Lenin Podcasts
-
Lenin tog vägen förbi Stockholm när han den 9 april 1917 steg ombord på ett tåg i Zürich. Det var en tågresa som skulle komma att förändra världen och göra Lenin till en av världshistoriens mest kända personer. Destinationen var Rysslands huvudstad Petrograd.
Det första världskriget rasade, Ryssland var ett land i kaos och ett par månader tidigare hade tsar Nicolai II tvingats bort från tronen. Landet styrdes av en provisorisk regering under ledning av Alexander Kerenskij och nu skulle Lenin återvända hem från sin påtvingade exil för att göra revolution. Resan gick delvis genom Sverige och under ett uppehåll i Stockholm passade Lenin på att träffa en grupp svenska kommunister och inhandla en kostym och ett par skor.
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om Lenins resa från Zürich till Petrograd. Hur kunde Lenin resa genom Tyskland under brinnande krig? Vad var det som avhandlades i mötet med de svenska kommunisterna och vilka konsekvenser kom denna mytomspunna tågresa att få?
Winston Churchill beskrev senare den av tyskarna organiserade tågresan på följande sätt: ”de forslade Lenin från Schweiz till Ryssland i en plomberad vagn likt en pestbacill”. Den tyska regeringen hade hoppats att Lenins återvändande skulle leda till ökade oroligheter i Ryssland och deras förhoppningar slog in. Den ryska revolutionen stod för dörren.
Bild: Lenin (marked ett x) på Vasagatan i Stockholm med Ture Nerman och Carl Lindhagen den 13 April 1917, Stadsmuseet i Stockholm, Fotograf: Axel Malmström (1872-1945), Creative commons.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Radio Kamrat är en podd för upplysning om kommunism.
I varje avsnitt berättar Rebecca Weidmo Uvell om kommunism. Det finns oerhört mycket fakta om kommunismen som medvetet gömts och glömts och någon organiserad folkbildning om världens värsta ideologi finns inte.
Veckans avsnitt handlar är första delen av två om Socialdemokraternas smutsiga och nära historia med världens kommunister, från Lenin och framåt.
Podden produceras i samarbete med den konservativa tankesmedjan Oikos.
-
Veckans recensioner: Brösarps restaurang, skriva under barn-pseudonym, pengar, ställa sig mitt i motorvägen under tystnad, att flyga, namnet Lenin.
-
Del 4 av 9. Kapitlet Lasse och Lenin
-
Hur ska man definiera kulturmarxism? Och är det ett relevant begrepp? Det pratar vi om i veckans Hotspot. Utöver namn som Lenin, Gramsci och Dutschke berör samtalet även ämnen som liberalism, antisemitism och revolutionsromantik.
Gäst i programmet är Torbjörn Aronson, fil dr i statskunskap.
-
Både Armann och Farah jagar sin första seger i podden, en av dem är på sitt andra försök och den andra är på sitt 394:e. Dessutom är Jakob tillbaka och kräver oerhört dyr dricka för att dyka upp fler gånger. Vi utmanar de främsta fysikerna på planeten med våra teorier om himlakroppars dragningskraft och reder ut vilket omöjligt jävla förnamn Lenin egentligen hade.
-
Vi går igenom invandringens fantastiska vinster för Sverige, nya hyllade Saltkråkan, den helt rättvisa domen i George Floyd-fallet, Ann Lindes diplomatiska fingerspitzengefühl och hur Lenin och Starbucks tillsammans ska rädda världen. Det är Kväll med Svegot och Dan, Magnus och Björn blandar humor med analyser, kommentarer och näthat så som bara trojkan kan.Videoversion: https://odysee.com/@RadioSvegot:5/kms135:c?r=A1AjKNNZuC4YgPisUb6jE3h1xMHv8xjd
-
Vi har sett Lenin och Stalin hångla i Milo Raus uppsättning, streamad av Schaubühne, och så jämför vi Teater Galeasens fysiska och digitala versioner av Mikhail Durnenkovs Är det krig än? Dessutom pratar vi om konstens frihet, apropå att Kirill Serebrennikov är frisläppt, om hur mycket vi gillar skådespelaren Ursina Lardi (som spelar Lenin i Milo Raus uppsättning), om Russian New Drama, och drar gamla minnen från Ryssland och Belgrad.
Av och med Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos
(Foto: Thomas Aurin/Schaubühne, Pressbild) -
I veckans film följer vi en äldre kvinna i påtvingad karantän i hennes lägenhet. Vi ska nämligen kolla på den tyska hitfilmen Good Bye, Lenin! från 2003. Utöver det minst sagt aktuella ämnet diskuterar vi även den tyska filmskaparens skönhetsideal, filmkollektiv och vi funderar även varför lärarvikarier älskar Katten Gustafs tyska dubbning.
Nästa vecka ser vi äntligen på en till animerad film, inte vilken som helst heller utan det blir nämligen Hayao Miyazakis dunderklassiker Spirited Away.
Fler avsnitt hittar ni på cinemarubus.com.
Följ oss på Twitter och Instagram.
Har ni förslag eller frågor och vill ha svar? Hör då av er till [email protected]!
-
I den här veckans avsnitt diskuteras bland annat en del fina grejer med Baskien, varför domare kanske borde få blåsa av tråkiga matcher, om Varberg borde få en Lenin-arena (plus eventuella andra politiskt sponsrade arenor vi då hade kunnat få se) och så utses veckans klubb.