Tilatut
-
Context Duitsland
Vier jaar na hun podcast over de gijzeling van Gladbeck, reizen Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen weer af naar Duitsland. Ze gaan op reportage in de omgeving van het eiland Rügen, waar de moderne Duitse geschiedenis als geen ander samenkomt. Via Bismarck, Lenin, Einstein, de wereldoorlogen en de Sovjets, komen ze uiteindelijk uit bij de DDR-tijd.
De Gijzeling van Gladbeck
In De Gijzeling van Gladbeck maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland voor een reconstructie van één van de meest roemruchtige bankovervallen ooit. Dat was in het Duitse stadje Gladbeck in 1988. Op de overval volgde een bloedige gijzeling.
Welke rol speelden de media in dit spraakmakende gijzeldrama? Zijn er nog onbeantwoorde vragen? Marcel en Roel zoeken hier antwoord op in deze zesdelige serie. Deze podcast is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1. -
Wat zou jij doen als iemand van wie je houdt wordt afgepakt? Als de onderwereld vol drugs en geweld bij jouw familie op de stoep staat? Het overkomt Koen en Annemarie Meesters uit Groningen.
Hun vader Gerard wordt in 2002 geliquideerd in de deuropening van zijn huis. Acht kogels maken een einde aan het leven van de docent Nederlands. Een kille afrekening door een internationaal drugskartel. Gerard is onschuldig. Zijn vrouw en kinderen blijven achter.
De politie denkt al snel te weten wie de opdrachtgever is. Maar tot een rechtszaak komt het niet. Tot grote frustratie van kinderen Koen en Annemarie. Al ruim 20 jaar strijden zij voor gerechtigheid.
Meer verhalen lezen over de zaak? Lees het dossier op onze website.
🙏 Het maken van deze podcast kost veel tijd en geld. Het zou fantastisch zijn als je een abonnement neemt om ons en de journalistiek te steunen. Neem hier een abonnement.
-
Carrie & Eddie bespreken tweewekelijks op een toegankelijke manier spraakmakende opgeloste Nederlandse moordzaken. Wie denk jij dat het gedaan heeft?
-
24 maart 2023. In het buitengebied van het Brabantse dorp Wouwse Plantage wordt de 58-jarige Gradus Haisch op gruwelijke manier vermoord. Recht voor de neus van zijn dochter. In de dagen daarop krijgt de zaak een verrassende draai, als blijkt dat juist zij en haar vriend de moord zouden hebben beraamd door middel van honderden berichten op Snapchat. Waarom moest Gradus dood? Welke rol speelde de locatie, pal naast de beruchte martelcontainers? En hoe verloopt de rechtszaak tegen de twee? Journalist Sven de Laet van Omroep Brabant volgt de zaak.