Meet me Podcasts
-
Stora schabrak till byggnader utanför stadskärnan, skapade för shopping och inte mycket mer. Köpcentrumen har fått utstå både spott och spe. Men har också bidragit till såväl kultur som klädstilar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
“Egyptierna har pyramider, kineserna har en stor mur, britter har felfria gräsmattor, tyskar har slott, holländare har kanaler, italienare har stora kyrkor. Och amerikaner har köpcentrum”. Med de orden beskrev den amerikanska professorn i historia Kenneth T. Jackson kulturskillnader. Men ofta har just köpcentrum kommit till korta. Men ska de verkligen dissas, så hårt?
I veckans Stil beger vi oss in i shoppingcentrets värld. Vi ringer upp författaren Alexandra Lange, vars bok Meet Me by the Fountain: An Inside History of the Mall nyligen publicerades, för att prata om ett nytt kulturellt fenomen som köpcentrumet skapade på 1980-talet. Nämligen hur shoppingcentret för vissa artister blev en given konsertlokal.
Vi beger oss också till Malmö för att besöka köpcentrumet Entré. Med Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblads biträdande kulturchef Julia Svensson diskuterar vi shoppingcentret som byggdes med storslagna ambitioner om att bli en motor för en hel stadsdel. Men som istället kom att kallas för sorgebarn och fiasko.Dessutom tittar vi närmare på köpcentrumets betydelse som spelplats i film och tv-serier. Speciellt för amerikanska ungdomsfilmer var de här miljöerna länge viktiga, berättar SVT:s film- och tv-kritiker Lydia Farran Lee.
Veckans gäst är Ola Andersson, arkitekt som även skriver om stadsplanering och arkitektur.
-
2010-talet präglas av en skämtande och sprudlande Gina Dirawi som sedan försvinner från offentligheten och återvänder till 2020-talet med mer sorg och allvar. Eller? Vad är det som har hänt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Om Gina DirawiProgramledaren och artisten Gina Dirawi är född och uppvuxen i Sundsvall. Hon fick sitt stora genombrott som programledare för Melodifestivalen 2012, blott 21 år gammal. Nu tio år senare har hon programlett Sveriges största tv-produktion flera gånger om. Hon har också skrivit en roman och är i dagarna aktuell med sitt debutalbum Meet me in Jannah.
-
Känd som programledare, skådespelare, romanförfattare nu är Gina Dirawa aktuell med debutalbumet Meet me in Jannah. Här i ett samtal med P1 Kulturs Saman Bakhtiari.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson