Soitettu
-
Du blakkes for at rikingene skal få svi, advarer sjeføkonom Elisabeth HolvikSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Men Oslo-elitens inkompetente energi- og transportpolitikk kan ødelegg alt sammen, forteller Skjalg FjellheimSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Regjeringens kommunikasjon er for uklar, og burde vært ærligere om tvilen og dilemmaene de faktisk står i. Nå gir den et enormt rom for Høyre og operere i, skal vi tro Kristin Clemet, leder for Civita.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De store EU-landene tenker bare på seg selv. Det må også Norge gjøre, sier Kjell Erik Eilertsen, finansanalytiker og sivilingeniør.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Anne Lindboe er inkarnasjonen av nye Høyre. Et bredt folkeparti som vil bruke også private for å få alle med.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Dagens regjering har store ambisjoner om å gå fra en lineær økonomi med bruk-og-kast til en sirkulær økonomi basert på tanken om at minst mulig ressurser skal gå til spille og måtte håndteres som avfall. Men sirkulær økonomi handler om mer enn bare resirkulering og avfallshåndtering. Det handler om hele verdikjeden. At man legger til rette for reparasjons-muligheter, forlenget levetid på produktene og klarer å skape noe nytt av brukte ressurser.
Hvilke muligheter finnes og hva skal til for at vi skal kunne nå dem?
Det skal paneldeltakerne på dette arrangementet drøfte.
Tankesmien Agenda arrangerer i samarbeid med LO og Fremtind et frokostmøte om hvordan vi skal oppnå et samfunn som er mer sirkulært. Her vil du få en innsikt i regjeringens arbeid om å skape mer konkret handling i arbeidet med sirkulær økonomi, hvordan handelen kan bli mer sirkulær og hvordan vi kan bruke industrien og innkjøp til mer gjenbruk. Dessuten: Alle skader er sløsing med ressurser. Når vi unngår skader holder vi materialer i loop.
Fremtind forsikring er blant landets største forsikringsselskap og arbeider aktivt med klimarisiko, skadeforebygging og sirkulær økonomi, og snakke om hvordan de jobber med dette viktige spørsmålet.
Du møter:
• Klima- og miljøminister Espen Barth Eide
• Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor, Adm.dir Ivar Horneland i Virke
• Rådgiver Sindre Kvil i Fellesforbundet, viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO
• Leder i yrkesseksjon samferdsel og teknisk Stein Guldbrandsen i Fagforbundet, sekretær Are Tomasgard i LO, direktør for bærekraft Kristine Falkgård i Fremtind og fagleder for klima Kjetil Bjørklund fra KS
• Adm. Dir Turid Grotmoll i Fremtind -
Kjernefysiker Sunniva Rose svinger innom med sin podcastopptreden nummer 6938. Vi begynner lett med en Darwin Award og et atomtoalett. Men alvoret kommer fort. Vi snakker ulykker av ymse slag, strålingsskader og overdrivelser, klimabekymring og bommerter. Konklusjonen er at vi ikke klarer oss uten kjernekraft, og at risikovurderingen egentlig bør være ganske enkel.
-
Nytt valg, nye spørsmål.
Valget i Brasil ble litt mer av en knivsegg enn de flest ventet seg. Men det gikk bra til slutt (for oss som heiet på Lula). Benedicte Bull kommer for å prate om det hele. Vi snakker om hvordan vi kan oppsummere Bolsonaros tid ved makta, hva man kan vente seg av Lula, hvorfor folk stemmer på Bolsonaro og hvorfor de ikke stemmer på Lula, hvordan dette påvirker andre land i nærheten, samt hva en ensidig dekning gjør med vår evne til å forstå andre land enn vårt eget.
Det ble (som forventet) en fin samtale. -
Insektene våre forsvinner. Det er det ingen tvil om, er det vel? Det er noe litt apokalyptisk over det. Men hvor stort er problemet? Hva kommer det av? Hva kan gjøres? Etter at jeg skrev om dette på Facebook sist, dukket biolog Erik Tunstad opp etter få minutter. Dette er noe han brenner for, og han har en bok om problemet på vei ut.
-
Alle har følt seg ensomme noen ganger, men noen føler seg ensomme hele tiden. Forskning har vist at kronisk ensomme mennesker topper statistikker både når det gjelder psykiske og fysiske plager.
Hva er egentlig ensomhet, hvor kommer den fra, og hva kan vi gjøre for å redusere forekomsten av ensomhet i samfunnet?
Med utgangspunkt i forskning på feltet, samt egne erfaringer som kronisk ensom, har dagens gjest nylig utgitt boka «Kart over ensomheten» på tematikken.
-
Filosof Einar Øverenget bruker Hanna Arendts tanker til å beskrive hvordan vår bruk av sosiale medier stenger for individets frihet og loser oss inn i intolerante grupper. Vi snakker blant om ytringsfrihet, totalitære systemer og inflasjon i ordbruk. Og jeg må innrømme skyld ved et par anledninger.
-
Darwins evolusjonsteori forklarer hvordan livet utviklet seg fra enkelt én-cellet liv til alle dagens dyr og planter.
Men hvordan oppstod dette første livet for 3.5 milliarder år siden eller så? Ved hvilken rekkefølge av kjemiske reaksjoner med «døde» atomer og molekyler oppstod det sett av kjemiske reaksjoner vi i dag kaller liv?
Og oppstod det i en «varm liten dam», i havet eller kanskje det kom fra rommet? Dagens gjest gav ut en bok på tematikken i fjor.
-
Krigen mot Ukraina legger et helt nytt press på norsk sikkerhetspolitikk. En farligere og mer usikker verden gjør at vi må stille viktige spørsmål på nytt. Hva er sentrum-venstres svar på en slik utvikling?
