Gisela Bäcklander Podcasts
-
Nu stundar sommarledighet med tid för återhämtning och reflektion. Vi har träffat säsongens sista forskare, Gisela Bäcklander, arbetslivsforskare på Karolinska Institutet. Vi återkommer till ämnet självledarskap som vi pratade med Gisela om senast hon var med i podden. Nu har vi fokus på vad självledarskap innebär i det nya hybrida arbetslivet som är ett än mer ”underdesignat” och gränslöst arbete. Vidare pratar vi om vikten av förutsägbarhet och att både individer och grupper behöver fundera på hur utforma en arbetsmiljö där vi bättre prioriterar och förvaltar våra begränsade kognitiva resurser så att de kan användas där de oftast behövs som mest och dessutom är roligast att tillämpa – i svårt, kreativt, koncentrerat arbete.
-
Har du någonsin arbetat en hel dag utan att komma till det du egentligen skulle göra? Händer det att mindre viktiga uppgifter slukar all din tid samtidigt som du längtar efter att få fokusera på dina kärnuppgifter? I Tidspoddens 42:a avsnitt gästas vi av Gisela Bäcklander, PhD på Karolinska Institutet och författare till boken Ostörd : principer för en skärpt arbetsdag. Temat är fokustid och vi får lära oss att;
↔️Tydliggöra kärnuppgifter kontra metauppgifter
☕️Vi kan behöva stimulans omkring oss för att kunna fokusera
🍽Göra utrymme för fokusuppgifter genom mise en place-metoden
📔 Reflektera och dagbokföra hur vi använder vår tid
🧹Rensa cache-minnet så att vi får mer tillgängligt arbetsminne för att fokusera
🎧Komma överens i arbetsgruppen om när det är OK att störa varandra och när det finns ett pålitligt utrymme för fokustid.
-
The Dig för tre astronauter till en främmande värld där de måste lära sig att dechiffrera en förlorad civilisations skriftspråk samtidigt som en revolutionerande upptäckt skapar slitningar i gruppen.
Idén tillhör Steven Spielberg, Lucasarts står för resten. Än idag är spelet ett fascinerande stycke science-fiction - med ett minst sagt märkligt slut.
Gäst: Gisela Bäcklander
-
Vad betyder egentligen självledarskap? Vad förväntas av HR och av cheferna inom organisationen när man pratar om självledarskap? Vad innebär det att som medarbetare leda sig själv? Vad är vinsterna och vilka är fördelarna? Vad är fallgroparna och vad måste finnas på plats i organisationen för att det här ska fungera?
I det här avsnittet gästas vi av Gisela Bäcklander, arbetslivs- och organisationsforskare, doktor i industriell ekonomi och organisation på Kungliga Tekniska Högskolan.
-
DOKUMENTÄR: För många är det en dröm att arbeta med spel. Men vad händer när det där yrket som verkar perfekt visar sig vara något helt annat? När passion förvandlas till hälsans fiende?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det kallas crunch. Fenomenet där man i ett projekt tvingas arbeta övertid för att slutföra de mål som satts upp. I spelvärlden har fenomenet kommit att bli så vanligt att det numera ses som en nästan naturlig del av spelutvecklaryrket, till och med något spelstudios skryter med. Problemet är att crunch också blivit en cancersvulst på spelbranschen.
Hör P3 Spels Jimmy Håkansson om hur begreppet crunch väckt diskussion men framförallt uppmärksammat skoningslösa arbetsvillkor inom spelindustrin. Artur Foxander berättar om hur man mår när arbetsveckorna blir så långa att det inte längre är lönt att gå hem från jobbet. Forskaren Gisela Bäcklander förklarar dessutom hur övertid och för mycket arbete inte nödvändigtvis leder till bättre spel.