voldoende is gelobbyt.

    Luister ook | Provada dag 2, woningen van de lopende band

    En dan zijn er nog de gemeenten die er zo hun eigen regels voor de middenhuur op nahouden. Dat blijkt uit een inventarisatie van Capital Value. Bijna 150 gemeenten voeren eigen beleid bij nieuwbouwprojecten en die ligt niet altijd in lijn met de landelijke overheid. Voor projectontwikkelaars betekent dat extra gedoe en mogelijk dus ook vertraging. Maarten de Gruyter windt zich hier over op, Fahid Minhas is het met hem eens.

    Luister ook | Provada dag 3, de iconische V&D-panden herontwikkeld

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Na het faillissement van V&D in 2016 ging een paar jaar later ook Hudson's Bay kopje onder. Een nieuwe bestemming vinden voor deze iconische gebouwen blijkt in de praktijk nog best ingewikkeld.

    Louis Camps is directeur Wonen van JaJo. Dat bedrijf is nauw betrokken bij de herontwikkeling van het oude V&D-pand in Maastricht. In het monumentale gebouw komen in ieder geval een Zara, een Starbucks en 50 huurwoningen. Opdrachtgever is CBRE. Camps legt uit dat de businesscase eigenlijk niet is rond te rekenen. Toch zet CBRE het project door, waarbij gemikt wordt op waardestijging in de toekomst.

    Luister ook | Provada dag 1, Hugo de Jonge legt het nog één keer uit

    Vastgoed Gezocht is drie dagen lang op de Provada, met nieuws, opinie en achtergrond. Co-host in deze aflevering is Annelou de Groot van Cushman & Wakefield Nederland. Zij sprak met enkele mensen die de nieuwe woonminister Mona Keizer goed kennen en laat haar licht schijnen op haar benoeming.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.