Angelica Lindén Hirschberg Podcasts
-
Karin Adelsköld och Emma Frans granskar sanningshalten i en handfull påståenden om klimakteriet, tar hjälp av vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vad säger forskningen om påståenden som att ”klimakteriet börjar i 50-årsåldern”, ”östrogen kan ge bröstcancer”, och ”sexlusten minskar under klimakteriet”? Som gästexpert hör vi Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
För den som har livmoder och önskar hormonbehandling är det nödvändigt att kombinera östrogen med någon form av gulkroppshormon. Det finns i kemisk form och kallas då gestagen och alternativet är bioidentiskt progesteron. Det är eftertraktat av många - bioidentiskt progesteron - vad är det som står i vägen för att det ska anses lika säkert som alternativen? Professionen anser att det behövs en studie där man jämför olika gulkroppshormoners effekt på bröst, livmoder, sexualitet och humör, på ett sätt som inte tidigare gjorts. Man vet redan att östrogen inte ökar risken för bröstcancer men det finns en osäkerhet kring hur gestagen, syntetiskt gulkroppshormon, respektive naturligt progesteron påverkar risken för cancer i bröst jämfört med livmodern. Vill du vara med och bidra till vetenskapen så får du nu chansen. Åsa Melin möter Professor Angelica Lindén Hirschberg som är ansvarig för studien på Karolinska som berättar mer. Vi får också veta mer om vem som ska få vård var och av vem med anledning av nya riktlinjer och tillgång på kvalificerad vård i olika delar av landet. Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans ämne är PCOS, polycystisk ovarialsyndrom. PCOS är en väldigt vanlig orsak till mensrubbning som orsakar små vätskefyllda blåsor på en eller båda äggstockarna. Man uppskattar att så många som var tionde kvinna i fertil ålder har PCOS, ett syndrom som många kvinnor kanske ännu inte har fått sin diagnos för och framför allt inte kan så mycket om. Därför tycker vi veckans avsnitt är så viktigt och bra! Är PCOS en sjukdom? Hur hänger PCOS ihop med testosteronproduktionen? Kan det ge positiva effekter att träna med PCOS? När ska man söka läkarvård? Vad har vi lärt oss om PCOS de senaste åren?
"Hormondrottningen" Angelica Lindén Hirschberg gästar återigen podden. Professor, överläkare, gynekolog och ansvarig för den endokrina avdelningen (som behandlar hormonella sjukdomar) på Karolinska universitetssjukhuset. Hon bedriver forskning kring hormonella störningar hos kvinnor och är kungafamiljens gynekolog!
Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt av Gynpodden dyker vi ner i klimakteriet. Alla kvinnor hamnar förr eller senare i klimakteriet, även om det påverkar alla väldigt olika. Mellan 45-60 års ålder brukar de flesta hamna i menopaus, när mensen uteblir. Detta avsnittet är otroligt lärorikt för alla kvinnor som kommer hamna i klimakteriet, går igenom det just nu eller har gått igenom det för att bättre förstå vad som händer i kroppen. Varför hamnar man i klimakteriet? Vad är de första symptomen på att man närmar sig klimakteriet? När ska man söka hjälp? Vad är de vanligaste myterna om klimakteriet?
Denna veckan gästas vi av ”hormondrottningen” Angelica Lindén Hirschberg. Det finns enligt Helena ingen i Sverige som kan mer om kvinnliga könshormoner än Angelica. Hon är professor, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, gynekolog och ansvarar för den endokrina avdelningen (som behandlar hormonella sjukdomar) på sjukhuset. Hon bedriver forskning kring hormonella störningar hos kvinnor och som om inte det vore nog är hon även kungafamiljens gynekolog.
Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.