Nu fattar Podcasts
-
Hur bygger man egentligen en blockkedja - som dessutom är snabbare och mindre klimatbelastande än de dominanta spelarna? Denna utmaning har svenska ChromaWay antagit. Vi träffade bolagets CFO Ebba Theding för ett samtal om den framtida potentialen med en decentraliserad och pålitlig infrastruktur som kan rucka många av de gamla och tröga samhällssystemen. Ebba lyckas dessutom med konststycket att förklara tekniken och möjligheterna med blockchain på ett sätt som är imponerande pedagogiskt. Lyssna och lär! // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag för att lära dig mer om de största digitala trenderna.
-
Leo Wezelius är medgrundare av den nya plattformen Norn (tidigare NFT Nord), med bland annat NFT.se i portföljen. Vi pratar i avsnittet om hur man kan tillgängliggöra kunskap och förståelse kring NFT och Web3 på ett inkluderande sätt. Leo var dessutom medgrundare av Volta Greentech, ett bolag som utvecklar algtillskott för att reducera kossornas metangasutsläpp. Sist men inte minst halkar vi in i på mindfulness, empatiskt lyssnande och hur man tänker kring nuet och framtiden. Mycket nöje! // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag som förklarar digitala trender på ett pedagogiskt sätt.
-
Tomas Grönqvist driver cykeltjänsten Mioo, som erbjuder serviceavtal för såväl privata cykelpendlare som tvåhjulsvurmande företag. Tomas är tävlingscyklist i grunden, och försöker nu få allt fler att ta cykeln istället för bilen - men en stor tröskel är alla dessa cyklar som står stilla i förråden på grund av småfel. Detta vill Mioo åtgärda. Vi pratar även om pandemins förändrade beteenden, fördelar och nackdelar med elsparkcyklarna, samt varför det behövs mer framtidsoptimism i världen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
I september släpper vi förresten magasinet Framtidens hållbara transportsystem med distribution i Dagens Industri. Ta kontakt om ditt företag vill medverka - mer info kommer upp på framtidenshallbara.se
-
Peter Löfstrand är Nordenchef på Uber, som sedan starten 2009 utvecklats från kaxig disruptör till global, börsnoterad jätte. Med en växande palett av tjänster – samt striktare krav och regleringar – är Uber av i dag en spelare som samverkar med såväl polisen som taxinäringen. Däremot tar man upp kampen med andra aktörer, eftersom man numera även kan använda appen till att beställa mat eller skicka saker mellan olika adresser. I avsnitt 325 resonerar vi kring vad som egentligen är framtidens mobilitet, och vad man kan göra vidare med en global plattform som sammanför miljontals människor med professionella förare. Kan Uber ta rollen som Mobility-as-a-service-marknadens mega-app? // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag där det finns kapitel om såväl Internet of things, som mobilitet och delningsekonomi. // I september släpper vi förresten magasinet Framtidens hållbara transportsystem med distribution i DI. Kolla in framtidenshallbara.se för uppdateringar och ta kontakt för att medverka.
-
Kristian Rönn grundade Normative för åtta år sedan och börjar nu få allt mer rätt i sin tes: för att på allvar kunna sänka växthusgasutsläppen behöver företag och myndigheter ha ett tydligt system för bokföring och redovisning av dem. Normative hjälper sina kunder med just detta - att utifrån finansiella data skapa en CO2-analys som man kan agera på. Kristian har även varit verksam vid Future of Humanity Institute på Oxford, och vi pratar om existentiella hot, Effektiv Altruism och andra snaskigheter som rör framtiden. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ (eller lyssna på boken Nu fattar jag!). Klippare av avsnitt: Silverdrake Förlag, www.silverdrakeförlag.se, Producent: Marcus Tigerdraake, [email protected], Podcast koordinator: Victoria Tigerdraake: [email protected]
-
Ifall en stor andel av Sveriges befolkning använde sin rätt till att skifta pensionskapitalet i en mer hållbar riktning skulle arbetet mot en grönare framtid kunna gå betydligt fortare. Det var i alla fall Joakim Janssons analys när han lärde sig att det finns mer än 1500 miljarder kronor bara i premiepensionen - pengar som alltså kan flyttas på ett par minuter. Idén till #Klimatbytet var född, och sedan dess har mer än en halv miljard kronor bytt riktning mot mer hållbara investeringar. Joakim har länge arbetat med digital transformation i olika roller, och vi dyker ner lite i denna gryta också. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag.
-
Mitt under pandemin grundade Maria Svantemark företaget SustainLab tillsammans med sin kollega Kamal Hakimzadeh. Genom AI och maskininlärning kan deras mjukvara tröska igenom bolagens alla hållbarhetssiffror för att skapa såväl visualisering som konkreta åtgärdsrekommendationer. På så sätt kan även hållbarhetsarbetet äntligen bli datadrivet. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag.
