Soitettu

  • Lasse Liedegren blev känd som den som fick sin arm avbiten av en krokodil på Skansen. Hans lugn efter olyckan har fascinerat många. För Lasse är en förlorad kroppsdel inte allt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Lasse Liedegren har inrett en mängd krogar och nöjespalats och trodde aldrig att det var som ”Krokodilmannen” han skulle bli känd.
    Han har ändå alltid gillat äventyr och njöt särskilt av att höra de andra ”bröderna” i Traveller’s Club berätta om sina hisnande resor och upptäckter. Men under herrklubbens årliga kräftskiva på Skansenakvariet i Stockholm skedde olyckan.

    Nu har Lasse Liedegren, 80, påbörjat ett nytt liv. 
    ”Jag är som en baby som måste lära mig allt igen”.
    Ändå fortsätter han att jobba som arkitekt, trots att det är svårt att klippa och rita i tunt papper med en arm.

    Lasse Liedegrens perspektiv på livet har förvånat – och imponerat på - omvärlden. Men för trettio år sedan var han tvungen att välja mellan mörker eller ljus första gången. Nu gör han det igen. 
    ”Jag tror det här kommer att berika mitt liv. Inte reducera det”, säger Lasse Liedegren.

    Programmet är gjort 2020. 

    Reporter Christina Höglund.
    [email protected]

  • Emelie Köhler hade svårt att identifiera sig som kvinna. 21 år gammal opererar hon bort brösten och börjar ta testosteron. Idag ångrar hon könskorrigeringen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter att ha brottats länge med sin identitet och känslan av att vara annorlunda kommer 19-åriga Emelie Köhler ut som trans. Till en början försöker hon leva med sin manliga identitet i kroppen hon har, utan hormoner eller kirurgiska ingrepp.

    Men när omvärlden inte ser mannen hon känner sig som på insidan söker hon sig till transvården. Hon blir utredd, men väntetiden för att påbörja en transition är lång. Emelie bestämmer sig för att genomgå en mastektomi - att operera bort sina bröst - på en privat klinik. Det manliga könshormonet testosteron får hon från en transperson i ett forum på nätet.

    Idag önskar hon att någon hade vågat sätta stopp och hjälpt henne att tänka i andra banor.

    Om detransition och att ångra sin könskorrigering

    Antalet unga som söker sig till transvården har ökat kraftigt de senaste tolv åren. Flickor som vill transitionera till pojkar är överrepresenterade i statistiken. Mikael Scott Bjerkeli, senior rådgivare på transorganisationen Harry Benjamin Resurscenter i Oslo, menar att det är dags för vården att ta ansvar för personerna som ångrar sin könskorrigering.

    I den här dokumentären får vi även höra Emelies mamma och 28-åriga Juni, som också ångrar sin könskorrigering och är arg på både vården och samhället. Tillsammans med Juni driver Emelie sidan Detransinfo för att informera och stötta andra kring detransition; processen att ångra sin könskorrigering.

    Programmet gjordes 2022.

    Reporter: Aleksa Lundberg
    Producent: Ylva Lindgren
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • De små sängarna för syfilissmittade barn på Lilla Hemmet räcker inte till. Kvicksilverbehandlingen är farlig och läkaren Edvard Welander börjar bli gammal. Vem ska nu ta hand om de sjuka barnen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Lilla Hemmet i Stockholm är en vårdinrättning för barn som fötts med syfilis. Barnen går runt med små tygpåsar om halsen, som innehåller kvicksilver. En långvarig behandling som ska göra de friska.

    Patienter med "fader okänd"

    Barnen blir kvar i flera år på Lilla Hemmet för att inte smitta andra människor. Det blir allt trängre. Edvard Welander tvingas säga nej till mödrar som vill få sina barn intagna. Hemmets tio platser är ständigt upptagna. Det behövs ett nytt och större Lilla Hemmet. I journalerna kan man se att de intagna barnen har mycket gemensamt, på flera har sjuksköterskan noterat "fader okänd". Vi möter också några av Lilla Hemmets patienter idag.

    20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.

    Programmet är gjort 2022.

