Episodit
-
Yerden Yüksek'in iki oyuncusu, programın son bölümünde canlı yayında. Onları oyuna ara vermeye iten kentlilik hallerini dinleyecek ve geride bıraktıkları dört yılı değerlendireceğiz.
-
Dört Ayaklı Şehir Kolektifi'nden Onur Akgül ile kolektifin depremden sonra yaptığı çalışmaları, hayvan arama kurtarma faaliyetlerini ve afete dirençli şehirlerin canlı türlerini nasıl kapsayabileceğini konuştuk.
-
Puuttuva jakso?
-
Pera Müzesi'nde devam eden Zamane İstanbulları sergisini, küratörlerinden Serdar Darendeliler ve proje yöneticisi Begüm Akkoyunlu Ersöz'le konuşuyoruz.
-
Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi’nden araştırmacı ve yazar Suna Kafadar'la İstanbul tarihinde bostanların yerine bakıyoruz.
-
Tellekt Yayınları'ından çıkan, Ekoloji: Bir Arada Yaşamın Geleceği kitabını derleyen Didem Bayındır ve Mine Yıldırım'la konuşuyoruz.
-
Gizem Kıygı ve Mehmet Kentel, İstanbul çalışmaları üzerine tek akademik dergi olan ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün yayınladığı YILLIK: Annual of Istanbul Studies'in dördüncü sayısı üzerine konuşuyor.
-
2022'de öne çıkan yayınları, etkinlikleri ve kentsel gelişmeleri değerlendiriyoruz.
-
Toplumsal belgesel fotoğrafçısı Ci Demi ve Onagöre'den Ali Taptık'la fırında taze pişen Tefrika İstanbul 003: Şehir Fikri yayını üzerine sohbet ediyoruz.
-
Yüzlerce yıl İstanbul'un su kaynağı ve ekosisteminin en önemli parçalarından olmuş Belgrad Ormanı'nı, peyzaj mimarı ve Belgrad Ormanı: Bir Doğa ve Kültür Mirası kitabının yazarlarından Simay Kırca'yla konuşuyoruz.
-
Çocuklar ve Gıda Güvenliği çalışmasının yazarı akademisyen Bülent Şık'ı konuk ediyoruz. Gıda güvenliğinin çevre sağlığı ve mekânsal adaletle ilişkisini çocuklar özelinde değerlendiriyoruz.
-
Türkiye ve Osmanlı çevre tarihi alanının öncü isimlerinden Onur İnal'ı ağırlıyor ve 19. yüzyıl İzmir'i ve Cumhuriyet Dönemi çevre tarihi üzerine yaptığı çalışmaları konuşuyoruz.
-
17. İstanbul Bienali kapsamında çocukları ve kuşları buluşturan program Kuşlar Ne Düşünüyor? devam ediyor. İKSV Alt Kat'tan Eda Göknar ve Roots and Shoots Türkiye'den Aslıhan Niksarlı konuğumuz.
-
Bu bölümde süregiden bir araştırmadan saha notları paylaşıyoruz. Önce çevre tarihçisi Marco Armiero'nun, Antroposen kavramına eleştirel bir müdahale olarak öne sürdüğü Wasteocene kavramından bahsediyoruz. Bunu yaparken takip ettiğimiz atık güzergahları bizi Kasımpaşa'nın artık olmayan derelerine götürüyor, antik kaynaklardan Osmanlı belgelerine, yirminci yüzyılın asfalta sığmayan taşkınlarına, Kasımpaşa'nın kayıp su peyzajının izini sürüyoruz.
-
Restorasyonu devam eden Notre Dame Katedrali hakkında konuşuyoruz.
-
Yerden Yüksek'te sanat ve mimarlık tarihçisi Deniz Türker'i ağırlıyor ve Penn State University Press'ten çıkacak kitabı "Accidental Palace: The Making of Yıldız in Nineteenth-Century Istanbul"u konuşuyoruz.
-
Artan kentsel altyapı faaliyetlerinin bize hatırlattığı temiz hava hakkını ve inşaat faaliyetlerinin nefese maliyetini değerlendiriyoruz. Kentsel dönüşüm hareketinin içine doğan çocukların deneyimlerini aktarıyor ve asbest etrafında örülen kentsel mücadelelere kısa bir giriş yapıyoruz.
-
Bu hafta Yerden Yüksek'te tatildeymiş gibi yapıyoruz ve şezlongda kent-aşırı düşünmenin bir aracı olarak Asterix külliyatına bakıyoruz. René Goscinny ve Albert Uderzo'nun efsanevi çizgi roman serisinde Roma emperyalizmine direnen Galyalıların renkli dünyasındaki kent ve doğa temsillerini inceliyoruz. Konuklarımız Armorica kıyılarında hepimizin bildiği küçük Galya köyünün etrafına yapılacak gayrimenkul projesinin yıldız mimarı Anglaigus, Galyalıların yenilmezlik iksirinin hammaddelerinden petrole ulaşmalarını engellemeye çalışan ajan Dubbelosix ve isimsiz yaban domuzları.
-
Fatih Artvinli ile yeni baskısı Telemak Kitap'tan çıkan "Toptaşı Bimarhanesi" kitabı eşliğinde İstanbul'da akıl sağlığı hafızasının izini sürüyoruz.
- Näytä enemmän