Soitettu
-
“Da landet lukkede ned, der blev alle mine jobs annulleret i løbet af 14 dage.”
I dagens afsnit fortæller forbrugerekspert, foredragsholder, podcastvært og forfatter Anne Glad om sin økonomiske rejse, hvor hun deler sin modige beslutning om at forlade sin trygge direktørstilling i et reklamebureau for at springe ud i livet som selvstændig. En beslutning drevet af både lyst og frygt, men som i sidste ende gav hende den frihed hun længtes efter.
Anne deler vigtigheden af økonomisk planlægning, og om de udfordringer man møder som selvstændig. For udover at skulle stå for egen pensionsopsparing, sætter en global pandemi en stopper for hendes arbejde og så bliver hun ovenikøbet mor for første gang. Desuden fortæller hun om at låne 300.000 kr. af sin bror til at købe et sommerhus, fordi to par ikke kan låne penge sammen i banken og om at holde op med at føle sig udødelig og anskaffe sig en sundhedsforsikring. Og som altid hjælper vi en lytter med et økonomispørgsmål.
For at give dig de bedste forudsætninger for at komme i gang, kan du lige nu spare 50% på et års medlemskab til Female Invest med koden “Maria”. Det eneste, du skal gøre, er at besøge femaleinvest.com/maria. -
Det er ikke nyt, at børn og teenagere kan være utilfredse med, hvordan de ser ud. Men der er noget nyt i den måde, de ser på sig selv. For det, der før var en barnekrop, kan nu blive et skønhedsprojekt.
Med hjælp fra influencere på TikTok og Instagram vil børnene nu ’fixe’ alt fra rynker, til hårvækst og vægttab. Og det er langt fra nok, når de voksne fortæller dem, at de er smukke nok, som de er.
Det siger dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’, Ida Hilario Jønsson, som er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår og rådgivningsansvarlig hos BørneTelefonen. Her fortæller hun om den digitale verden, børne og unge vokser op i, hvor de spejler sig i kroppe, der netop ér fixet – vist igennem skønhedsfiltre, opereret og manipuleret.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Over hele Danmark siver PFAS ud fra fortidens industriforurening og fra de gamle lossepladser. Faktisk siver de giftige kemikalier helt ud til kysterne og ender blandt vandplanter, padder, muslinger og fisk. Det viser en ny indledende undersøgelse af PFAS-niveauer rundt omkring i landet. Et af de steder er Roskilde Fjord, hvor det gamle stålvalseværk i Frederiksværk har sendt en ubehagelig flaskepost ud i fremtiden. Og vi er først nu i gang med at finde ud af, hvad konsekvenserne bliver, fortæller klimaredaktør Magnus Bredsdorff i dette afsnit af ”Du lytter til Politiken”.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oppe i Thy, i det nordvestlige Jylland, er naturen vild og landskabet fladt. Træerne er blæst skæve af den konstante vind, og det gør Thy til det perfekte sted for vindhøst.
Christiansborg har derfor valgt Thy som stedet, hvor der skal opstilles en helt ny type gigantiske vindmøller, så store som halvandet Eiffeltårn. For det haster med den grønne omstilling, og den er alle jo for.
Men oppe i Thy bor de mennesker, der skal betale prisen. De skal forlade deres hjem for altid. Mens Thy er prøvekanin for et nyt dansk vindmølleeventyr. Dette dilemma fortæller politisk reporter Kristian Corfixen om i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I Oklahoma er den 16-årige Nex Benedict død. Nex var nonbinær og døde dagen efter et sammenstød på pigetoilettet på den highschool, hvor de var førsteårselev.
Teenagerens død har ført til stor debat i den ultrakonservative stat Oklahoma. På den ene side af debatten står lgbt+-organisationer, der mener, at Oklahomas politikere er med til at blåstemple mobning af nonbinære som Nex. På den anden side står konservative politikere som Ryan Walters, der vil rense skolerne for venstreorienteret wokeideologi.
Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er den danske journalist Julie Gede Petersen, der bor og arbejder i Oklahoma, hvor hun har deltaget i en mindehøjtidelighed for Nex.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I Politikens weekendpodcast kan du høre eksempler på nogle af de mange artikler, som avisens skribenter skriver og selv læser op. I denne uge får du tre eksempler på artikler skrevet med et meget personligt udgangspunkt:
Først er det Clara Underdahls Ibyen-klumme om hvorfor hun og så mange andre københavnere bruger deres weekender på at stå i kø til lagersalg. Dernæst Ida Herskinds feature om, hvordan og hvor svært det er at slette sig selv fra sociale medier som Facebook.Til sidst kan du høre Johanne Lerhards klumme om at være ung. Og blive ældre.Og husk: Artiklerne er bare et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi er nok mange, der har haft en urovækkende fornemmelse af, hvad vi i den vestlige verden egentlig gav vores børn, da vi fra begyndelsen af tierne stak dem deres egen smartphone.