-
Konrad Olsson har en lång bakgrund inom magasinvärlden med fokus på herrmode. Efter en rad olika redaktörsroller bestämde han sig för att starta sitt eget imperium. Först med Scandinavian MAN, men i dag är det namnet Scandinavian MIND som gäller - en plattform som tittar djupt ner i modevärldens kokande gryta av hållbarhetsarbete, innovation och digitalisering. I avsnitt 299 pratar vi bland annat om nya sätt att återvinna material, möjligheterna med NFT:er, metaverse och digitala tillgångar, och hur det virtuella identitetsskapandet inte behöver skilja sig nämnvärt från det fysiska. Men först dyker vi ner i vår gemensamma bakgrund inom hardcoremusik och fanzine-produktion. Kanske är cirkeln sluten när vi gör ungefär samma sak 25 år senare?
Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
-
Hur kan buzzwords som blockchain, metaverse och NFT:er appliceras på något så fysiskt som scenkonst och cirkus? Olle Strandberg är cirkusregissör, konstnär och före detta akrobat. Han har under de senaste fem åren dykt djupt ner i den komplexa gryta av krypto, blockkedjor, DAO:s och web 3.0 som enligt många utgör viktiga fundament för framtiden. Med projektet The Sphere är han delaktig i att samla scenkonst från hela Europa i ett digitalt galleri. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag (där Olle medverkar som expert i kapitlet om blockchain).
-
Anders Ankarlid startade A Good Company 2019 för att förändra världen till det bättre. Men istället för att ge sig på stora greentech-visioner frågade han sig vilka konsumentprodukter som bjöd på störst hållbarhetspotential om man fick fler att byta. Det började med mobilskal - en produkt som nästan alla äger, men som nästan alltid produceras på ett ohållbart sätt. I dag erbjuder A Good Company allt från växtbaserade mobilskal, strumpor och posters av bambu, till anteckningsböcker av sten, plastfria tandvårdsprodukter och sugrör av vete. I avsnitt 291 får du höra hans vision med bolaget, ett av få i Sverige som certifierats som B Corp. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
-
Exportkreditnämnden är en statlig myndighet som sedan 1933 har stöttat svenska exportföretag med krediter i affärer med utlandet. EKN kan alltså gå in och dela risken med en bank som kanske tvekar inför att ge grönt ljus på en finansiering. På så sätt kan man hjälpa små och stora bolag att expandera utanför landets gränser - men det finns riktlinjer att förhålla sig till. EKN:s hållbarhetschef Karin Wessman förklarar hur hållbarhet spelar in även när det gäller exportkrediter, samt varför det kan vara guldläge för svenska företag med smarta klimatlösningar att ta steget utomlands just nu. Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Techarenan på Clarion Hotel i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag till ditt företag!
-
Hur jobbar en jätte som Mastercard med hållbarhet, klimatdata, startups och samverkan? Det får vi reda på i detta kortavsnitt med företagets Nordenchef Erik Gutwasser, som vi haffade på Techarenan i Stockholm. Programledare: Christian von Essen / Inspelat på Clarion Hotel i Stockholm / Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
-
Det är mycket snack om "metaverse" just nu, men det är långt kvar innan vi är där. Under tiden sker framsteg inom AR och VR för fullt, vilket resulterar i kompetensbehov hos såväl utvecklare som beställare. Jesper Wallerborg är reklamaren som snöade in på möjligheterna med de immersiva teknologierna. I dag utbildar han bland annat studenter på Future Games inom just VR/AR/XR/MR (vad du nu vill kalla det), och ser utvecklingen från ett annat perspektiv. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ den nya boken Nu fattar jag till kompispris!
-
Co-working har blivit en stor global trend under de senaste åren. Men varför stanna där? Milad Barosen och hans bolag Allihoop vill nyttja stadens resurser på ett betydligt mer effektivt sätt, genom att erbjuda samboende – co-living – med gemensamma ytor för matlagning, träning och socialisering. Verksamheten växer redan kraftigt i Stockholmsområdet, och fler städer lär följa. Är det här ett välkommet och disruptivt sätt att lösa bostadskrisen samtidigt som man kan utnyttja uppkomsten av allt fler tomma kontorsfastigheter? Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag till ditt företag!
-
Klara Båth är avdelningschef för Jordbruk och livsmedel på RISE i Göteborg, och har som uppgift att guida avdelningens 100 anställda till nya forskningsbaserade lösningar på utmaningarna inom matsystemet. I avsnitt 272 går hon igenom vilka som är de mest spännande forskningsfälten under 2022, och vilka möjligheter hon ser inom livsmedelskedjan. Samtalet är en del av projektet Framtidens hållbara matsystem, och den tredje utgåvan av magasinet med samma namn finns ute med Dagens Industri 20 januari 2022 i samarbete med branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Programledare: Christian von Essen // Inspelat på länk med Riverside.fm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag, där agtech och foodtech är ett av kapitlen.
- Näytä enemmän