Saepmie Podcasts
-
I säsongspremiären dyker vi in i ännu ett område som vi behöver prata mer om i Saepmie. Min samesyster Tanja Nordfjell berättar ocensurerat, ärligt och sårbart om sina upplevelser från upprepade missfall, vägen genom den efterlängtade graviditeten och om den förlossningsdepressionen som följde efter att Hilje äntligen fötts.
Gillar du avsnittet? Dela gärna på sociala medier och skriv en recension på iTunes, det gör att fler hittar podcasten. Följ Samesystrar på Facebook och Instagram för senaste uppdateringar.
-
Det är äntligen säsongstart för podden och först ut är min "poddkollega" Angelica Renhuvud från syd-Saepmie men boendes på Irland sedan många år. Där bor hon med sin irländska, alltså icke-samiska man och deras två barn, och det här blir ju spännande att höra! Kan man alltså vara same utan att bo inom Saepmies utritade kartgränser? Med humor, lite ironi och mycket egna reflektioner och åsikter pratar vi ut om ämnet, och jag vågar till och med ställa frågan hur det är att "välja" en icke-samisk man när man kommer från en renskötarfamilj. Med Angelica känns dock inga frågor dumma eller fördomsfulla utan hon berättar gärna och glatt, precis som den vana poddaren hon också redan är.
Följ mig på sociala medier där jag heter Samesystrar.
Gillade du vad du hörde? Sponsra mig med "en kaffe på stan". Swish 070-2219978 eller Vipps 96660675. Tusen tack!
En liten ordlista till det här avsnittet
Saepmie = det sydsamiska namnet på det samiska landområdet som oftast kallas Sápmi
tjidtjie = mamma
aehtjie = pappa
muarha = mammas yngre syster
gåeskie = mammas äldre syster
aajja = morfar/farfar
maadteraahka = gammelmormor/farmor
-
Ett bubblande samtal med en bubblande samesyster. Här river vi direkt av med att snacka om menscykeln som om det är världens naturligaste sak, vilket det kanske också är när man tänker efter. Ylva Pavval, från lulesamiskt område på svensk sida av Saepmie är som så många andra jag känner en mångsysslare deluxe och det är så givande och härligt att prata med henne. Vi fortsätter samtalet om kärleken till MMA och hur det var att hitta den här passionen i kombination med att återta sitt språk. Ylva berättar hur det gick till när hon bytte från svenska till samiska i princip från en sekund till en annan. Hon visar att det är möjligt även om det kräver extremt mycket jobb och även om det många gånger känns som en uppförsbacke. Men å andra sidan så var det precis det som Ylva längtade efter den där dagen i Tromsö när livet kändes lite för lättsamt och Ylva ville ha det lite mer obekvämt. Följ med på ett inspirerande samtal om de tre saker som Ylva brinner mest för i livet; menscykeln, MMA-klubben och samiskan.
Här hittar du hennes hemsida.
Följ gärna Samesystrar på Facebook och Instagram. Gillar du vad du nyss hörde? Ge mig ett hjärta eller 5 stjärnor för att göra min dag!