På den ene side gav vi dem et børneliv, hvor de var underbeskyttede, når de var ude på internettet. Og på den anden side var de overbeskyttede i den virkelige verden.
Politikens Susan Knorrenborg har interviewet Zach Raucsh, som er en af de amerikanske forskere, der står bag et nyt tankevækkende studie. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Susan Knorrenborg om studiet, der peger på, hvad den omfattende mistrivsel blandt børn og unge i høj grad skyldes. Nemlig skadevirkningerne af børneopdragelse uden fri leg og smartphonens sejrsgang på børneværelserne.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Midt i en reklamepause under den mest sete amerikanske tv-udsendelse nogensinde smed Beyoncé en bombe. Hun udgav countrysangen ’Texas Hold ’Em’ og offentliggjorde samtidig, at hun barsler med et helt countryalbum.
Dermed melder Beyoncé sig ind i en kulturkrig, som i disse år udspiller sig inden for countrymusikken. Det polariserede USA er nemlig trængt ind i musikken.
Politikens musikredaktør har set nærmere på countrykrigen. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ svarer han på, hvem der overhovedet må lave countrymusik.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hvad ved vi om den 32-årige, der er tiltalt for tre voldsomme forbrydelser mod piger på Vestsjælland? Det dykker ved ned i i Sjællandske Nyheders nye podcast. Vi tager ud til det hus, han boede i, hvor den 13-årige pige blev fundet, og vi taler om det dobbeltliv, han kan have levet, hvis han er skyldig. Hvad fortæller kilder om ham? Hvilket liv levede han? Vi taler med en ekspert i gerningsmandsprofilering om, hvilken type gerningsmand han muligvis er, hvis han dømmes skyldig.
Værter og tilrettelæggere: Jesper Vestergaard Larsen og Sanne Fahnøe
Gæst: Charlotte Kappel, kiminalpsykolog og ekspert i gerningsmandsprofilering
Klip og produktion: Sanne Fahnøe
Lyddesign og mastering: Oliver Volz
Udgiver: Sjællandske Nyheder
Læs meget mere her
Find os, og skriv til på os på Instagram her -
I dagens podcast får du de her historier:
Politikens forsvarsredaktør Jakob Hvide Beim, der forklarer, hvad Sveriges medlemskab af NATO kan betyde for Danmark.
Satireredaktør Mads Zacho Teglskov, der har set Jon Stewarts comeback på amerikansk tv og opdaget noget nyt.
Og journalist Michael Thykier, som fortæller om de danske familie-hemmeligheder, DNA-prøver har afsløret.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I dagens podcast får du de her historier:
Er Søren Pape den rigtige formand for de konservative? Tvivlen breder sig i baglandet, politisk reporter Johan Blem fortæller, hvad der foregår.
Vi har sunget med på Andreas Odbjergs sange i et par år, nu kommer der en bunke nye, men er de lige så gode som de gamle? Det ved Politikens musikanmelder Pernille Jensen.
Vi ved godt, det ikke er sundt at putte cola, bacon og småkager i hovedet. Men nu viser nyt stort studie, at det er decideret farlig mad. Professor Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelse forklarer sammenhængen.
Læs Pernille Jensens anmeldelse af ’Un Hommage’ ved at klikke her.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I dagens podcast får du de her historier:
Vestens snak om at sende soldater til Ukraine får Putin til at true med atomangreb. Men hvor bekymrede skal vi være? Udenrigsanalytiker Michael Jarlner analyserer den russiske præsidents årlige tale til nationen.
Og så flygter vælgerne fra regeringen i ny meningsmåling. Politikens politiske analytiker Elisabet Svane ser nærmere på tallene og giver et bud på, om S og V skal være bekymrede.
Anden del af den stort anlagte sci-fi-trilogi ‘Dune’ er i biograferne. Politikens anmelder var ikke glad for den første, men nu lyder der anderledes begejstrede toner.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
»Opera. Det er noget med store stemmer. Så pyt med, om sangerne skal farves i ansigtet, eller om lande, som engang var fjerne og eksotiske, men som vi i dag lever sammen med i en globaliseret verden, reduceres til yndige postkort, ikke?«.
Dette retoriske spørgsmål stiller Politikens musikredaktør Thomas Michelsen i denne uges udgave af Politikens weekendpodcast. Lyt med her, hvis du vil høre hans svar. Og lyt med, hvis du i det hele taget vil høre hans refleksioner over opera som genre i 2024.
For som altid i weekendpodcasten giver vi dig mulighed for at lytte til nogle af de mange artikler, Politikens skribenter hver uge læser op. I denne uge får du fornøjelsen af 2 x Thomas Michelsen:
Først kan du høre den kommentar, han for nylig skrev op til premieren på en ny udgave af Puccinis ’Madame Butterfly’ på Det Kongelige Teater. Og derefter kan du høre den anmeldelse, han skrev af selvsamme opsætning, efter at han havde været til premieren.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Lørdag eftermiddag gik dansk politik i stå, da nyheden om Søren Pape Poulsens død ramte hårdt og pludseligt. I denne særudgave af vores politiske podcast ’Uden for Citat’, som også bliver sendt ud i ’Du lytter til Politiken’s kanal, fortæller politisk analytiker Elisabet Svane om den konservative leders dramatiske karriere. Og om det første lidt specielle interview, hun lavede med ham for 10 år siden.
