Göteborgs filmfestival Podcasts
-
På Göteborgs filmfestival får Jan Troell hederspriset Nordic Honorary Award. Vår filmreporter Emma Engström träffade den 91-årige regissören för ett samtal om regi, betraktande - och ålder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DESSUTOM: KLASSIKERN OM TROELLS "HÄR HAR DU DITT LIV"Jan Troell debuterade 1966 med en filmatisering av Eyvind Johnsons romaner om Olof, som blev hans långfilmsdebut. Den svartvita filmen är inte enbart en historia om en ung mans bildningsresa - utan även om det moderna Sveriges framväxt. Programmet är gjort av kulturjournalisten Mia Gerdin och sändes första gången 2014.
HUR ÄR DET ATT STANNA NÄR KRIGET KOMMER TILL STAN?På Göteborgs filmfestival intervjuade Lisa Bergström regissören och fotografen bakom dokumentärfilmen "When Spring Came to Bucha", När våren kom till Bucha i Ukraina. Den kom ungefär samtidigt som den fullskaliga ryska invasionen hade nått fram till staden. Det handlar om de som ändå stannade där, varför - och hur deras tillvaro blev.
OM DET NORDISKA TEMAT PÅ GÖTEBORGS FILMFESTIVALVår filmreporter Emma Engström samtalar med Lisa Bergström om ett av festivalens stora teman i år.
STEVEN SPIELBERG SUMMERAR SITT FILMLIVPå bioduken kan man just nu, med premiär i dag, även se stjärnregissören Steven Spielberg göra en sorts sammanfattning av sitt liv och verk i filmen "The Fabelmans". Vår filmkritiker Björn Jansson kommer till studion för att berätta hur det blev - och varför.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Mattias Berg -
I höstas kom Sight and Sounds lista över tidernas bästa filmer. Det brittiska filmmagasinet bjuder vart tionde år in filmfolk från världen över för att rösta på sina favoritfilmer och sammanställer resultatet i den kanske mest ansedda filmlistan som finns. I 2022 års omröstning hamnade belgiska Chantal Akermans film Jeanne Dielman från 1975. Filmen kan liknas med Askungens bal; långtråkig, dötrist och alldeles underbar. Men är den värd förstaplatsen?
Vi diskuterar även listan som sådan och andra filmer som tagit plats på den. Krille snackar konstnärlig prison break-film i form av Bressons En dödsdömd har rymt från 1956, Hille har kollat japansk folk-mystik i och med Mitzoguchis film Ugetsu från 1953 och Felix har spanat in den extremt stilbildande, experimentella och lekfulla Mannen med filmkamera från 1929 av Dziga Vertov.
Dessutom hinner vi med Krilles egna lista över långa filmer samt lite uppsnack inför Göteborgs filmfestival i vårt kanske mest pretentiösa avsnitt så här långt.
-
Specialavsnitt om Göteborgs filmfestival! Leo djupdyker i två dokumentärer, sen pratar vi om resten av filmerna vi sett. Stöd oss på http://patreon.com/alltatallagbg
-
Sjunde avsnittet av Svenska Filmligan - en podcast som gör en kupp mot svensk film!
Ligan tar en närmre titt på filmerna som gick under Göteborgs Filmfestival 2022, tar upp tre nyheter från senaste veckorna och avslutar med en temadiskussion om "filmens livslängd".
Länkar till källor för nyheter:
1. https://www.moviezine.se/nyheter/en-man-som-heter-ove-blir-a-man-called-otto
2. https://pressroom.filminstitutet.se/posts/pressreleases/arets-jamstalldhetsrapport-406-dagar-en-tidsf
3. https://www.filmtopp.se/nyhet/cmore-vuxna-manniskor-serien-allt-vi-vet
Ni kan även hitta oss på Facebook (Svenska Filmligan) och Instagram (svenska_filmligan) samt Youtube (Svenska Filmligan) för de som önskar.
Producerat av: Dimmregn Produktioner
Logotyp av: Nathalie Johansson
Musik: "Dinner Party" av Tewar
"With shot and Shell" av United States Marine Band
-
Sjätte avsnittet av Svenska Filmligan - en podcast som gör en kupp mot svensk film!