    Reporter: Cecilia Ohlén
    Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Slutmix: Olle Sjöström

  • Lilla Ingrid har syfilis redan när hon föds. Ett år gammal hamnar hon på nystartade Lilla Hemmet för syfilissmittade barn. Läkaren Edvard Welander gör allt för att bota henne och stoppa smittan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Runt sekelskiftet är syfilis en vanlig och dödlig sjukdom, men också skamlig. Många barn smittas i moderlivet och klarar sig inte. Andra överges på grund av sin sjukdom.

    I Stockholm finns på den här tiden många bordeller. Kvinnor som är eller bara misstänks vara prostituerade kontrolleras på besiktningsbyrån. Varje vecka ska de upp i gynstolen och den som vägrar hämtas av polis.

    Kvicksilverbehandling mot syfilis

    Till St Görans sjukhus kommer gravida och barn som smittats av syfilis. Det blir allt fler små patienter i barnsalen. Läkaren Edvard Welander börjar samla in pengar för att kunna öppna ett eget sjukhus för syfilissmittade barn. Här ska de få en långvarig behandling med kvicksilver. Det har en bakteriedödande effekt men kan samtidigt vara livsfarligt för patienten.

    20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.

    Programmet är gjort 2022.

    Reporter: Cecilia Ohlén
    Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Slutmix: Olle Sjöström

  • Ester föddes i Zimbabwe, där hennes familj arbetade med bistånd. Nu reser hon tillbaka för att söka sina rötter och försöka förstå varför det var just där hennes pappa insåg att han var kvinna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    2010 kom författaren Ester Roxbergs pappa ut som kvinna och 2014 skrev Ester boken Min pappa Ann-Christine, som i år blivit filmen Min pappa Marianne.

    Idag, som småbarnsförälder, funderar Ester mycket på sin egen barndom. Hon har fått veta att det var när hennes föräldrar väntade henne, i Zimbabwe, som hennes pappa för första gången släppte fram tankarna på sin verkliga identitet. Han tog upp saken med mamma, men lade sedan locket på i nästan 30 år. Trans var i det närmaste okänt på 80-talet.

    Ester har inga egna minnen av Zimbabwe men har alltid fått höra att åren där var familjens lyckligaste. Nu reser hon tillbaka till sin födelseby i landet där HBTQ är förbjudet. Ingen där vet att den älskade prästen Åke idag är Ann-Christine. Varför var det just i Zimbabwe som pappa för första gången släppte fram tankarna på sitt rätta jag?

    Programmet gjordes 2020.

    Av: Ester Roxberg

    Research: Ida Sundberg
    Producent: Lotta Malmstedt
    Slutmix: Jan Waldenmark

  • Från 2005, nu i högre ljudkvalitet. En rånare kliver in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg. Det utvecklas till ett gisslandrama Sverige aldrig tidigare skådat.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    När rånarens krav på att Clark Olofsson, Sveriges mest ökände brottsling, ska föras från fängelset till banken står det klart att polisen måste bemästra en av sina svåraste uppgifter hittills.

    P3 Dokumentär skildrar sex gastkramande dygn i augusti 1973 då världens blickar riktades mot Stockholm och befolkningen höll andan.

    Producerat av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson.

    År: 2005.

  • Kristin Enmark är gisslan under Norrmalmstorgsdramat. Hör hennes egna ord om rånet och hur hon ger upphov till det världskända fenomenet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den 23 augusti 1973 går Jan Olsson in genom dörren till Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Sex dagar senare får dramat sin upplösning och för några av de inblandade förändras livet för alltid.

    En autentisk skildring inifrån Norrmalmstorgsdramat

    I P1 Dokumentär hör vi de unika rösterna från bankrånet. Kristin Enmark som ingår i gisslan och ringer Olof Palme. Polisen Morgan som sjunger ”Lonesome cowboy” för att lugna den nervöse rånaren.

    Lyssna på deras berättelse om att vara mitt i ett av Sveriges allra kändaste brottsfall. Och om det psykologiska fenomenet Stockholmssyndromet som myntas efter dramat.


    Programmet sändes första gången 1998.
    Reporter: Helena Ardelius
    Producent: Håkan Engström

  • Världens sista isolerade urfolk har försvarat sin ö i tusentals år. En 26-årig amerikansk missionär försöker ta sig dit och frälsa dem. Allt dokumenteras i hans dagbok.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Missionären John Chau närmar sig försiktigt med gåvor. Målet är att flytta till ön och bo där så länge som krävs för att lära sig det okända språket och kunna berätta för folket hur de ska undvika att hamna i helvetet.

