Episodes
-
استفاده از افزودنی ها در تغذیه دام خصوصا گاوهای شیری هر روز گسترش بیشتری می یابد. انواع مختلفی از افزودنی ها شامل مواد معدنی کیلاته، بافرها، یونوفرها، پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها وجود دارند. برخی از این موارد در دامپروری ایران از حالت افزودنی خارج شده اند و تقریبا به صورت روزانه در گاوهای شیرده استفاده می شوند که از ان جمله می توان به بافرها اشاره کرد. هر کدام از این افزودنی ها در شرایط خاصی مصرف آنها زیاد یا کم می شود. عمدتا پروبیوتیک ها در شرایط استرس و در دامهایی که تحت تاثیر استرس هستند مصرف می شود. مثلا مخمرها در تنش حرارتی، دوره انتقال و یا تزریق واکسن که دام تحت تنش است استفاده بیشتری دارد. یا پروبیوتیک های باکتریایی در گوساله های شیرخوار استفاده بیشتری دارند. برخی از افزودنی ها برای بهبود عملکرد باکتری های مقیم دستگاه گوارش دام میزبان استفاده می شوند که از ان جمله می توان به پری بیوتیک ها اشاره کرد. از سوی دیگر پری بیوتیک ها با داشتن ترکیباتی مانند مانان و الیگوساکارید می توانند باعث تحریک و افزایش عملکرد سیستم ایمنی دام گردند.
-
فاکتورهای زیادی وجود دارد که تعیین می کند یک گاو هر چند وقت یک بار آب می نوشد. و با کنترل عواملی که در اختیار شما است، ممکن است بتوانید بر میزان آب مصرفی گاو در روز تأثیر بگذارید.
گاو هر چند وقت یک بار در روز آب می نوشد؟ پاسخ کوتاه این است که گاو به طور معمول 7 تا 12 بار در روز می نوشد. برای تأثیر بر مقدار آبی که هر روز یک گاو می نوشد، خوب است که با این عوامل شروع کنید که بر تعداد دفعات نوشیدن آب در روز تاثیر می گذارد. این عوامل عبارتند از در دسترس بودن آب، سلامت گاو، کیفیت آب، و دخالت.
-
Episodes manquant?
-
تقریبا تمام عملکردهای فیزیولوژیکی و رفتاری حیوانات هماهنگ هستند، از جمله الگوهای ترشح هورمون، چرخه های خواب و بیداری، متابولیسم و دمای مرکز بدن. این ریتم های روزانه به عنوان یک استراتژی در میان حیوانات برای هماهنگی سیستم های داخلی و همگام سازی آنها با محیط، تکامل یافته است.
اگر آنها در غیاب سیگنال های محیطی ادامه پیدا کنند، به آنها ریتم شبانه روزی (به عنوان مثال چرخه 24 ساعته فرآیندهای بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی یا رفتاری) گفته می شود. در پستانداران، این ساعت های شبانه روزی به صورت سلسله مراتبی تنظیم می شوند، و ساعت اصلی شبانه روزی در هیپوتالاموس قرار دارد. علاوه بر این، ساعت های محیطی در تمام اندام ها وجود دارد.
-
لنگش یک بیماری دردناک است که اغلب به علت زخم های سم ایجاد می شود و شاخصی از کاهش رفاه گاوهای شیری است. دامدارها اغلب شیوع لنگش را در گله خود کمتر براورد می کنند و یا تشخیص می دهند، زیرا تشخیص لنگش در مزرعه کار چالش برانگیزی است. تشخیص لنگش نیاز به دقت، زمان، هزینه و نیروی انسانی دارد که همه این عوامل منجر به سخت شدن تشخیص لنگش می شود. بنابراین نیاز فراوانی به ساخت تجهیزاتی برای تشخیص سریع لنگش وجود دارد. لنگش بیماری هزینه بری است که عمدتا زمانی تشخیص داده می شود که تاثیر خود را بر کاهش اسایش و عملکرد دام گذاشته است. لنگش به عنوان سومین عامل خسارات اقتصادی در گله، پس از ورم پستان و عدم باروری یا به عنوان دومین عامل پس از ورم پستان که می تواند تولید گله را تحت تاثیر قرار دهد معرفی شده است. بعضی از محققین معتقد هستند اطلاعات اندکی در زمینه خسارات واقعی لنگش در دسترس است و همین امر در کنار عدم ارزیابی صحیح لنگش در دامداری توسط دامداران منجر به این شده که نسبت به ورم پستان تلاش کمتری برای کنترل آن در گله انجام شود.
