Magnus Ivarsson Podcasts
-
"Det här är hållbarhet när den är som bäst, där vi använder oss av biologiska metoder för att rena mark" säger Magnus Ivarsson, forskare på Naturhistoriska Riksmuseet,
Vi går till botten med svampar som kan sanera förorenad mark utan att man behöver flytta stora jordmassor. Svamparna är drillade att äta olja och andra organiska föreningar, som omvandlas till ofarlig biomassa. Forskningen har lämnat labbet, och uppskalningen som nu sker i flera steg ser lovande ut.
-
Magnus Ivarsson har hittat vad som kan vara de allra äldsta spåren av flercelligt liv på jorden. Nu är han inblandad i sökandet efter spår av liv på Mars.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är inte många forskare som söker och hittar fossil i magmatiska bergarter, alltså stelnad lava. Men det gör geobiologen Magnus Ivarsson på Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm, och han gör det med framgång. Idag har han ett möjligt rekord i de 2,4 miljarder år gamla strukturer som tros vara svampfossil.
Eftersom vår röda grannplanet består av samma sorts material, så kan Magnus Ivarssons kunskaper komma väl till pass när amerikanska NASA nu söker efter spår av liv där. Och amerikanerna har bett honom hjälpa till i jakten.
I Vetenskapsradion Forskarliv hör vi honom tacka han sina dåliga betyg för att han fick ta "omvägen" genom geologin till biologin. Det ger honom en bättre förståelse för hur geosfären och biosfären hänger ihop, säger han.
Programmet är en repris från maj 2021.
Programledare: Björn Gunér
[email protected]Producent: Camilla Widebeck
[email protected] -
Ungefär en procent av Sveriges befolkning har en intellektuell funktionsnedsättning (IF). I det här faktaavsnittet ska vi reda ut begreppen - vad är IF, hur påverkar det individen och vilket stöd finns att få? Vi har psykologen Magnus Ivarsson till hjälp att guida oss.