    Men redan första dagen står han öga mot öga med en ung pojke med pilbåge som siktar mot honom.

    Medverkande:

    John Ramsey, kompis till John Chau.

    Madhumala Chattopadhyay, socialantropolog som besökt Norra Sentinel.

    Dependra Pathak, polischef.

    Christer Norström, socialantropolog.

    John Chau (dagbokscitat). Uppläsare: Jacques Karlberg.

    En dokumentär av: Jon Jordås.

    Research: Sonal Matharu.

    Producent: Ulrika Lindqvist.

    Publicerad: 2022.

  • Robin har aldrig vågat prata med pappa Kay om sin adoption - förrän nu. En dokumentär om ånger, våld och 30 år gamla familjehemligheter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Robin är adopterad från Sri Lanka. När hans adoptivmamma dör i cancer hittar han en pärm full av bilder, gulnade ansökningsformulär och slitna intyg. Eftersom hans mamma har gått bort och han inte har några syskon bestämmer han sig för att prata med sin adoptivpappa.

    Problemet är att föräldrarna skilde sig när han var två år gammal och han växte upp utan sin pappa. För att få svar rotar han bland gamla kontakter, bilder och minnen.

    Reporter: Robin Jonsson
    Producent: Ylva Lindgren
    Slutmix: Elvira Björnfot

    Programmet gjordes 2022

  • 50 år sedan alla politiska skandalers moder. Det börjar med ett mystiskt inbrott i Watergatebygganden och växer till brottsmisstankar mot USAs president. Från 2019.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Två envetna reportrar på Washington Post, en ihärdig åklagare och en av Nixons egna män bestämmer sig för att berätta sanningen. På bästa sändningstid, inför ögonen på hela det amerikanska folket ska bilden av presidenten förändras totalt och leda till att Richard Nixon, som hittills enda amerikansk president, avgår i förtid. Det här är en historia om en president som gör allt för att behålla sin makt och som omger sig av män som är beredda att gå över alla gränser för hans skull.

    Medverkande:

    John Dean - Juridisk rådgivare åt Nixon 1970-1973.
    Jill Wine Banks - Åklagare under Watergateskandalen.
    David Lindén - Historiker.
    Timothy Naftali - Professor i historia och tidigare ansvarig för Nixonmuseet.

    En dokumentär av: Olivia Sandell.

    Producent: Roger Dackegård / Filt.

    Exekutiv producent: Jon Jordås.

    Publicerad: 2019.

  • Ingen i bandet minns varför de går från punk till nationalism. Nu kliver han som vet fram. För första gången berättas hela historien om Ultima Thule.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det som börjar som ett punkband ska komma att bli vikingarockbandet hela Sverige känner till. Älskade och hatade – publiken växer och skivorna säljer samtidigt som de anklagas för att vara nazister. Hur kom bandet in på nationalismen och började sjunga om Sverige och kärlek till fosterlandet?

    Den historien har inte blivit berättad – förrän nu.

    I fyrtio års tid har Lars-Erik Hansen varit tyst. Han är storebror till Ulf och Bruno Hansen som spelar i punkbandet som blir Ultima Thule. Efter att ha engagerat sig i den högerextrema organisationen Bevara Sverige Svenskt - BSS - träffar han medgrundaren Leif Zeilon som pekas ut som avgörande i skapandet av Ultima Thule.

    BSS inspireras mycket av det högerextrema partiet British National Front, som når framgångar genom musik. De knyter till sig det populära oi-bandet Screwdriver, som blir ett renodlat viktmaktband. Kan nåt liknande göras i Sverige?

    Det här är den första delen av tre i en serie om Ultima Thule. Du hör bandets sångare Jan Thörnblom berätta om den första tiden men också Niels Mandell, med en bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet, som designar bandets första EP.

    I del två:

    BSS lägger ner och Sverigedemokraterna bildas. Sida vid sida med Ultima Thule börjar resan mot det stora genombrottet.

    P1 Dokumentär om Ultima Thule

    För första gången berättar bandmedlemmar och nyckelpersoner historien om det kontroversiella vikingarockbandet. I tre avsnitt hör du historien om punkarna som blev skinnskallar och kallades "nazisternas favoritband" och som till slut spelade in Sverigedemokraterna i riksdagen.

