Soitettu
-
Fotografisk speed date med Kunstpodden: Tre temaer á 20 minutter med x antall fotografer og gallerister på Oslo Negativ.Cecilie Tyri Holt intervjuer Erle Kyllingmark, Charlotte Wiig, Helene Gulaker Hansen fra Shoot Gallery, Elisabeth Høiberg fra NTB, Tonje Buer fra Buer Gallery, Nina Sørli fra Møllersamlingen, Mikaela Bruhn Aschim fra QB Gallery og Linda Bournane Engelberth fra Fotografihuset om temaene SANNHET / MILJØ / KJØNN.Opptaket ble gjort foran publikum 1. oktober 2021 på Oslo Negativ i Det Gamle Biblioteket.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
«Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to.» Er det så enkelt, Ropstad?Stephanie Serrano Sundby har sett utstillingen Mor! Livets begynnelse på Louisiana utenfor København. Grete Neseblod presenterer seg selv gjennomgående som trebarnsmor. Er det gammeldags – eller nettopp vår tids feminisme i praksis?Vi snakker om morsrollens mange fasetter.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De aller fleste av oss møter kanskje ikke den største motstanden når vi ferdes i det offentlige rom. Vi tenker kanskje at det offentlige rom er tilrettelagt for alle. Men det er det virkelig ikke. Ulike grupper blir bevisst segregert. Vi snakker om fiendtlige byrom med kunstner og skater Lars Kjemphol og arkitekturhistoriker og filmskaper Anna Ulrikke Andersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Lotte Konow Lund mener at å ha kunst i livet er et like primalt behov som å sove, spise, ha sex og gå på do. Hun har skrevet boken «Om kunst» hvor hun samtaler med 25 kunstnerkollegaer som bl.a. Elisabeth Haarr, Joar Nango, Siri Aurdal, Sandra Mujinga. Lista er lang og god. Hør Konow Lund i redigert samtale med Kaja Schjerven Mollerlin fra den digitale lanseringen på Kunstnernes Hus 12. mars i år.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det er mange innganger til temaet utenforskap. I sin utstilling Adieu to Old England på Kristin Hjellegjerde Gallery i London portretterer Sverre Malling en gruppe av Englands esoteriske outsidere, blant andre Genesis P. Orridge og Tessa Farmer. Av ulike årsaker faller disse menneskene utenfor den kulturelle kanon, men ved å hylle dem i detaljrike blyanttegninger gir Malling dem en oppreisning, en posisjon de kanskje ikke hadde i sin samtid.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hva former og påvirker våre kollektive minner og historie? I en kunstnerisk sammenheng, hvem eller hva er det egentlig som bestemmer hva eller hvem vi skal huske? Vi snakker med styreleder i Norsk Billedhoggerforening, Ebba Moi om den såkalte «Statuedebatten». Marthe Elise Stramrud tar til orde for en mangelfull representasjon av kvinnelige kunstnerskap i Tangen-samlingen og kunsthistoriker Stephanie Serrano Sundby forteller en annen historie om porselenets historie, langt unna flortynt kinesisk porselen som luksusobjekter, men som et symbol på meksikansk motstandskultur mot kolonimaktenes påstander om kulturell overlegenhet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Kunstboken har ofte det visuelle som sin kjerne - og har ikke alltid så mye med litteratur å gjøre. Som en del av Bastard Kunstbokfestival snakker Cecilie Tyri Holt med et kritikerpanel bestående av Hedda Grevle Ottesen, Kjetil Røed og Mona Gjessing om tre eksempler på hybrindsjangeren: «Krabbe» av Marianne Hurum, «Samleren, Arken og Radioamatøren» av Marit Arnekleiv og Eivind Hofstad Evjemo og «Det relasjonelle aspektet øker i kompleksitet når det er flere ulike typer grenser som krysses» av Hedda Roterud Aamundsen. Episoden er laget i samarbeid med Oppland Kunstsenter og Bastard Kunstbokfestival.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hva gjør man med uønsket kulturarv? Prøver å glemme den? I etterkrigstidens Oslo ble Hovedøya på folkemunne kalt «De fortapte pikers øy». I en periode ble øya brukt som interneringsleir for kvinner for å hindre spredning av kjønnssykdommer blant norske menn. Det var den offentlige grunnen. Men av de 1100 kvinnene og 16 barna som under tvang ble holdt fanget her, var det ingen som fikk en rettssak og ingen som ble dømt. Det kunne holde å ha danset med en tysk soldat. Internasjonalt regnes Norge som det landet som har hatt de strengeste reaksjonene på det å være såkalt «tyskerjente». I denne episoden tar vi båten ut til Hovedøya og snakker med Tanja Sæter, initiativtaker til det årlige kunstprosjektet Coast Contemporary som i år tematiserte ALDER. Hun forteller om mer eller mindre obskure nettverk som i hundrevis av år har preget det offentlige rom med egne bygninger og minnesmerker, den usynlige alderen for kvinnelige kunstnere og synliggjøring av uønsket kulturarv. Lydklipp er hentet fra Filmavisen fra 1945 om Hovedøya (NRK).See omnystudio.com/listener for privacy information.