Martin, Daniel och Anders pratar i vanlig ordning om vad vi sett för film och serier senaste tiden, tittar närmre på vårens svenska filmreleaser och förbereder inför Göteborgs Filmfestival 2022. Nathalie gör gänget sällskap mot slutet, lagom till att reflektera över årets Guldbaggegala!
Länkar till källor för nyheter:
1. https://www.filminstitutet.se/sv/nyheter/2022/varens-filmpremiarer-2022/
2. https://program.goteborgfilmfestival.se
Ni kan även hitta oss på Facebook (Svenska Filmligan) och Instagram (svenska_filmligan) samt Youtube (Svenska Filmligan) för de som önskar.
Producerat av: Dimmregn Produktioner
Logotyp av: Nathalie Johansson
Musik: "Dinner Party" av Tewar
-
Vi recenserar säsong två av Star Wars-serien The Mandalorian, Disneys succéserie som förenat internet i dess kärlek för Baby Yoda och Baby Yoda relaterade memes.Kristoffer recenserar Rosens Namn, en miniserie som är baserad på Umberto Ecos klassiska roman, tillgänglig via SVT Play. Redaktionen diskuterar kunskap under medeltidens Europa, katolska kyrkan och påvedömet och försöker i allmänhet flika in lite bildningspodd i Tagning 103.Alice och Eva snackar kort om Guldbaggegalan, där de diskuterar några av galans vinnare.Göteborgs filmfestival drar nu igång och det tipsas om några filmer som finns med i programmet.
Massa gott i nya avsnittet, missa inte detta! Glöm inte följa oss på instagram på @tagning103
Programledare: Alice Dryden, Kristoffer Rissanen & Eva Gustavfsson
Detta är en podcast från K103 Göteborgs Studentradio
-
I det här socialt distanserade men ansvarsfulla avsnittet, då Alice och Kristoffer sänder hemifrån med Eva i studion, fokuserar redaktionen främst på serier.
Redaktionen diskuterar att Göteborgs filmfestival 2021 kommer att hållas helt digitalt.
Alice recenserar The Crown säsong fyra och hyllar bland andra skådespelarna Emma Corrin i rollen som prinsessan av Wales, Diana och Gillian Anderson som premiärminister Margaret Thatcher. Givetvis får Olivia Colman som spelar drottning Elizabeth också bra betyg.
Eva recenserar svenska komediserien Dips och är positivt euforisk om den. Kristian Luuk får mycket beröm för sin insats i serien.
Alice och Kristoffer tipsar om HBO-miniserien The Undoing av David E. Kelley, skapare av Big Little Lies mm., med Susanne Bier i regi (Bird Box, The Night Manager) och med Nicole Kidman, Hugh Grant och Donald Sutherland i huvudrollerna. Då sista avsnittet inte sänts vid inspelningen blir det ingen recension, men båda två hyllar skådespelarinsatserna.
Alice och Kristoffer tipsar dessutom om ett par konsertfilmer som släppts nyligen.
Kite på Kungliga Operan som spelades in 2019 och nyligen blev tillgänglig på SVT Play. Det svenska synthpopbandet spelade i ackompanjemang med kör och orkester tillsammans med en fantastisk ljusshow. Taylor Swifts Folklore: The Long Pond Studio Sessions, som dessutom följer smygskapandet av artistens album Folklore. Intimt och mysigt, helt enkelt.Programledare: Alice Dryden, Kristoffer Rissanen & Eva Gustavfsson
Detta är en podcast från K103 Göteborgs Studentradio
-
K har blivit filmare och antagen till Göteborgs Filmfestival, dessutom har han varit hos tandläkaren. Chippen har kollat på Marvel-filmer och vet nu allt om världen men mest om ekofascism. Det handlar om OS 2026 och vem som egentligen borde få det – har alla vänt nu och hejar på Stockholm?, en ny svensk världsmästare…
-
Skådespelare, manusförfattare, 39 år. Född på Lidingö, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Skådespelaren Emma Molin pratar i Sommar i P1 om starka kvinnor, hur det är att jobba i humorbranschen och om att få omgivningen att lägga pusslet.
Sommar i P1 får med Emma Molin vid mikrofonen delvis formen av Sliding Doors. Filmen som skildrar två alternativa händelseförlopp. Vad skulle ha hänt om…?