Dagens udgave af ’Uden for Citat’ er produceret af Jonas Schrøder-Andreasen. Bo Søndergaard er vært og Elisabet Svane fortæller.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I årtier har Daniela Klette levet i skjul og gjort alt for at se ud og opføre sig som en helt almindelig tysk kvinde. Men forleden bankede det på døren, og fælden klappede for den nu 65-årige kvinde, som er det sidste af tre medlemmer af terrororganisationen Rote Armee Fraktion.
I 1970’erne kidnappede og dræbte den voldsparate venstreorienterede gruppe spidser i det vesttyske samfund, hvilket journalist og forfatter Peter Wivel fulgte og siden har skrevet en bog om.
I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ svarer Peter Wivel på, hvad det egentlig var, Rote Armee Fraktion ville, og hvordan enkelte medlemmer har formået at skjule sig så længe.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I dagens podcast får du de her historier:
Europa gispede, da Macron begyndte at tale om at sende soldater til Ukraine. Men skal danske soldater afsted til slagmarken? EU-korrespondent Karin Axelsson forklarer.
Efter spækbræt-gate: Hør politisk kommentator Noa Redington fortælle, hvad Mette Frederiksens næste træk på Instagram bliver.
Mens vi knokler for at betale boliglånet, hiver bankerne rekordregnskaber hjem – hvor forargede skal vi være? Det fortæller samfundsredaktør Per Thiemann os.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
I dagens podcast får du de her historier:
Trump vinder det ene primærvalg efter det andet. Men han får brug for endnu flere stemmer, hvis han skal slå Joe Biden. Politikens USA-korrespondent fortæller, hvem Trump mangler.
Politikens Eva Eistrup er begyndt at tvivle på Onkel Rejes coolnes. Men var vi ikke lige blevet enige om, at han er for fed?
Kunstigt indhold er en alvorlig trussel mod vores demokratier. I morgen kommer regeringens ekspertudvalg med anbefalinger til, hvordan vi håndterer det. Jakob Sorgenfri Kjær forklarer, hvor farerne ligger, og hvordan de - måske - kan afværges.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Flere og flere går på opdagelse i deres egne stamtræer ved at sende mundskrab med dna til firmaer som MyHeritage. Med prøven kan de afklare, hvor på kloden ens slægt kommer fra. Og måske finder de også slægtninge, man ikke vidste, at man havde.
Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens journalist Michael Thykier, som har talt med en række danskere, der har fået testet deres dna.
En af dem er Camilla Christensen. I sit 31 år lange liv har hun slået det hen som et tilfælde, at hun som den eneste i søskendeflokken havde grønne øjne, og at hun på mange andre måder har følt sig anderledes.
Men en morgen for nylig fik hun en overraskelse fra MyHeritage.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
For mange er Julian Assange selve ansigtet på ideen om at hacke sig ind på magthavernes hemmeligheder og dele dem med verden. Men er det i virkeligheden det, han er? En af verdens største whistleblowere – en pioner i kampen for retten til at vide, hvordan magthavere i det skjulte agerer på tværs af lov og ret? Eller er han – som nogen mener – bare en uansvarlig narcissist, der har sat andre menneskers liv på spil ved at afsløre nogle af USA’s dybeste hemmeligheder?
I adskillige år gemte han sig på Ecuadors ambassade i London og har siden i årevis siddet fængslet i Storbritannien. Men nu skal en dommer afgøre, om Assange skal udleveres til retsforfølgelse i USA, hvor han risikerer mange, mange års fængsel.
Vi spørger Politikens Sebastian Stryhn Kjeldtoft, hvad der er på spil for os andre. Og hvad det er for en skæbne, der efter tur har ramt en række af alverdens whistleblowere.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Borgere i New Hampshire har modtaget et robotopkald med en deep faket Joe Biden-stemme, der opfordrer dem til at lade være med at stemme. Vi diskuterer, hvad vi har i vente af AI-misinfirmation op til det amerikanske valg. Den Internationale Valutafond forudser, at 4 ud af 10 jobs snart vil se helt anderledes ud grundet AI. Vi diskuterer, hvad vi gør med den ekstra tid, der burde blive til overs, når AI'en laver vores arbejde. Antropolog og forfatter til bogen Pseudoarbejde, Dennis Nørmark, gæster os. Og så vender vi Zuckerbergs melding om, at Meta nu skal fokusere mere på AI - og måske mindre på metaverset?
Værter: Marcel Mirzaei-Fard, tech-analytiker i DR og Henrik Moltke, tech-korrespondent i DR. - Näytä enemmän