Ulf Jonsson Podcasts
-
I det här avsnittet presenteras det nya numret av Signums pappersutgåva. Främst fokuseras på numrets ledare, skriven av Signums chefredaktör Ulf Jonsson, som handlar om den omdiskuterade synodala vägen i Tyskland. Oberoende av påvens globala synodala process startade man redan i advent 2020 i Tyskland ett eget synodalt projekt, kallat ”den synodala vägen”. Projektet växte fram ur den massiva förtroendekrisen för kyrkan efter de många avslöjandena om sexuella övergrepp inom kyrkan. Men vid sidan om frågan om sexuella övergrepp är den synodala vägen också ett forum för en rad andra frågor som länge diskuterats inom kyrkan i Tyskland. Vissa av de förslag som lagts fram är dock oförenliga med katolska kyrkans troslära och ett spänt förhållande mellan Rom och kyrkan i Tyskland har uppstått. En situation som i allra värsta fall kan leda till kyrkosplittring.
-
I det här avsnittet presenteras det nya numret av Signum, årets sjätte, som kommer ut i dagarna. Gäst är Signums chefredaktör, jesuitpater Ulf Jonsson, som skrivit numrets ledare som handlar om det stundande valet. Hur kan man orientera sig i det rådande politiska landskapet? Och varför är det kanske svårare än någonsin att urskilja hur man ska rösta? Det blir ett samtal om bristen på djupare kompassriktning, politisk kortsiktighet och den omdiskuterade frågan om religiösa friskolor.
Även några andra av numrets artiklar presenteras kort, till exempel Christoffer Wedebrands text ”Liv värda att leva – synen på samhällets minsta minoriteter”, Sr Ingrid Robinsons ”Vågar vi tala om lydnad?” samt en intervju med Harvardastronomen Karin Öberg.
-
Gudstjänst från S:t Lars katolska församling i Uppsala, med Ulf Jonsson, Andreas Bergmann och Alexander Kegel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Frågan om vem Jesus är stod i centrum för den kristna tron redan från början. Faktum är att de teologiska diskussionerna under kyrkans tre första århundraden i stor utsträckning kretsade just kring frågan om vem Jesus är. Ibland kunde diskussionerna bli nästan plågsamt intensiva.
Medverkande:
En av de teologer som deltog i konciliet i Konstantinopel år 381 klagade på att han inte ens kunde gå till frisören utan att bli involverad i hetsiga debatter om hur den gudomliga och den mänskliga sidan hos Jesus förhöll sig till varandra.
Fast riktigt så taggad behöver man inte nödvändigtvis vara, det går också bra att närma sig frågan på ett mera stilla och eftertänksamt sätt."
(ur Ulf Jonssons predikan)Ulf Jonsson SJ: predikant och liturg
Texter:
Andreas Bergmann SJ: liturg
Fredrik Heiding SJ: liturg
Alexander Kegel: organist, körledning, försångare
Anna Lindmark, försångare
St Lars kyrkokör
Daniel Ohlrich, orgel
Vera Emrén, Cecilia Fröjmark och Ann-Ida Fehn: textläsare och förebedjareVishetens bok 9:13-18
Musik:
Filemon 12-17
Lukas 14: 25-33Cecilia 460 Pärlor sköna (E Evers/H Nilsson)
Dulcis Christe (M Grancini)
Ave Verum Corpus (W A Mozart)
Cecilia 172 Jag tror och bekänner Herre (C Bromée/O Risberg)
Salve Regina (Petrus av Compostela/fransk 1600-tal)
Preludium och Fuga C-dur (J S Bach)Producent Katarina Josephsson
Tekniker Björn Söderholm, May-Britt Rylander
[email protected] -
I det här femte avsnittet gästas vi av Åsa Wikforss och Ulf Jonsson som diskuterar tro. Frågor som avhandlas i avsnittet är bland annat vad en trosföreställning (övertygelse) är, hur tro förhåller sig till begrepp som sanning, evidens, rationalitet och kunskap, vari skillnaden består mellan religiösa och icke-religiösa trosuppfattningar och huruvida det finns goda skäl att tro att Gud existerar.
Gästernas filosofitips:
"En strävan efter sanning: Vetenskapens teori och praktik”, bok av Bengt Kristensson Uggla; "Med tanke på Gud: En introduktion till religionsfilosofin”, bok av Ulf Jonsson; ”Tänkandets natur”, bok av Tim Bayne; "Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender" av Åsa Wikforss.
I Filosofisk podcast diskuteras filosofiska ämnen med inbjudna gäster. Vi som leder samtalen är Stina Björkholm, Olle Risberg och Nils Sylvan. Podden görs i samarbete med Filosofisk tidskrift och bokförlaget Thales. Nya avsnitt släpps ungefär en gång varannan månad.
Filosofisk tidskrift finns på Facebook: www.facebook.com/filosofisktidskrift
Poddens mailadress är: [email protected] -
Finns det tillräckligt med trafikpoliser i Sverige och är straffen så pass avskräckande att vägtransportbranschens aktörer känner att de måste hålla sig inom lagens ramar?Och hur är det egentligen – är vi lika inför lagen?Är 36 timmars klampning tillräckligt för att förmå utländska åkerier att betala in förskott på sanktionsavgifterna?Går det att lita på politikernas ord - och gör de tillräckligt för att branschen ska kunna överleva?I studion har vi med oss åkeriägaren Ulf Jönsson från Börje Jönsson Åkeri AB i Helsingborg och Farid Umeflod, gruppchef på trafikpolisen i Helsingborg. Via Teams medverkar dessutom moderaten Sten Bergheden som bland annat sitter i riksdagens trafikutskott.Dessa tre diskuterar och svarar på bland annat nyss nämnda frågor.Det här avsnittet presenterar vi i samarbete med Ricc och Jost.
