Episodes
-
I årets julavsnitt delar vi med oss av hur vi firar jul på landet – allt från förberedelserna till den stora dagen. Vi pratar om förväntningar, traditioner och vikten av att alla hjälps åt för att skapa den där magiska känslan, men vi vågar också prata om det som kan vara knepigt – julstress, orealistiska förväntningar och hur vi själva försöker balansera mellan att ge och faktiskt njuta. Det blir snack om allt från att dela ansvaret i köket till att fixa julklappar med omtanke och hålla sig inom rimliga ramar. Och såklart reflekterar vi över hur julen på landet skiljer sig från julen i stan. Vill du ha inspiration, värme och kanske en och annan igenkänning inför julen? Då är detta avsnittet för dig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi är många som beklagar oss över de höjda matpriserna när vi står i affärerna, men när vi tänker efter är mat nästan orimligt billigt snarare än dyrt? Tänk vad mycket tid, jobb, kärlek och pengar som läggs på varje gröda som vi äter. Tänk på allt vatten som krävs för att vi ska kunna äta ett endaste kilo kött. Men också - tänk på allt som försakas i matindustrin! Gurkor som har fel form, potatisar som har bruna fläckar, äpplen som är kantstötta. Vi slänger mängder istället för att ta tillvara på det vi lagt så mycket energi på att framställa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Episodes manquant?
-
Det bästa fritidsintresset eller ett ständigt dåligt samvete? Kanske både och samtidigt? Har du en hund som din bästa vän? Då är det viktigt att ta hand om sin bästis på bästa sätt och se till att träningen funkar bra. Men vilka olika typer av hundträning finns det egentligen? Eller är det människoträning vi pratar om egentligen? Är hundkursen till mest för hunden eller för dig som ägare? Veckans avsnitt avhandlar allt detta och lite till. Och så dricker vi glögg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är det egentligen som får folk att vilja bo på landsbygden? Eller kanske en lika relevant fråga, vad är det som får folk att vilja bo i stan?? Idag diskuterar vi vad som lockar med landsbygden, men också vad som behövs på landet för att det ska locka mer och vara mer tillgängligt för människor. Och hur ser behoven och önskemålen ut i olika skeden i livet? Vi funderar och resonerar och funderar lite till. I snålblåst och regn på tvären är det svårt att se vad som attraherar med landsbygden, men så kommer de där underbara dagarna som gör det värt allt! Borde vi göra livet lite jobbigare allihopa? Har vi det för lätt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har vi helt tappat stilen? Och om det är så, beror det på ålder eller på att vi blivit lantisar? Klär du dig likadant hemma som på jobbet? Eller åker bh:n av så snart du kommer innanför dörren? Är det så att fåfänga hör ungdomen till, eller borde vi rycka upp oss lite och piffa mer till vardags? Tycker du som Anna att trädgårdsarbete blir roligare med ett riktigt bra läppstift? Detta är några av de frågor vi avhandlat i veckans avsnitt av Annorlandet. Och så dricker vi pina colada. Typ.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tomtar på loftet, tvi tvi tvi och peppar peppar ta i trä. De flesta av oss har nog rester av folktro runt oss i vardagen. Det kan vara i språket eller i traditioner som till exempel gröt till tomten eller en hästsko ovanför dörren. Men är det fler lantisar än stadisar som faktiskt fortfarande tror på älvor, gårdstomtar och annat oknytt? Och vad är skillnaden på olika typer av tro? Är det skillnad att tro på en religion jämfört med att tro på spöken eller sägner? Idag biter Annorna i ett mysigt ämne och till sin hjälp gästas de av den något mer öppensinnade Maxida Märak som berättar om den samiska folktron. Vad tror du på?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har du någonsin tänkt på att mat och dryck är så mycket godare när det förtärs ute i naturen? Det har i alla fall vi gjort. Hur kommer det sig egentligen att det är så? Och var går gränsen för lyxigt och omständigt? Är det värt det att laga mat utomhus? Och innebär det att grilla, använda stormkök eller bara slänga ihop en macka? Till vår hjälp har vi fantastiska kocken Lena Flaten som skrivit böcker om att laga mat med råvaror från naturen, som lagar mat över öppen eld och som dessutom är en fena på att laga mat utomhus.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är du en riktig djurvän? Det skulle vi nog säga att vi är. Tills vi hade detta samtalet i alla fall. Vi gillar ju långt ifrån alla djur. Ganska många djur tycker vi faktiskt illa om. Riktigt illa. Vissa djur vill vi helst ska försvinna faktiskt. Kan vi ändå räknas som djurvänner? Vad betyder det ens? Är vi djurovänner? Ett långt samtal om djur vi faktiskt inte alls tycker om, men också djur vi älskar. Och så dricker vi en chokladboll.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu är det dags för uppdatering, sa Anna! Hmm, ok sa andra Annan. Uppdaterar vi inte hela tiden? Men nej, det visade sig att vi hittat på både det ena och det andra sedan vi pratade om läget i Annorlandet senast. Vi pratar om vad som oroar oss och vad som är stökigt, men också vad vi är glada för och ser fram emot. I glasen har vi något den ena Annan helst skulle slippa men den andra Annan kan tänka sig att dricka igen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag är Annorna inte riktigt överens. Är det fullkomligt naturligt att använda så kallade medicinalväxter eller är det hokus pokus? Bör vi ta tillbaka den gamla kunskapen om växters olika "läkande" egenskaper eller räcker det gott och väl att hålla sig till den västerländska medicinen? Gäst i dagens avsnitt är Catharina Andersson som driver "Farmors apotek". Hon delar med sig av sina erfarenheter och hur det kommer sig att hon blev så intresserad av örtlära. Annorna är fortfarande vänner.