Sara Hedrenius Podcasts
-
Saboterade gasledningar, vem tjänar på det? Vilka sitter i säkerhetspolitiska rådet? Och 28 år sedan Estoniakatastrofen - vad hände egentligen efteråt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ny bok om Estonia
Idag är det årsdagen av Estoniakatastrofen, olyckan som kostade 852 människoliv. En av dem som överlevde, Sara Hedrenius, vaknade av smällen och tog sig instinktivt upp och ut. Hon har nu skrivit boken Det ser illa ut: Estoniakatastrofen 28 september 1994. Det är dels en skildring av hennes egna upplevelser och hur katastrofen förändrade hennes liv, och dels en kritisk betraktelse av varför så mycket gick fel efteråt. Kommer vi någonsin att få veta vad som verkligen hände? Det får hon ge sin syn på.
- Det var inte en oberoende utredning, säger Sara Hedrenius. Slarv eller inkompetens, olika delar i de här utredningarna som inte är okej faktiskt. Jag tycker det är viktigt, vad har vi för kapacitet i vårt land att utreda svåra händelser?
Gas och sabotage
I vems intresse ligger det att Nord Stream går sönder? Sabotagen av gasledningarna på Östersjöns botten fortsätter att förbrylla och oroa. Men kanske måste vi vänja oss vid fler attentat som nästan, men inte riktigt, är av militär karaktär? Nicklas Rossbach, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, berättar om gråzonerna i säkerhetspolitiken. Och vikarierande bisittare Hélène Benno lanserar sin farmors militära teorier.
Dessutom: Fotbollsfiasko.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Amanda Rydman -
FÖRDJUPNINGSPODD: Johar Bendjelloul med gäster diskuterar hur förlisningen av passagerarfärjan Estonia har påverkat Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Sara Hedrenius, överlevande från Estonias förlisning, Henrik Bromander manusförfattare till ljuddramat Före-Efter Estonia 1994 och Claes Hansson, fartygsinspektör på Transportstyrelsen.
Ljudteknik: Karl Björnsson, Andreas Aldervi och Elvira Björnfot
Producent: Anna-Karin Ivarsson
Programledare: Johar Bendjelloul
Om Före-EfterFöre-Efter är Sveriges Radio Dramas ljuddramasatsning om historiska brytpunkter i Sverige, där samhället har gått från ett före till ett efter. Till varje ljuddrama släpps det även det samhällsjournalistiska fördjupningsprogrammet Före-Efterpodden med journalisten Johar Bendjelloul. Johar bjuder in gäster så som historiker, journalister, ögonvittnen och forskare för att diskutera hur varje historisk brytpunkt som gestaltas i ljuddramat har förändrat Sverige.
Programmets vinjett är komponerad av Före-Efters huvudkompositör, Jacob Mühlrad, i arrangemang av Petter Ekman och under ledning av konsertmästare Malin Broman i Sveriges Radios Symfoniorkester. Musiker: Malin Broman, Kristina Ebbersten, Emma Nyman, Fred Lindberg och Simon Crawford-Phillips. Musiktekniker: Erland von Heijne. Producent: Magnus Berg.
-
Nu är det dags för lite gobitar igen. Den här gången har vi lagat en blandning till dig som innehåller allt från överlevnad under extrem press till hur man njuter av både mat och dryck på bästa sätt. Däremellan tar vi oss till Mars och sätter ihop en drömregering för Sverige efter nästa val.
Sara Hedrenius överlevde århundradets värsta fartygskatastrof, Estonia. Här berättar hon om mardrömstimmarna på en uppochnedvänd flotte i Östersjön.
Varför var den ”Den gamle och havet” av Hemmingway och Kjell Grede några av framgångsfaktorerna när Tomas Gustavson tog OS-guld 1988? Här kommer svaret!
Så här blir man stjärna i Fjärran Östern. Inte trots att utan tack vare sitt handikapp har Lena Maria Vendelius setts av en tredjedel av Japans befolkning och blivit hedersmedborgare i Taiwan.
Ingen hade nånsin ifrågasatt Bea Clarkes hudfärg förrän TV-serien Rötter gjorde debut. Här får du inblick i en del av hennes tuffa uppväxt och vem som hjälpte henne att ”bara få vara Bea”
När serieentreprenören Pigge Werkelin skulle starta ett flygbolag så skulle han göra allt precis tvärtom än alla andra. Hur hänger det ihop med att han tog med en rutinerad pilot i bolaget?
Borde vi kolla lite mer på förpackning en när vi går och handlar? Kan man verkligen bota diabetes bara med att lägga om kosten? Biohackern Martina Johansson ger dig inblick i hur hälsa och mat hänger ihop.
Vem vill riksdagsledamoten Helena Gellerman ha i sitt dreamteam om Liberalerna vinner valet och hon blir statsminister?
Mats Wahlström är VD på Poppels Bryggeri i Jonsered. Här får du en inblick i hur man crowdfundar både öl och ett helt bryggeri
Hur ser vägen ut till Mars och vilka faror möter astronauterna på vägen? Sveriges enda rymddesigner Cecilia Hertz berättar om allt från strålning till Elon Musk
Volleybolltränaren Anders Kristiansson är en av våra mest framstående idrottsledare. Här kommer den osannolika historien i komprimerad form om hur Sverige på några år tog från botten sig till världstoppen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.