-
Med tanke på tron
CHRISTOFFER SKOGHOLT
2020-01-07
Recensenten Christoffer Skogholt rekommenderar varmt Ulf Jonssons bok Med tanke på tron till den som vill komma vidare i sin intellektuella förståelse av tron.
Med tanke på tron, Ulf Jonsson (Artos, 2019)
Ulf Jonsson är chefredaktör för tidskriften Signum och professor i religionsfilosofi vid Newmaninstitutet. Med tanke på tron är Ulfs tredje bok och den första boken på svenska i »fundamentalteologi«. Det är ett ämne som är mer vanligt på kontinenten än vad det är i Sverige och beskrivs av Jonsson som en »filosofisk hjälpdisciplin till den systematiska teologin«. Den kristna teologin gör ju ett antal anspråk, såsom att Gud har skapat världen, är alltings ursprung och mål och har uppenbarat sig i historien. Fundamentalteologin reflekterar intellektuellt och filosofiskt över dessa anspråk; den försöker inte bevisa anspråken men undersöker deras interna konsistens och förenlighet med annat vi vet om världen samt hur man kan utforma intellektuellt hållbara tolkningar av dessa anspråk.
I första kapitlet diskuteras hur »Gudsfrågan« uppkommer hos människan, med fokus på människans nyfikenhet på att förstå tillvaron.
I andra kapitlet diskuterar Ulf Jonsson de klassiska gudsattributen, såsom att Gud är »transcendent« , skapare och person. I tredje kapitlet tas frågan om Guds »särskilda« handlande upp, alltså det som förknippas med anspråket att Gud har uppenbarat sig och handlat vid särskilda tider och platser i historien. Detta diskuteras i relation till naturvetenskapen och är ett av bokens mest intressanta kapitel.
Det första kapitlet knyter an till människans existentiella frågor och nyfikenhet, det är en intressant och klargörande diskussion som placerar gudsfrågan i det djupt mänskliga: frågan om Gud är ingen apart fråga för den som är religiöst lagd utan snarare ett naturligt uttryck för den nyfikenhet som kännetecknar människan. Människan är så att säga tvungen att orientera sig i tillvaron moraliskt, förhålla sig till sin dödlighet och relatera till världen på en helhetsnivå. Dessa mänskliga egenskaper leder naturligt till frågan om Gud.
Genom boken finns en betoning på att Guds skapande inte ska förstås som en akt i förfluten tid och att Gud nu har »pensionerat sig« förutom när han då och då griper in i historien. Guds skapande ska i stället förstås som skapelsens kontinuerliga beroende av Skaparen. Universum har inte sin existens »i sig själv« utan får det som en gåva. Detta brukar kallas att Gud är »primär orsak« till den skapade världen. I denna skapade värld finns det sedan genuina orsaker – sekundära orsaker – genom vilka Gud formar de olika tingen som finns i världen. Denna grundläggande skillnad är hjälpsam när man vill reflektera över anspråket att Gud är skapare i ljuset av naturvetenskapen, som kartlägger de sekundära orsakerna.
Det första kapitlet, som på många sätt är det mest intressanta, reflekterar som sagt över hur frågan om Gud uppkommer hos människan. Ett begrepp används här som nog är obekant för många: »transcendental erfarenhet«. Med detta begrepp avses den implicita eller icke-artikulerade erfarenheten som människan enligt teologen Karl Rahner (1904–1984) har av att vara relaterad till tillvarons yttersta grund och insatt i en helhet. Detta beskrivs av Rahner som en allmänmänsklig gudserfarenhet som, genom uppenbarelsen, kan få ett mer specifikt kristet innehåll.
I det tredje kapitlet, där frågan om Guds särskilda handlande diskuteras, betonar Jonsson återigen att Gud inte ska förstås som »frånvarande« från skapelsen och sen vid vissa tidpunkter blir närvarande. Men Gud kan handla på ett särskilt, mer partikulärt vis. Jonsson diskuterar tre olika sätt genom vilka Gud kan tänkas utnyttja det faktum att naturens processer, enligt nutida naturvetenskap, har en viss »flexibilitet« och inte är helt deterministiska. Tanken är att Gud i dessa fall använder sig av skapelsens inneboende möjligheter och influerar skapelsen mot en av dessa möjligheter i ett särskilt fall, för att nå ett mål som är i enlighet med Guds önskan att leda och hela skapelsen. Dessutom bejakar Jonsson möjligheten att Gud ibland agerar i stället för en naturlig orsak, ett mirakel i egentlig mening.
En fråga som ibland väcks när man diskuterar huruvida Gud kan uppnå sina syften i världen är just denna fråga om slumpens och den fria viljans förenlighet med tanken att Gud har ett syfte och mål med skapelsen och människan. I en intressant reflektion säger Jonsson att om det faktiskt är så att ett syfte med skapelsen är att den ska ha en viss autonomi gentemot skaparen, och utforska sin inneboende potential och genom människan fritt kunna avgöra sig för om hon vill förena sig med Gud, så är slumpen och människans frihet inte i konflikt med Guds syften: de snarare förutsätter varandra.
Boken ger näring både för tanken och för tron och rekommenderas varmt, i likhet med Jonssons tidigare bok Med tanke på Gud, för den som vill komma vidare i sin intellektuella förståelse av tron.