Episodes
-
1 op 2 voelt zich wel eens eenzaam. En daar rekent William Boeva zichzelf ook bij. “Als kind moest ik een IQ test afleggen omdat ik in het middelbaar Latijn wilde volgen. Terwijl het CLB het Bijzonder Onderwijs adviseerde omdat de zorg er beter zou zijn. Ik was nochtans de beste van de klas. Ik werd ook als enige getest. Dat kwam binnen en voelde heel eenzaam.” Nina Mouton herinnert zich de eerste keer zonder kinderen na haar scheiding: “Ik bestelde 1 pizza aan huis en voelde me heel eenzaam.”
-
Het Berrefonds steunt ouders die ‘n kind verloren hebben en organiseert elk jaar in december de ‘koesterweek’. Christine Vandenhole richtte het fonds op na het verlies van haar zoon Berre. Maud Vanwalleghem verloor haar zoon Hector, kort na de geboorte. Ze liep daarom één van de koesterhuizen van het Berrefonds binnen: “Ik overdrijf niet als ik zeg dat dat mij gered heeft. Vooral het eerste jaar is heel zwaar, je leeft met ‘n pijn en ontreddering waarvan de intensiteit enorm onderschat wordt.”
-
Episodes manquant?
-
Evy praat met Marie-Anne Vanderhasselt en Joris Hessels over het belang van warme contacten in je buurt tegen eenzaamheid. Joris: “In 2019 maakte ik met ‘Gentbrugge’ een programma over m’n verhuis en integratie. Ik ben deel geworden van ‘n community. Buitenkomen en ‘n goeiendag of glimlach krijgen geeft voldoening.” Marie-Anne: “Dichte vrienden zijn belangrijk, maar iedereen wil deel zijn van ‘n geheel. Dus mensen in je buurt aankijken en dag zeggen, doet veel. Dat is gezien en gehoord worden."
-
Gezond ouder worden daar begin je best zo jong mogelijk aan. Dokter Servaas Bingé zet je op weg met z’n boek ‘Lang zullen we leven. Wat werkt om langer energiek en gezond te zijn’. Servaas: “We moeten niet alleen meer jaren aan het leven toevoegen maar ook meer leven aan de jaren. Het is belangrijk om eerst gezonder te gaan leven en dan eventueel een pilletje te nemen.” Ann Reymen: “Ik doe nu al aan krachtraining om sterk ouder te worden. Ik zie het als ‘n fluo hesje rond m’n gezondheid.”
-
"Beter en meer luisteren, maakt ons gelukkiger, succesvoller en brengt ons dichter bij elkaar." Evy Gruyaert wil graag een ‘luisterrevolutie’ op gang brengen. Met haar nieuwe boek: ‘Waarom luisteren gelukkig maakt en ook de wereld kan redden’ én met de beweging ‘We are all ears’. Evy: “Ik wil luisteren weer sexy maken. Gezien en gehoord worden is zo belangrijk." Marie-Anne Vanderhasselt: "Laat emoties in een gesprek er gewoon zijn. Je hoeft niet meteen een oplossing te formuleren."
-
Wat is de impact van pesten, wat kan je ondernemen en wat drijft de pester? Psychiater Ruud van Winkel: “Pesten is gedrag met de intentie om de ander te kwetsen. De pester wil een hoger aanzien bereiken. 1 op 5 kinderen geeft aan al eens gepest te zijn, bij volwassenen is dat 15%.” Kim Debrie: “Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en begrijp niet wat mensen drijft om een ander neer te halen. Ik leer mijn dochter om in te grijpen als ze pesterijen ziet gebeuren.”