    Under tre år har journalisten Bo Sjökvist följt Ultima Thule. Han växte själv upp i Nyköping och såg plötsligt hur killarna på krogen blev rikskändisar i ett band som alla tycktes bråka om. Tillsammans med producenten Magnus Arvidson har Bo Sjökvist gjort den första dokumentären om bandet, en serie i tre delar.

    Programmet gjordes 2022.

    Slutmix: Tor Sigvardson.

    Om bandet Ultima Thule

    Ultima Thule börjar som punkbandet Rost under slutet av 70-talet. Blir senare Ugly Spots och 1982 Ultima Thule.

    Bandet skapade och är förgrundsfigurer inom genren "vikingarock" som blandar rock, folkmusik och texter med nationalistiskt budskap.

    Namnet Ultima Thule ("yttersta Thule") kommer från grekisk-romersk mytologi. "Thule" har ofta tolkats som ett ord för att beskriva den Skandinaviska halvön.

    Ultima Thules tredje album ”För fäderneslandet” har sålt platina och mer än 100 000 exemplar i Sverige. Skivan innehåller några av deras mest kända låtar, som "Stolt och stark", "Fäderneslandet" och "Du gamla du fria".

    Bandet blir stora under 90-talet och var under en tid signade på Bert Karlssons skivbolag Mariann Records. När Ultima Thule går ut med att de haft kopplingar till flera rörelse som då klassades som högerextrema, BSS och SD, bryts kontrakter 1993. Sedan dess publicerar de på eget bolag.

    2012 gick bandet ut och meddelade att de skulle sluta spela tillsammans efter 30 år som verksamma. 2015 hade de en omtalad privatspelning på Jimmy Åkessons kräftskiva. 2022 spelar bandet tillsammans igen. Ulf Hansen är idag SD-politiker lokalt i Nyköping.

    Ultima Thule har haft samröre med högerextrema BSS och nazistiska vitmaktband och skivbolag. Själva kallar de sig nationalister och svenska patrioter.

  • Bandet slår igenom i en tid av förändring flyktingvåg, ekonomisk kris och nynazismen slår rot i Sverige. Var står egentligen Ultima Thule?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Punkarna har blivit skinnskallar och bakom bandets debutplatta står högerextrema Bevara Sverige Svenskt – BSS. Ultima Thule fortsätter att hänga i kretsarna runt den växande vitmaktrörelsen och trycket på bandet ökar. Vilka är de och vad står de för?

    Samtidigt slår den ekonomiska krisen till med full kraft, flyktingar från det forna Jugoslavien söker asyl i Sverige och främlingsfientligheten frodas. Det våldsamma och rasistiska 90-talet har inletts på allvar.

    BSS lägger ner och ur skärvorna bildas Sverigedemokraterna. Trummisen och Ultimas Thules informella ledare, Ulf Hansen, blir en av de första medlemmarna. Partiet tackas på albumet Svea Hjältar och nu börjar resan. Tillsammans går Sverigedemokraterna och Ultima Thule mot det stora genombrottet.

    Det här är den andra delen av tre i en serie om Ultima Thule.

    I del tre:

    Ultima Thule jagas i media med frågor om sitt förflutna. I fokus hamnar låttexterna. Är de rasistiska eller inte? Samtidigt växer publiken och i den finns unga Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Linus Bylund. Hör hur de inspireras av Ultima Thule.

    P1 Dokumentär om Ultima Thule

    För första gången berättar bandmedlemmar och nyckelpersoner historien om det kontroversiella vikingarockbandet. I tre avsnitt hör du historien om punkarna som blev skinnskallar och kallades "nazisternas favoritband" och som till slut spelade in Sverigedemokraterna i riksdagen.

    Under tre år har journalisten Bo Sjökvist följt Ultima Thule. Han växte själv upp i Nyköping och såg plötsligt hur killarna på krogen blev rikskändisar i ett band som alla tycktes bråka om. Tillsammans med producenten Magnus Arvidson har Bo Sjökvist gjort den första dokumentären om bandet, en serie i tre delar.

    Programmet gjordes 2022.

    Slutmix: Tor Sigvardson.

    Om bandet Ultima Thule

    Ultima Thule börjar som punkbandet Rost under slutet av 70-talet. Blir senare Ugly Spots och 1982 Ultima Thule.

    Bandet skapade och är förgrundsfigurer inom genren "vikingarock" som blandar rock, folkmusik och texter med nationalistiskt budskap.

