Episodit
-
Maarten Dallinga en Annemieke Figee maken een podcast over een onderwerp dat duidelijke voor- en tegenstanders heeft, met als doel een open gesprek. En Ulrike Nagel kijkt met de blik van nu terug op haar jeugd in de DDR en vraagt zich af hoeveel DDR er nog in haar zit.
-
Drie historici in de studio! Gijs van Engelen ontdoet samen met Thomas van Luyn historische figuren van alle mythes. Natuurlijk bespreken ze in deze dagen de Amerikaanse presidenten. En Carla van der Wal maakt een indrukwekkende podcast over jeugdzorg die pijnlijk blootlegt dat het systeem écht anders moet.
-
Jurgen van den Berg maakte een podcast over de penopauze, waarin hij ook zijn eigen functioneren onder de loep durft te nemen. En Jigal Krant kan in zijn eigen podcast samen met culinaire kenners lekker nerden - zoals hij het zelf noemt - over de allerbeste ingrediënten in de vegan keuken.
-
Informeren, duiden en korte metten maken met misvattingen op het gebied van (georganiseerde) misdaad. Dat doet Jan Meeus samen met Yelle Tieleman en Harry Lensink in de podcast 'Zware jongens'. Bart Mos en Paulien Sewuster vertellen in 'De fiscalist van de sterren' het bizarre verhaal van Frank Butselaar, die ooit fiscalist was van Tiësto en Afrojack en nu in voorarrest zit in de VS en wordt verdacht van grootschalige fraude.
-
Diederik Jekel en Daan Nieber hopen dat juist mensen met een hele sterke mening over kernenergie hun podcast gaan beluisteren, want ze willen juist het debat openbreken en ontdoen van mythes. Hansje van de Beek onderzoekt in haar podcast de grenzen van hulp bij zelfdoding. Beginpunt: de rechtszaak tegen zeven mensen van Coöperatie Laatste Wil.
Denk je aan zelfdoding en wil je daar met iemand anoniem over praten? Bel dan 0800-0113 of ga naar 113.nl om daar met iemand te chatten. Weet dat je niet alleen bent. -
Drie makers in de studio die houden van de keiharde feiten en nuchtere wetenschap. Twee bollebozen - Sander Denneman en Adriaan ter Braack - over waarom je helemaal niet hoeft te begrijpen hoe kwantum werkt maar wél moet weten waarom de technologie zo bijzonder is. Doorvrager Ilse Lavell zet bij actualiteiten conflicterende meningen tegenover elkaar en dat levert niet zelden een vlammend debat. En oh ja, we testen ook even de podcastfeitjeskennis...
-
Laila Frank reisde door de Verenigde Staten, met als uitgangspunt de overtuigingen en waarschuwingen van de allereerste Amerikaanse president George Washington. En Joga Brouwers en Ids Nicolai onderzoeken het systeem van schuld en boete. Waarom is het zo moeilijk om het schuldenprobleem op te lossen?
-
Max Boogaard maakte samen met Joeri Bakker een prachtige podcast over hoe het echt is, om dementie te hebben. En Jennifer Pettersson en Janneke Sindram portretteren drie natuurbeschermers en hun liefde voor de natuur is aanstekelijk.
-
Janny van der Heijden zag opeens haar eigen gezicht terug in advertenties voor afslankpillen. Terwijl ze daar nooit toestemming voor had gegeven en fel tegenstander is van afslankpillen. Samen met collega Jeroen Bos besluit ze op zoek te gaan naar de oplichters. En Roel Gootzen ging op roadtrip met studievriend Marcel van Roosmalen, naar het Duitse eiland Rügen, op zoek naar de wortels van de Duitse geschiedenis.
-
Drie podcastmakers in de studio met een liefde voor beeld. Is dat niet een beetje gek? Nee, juist podcasts lenen zich goed voor het bespreken van de nieuwste films en tv-series, bewijst dit drietal. Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen over de start van het nieuwe tv-seizoen, en Morris Maturbongs en Sahil Amar Aissa over wat je écht moet zien in de bios.
-
Nét effe een andere truecrimepodcast dan je gewend bent: De Zaak X bespreekt iedere week een afgeronde zaak met de AD-misdaadverslaggever van dienst. Het levert een bijzonder inkijkje in onze rechtspraak op. En: wie geen genoeg krijgt van de hitserie op tv kan zijn of haar hart ophalen met de nabeschouwing van B&B Vol Liefde 2024. Wat maakt reality-tv zo verslavend? Tot slot een podcast die fakenews uit de geschiedenis aanpakt. Dat werd tijd!
-
Vier mannen trappen het Eredivisie-seizoen af. Maar ook als je niets met voetbal hebt is het heus leuk eens te luisteren wat mannen zoal bezighoudt. En wat vinden Resley Stjeward, Eric Franzel en Mart ten Have eigenlijk van de moederpodcast 'Mama is moe'?!
-
Meer dan tien podcastluistertips in deze zomereditie van jouw podcastgids, voor in de auto, in het vliegtuig, op het strand of tijdens het wandelen!
-
Twee onderzoeksjournalisten in de studio. Podcastmaker Mijke van Wijk maakt een vervolg op haar eerste serie 'Tante Jos', over de onderscheiden verzetsheldin. Oom Matje gaat over iemand die héél dichtbij en tegelijkertijd heel ver weg staat van haar tante... En een opmerkelijk berichtje van een oude schoolvriend zet Paul op het spoor van huisartsenketen Co-Med, al tegels lichtend stuit hij op vreemde verhalen tegen over de zorg van Co-Med en directeur Guy Vroemen. Tot slot een tip om je voor te bereiden op de Olympische Spelen.
-
De dochter van een terminaal zieke moeder benaderde podcastmaker Lotte van Gaalen: kon ze een mooi audiodocument maken? Het resulteerde in een bijzonder verhaal dat juist niet over afscheid nemen gaat. En maker Hanneke Hendrix pakte het truecrimegenre eens écht anders aan en geeft ons ook een kijkje in de bijzondere jaren 80... En nog een tip over een opmerkelijke verzameling.
-
Van sommige verhalen hoop je dat ze écht waar zijn. Wielerheld Gino Bartali zou het leven hebben gered van 800 Joodse mensen. Thomas Sijtsma en Jarl van der Ploeg hebben onderzocht of dit echt zo is. En Derk Marseille is al dertien jaar correspondent in Duitsland, onder andere voor BNR en hij laat in 'Oosterburen' - de enige podcast over Duitsland die ons land rijk is - horen wat er écht speelt in ons buurland.
- Näytä enemmän