-
موارد هیپوکلسیمی بالینی (تب شیر) در صنعت دامپروری نادر است و تعداد آن خیلی پایین است. عمدتا گله ها یک برنامه درمانی کاملا تهاجمی با کلسیم در هنگام زایش گاوها دارند، اما انچه مشکل افرین است کمبود کلسیم تحت حاد است. جسی گوف استاد دانشگاه آیووا بیان می کند که هیپوکلسیمی تحت حاد در تقریبا نصف گاوها در 24 ساعت اول بعد از زایش اتفاق می افتد. این اتفاق زمانی می افتد که میزان کلسیم خون به زیر mg/dl 8 می رسد.
گاوهای مبتلا به هیپوکلسیمی تحت حاد عمدتا علائم سنتی هیپوکلسیمی مانند بی حالی، گوش سرد یا عدم توانایی در ایستادن را ندارند. در عوض، آنها احتمالاً خوراک کمتری مصرف می کنند و شیر کمتری تولید می کنند، که هر دو بر بهره وری و سودآوری تأثیر می گذارد. دکتر امارال فیلیپس از دانشگاه کنتاکی بیان می کند که بسته به سرعت بهبود، گاوهای مبتلا به هیپوکلسیمی تحت بالینی ممکن است در هفته اول شیردهی شیر کمتری تولید کنند.
-
یکی از پرهزینه ترین بخش های دامداری پرورش تلیسه است بطوریکه بیان شده است که بعد از هزینه تغذیه، پرورش تلیسه دومین بخش پرهزینه گله است. به همین دلیل هرچه قدر بتوان در هزینه پرورش تلیسه صرفه جویی کرد بدون اینکه بر عملکرد تلیسه ها تاثیر منفی بگذارد، هزینه تولید شیر کاهش می یابد و دامدار سود بیشتری می برد. البته تعیین هزینه واقعی پرورش تلیسه های جایگزین دشوار است، ولیکن این موضوع ارزش زیادی دارد. به همین دلیل محققان دانشگاه کرنل به 26 مزرعه گاو شیری نیویورک در ارزیابی هزینه های پرورش تلیسه کمک کردند. نتایج منتشر شده فقط یک تصویر از این مزارع را به اشتراک می گذارد، اما در ارزیابی روند و هزینه های پرورش تلیسه های جایگزین مفید است.
در این زمان، مزارع کلیه ورودی ها و هزینه های مربوط به تلیسه ها را ردیابی کردند و برای پیگیری درمان حیوانات از سوابق مشاوره گرفتند. از هزینه ها نیز برای برآورد هزینه های ثابت مرتبط با هر تلیسه در این بررسی استفاده شد. -
فرموله کردن جیره ها با سطح بالای کربوهیدرات های غیر فیبری یکی از روش های رایج جهت رسیدن به حداکثر تولید شیر در گاوهای شیری پرتولید است. عموما این جیره ها حاوی بیشتر از 40 درصد کربوهیدرات غیرفیبری است که بخش عمده ان را نشاسته تشکیل می دهد. در ایران دانه ذرت منبع اصلی نشاسته است. نرخ و میزان هضم نشاسته در شکمبه تحت تاثیر ماتریکس پروتئینی که روی اندوسپرم ذرت را پوشانده است قرار می گیرد. فراوری فیزیکی دانه های غلات مانند اسیاب و فلیک کردن همراه با روش های کارخانه ای مانند پلت کردن بر قابلیت هضم کلی نشاسته در گاوهای شیری تاثیر می گذارد. رفیعی و دارابی در یک متاانالیز در سال 2020 بیان کردند که استفاده از ذرت فلیک جایگزین ذرت ریز اسیاب شده باعث افزایش قابلیت هضم نشاسته و افزایش تولید شیر گردید.