-
Een eigen woning met genoeg privacy maar wel een tuin, gemeenschappelijke ruimtes én materiaal delen met elkaar, dat is cohousen. Eef Tanghe is ervaringsexperte: “Cohousing wordt vaak gezien als een nieuwe woonvorm maar zó woonden we vroeger. Mensen kennen én helpen elkaar. Het sociaal netwerk is heel belangrijk bij cohousing en dat zijn we vandaag wat kwijt. Iedereen zit op zijn eigen eiland.” Cath Luyten: “Ik wil mensen zien en kan gelukkig beroep doen op mijn buren als ik hulp nodig heb.”
-
Veel mensen zijn op zoek naar balans en rust en leren daarom mediteren. Maar wat is het juist en hoe doen we het? Michaël Vlerick: “Meditatie is je aandacht trainen. Onze geest is 47% van de tijd die we wakker zijn, aan het dwalen. Vaak zijn dat negatieve gedachten en dat is een domper op ons geluk. Meditatie vermindert stress, angsten en depressieve gevoelens. Je slaapt beter én je bloeddruk daalt. Maar het is géén magische pil, als je na het mediteren opnieuw reactief in het leven staat.”
-
Het vrouwenlijf is totaal anders dan het mannenlijf. Sofie Peeters schreef er een boek over: ‘Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten.’ “Medisch onderzoek is al jaren gebaseerd op mannen maar een vrouw is géén kleine man. 70 tot 90 % van de patiënten met onverklaarde symptomen, zijn vrouwen. Waardoor ze gaan denken: Het ligt het aan mij. Ik ben de zwakkeling, ik moet het verstoppen want ik ben de enige. Nederland staat veel verder op vlak van gender en gezondheid.”
-
Ben je een extravert, een introvert of iets er tussenin: een ambivert? Ellen Jansegers is een introvert en schreef haar ervaringen neer in een boek: Zwijgen is goud. “Ik laad mijn batterijen het liefst alleen op en hou niet van smalltalk. Maar introverten zijn niét verlegen of arrogant.” Christel Van Dyck zit tussen de 2 denkt ze: “Ik praat makkelijk over mijn gevoelens maar toen ik in mijn scheiding zat of later kanker kreeg, had ik méér tijd nodig. Ik had schrik voor de emoties van de ander."
-
We hebben het moeilijk om onze focus te vinden én te houden omdat er altijd maar meer afleiding is. Elke Geraerts schreef het boek: ‘Focus is het nieuwe goud’: “Multitasken is een mythe. Ons brein kan dat technisch niet aan. Het vreet energie, we gaan fouten maken en het geeft stress. Maar we zijn verslaafd aan switchtasken.” David Van Ooteghem: “Tijdens mijn uitzending ben ik volledig gefocust. Er is dan niets anders dat me bezighoudt. Ik geraak in een flow en 2 uren lijken 5 minuten.”
-
Terug aan het werk gaan na een lange afwezigheid, is niet simpel. “De re-integratie begint al als je nog thuis bent” zegt Lode Godderis. “Contact houden is belangrijk. Een eerste gesprek met je leidinggevende gebeurt best al vroeg. Op voorwaarde dat het niet meteen over de terugkeer gaat.” Tine Priem, Tamara in Thuis, kreeg in 2020 een burn-out: “M’n lichaam gaf me 1001 signalen. Maar ik dacht dat ik gewoon moe was omdat ik zoveel combineerde. Tot ik op de set een totale black-out kreeg.”
-
Hoe beïnvloedt ons zelfbeeld ons leven? Gudrun Hespel heeft er lang mee geworsteld en schreef er het boek ‘Genoeg’ over. “Er zijn zoveel vrouwen die hun leven een beetje aan zich voorbij laten gaan omdat ze willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Daardoor staan ze niet stil bij wat hen zélf gelukkig maakt. Ik denk dat er weinig mannen 3x van outfit veranderen voor ze de deur uitgaan.” Johan Terryn: “Als ik de schoonheid van een vrouw zie dan zie ik de imperfectie en dàt is charmant.”