    Namnet Ultima Thule ("yttersta Thule") kommer från grekisk-romersk mytologi. "Thule" har ofta tolkats som ett ord för att beskriva den Skandinaviska halvön.

    Ultima Thules tredje album ”För fäderneslandet” har sålt platina och mer än 100 000 exemplar i Sverige. Skivan innehåller några av deras mest kända låtar, som "Stolt och stark", "Fäderneslandet" och "Du gamla du fria".

    Bandet blir stora under 90-talet och var under en tid signade på Bert Karlssons skivbolag Mariann Records. När Ultima Thule går ut med att de haft kopplingar till flera rörelse som då klassades som högerextrema, BSS och SD, bryts kontrakter 1993. Sedan dess publicerar de på eget bolag.

    2012 gick bandet ut och meddelade att de skulle sluta spela tillsammans efter 30 år som verksamma. 2015 hade de en omtalad privatspelning på Jimmy Åkessons kräftskiva. 2022 spelar bandet tillsammans igen. Ulf Hansen är idag SD-politiker lokalt i Nyköping.

    Ultima Thule har haft samröre med högerextrema BSS och nazistiska vitmaktband och skivbolag. Själva kallar de sig nationalister och svenska patrioter.

  • Det är 1993 och turbulenta månader för Sveriges största uttalat nationalistiska band. I texterna hittar en ny generation politiker kraft.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På skolor införs Ultima Thule-förbud och i media jagas bandet med frågor om sitt förflutna. Samröret med vitmaktrörelsen, fans som heilar och kritiken som följer tär på bandet.

    De kopplas ihop med den ökande rasismen som debatteras filtigt. Vissa skivbutiker bojkottar Ultima Thule som ändå lyckas ha tre album på försäljningslistorna samtidigt.

    Några av dem som lyssnar och tar intryck av de nationalistiska texterna tillhör idag toppskiktet i Sverigedemokraterna. Linus Bylund minns dagen han hör Ultima Thule och kopplar sitt politiska engagemang till kassetten han hittar som tonåring. Mattias Karlsson hör musiken på en grillfest och texterna går rakt in hjärtat. Jimmie Åkesson får ett blandband av en kompis och blir ett stort fan. Ultima Thule ska senare komma att återförenas på hans surtrömmingskiva.

    För 2012 lägger bandet ner. Sångaren Jan Thörnblom säger att de gjort sitt nu när Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen.

    Ultima Thules och Sverigedemokraternas band flätas ihop. Idag är trummisen Ulf Hansen lokalpolitiker för partiet i Nyköping.

    Det här är den tredje och sista delen i en serie om Ultima Thule.

    P1 Dokumentär om Ultima Thule

    För första gången berättar bandmedlemmar och nyckelpersoner historien om det kontroversiella vikingarockbandet. I tre avsnitt hör du historien om punkarna som blev skinnskallar och kallades "nazisternas favoritband" och som till slut spelade in Sverigedemokraterna i riksdagen.

    Under tre år har journalisten Bo Sjökvist följt Ultima Thule. Han växte själv upp i Nyköping och såg plötsligt hur killarna på krogen blev rikskändisar i ett band som alla tycktes bråka om. Tillsammans med producenten Magnus Arvidson har Bo Sjökvist gjort den första dokumentären om bandet, en serie i tre delar.

    Programmet gjordes 2022.

    Slutmix: Tor Sigvardson.

    Om bandet Ultima Thule

    Ultima Thule börjar som punkbandet Rost under slutet av 70-talet. Blir senare Ugly Spots och 1982 Ultima Thule.

    Bandet skapade och är förgrundsfigurer inom genren "vikingarock" som blandar rock, folkmusik och texter med nationalistiskt budskap.

    Namnet Ultima Thule ("yttersta Thule") kommer från grekisk-romersk mytologi. "Thule" har ofta tolkats som ett ord för att beskriva den Skandinaviska halvön.

    Ultima Thules tredje album ”För fäderneslandet” har sålt platina och mer än 100 000 exemplar i Sverige. Skivan innehåller några av deras mest kända låtar, som "Stolt och stark", "Fäderneslandet" och "Du gamla du fria".

    Bandet blir stora under 90-talet och var under en tid signade på Bert Karlssons skivbolag Mariann Records. När Ultima Thule går ut med att de haft kopplingar till flera rörelse som då klassades som högerextrema, BSS och SD, bryts kontrakter 1993. Sedan dess publicerar de på eget bolag.

