Episodit
-
Zeilen zonder motor aan boord: hoe doe je dat? We vragen het kapitein Andreas Lackner van de Tres Hombres. Wat blijkt? Soms wordt het de Stress Hombres, maar meestal gaat het goed. Verder vertelt Andreas over de toekomst van de zeilende vrachtvaart, en de romantiek van vracht vervoeren op een traditioneel zeilschip. Tot slot praat Rianne je bij over de Golden Globe Race. De koplopers bereiden zich voor op de doldrums, terwijl de hekkensluiter problemen ondervindt bij Kaap Hoorn.
-
Kirsten (25) en Lars (26) vertellen hoe het ook kan: met een bescheiden budget en dito boot een prachtige, uitdagende reis maken. Deze jonge zeilers hebben al heel wat mijlen op hun naam staan en plannen nu een tocht van anderhalf jaar over de Atlantische Oceaan, met als eerste bestemming IJsland. Heb jij ook grote dromen? Laat je door Kirsten en Lars inspireren. Daarna neemt redacteur Rianne je mee in de wondere wereld van de Golden Globe Race, waar materiaalpech hét thema lijkt te zijn geworden. Desondanks zijn de koplopers weer op bekende wateren: de Atlantische Oceaan.
-
Puuttuva jakso?
-
Te gast in de podcaststudio zijn Ivar Smits en Floris van Hees. Zij zijn al bijna 7 jaar bezig met een zeilreis rond de wereld die in het teken staat van duurzaamheid. Als 'Sailors for Sustainability' bezoeken zij op de meest afgelegen plekken mensen die een verschil proberen te maken. Om mensen van hoop te voorzien dat we de wereld kúnnen redden van een klimaatcatastrofe maken ze daar artikelen, video's en misschien wel een boek over. Tot slot duidt redacteur Rianne de laatste ontwikkelingen in de Golden Globe Race.
-
Jelmer van Beek is pas 28 en gaat de Nederlandse VO65 van Team JAJO schipperen tijdens de aankomende Ocean Race. Hij is druk bezig met de laatste voorbereidingen aan de boot en het samenstellen van het team, maar we wisten hem toch te strikken voor de podcast. We bevragen hem over leiderschap, dromen en de "5 s'en". Daarnaast praat onze Golden Globe Race-expert Rianne je bij over de laatste ontwikkelingen in de loodzware solowedstrijd rond de wereld, waarvan het deelnemersveld inmiddels is gehalveerd.
-
De meeste Nederlanders zullen Laura Dekker herinneren als het zeilmeisje. Wat zij misschien niet weten is dat Laura samen met haar man Sander en hun twee jonge zoontjes tegenwoordig zeilreizen organiseert voor een nieuwe generatie zeilmeisjes en zeiljongens. Wat gebeurt er met opstandige pubers nadat ze zijn aangemonsterd op Guppy 2? Je hoort het in deze nieuwe aflevering. Verder bellen we weer met vertrekkers Marrit en Joost. Zij waren maandenlang door roest gegijzeld maar zeilen nu richting Gambia.
-
Mitchell Greven heeft grootse plannen. Of eigenlijk miniplannen. Hij gaat meedoen met de Mini Transat; de trans-Atlantische solorace voor zeilers die graag flink afzien. Het is dan ook niet gek dat succesvolle zeilers uit deze klasse het ver schoppen. We reizen af naar Lelystad en bezoeken Mitchell aan boord van zijn boot. Mitchell vertelt over zijn ambities, over afzien en hoe hij zich daar mentaal op voorbereidt. Daarna is webredacteur Rianne te gast in de podcaststudio. Zij volgt de Golden Globe Race op de voet en vertelt hoe het de dappere zeilers in deze zware race vergaat. Een tipje van de sluier: er gaat een hoop mis.
-
We gaan op bezoek bij jachtontwerper Dick Koopmans. Hij is net terug uit Les Sables d'Olonne, waar hij de solozeiler Abhilash Tomy heeft geholpen bij het klaarstomen van zijn Rustler 36 Bayanat. Met deze boot wil de Indiër de Golden Globe Race winnen. Koopmans biedt ons een zeldzame blik achter de schermen van de wedstrijd. Wat blijkt? Naast geharde veteranen en avonturiers vaart er ook een luie zeiler mee, is valsspelen niet ongewoon en beloven de nieuwe spelregels niet veel goeds. Daarna bellen we met oud-Zeilen-collega Vincent en zijn vriendin Maaike. Met hun boot Inuk zijn ze zojuist de Golf van Biskaje overgestoken.
-
In deze aflevering vertelt Zeilen-hoofdredacteur Ben Rutte over zijn liefde voor het Wad en geeft tips aan zeilers die voor het eerst dit prachtige gebied willen gaan ontdekken. Daarnaast bellen we met Idris van der Meer, die naar de Noordkaap is gezeild en spreken we Rosalin Kuiper over de zojuist te water gelaten IMOCA Malizia III.
-
Deze aflevering staat in het teken van vertrekken. We gaan langs aan boord bij drie verschillende stellen, die deze zomer de trossen losgooien om voor langere tijd op reis te gaan. De boten waarmee ze dat gaan doen zijn heel verschillend: van een stalen langkieler van 16 ton tot een snelle J/133. De overwegingen en filosofieën die deze vertrekkers nastreven zijn ook interessant voor zeilers die dichter bij huis blijven.
-
Voor deze aflevering gingen we langs bij Yvonne Beusker en Erik van Vuuren in Scheveningen. Ze zijn niet alleen partners, maar zeilen samen ook zeer verdienstelijk, onder meer in de Double Handed Offshore klasse. Wat blijkt? De tips die ze geven over wachtlopen, weerberichten ontcijferen en samenwerken zijn ook voor toerzeilers erg leerzaam. Verder bellen we met vertrekkers Marrit en Joost, die de Atlantische oversteek hebben moeten laten schieten, en zoekt redacteur Noah voor ons uit wat je allemaal moet doen als je de naam van je boot wilt veranderen.
-
Is het al tijd om af te stappen van de oude vertrouwde diesel? Met marine engineer Lars Bosma bespreken we de elektrische revolutie op het water. Verder bellen we met Marco en Lizzie, die met hun catamaran bij Martinique liggen. Zij wekken zoveel energie op met hun zonnepanelen, dat ze ermee kunnen koken, de boiler verwarmen en zelfs de airco kunnen draaien. Tot slot geeft Zeilen-redacteur Noah tips over het waarmaken van je droom.
-
In deze aflevering staan boten van eigen bodem centraal. We gaan langs bij Maarten Bakker, die in zo’n 2000 uur zijn eigen catamaran bouwde. Dat klinkt als een enorme tijdsinvestering, maar Maarten weet je te overtuigen waarom dat het meer dan waard is. Verder vroegen we Dick Koopmans hoe de bouw van aluminium jachten de afgelopen decennia veranderd is en bellen we Else en Edgar van de Windbreker. Deze vertrekkers staan op het punt met hun als vrachtvaarder gebouwde De Vriesch Lentsch de Atlantische oceaan over te steken. Ga er lekker voor zitten, en geniet van Zeilen, de podcast!
-
We steken van wal met Peter Schermer die op zijn boot een tweede voorstag installeerde. Waarom heeft hij daarvoor gekozen en hoe heeft hij dat voor elkaar geklust? Dat hoor je in deze aflevering. Ook bellen we met Jan en Inge die samen met hun kinderen een oversteek maakte naar de Cariben. Daarnaast zochten we uit wat er gebeurt met een verlaten schip op zee, mag de vinder hem houden? Laat je meevaren met de verhalen van Zeilen, de podcast.