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Finns det något vackrare än kärlek? Är det egentligen någon skillnad på att dejta i stan eller på landet? Är det svårare för oss lantisar att träffa någon? Och hur gör en för att träffa någon som har samma dröm om livsstil som en själv? Ingen kan väl ha missat tv-programmet "Bonde söker fru", en långkörare som bjudit på bonderomantik i dubbel bemärkelse under många år. Dagens gäst är ingen mindre än Jennifer Erlandsson, en kvinna som både själv varit deltagare i "Bonde söker fru" och numera själv arbetar med programmet. Bättre gäst för att prata om kärlek på landsbygden går väl knappast att hitta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För första (men definitivt inte sista) gången i poddens historia spelar vi in ett avsnitt utanför studion. Vi besöker Knutstorps borg och eldsjälen Ida Wachtmeister för att få veta mer om vad som får henne att arbeta för en levande landsbygd. Hur kom det sig att de startade verksamhet på borgen, hur är det att öppna sitt eget hem för främlingar och finns det några nästa steg? Vad är det egentligen att vara en eldsjäl på landet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Då var jakten igång! Vi har ju nämnt i podden flera gånger att ena Annan tagit jägarexamen. Ett arbete som pågått i ca 1 år. Andra Annan tycker inte att folk ska tycka att det är roligt att jaga utan alla som ger sig ut med gevär måste ha riktigt tråkigt under tiden och helst tänka på saker som tandvärk eller deklarationen. Hursomhelst så diskuterar de jakt på alla möjliga olika sätt idag och har kanske lite olika bild av vad som är rimligt. Något de är överens om är i alla fall jaktens vilt- och naturvårdande uppdrag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hösten är här och det betyder svampsäsong! Som alla trogna Annorlandet-lyssnare vet vid det här laget så är Annorna barnsligt förtjusta i svamp. Det är ett ämne som kan vridas och vändas på hur mycket som helst. Idag gästas vi av ingen mindre än Patrick Björck, grundaren av SVAMP-KLAPP som är den största svenska svampgruppen på Facebook. Patrick är faktiskt mycket nördigare än Annorna, det visade sig att det är möjligt att vara det. Vi får också svaret på om det är sannolikt att vi alla kommer att förvandlas till zombies för att svamparna tar över våra kroppar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Allemansrätten hit och allemansrätten dit. Vi stoltserar gärna med allemansrätten i Sverige, men vad betyder den egentligen? Är den självklar och lättolkad eller snårig och ifrågasatt? Varför heter det "rätten" när den även kommer med en massa skyldigheter? Detta är några av sakerna vi pratar om i dagens avsnitt. Tänk vad lyxigt det är att vi alla kan ta del av den magiska natur som finns runt omkring oss. Låt oss hjälpas åt att ta tillvara på det privilegiet så att vi får behålla det.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Går det att bli självförsörjande på fröer? Vad ska en egentligen tänka på när det kommer till fröodling? Hur komplicerat är det? Och HUR kan fröer vara en demokratifråga?? De frågorna och mycket annat får vi svar på i dagens avsnitt som fokuserar på fröer. Med oss har vi den självutnämnda frönörden Ove som startat och driver Nordfrö, ett företag som säljer svenska fröer. Något som borde vara lika självklart som att köpa svensk mjöl, grönsaker eller kött.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag pratar Annorna om ett lite läskigt ämne - fermentering. Varför läskigt? Bra fråga, den kanske vi får svar på i avsnittet. Gäst är Sveriges mest självklara när det kommer till ämnet fermentering, Surtanten själv, Jenny Neikell. Hon lär oss hemligheten för att göra allt fermenterat gott, exakt vilken procentsats en ska använda vid fermentering och massor av andra härliga saker. Nu ska vi också bli Surtanter!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Säsongsstart och vi pratar oss igenom hur sommaren varit och vilka förväntningar vi har på hösten och den kommande podd-säsongen. Båda Annorna har lite hjärtsnörp över att sommaren är på väg att rinna oss ur händerna, men vi ser också fram emot en härlig höst tillsammans med Annorlandets magiska lyssnare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Säsongsavslutning och massor av prat om semester. Vad är skillnaden mellan semester på landet och semester i stan? Prioriterar vi annorlunda och var spenderar vi helst semestern? Vi pratar även lite om kommande säsong och tillåter oss att bli något nostalgiska.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag får Annorna besök i studion av artisten Erik Elias Ekström som är aktuell med ny EP och nya singlar. Förutom artisteriet är Erik Elias också statsvetare och själv uppvuxen på landet. Tillsammans diskuterar vi politiska frågor som påverkar oss som bor på landet, vilka fördomar vi har och vilka myter som finns. Infriades våra fördomar om människor på landsbygden när vi flyttade ut eller blev vi snabbt motbevisade? Hur påverkar det oss att många politiska beslut fattas i storstäderna eller tätorterna men verkställs hos oss på landsbygden? Detta och mycket annat i dagens avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Montre plus