    2012 gick bandet ut och meddelade att de skulle sluta spela tillsammans efter 30 år som verksamma. 2015 hade de en omtalad privatspelning på Jimmy Åkessons kräftskiva. 2022 spelar bandet tillsammans igen. Ulf Hansen är idag SD-politiker lokalt i Nyköping.

    Ultima Thule har haft samröre med högerextrema BSS och nazistiska vitmaktband och skivbolag. Själva kallar de sig nationalister och svenska patrioter.

  • Från 2012, nu i högre ljudkvalitet. När Ryssland anfaller Finland 1939 bestämmer den svenska regeringen att Sverige ska vara icke krigförande. I stället föds den Svenska frivilligkåren, och 8000 svenskar ansluter sig.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    En dokumentär av: Simon Moser.

    Exekutiv producent: Amanda Rydman.

    Publicerad: 2012. Detta är en något förkortad version från 2022.

  • Ett av Mellanösterns mest omtalade krigsbrott äger rum 1982 i Libanon. Jakten på sanningen ska pågå flera decennier.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    I skymningen den 16 september 1982 tågar en grupp tungt beväpnade män in i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i västra Beirut, Libanon. De tillhör det kristna partiet Falangisternas väpnade milis, och de vill utkräva blodshämnd. 

    Trots internationella löften står civilbefolkningen skyddslös – och 36 timmar senare ligger liken staplade i högar längs med de smala gränderna.

    Mitt i mardrömmen finns en svensk sjuksköterska. Två nordiska journalister blir bland de första att med egna ögon bevittna vad som hänt.

    Men vem bär egentligen blod på sina händer? Två decennier senare inleds en unik rättsprocess. Och i centrum står Israels premiärminister Ariel Sharon.

    Medverkandelista:

    Imad Qassem, överlevde massakern.

    Omar Daoud, överlevde massakern.

    Louise Norman, narkossköterska.

    Agneta Ramberg, dåvarande Mellanösternkorrespondent för Sveriges radio.

    Odd Karsten Tveit, dåvarande Mellanösternkorrespondent för NRK radio.

    Chibli Mallat, libanesisk människorättsjurist.

    En dokumentär av: Fanny Hedenmo.

    Producent: Lasse Truedson.

    Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.

    Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten.

    Publicerad: 2022.

  • Fansen dyrkar låten och sångaren Kenta. Men Sveriges största fotbollslåt handlar inte om fotboll. Det berättar doldisen bakom texten till låten som kom till i mötet mellan en luffare och en ingenjör.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vid varje hemmamatch för Stockholmslaget Hammarby så drar låten "Just idag är jag stark" igång och publiken, som är Nordens största supporterklubb, sjunger med. Jättekören består oftast av mellan tjugo och trettiotusen personer, klädda i Hammarbys gröna och vita färger.


    Mötet mellan Kenneth "Kenta" Gustavsson och Aapo Sääsk skapade fotbollslåten "Just idag är jag stark"

    För första gången berättare nu doldisen bakom texten till Sveriges mest kända fotbollslåt vad den egentligen handlar om. Aapo Sääsk skrev texten när han var tonåring och behöll den i sin skrivbordslåda. I P4 Dokumentär berättar han om vad som hände sen och om mötet med Kenneth "Kenta" Gustavsson.

    Kenta var mest känd som en av huvudkaraktärerna i Stefan Jarls filmtriologi om modsen i Stockholm. I Anne Konstenius P4 Dokumentär får vi följa med i berättelsen om hur en kille från "Plattan" i Stockholm kom att bli en dyrkad hjälte på Hammarbyläktaren och en artist älskad av folket. Och om doldisen som skrev texten till "Just idag är jag stark".

    Reporter: Ann Konstenius

    Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

    [email protected]

    Dokumentären är gjord 2022.

  • Plötsligt sitter Hanna i brudklänning, omringad av sin familj. Alla dansar och sjunger. Men bröllopet har arrangerats bakom hennes rygg. "Om de kan göra så här, betyder det att ingen älskar mig."

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Av: Maud Fellbom.
    Producent: Gustav Asplund.
    Slutmix: Astrid Ankarkrona.
    Verkligheten görs av produktionsbolaget Filt.