Hvordan påvirker den nye situasjonen norsk alliansepolitikk, energipolitikk og forsvarspolitikk?
Tankesmien Agenda inviterte i samarbeid med Norges offisers- og spesialistforbund partiene på sentrum-venstresiden til å gi sine analyser av situasjonen som har oppstått i kjølvannet av Russlands angrep på Ukraina, og utfordrer partiene på hvilken sikkerhetspolitikk de vil føre fremover.
I panelet hører du:
Snorre Valen, politisk redaktør i Nidaros
Torbjørn Bongo, leder i Norges offisers- og spesialistforbund
Åsmund Aukrust, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet
Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant fra SV
Marit Arnstad, stortingsrepresentant fra Senterpartiet
Bjørnar Moxnes, stortingsrepresentant fra Rødt
Ordstyrer: Hannah Gitmark, nestleder i Tankesmien Agenda -
Verden er full av datamaskiner. De gir oss musikk på smarttelefoner, skriveprogram på laptoper, og regner ut værmeldingene våre.
Siden oppfinnelsen av transistoren for 75 år siden, har de gradvis blitt raskere og raskere. Men nå har dagens silisiumbaserte teknologi møtt veggen.
Kan såkalte kvantedatamaskiner hvor tallene ikke er enten 0 eller 1, men begge deler samtidig, være det som bringer oss enda kraftigere datamaskiner? Dagens gjest forsker på tematikken.
-
De nyeste episodene i Kongerekka hører du først i appen NRK Radio. Hør alle episodene i appen NRK Radio
-
De nyeste episodene i Kongerekka med Are Sende Osen hører du først i appen NRK Radio. Hør alle episodene i appen NRK Radio
-
Aldeigjuborg ved Ladogasjøen - stedet der Gardarike begynte. Program fra 2005.I vikingenes verden var Kiev i øst like viktig som Dublin i vest. Sju hundre år før St. Petersburg ble bygget, seilte vikingskipene gjennom de store myrområdene der byen ligger i dag. De fortsatte femten mil lenger opp elven Neva til Europas største innsjø. Ved sørbredden av Ladogasjøen fant vikingene utløpet av elven Volkhov og fulgte den et lite stykke på veien mot Novgorod, Kiev og Bysants. Og den reiseruten ble kontrollert av Ladoga-borgen, eller Aldeigjuborg, som det heter i Snorre. Ikke på elvene- Det stemmer ikke at vikingene reiste på elvene i RUS-riket, sier arkeolog Anne Stalsberg. - De la skipene sine i opplag i Staraja Ladoga, eller solgte dem i vikingebyen som vokste opp her på 800-tallet. Så fortsatte de over land til Kiev, som var verdens nest største by på den tiden, med 50.000 innbyggere. Em vindskjev landsby- Kiev regnes som alle russiske byers mor, men Ladoga er alle byers bestemor, sier direktør Ludmilla Gubsjevskaia ved museet i Ladoga. Det er i dag en vindskjev og fattig liten russisk landsby, hvor husene langs ”viking-gata” ligger på de samme tomtene som skandinavene satte opp sine hus og telt, like ved stranden der de trakk opp skipene. Nesten ingen ting er utgravd, men de funnene som er gjort viser en helt tydelig svensk og norsk tilstedeværelse over lang tid. Vi møter også Anatoly Kirpisnikov fra Det russiske Vitenskapsakademi, som har ledet utgravningene ved gamle Ladoga i mer enn tretti år. Han forteller også om hvordan sovjettidens anti-normanisme i den russiske arkeologien nå er forlatt.Sendt første gang i april 2005 i MUSEUM NRK P2. Med arkeolog Anne Stalsberg. Musikk av Rimskij-Korsakov. Programleder Øyvind Arntsen.Epost til [email protected]. Hør episoden i appen NRK Radio
-
Han er et yndet intervjuobjekt for journalister, en høyt elsket foreleser på Universitetet i Bergen, og den eneste statsviteren i Norge med yrkesskade. Akademisk marathon, eller sprint? Sist mente Frank det ville bli et problem å holde tiden, men han klokket inn 200 års norgeshistorie på sekundet. Nå gyver han løs igjen. Aarebrot vil bl.a. snakke om: Hvem tar våpen i hånd når den offentlige voldsmakt ikke finnes? Hvem bestemmer hvem som er forræder? Hva er grensen mellom politikk og krig? Er demokratisering en garanti mot krig? Var det en tabbe av Tyskland å forby radioen? Og ikke minst: Hvilke ord falt da Adolf Hitler ble analysert av Frank Aarebrots bestemor?
-
Han er et yndet intervjuobjekt for journalister, en høyt elsket foreleser på Universitetet i Bergen, og den eneste statsviteren i Norge med yrkesskade. Akademisk marathon, eller sprint? Sist mente Frank det ville bli et problem å holde tiden, men han klokket inn 200 års norgeshistorie på sekundet. Nå gyver han løs igjen. Aarebrot vil bl.a. snakke om: Hvem tar våpen i hånd når den offentlige voldsmakt ikke finnes? Hvem bestemmer hvem som er forræder? Hva er grensen mellom politikk og krig? Er demokratisering en garanti mot krig? Var det en tabbe av Tyskland å forby radioen? Og ikke minst: Hvilke ord falt da Adolf Hitler ble analysert av Frank Aarebrots bestemor?
-
Norge er blant verdens mest åpne land, men hvor bra er egentlig all denne åpenheten? Fører åpne søkerlister til at vi får de beste kandidatene til stillinger? Blir lokalpolitikken mer konfliktorientert fordi politikerne må være mer åpne enn i andre land? Og hvor demokratisk er det egentlig at pressen krever innsyn i statsministerens kalender? Hør episoden i appen NRK Radio
- Näytä enemmän