Det handlar om tre generationer kvinnor i svensk humors tjänst, om att växa upp på en högskola med två föräldrar som båda var frikyrkopastorer, om hur hon tvingades upp på scen trots att hon hatade det och om hur Stockholms kollektivtrafik blev hennes första lustfyllda hemmascen.
Sommar i P1 med Emma Molin handlar också om hur humorgruppen Grotesco skapades, om dråpliga minnen från olika föreställningar men medvetet inget om det uppmärksammade Grotescoavsnittet Ladies Night.
"Den historien har jag redan berättat på precis det sätt jag ville berätta den. Jag är också rädd att om jag fortsätter berätta historien om hur jag kände mig nedtryckt av ett humorpatriarkat kan det bli en självuppfyllande profetia."
"Vi kvinnor drillas från barnsben att endast en kvinna i taget kan vara framgångsrik. Om en annan får lov att vara primadonnan i föreställningen betyder ju det att jag inte kan vara det. Ur mitt perspektiv så var det här det absolut största med hela #meetoo och framförallt #tystnadtagning. Att vi kvinnor inte spelade med i det där dassiga revytänket. Vi accepterade inte längre att ställas emot varandra och jämföras. Vi gick ihop enade och backade upp varandra."
Om Emma MolinMedlem i humorgruppen Grotesco. Fick stort genomslag som manusförfattare och skådespelare med avsnittet Ladies night i SVT-serien Grotescos sju mästerverk, om kvinnors ställning bland svenska komiker.
Var med och startade Unga Turteatern i Stockholmsförorten Kärrtorp. Medverkat i humorprogrammet Pang Prego i P3, Partaj i Kanal 5 och barnprogrammet Livet i bokstavslandet på UR.
Konferencier vid årets Grammisgala och vid invigningsceremonin på Göteborgs filmfestival.
Producent: Cristopher Garplind
-
KONSTNÄR, 48 år. Född i Stockholm, bosatt i Mariefred. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Konstnären Jesper Waldersten tar oss med in sin kreativitets skrymslen i sitt Sommar, som handlar ”om små ögonblick av evigheten, om kärleksbrev som någon redan tömt och om varför ett kolsvart streck kan ta sig över Karmafallet, rakt in i hjärtat.”
Jesper Waldersten brukar uttrycka sig i bild och text, nu gör han det med sin röst. Han börjar sitt poetiska program med en beskrivning av människan. Han fortsätter med att beskriva sitt skapande och vägen fram till verket: ”90 procent av allt jag gör är övning. De resterande tio procenten är bara resultat.”
Konstnären målar med ord upp bilder av hur det ser ut inuti hans huvud när han skapar och förklarar vad som krävs för att det ska bli som han vill – han kallar processen Bypass Brain Writing och han använder den för att inte tappa bort pojken i sig. ”För att det ska kunna bli ett praktverk måste bilden först pressas genom hela kroppen, via hjärnan, hjärtat, magen och såklart könet. Jag inleder gärna processen, just så, via kön och mage.”
Programmet handlar om kreativitet, om mötet i bilden, om att SE på riktigt.
Jesper Waldersten har beskrivit sin kreativitet som ett stort hus med långa korridorer, svarta låsta dörrar på rad. De måste penetreras med rätt nycklar för att man ska få se vad som finns i rummet bakom.
Om Jesper WalderstenKonstnär känd för sin svärta och drastiska humor. Rör sig fritt mellan måleri, text, collage, foto och film i sitt konstnärskap. Aktuell med ny illustrerad version av Bröderna Lejonhjärta och popvideon Bergmans Reliquarium, som premiärvisades på Göteborgs filmfestival tidigare i år.
Publicerade under många år illustrationer och satiriska teckningar i Dagens Nyheter och har gett ut flera böcker, bland annat Tack för senast din djävel!, Allt brinner! och Walderstenen.
Har även designat kläder och medverkade förra året i scenkonstprojektet Det var inte jag. Igen. på Stockholms Stadsteater.
Beskriver sitt uttryck som livsfarligt livsbejakande.
Producent: Henrik Johnsson
-
I veckans avsnitt blickar vi tillbaka på alla filmer och äventyr vi var med om under årets upplaga av Göteborgs filmfestival och snackar allt från sensuell pajbakning till möten med Ola Rapace.