-
تا همین اواخر، رفتار حیوانات از طریق مشاهده دقیق و گسترده انفرادی دام ها مطالعه می شد و به ارزیابی های موضوعی تکیه داشت. فناوری های پوشیدنی که امکان ثبت خودکار رفتار گاوهای شیری را فراهم می کنند در حال حاضر بر بازار فناوری های دقیق تولید شیر تسلط دارند. بولی در سال 2017 بیان کرد که تکنولوژی های بررسی رفتار پوشیدنی می تواند اینده گله های شیری بزرگ را از طریق بررسی و مدیریت انفرادی گاوها تغییر دهد. از اوایل دهه 2000 تعداد مقالات و مطالعات انجام شده بر سیستم های بررسی انفرادی گاوها در گله های شیری بزرگ رو به افزایش است. از سوی دیگر و در کل جهان، سیستم های مدیریت گله های شیری افزایش اندازه گله ها را تجربه می کنند در حالیکه تعداد کارگرها و متخصصان ماهر فعال در صنعت دامپروری رو به کاهش است که این دو عامل منجر به کاهش نظارت انفرادی بر گاوهای شیری شده است.
-
در مقاله ای بیان شد که آغوز نقش مهمی در جلوگیری از عفونت های ناف دارد، اما تأثیر آن بسیار گسترده است. آغوز واقعاً عامل اصلی در جلوگیری از هرگونه عفونت در گوساله ها است. اگرچه ما معمولا آغوز را به عنوان تأمین آنتی بادی های حیاتی (یا ایمونوگلوبولین ها) برای مقابله با عوامل بیماری زا در نظر می گیریم، اما کارهای بسیار بیشتری انجام می دهد. آغوز علاوه بر آنتی بادی ها، غلظت بیشتری از بسیاری از مواد مغذی را در مقایسه با شیر تشکیل می دهد، فاکتورهای رشد مهم برای گوساله در حال رشد را فراهم می کند و آغوز تازه حتی می تواند سلول های ایمنی بدن را به گوساله ها منتقل کند و باعث تقویت بیشتر سیستم ایمنی بدن گوساله شود. مدیریت ایده آل آغوز به شما اطمینان می دهد که یک گوساله آغوز تمیز و با کیفیت بالا را خیلی زود پس از تولد دریافت می کند. همراهی این روش ها با نظارت روزمره، بهترین شروع ممکن را برای گوساله ها فراهم می کند.
-
تحقیقات جدید آسیب پذیری گاوهای شیری را در برابر «مایکوتوکسین ها» نشان می دهد و میزان شیوع آن ها را در خوراک روشن می کند. شکحمبه توانایی تخریب کامل مایکوتوکسین ها را ندارد و اسیدوز می تواند حساسیت گاو به مایکوتوکسین ها را بیشتر کند. سیلو حاوی انواع مایکوتوکسین ها و آزمایش سیلاژ برای مایکوتوکسین ها برای تهیه یک برنامه عملی، برای مدیریت مایکوتوکسین بسیار مهم است.
-
تنش حرارتی یکی از مهمترین موقعیت های تنش زا در گاوهای شیری است که به سازگاری و تغییرات فیزیولوژیک نیاز دارد تا تعادل بین تولید و انتشار حرارت را برقرار کند. در صورت افزایش تولید حرارت در بدن و عدم انتشار ان به محیط دمای بدن دام افزایش یافته که منجر به اثرات منفی بر عملکرد، متابولیسم و تولیدمثل دام می شود و حتی می تواند به مرگ منجر شود. در تنش حرارتی ترشح کورتیزول افزایش می یابد که منجر به کاهش عملکرد سیستم ایمنی و افزایش حساسیت به عفونت می شود. برای اندازه گیری تنش حرارتی از شاخص دما-رطوبت استفاده می شود که زمانیکه این شاخص به بالای 68 برسد دام دچار تنش شده است. خسارت اقتصادی تنش حرارتی در صنعت گاو شیری امریکا سالانه 800 میلیون دلار می باشد که با افزایش گرم شدن جهانی این میزان افزایش می یابد. در ایران نیز به علت واقع شدن در منطقه گرم و خشک و طولانی بودن دوره گرما خسارت تنش حرارتی بسیار زیاد می باشد، هرچند هنوز این خسارت محاسبه نشده است.