  • Hedvig Holgersson mötte en storm av näthat när en artikel om hennes sju år gamla lajks spreds online. Nu träffar hon männen bakom kommentarerna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sommaren 2020 hade Hedvig sitt första journalistjobb på P4 Södertälje och en dag i juli gjorde hon ett inslag om en grupp asylsökande som protesterade mot den svenska migrationspolitiken. Några timmar senare ringde telefonen. Det var alternativmediesajten Samhällsnytt.

    Sajten hade gått igenom hennes sociala medier och funnit lajks från när hon var runt 18 år, sju år tidigare, där hon bland annat gillat partier och organisationer på vänsterkanten. 

    Samhällsnytt kallade Hedvig för asylaktivist, sade att hon hatade Sverigedemokraterna och ifrågasatte hennes reportage. Efter det fick Hedvig hundratals kommentarer, mejl och brev. Det kändes som att hon befann sig i en storm av hat.

    Hedvig konfronterar näthatet

    Nu, ett och ett halvt år senare, möter Hedvig några av männen som kontaktade henne under kommentarsstormen. Hon har kontaktat många, haft långa telefonsamtal och skrivit brev. Kenneth Sandberg är en av dem som tackar ja till att träffa Hedvig.

    Programmet gjordes 2022.

    Reporter: Hedvig Holgersson
    Producent: Ylva Lindgren
    Slutmix: Elvira Björnfot

    Flera namn och röster är utbytta i dokumentären. 

  • En tidig höstmorgon 2007 exploderar en bomb mitt i ett radhusområde i Trollhättan. Åklagaren Barbro Jönsson bor i ett av husen och polisen misstänker att gängkriminella försöker döda henne.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Grannar i området vaknar av den kraftiga smällen, som hörs flera kilometer bort. Barbro Jönsson har haft flera uppmärksammade mål där det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack varit inblandade. De kallas ”Sveriges första fängelsegäng” och medlemmarna är grovt kriminella. Barbro Jönsson har fått flera av dem dömda till långa fängelsestraff. 

    Peter Svensson är medlem i Brödraskapet Wolfpack när bombdådet utförs. "Det finns ett hat mot henne" säger han. 

    Attentatet beskrivs som mer än ett mordförsök. Polis och åklagare betecknar det som en attack på hela samhället, demokratin och rättsapparaten och de har hård press på sig att lösa fallet.  

    Medverkande:

    Thord Haraldsson, kriminalkommissarie.

    Barbro Jönsson, åklagare. 

    Jan-Anders Hybelius, advokat. 

    Urban Svenkvist, åklagare.

    Helene Ljungberg, polis. 

    "Per", vittne.

    "Lena", vittne. 

    Peter Svensson, fd medlem i Brödraskapet Wolfpack.

    Fredrik Wersäll, fd riksåklagare.

    Janne Andersson, reporter på Sveriges Radio.

     

    En dokumentär av Anna Maria Höglund.

    Producent: Ida Lundqvist.

    Publicerad: 2022.

  • Ett nedknarkat lik. Så beskrivs den världskände gitarristen Johnny Thunders i svensk media tidigt 80-tal. Några år senare leker han med sin dotter i sandlådan i en Stockholmsförort.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I tv-programmet Måndagsbörsen 1982 stoppas en neddrogad Johnny Thunders och hans band från att uppträda. Gitarristen och sångaren, en av originalmedlemmarna i legendariska bandet New York Dolls, syns på otaliga löpsedlar och hamnar i den ena skandalen efter den andra.

    Men så träffar Johnny Thunders en svensk tjej – Susanne. De får barn ihop.

    Plötsligt är Sverige Johnny Thunders nya hem. I ett fridfullt bostadsområde i södra Stockholm försöker han bli drogfri och bygga ett nytt liv tillsammans med sin familj i Sverige.

    I dokumentären berättar flickvännen Susanne, bandmedlemmar och vänner öppenhjärtigt om mannen bakom legenden. Från heroinet på gatorna i New York via världsberömmelsen till lekparken i Hägersten och slutligen hans gåtfulla död på ett hotellrum i New Orleans.

    Dokumentären sändes första gången juli 2017 och sänds igen 2022 som en del av P1 Dokumentärs Kärlekssommar. Michael Thimrén, som medverkar i avsnittet, avled 2021.

    Reporter: Magnus Thorén.

    Producent: Jarri Häninen