-
Vriendschap is goed voor ons hoofd én ons lijf. Professor Marie-Anne Vanderhasselt onderzocht de diepere betekenis van vriendschap in haar boek: ‘Je bent een vriend van mij’. “Vriendschap zorgt ervoor dat we gemakkelijker herstellen van stress. Wie goede vrienden heeft, maakt minder kans op hart- en vaatziekten en leeft langer. Vriendschap floreert wanneer we tijd en energie geven aan elkaar.” Ann Reymen: “Ik ben een goede vriendin. Ik heb zelfs nog vriendinnen uit de eerste kleuterklas.”
-
Waarom zijn we niet gelukkiger terwijl we veel hebben om het wél te zijn? Professor Michael Vlerick heeft er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. “We zijn van nature gefocust op het negatieve en zijn chronisch ontevreden. Het goede nieuws is dat we ons brein wél kunnen trainen om gelukkiger te zijn. Ook innige sociale contacten zijn fundamenteel voor ons geluk.” Xavier Taveirne: “Ik geef mezelf een 8 tot 9 op 10. Ik stel realistische doelen waarvan ik vermoed dat ze me gelukkig gaan maken.”
-
Loskoppelen, stress van je afgooien, de knop afzetten: ‘deconnecteren’ met een mooi woord. Niet gemakkelijk in onze overvolle wereld. Neurologe Inge Declercq heeft er een boek over uit: ‘Breinrust’. “Het mag druk zijn, maar je moet kunnen herstellen én een evenwicht creëren. Micropauzes doorheen de dag maken al een verschil.” Joris Hessels geeft toe dat hij altijd ‘aan’ staat. “Ik heb heel veel prikkels en kan mijn brein héél moeilijk afzetten. Zelfs als ik sport, blijft het malen in m’n hoofd.”
-
Ligt er te veel druk op onze jaarlijkse vakantie? We moeten ontspannen, genieten, reizen, festivals bezoeken, quality time hebben... En de tijd is beperkt. Help! Vakantiestress.
Evy Gruyaert praat erover met psychologe Nina Mouton: “Veel mensen vallen ziek op dag 1 van de vakantie. Dat is echt een signaal dat het veel te veel is geweest.” En met podcastvriend Joris Hessels: “Ik doe soms de kinderen naar de opvang als ik thuis ben.” -
Een rimpelloze aflevering! Ouder worden en de natuur een handje helpen met botox en fillers, waarom zou je dat wel of niet doen? Evy Gruyaert praat erover met podcastvriendin Ann Reymen: “Alles zakt! Ik merk ook dat mijn huid minder kneedbaar geworden is.” En met dr. Tessa Vansant, die zich specialiseerde in medisch esthetische behandelingen: “Mijn patiënten willen er vooral gezond uitzien. Vitaler. Je kunt ook kiezen om niets te doen en dat is prima.”
-
Evy Gruyaert praat met podcastvriend Joris Hessels en klinisch psycholoog Marie-Anne Vanderhasselt over pleasen. Joris Hessels vindt zichzelf een echte ‘people pleaser’: “Soms zeg ik ja op dingen waarvan ik op dat moment al weet: ik ga hier spijt van krijgen. En toch hoor ik mezelf zeggen: ja, dat is goed.” Marie-Anne legt uit: “Er is een angst dat anderen je niet meer leuk gaan vinden, schrik voor afwijzing.”
-
Een glaasje hoort bij gezelligheid, vinden velen, maar wat als alcohol vernietigend wordt?
Actrice Cathérine Kools getuigt over de gevolgen van zwaar alcoholmisbruik: “Mijn mama was zo goed als altijd beschonken. Ze heeft wel geprobeerd om te stoppen, maar dat lukte haar niet.”
En professor Filip Lardon vertelt over de negatieve gevolgen van alcohol op de gezondheid, en wat het doet met je brein: “Het is in feite wel een drug want het bedriegt je zenuwstelsel.” - Montre plus