-
امروزه به پرورش گوساله های شیرخوار اهمیت زیادی داده می شود و تحقیقات زیادی در مورد آن شده است. اما قسمت مبهم پرورش تلیسه تغذیه گوساله های قطع شیر است. عموما گوساله های شیرخوار بعد از قطع شیر دچار افت رشد می شوند که می تواند تمام زحماتی که در دوره شیرخوارگی برای رشد انها کشیده شده است را از بین ببرد. به همین دلیل امروزه پرورش و رشد گوساله های قطع شیر حائز اهمیت زیادی شده است.
-
به خوبی ثابت شده است که تنش گرمایی اثر نامطلوبی بر گاوهای شیری دارد که خود را از طریق تغییر رفتار و کاهش عملکرد نشان می دهد. گاوهای شیرده به دلیل تولید گرمای متابولیکی بالا که با افزایش تولید شیر مرتبط است، به ویژه مستعد تنش گرمایی هستند که شامل کاهش تقریباً 20 درصدی در نرخ تلقیح بین زمستان و تابستان است که بیانگر یک مشکل بزرگ در ادامه موفقیتآمیز و سودآوری گله های شیری است. به منظور کاهش تنش گرمایی، گاودارها تاکتیکهای مدیریتی مختلفی مانند تغییر محیط را عمدتاً با روشهای مختلف خنکسازی به کار میگیرند. برای این منظور سیستم خنک کننده به طور گسترده ای استفاده می شود که بر اساس تعداد وعده های است که شامل آب پاشی مستقیم گاوها و به دنبال آن تهویه مصنوعی هوا است.
-
حفظ چرخه تولیدمثل گاوهای شیری یکی از ارکان موفقیت گله های شیری می باشد. در صورت اختلال در این چرخه و افزایش فاصله گوساله زایی مشکلات متعددی در سیستم تولید ایجاد می شود که منجر به کاهش سود و افزایش هزینه می شود. عمدتا گاوها در اوایل شیردهی با کارایی بیشتری مواد خوراکی را برای تولید شیر استفاده می کنند و در انتهای شیردهی کارایی تولید شیر کاهش می یابد و گاوها به سمت چاق شدن حرکت می کنند. یکی از ابزارهای مهم در حفظ فاصله مناسب گوساله زایی، تشخیص فحلی می باشد. متاسفانه با بزرگ شدن گله ها و همچنین حضور تنش هایی مانند تراکم و تنش حرارتی تشخیص فحلی به صورت چشمی بسیار مشکل شده است. برای حل این مشکل سیستم همزمانی فحلی با استفاده از هورمون درمانی رایج شده است. اگرچه این روش تا حدودی توانسته است که مشکل تشخیص فحلی را حل کند اما هزینه هورمون زیادی را به دامدار تحمیل می کند. یکی از روشهایی که امروزه در اروپا و امریکای شمالی برای تشخیص فحلی استفاده می شود بررسی رفتار دامها با استفاده از سیستم های ارزیابی خودکار رفتار دام است. عمدتا گاوهای شیری در زمان فحلی رفتار خود را تغیییر می دهند که شامل افزایش فعالیت یا ایستادن و کاهش خوردن و خوابیدن می باشد.
-
رشد و توسعه گوساله های شیرخوار قبل از شیرگیری به شدت بر عملکرد اینده انها تاثیرگذار است. گوساله های تازه متولد شده به عوامل بیماری زا و ویروسها به علت سیستم ایمنی ناقص حساسیت زیادی دارند که ممکن است منجر به عدم تعادل در میکروارگانیسم های روده ای شود که در نهایت منجر به بیماری هایی مانند اسهال و ناراحتی های تنفسی می گردد. اسهال می تواند بر سلامت تاثیر بگذارد و حتی منجر به مرگ دام شود. علاوه بر این، ظرفیت هضمی گوساله های شیر خوار نسبت به دام های بالغ پایین تر است زیرا شکمبه هنوز بطور کامل گسترش نیافته است که می تواند بر هضم و جذب مواد مغذی و نهایتا رشد گوساله ها تاثیر بگذارد.
در دهه های گذشته انتی بیوتیک ها بطور مکرر در جیره گوساله ها به منظور تحریک رشد و کنترل بیماری ها استفاده گردید. ولیکن استفاده از انتی بیوتیک ها در بسیاری از کشورها محدود یا حتی ممنوع شده است به علت باقی ماندن ان در محصولات دامی و همچنین ایجاد عوامل بیماری زای مقاوم به انتی بیوتیک. بنابراین تلاشهای زیادی برای یافتن جایگزین های مناسب و موثر برای انتی بیوتیک ها در تغذیه گوساله ها انجام شد. -
هر گاوداری برای رسیدن به حداکثر سود باید عملکرد تولیدمثلی مناسبی داشته باشد. گاوهایی که آبستن نشوند تولیدشیر مناسبی نداشته و از گله حذف می شوند. از سوی دیگر در بسیاری از موارد سود اصلی حاصل از دام تولید گوساله است و هر دامی که بتواند در طول زندگی خود، گوساله بیشتری تولید کند سود بیشتری را نصیب دامدار می کند. پس افزایش عملکرد تولیدمثلی گله یکی از مهمترین بخش ها در افزایش سود دامدار است.
-
مکمل های چربی برای افزایش دریافت انرژی به جیره گاوهای شیری افزوده می شدند. در ابتدا تنها دلیل مهم در استفاده از پودر چربی افزایش سطح انرژی جیره بود، اما امروزه علاوه بر دریافت انرژی نقش اسیدهای چرب در تنظیم متابولیسم و سلامت گاوهای شیری نیز اهمیت پیدا کرده است. به همین دلیل علاوه بر سطح انرژی مکمل چربی، پروفایل اسیدهای چرب آن نیز از اهمیت خاصی برخوردار گشته است.
-
حتی با اینکه مشخص شده است که لنگش درصد بالایی از گاوها را تحت تاثیر قرار می دهد، هنوز به این عارضه اهمیت زیادی داده نمی شود. لنگش با اختلالات سم ایجاد می شود که عموما دردناک است و با سایر بیماری ها مرتبط است. اما خیلی وقتها مشکلات سم به عنوان لنگش تشخیص داده نمی شود زیرا گاوها به صورت طبیعی حیوانات شکار محسوب می شوند و به همین دلیل درد را تا زمانیکه شدید شده باشد تحمل می کنند و ان را بروز نمی دهند. علاوه بر مسائل مربوط به رفاه دام، لنگش با کاهش سود اقتصادی، افزایش نرخ حذف، و کاهش تولید شیر و تولیدمثل همراه است.
-
بهترین نرخ تراکم می تواند بدون تاثیر منفی بر تولید شیر، تولیدمثل، و اسایش کلی دام هزینه ها را به ازائ هر راس دام حداقل کند. افزایش نرخ تراکم می تواند تولید را افزایش دهد در حالیکه هزینه ثابت به ازاء هر راس دام را کاهش می دهد. اما تراکم بیش از حد، تاثیر منفی بر اسایش، مصرف خوراک، تولیدمثل و تولید شیر گاوها می گذارد.
-
حذف غیر ارادی یا بیولوژیکی به دلیل ضعف در سلامت یا مدیریت حیوانات، به ویژه در دوره انتقال اتفاق می افتد. نرخ حذف یک عدد است که می تواند برای ارزیابی عملکرد گله استفاده شود. نرخ حذف، به عنوان یک عدد، می تواند در مورد اینکه عملکرد گله چقدر خوب است کمی گمراه کننده باشد زیرا این موضوع دلیل و یا زمان حذف گاوها را نشان نمی دهد. برای آگاهی از چگونگی عملکرد واقعی گله باید دلایل حذف گاوها و اینکه چه گاوهایی نیز حذف می شوند را ارزیابی و درک کنیم.
- Montre plus