Episodes
-
I Arbetsgivarpodden gästas vi denna gång av HR-chef Suzi Pergel och Lena Sköld Hultberg, uppdragsledare för myndighetssamverkan inom kompetensförsörjning, båda från Länsstyrelsen i Östergötland. De berättar om ett myndighetssamarbete där syftet är att bättre kunna samarbeta kring kompetensförsörjningsfrågor och visa på karriär- och utvecklingsmöjligheter i Östergötland. Samtalet leds av Emelie Hägerström.
-
I Arbetsgivarpodden djupdyker vi i detta avsnitt i Polisens it-arbete. Våra gäster, en gruppchef och en språkteknolog från Polisens it-avdelning, berättar om modernt polisarbete och hur de jobbar nära verksamheten för att med hjälp av bland annat AI-teknik bekämpa brott. Vi gästas av Magnus Malmberg, gruppchef vid Polisens it-avdelning och Saga Hansson, som arbetar som språkteknolog. Samtalet leds av Emil Lindström.
-
Episodes manquant?
-
Statskontoret har tagit fram en ny utbildning ”Din roll i staten – gemensamma spelregler” som riktar sig både till den som är nyanställd men också till den som redan arbetar i staten och som vill friska upp sina kunskaper. I podden gästas vi av Statskontorets utredare och projektledare Susanne Johansson och kommunikationsstrateg Malin Ruthström som är de som tagit fram utbildningen. Samtalet leds av Emil Lindström.
-
Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna som de statliga arbetsgivarna står inför. Svårigheterna att hitta, rekrytera och behålla kompetens inom vissa områden hämmar verksamhetsutvecklingen. På sikt riskerar det att försvåra myndigheternas övergripande uppdrag. Att hitta nya sätt att arbeta med kompetensförsörjningen kommer därför vara avgörande framöver. Om detta pratar vi om i senaste avsnittet av Arbetsgivarpodden där vi gästas av Pär Lager, senior rådgivare på uppdragsenheten på Försvarshögskolan. Samtalet leds av Emil Lindström.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Vi pratar om arbetsmiljö och hur man kan fokusera på det friska för att skapa en hållbar, effektiv och attraktiv arbetsmiljö. Gästar oss gör Anna Klara Lindgren, HR-specialist på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), och Arbetsgivarverkets arbetsmiljöexpert Tarja Nevala. Samtalet leds av Emil Lindström.
– Ett av våra långsiktiga mål är att vara en attraktiv arbetsgivare där medarbetare känner engagemang och där tror vi att arbetet med friskfaktorer, en god arbetsmiljö och olika utvecklingsvägar kan hjälpa oss i kompetensförsörjningsarbetet, säger Anna Klara Lindgren.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Under tre år har regeringsuppdraget om digital spetskompetens arbetat för att kartlägga behov och hitta lösningar för att främja tillgången på digital spetskompetens. Gästar oss i detta avsnitt gör uppdragets båda projektledare, Jonas Öhlin från Universitetskanslersämbetet och Josef Lannemyr från Tillväxtverket.
Det är andra gången de båda projektledarna gästar podden. Första gången var i början av 2022 (avsnitt 47) då vi samtalade om det gemensamma uppdrag myndigheterna fått som bestod av att analysera och lämna förslag på hur tillgången på digital spetskompetens ska öka. I det här avsnittet ska vi fokusera på vilka lösningar de har identifierat och hur arbetet nu, efter att uppdraget är slutfört, ska se ut. Samtalet leds av Sofie Andersson.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Ett område som står särskilt högt upp på agendan just nu är kompetensförsörjningen inom it. Behovet av it-kompetens har de senaste åren ökat och it-kompetens är idag verksamhetskritisk på ett sätt som den inte varit tidigare. Gästar oss gör Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för TechSverige och Arbetsgivarverkets chefsekonom Roger Vilhelmsson. Samtalet leds av Sofie Andersson.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Samverket är Sveriges första innovations- och coworkinghubb för offentlig verksamhet, just nu finansierat av Vinnova. Det är en arena där offentligt anställda kan utbyta erfarenheter och expertkunskap och bygga relationer. I podden ställer vi oss frågan om coworking kan leda till nya och bättre lösningar för offentlig verksamhet.
Gästar oss i detta avsnitt gör Kristina Althoff, strateg inom digitalisering och innovation på Statskontoret, Elisabeth Aguilera, UX-designer och Sveriges enda och första chief accessibility officer på Arbetsförmedlingen och Niklas Huss, innovations- och transformationscoach och projektledare/designer av Samverket. Samtalsledare är Sofie Andersson.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Pandemin lärde oss att jobba hemifrån och distansarbete och hybridkontor är här för att stanna. Men, vad betyder det här för ledarskapet, för arbetsmiljön och samarbetet? Vilka krav ställer hybridkontoret och hur ska man göra för att lyckas?
Gästar oss i detta avsnitt gör Leif Denti, filosofie doktor i psykologi och forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Göteborgs universitet och Lena Lid Falkman, forskare i ledarskap, organisation och kommunikation vid Handelshögskolan i Stockholm och Karlstad universitet. Samtalsledare är Sofie Andersson.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Försvarsmakten är en av de största arbetsgivarna i staten med mer än 25 000 anställda. Av dessa är drygt 20 procent kvinnor. I podden samtalar vi med Försvarsmakten om arbetet för att öka både den kvantitativa och den kvalitativa jämställdheten i myndigheten.
Gästar oss i detta avsnitt gör Anna Sjölander, HR-strateg som jobbar med jämställdhet och jämlikhet på Försvarsmakten och Klas Eksell, personaldirektör på Försvarsmakten. Samtalsledare är Sofie Andersson.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Under pandemin har digitaliseringen tagit stora kliv framåt i statsförvaltningen. Samtidigt har det blivit tydligt hur viktigt det är att ha rätt kompetens i verksamheten för att man ska kunna leda och ”verkställa” digitaliseringen på bästa sätt. Vi samtalar i podden om digital spetskompetens – vad är det, finns den i staten idag och vad kan vi göra för att komma åt den stora IT-kompetensbristen som råder på arbetsmarknaden?
Gästar oss i detta avsnitt gör projektledarna Jonas Öhlin från Universitetskanslersämbetet och Josef Lannemyr från Tillväxtverket. Samtalsledare Sofie Andersson.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Den offentliga förvaltningen digitaliseras alltmer och vi hanterar dagligen stora mängder information. I podden samtalar vi med två experter om vad informationssäkerhet är och hur man skapar en medvetandehet kring det i sin organisation.
Gästar oss i detta avsnitt gör enhetschef Margareta Palmqvist, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och biträdande professor Rose-Mharie Åhlfeldt, Högskolan i Skövde. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Vi pratar om hur man skapar tillgängliga arbetsplatser och lyfter fram det stöd- och inspirationsmaterial som MFD tagit fram för att visa på lösningar som underlättar och ger förutsättningar att anställa en person som är döv, har en hörselnedsättning eller dövblindhet. Gästar oss i detta avsnitt gör Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet, MFD, och Caterina Holmström, sektionschef för syn-döv-hörsel-enheten på Arbetsförmedlingen. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Staten har de kommande åren ett stort rekryteringsbehov. I rapporten "Hur ska statsförvaltningen möta kompetensutmaningen på en förändrad arbetsmarknad?" har drygt 20 statliga arbetsgivare intervjuats om statens rekryteringsläge och kompetensbehov men också om hur unga akademiker, alltså framtidens statsanställda, ser på möjligheten att jobba statligt.
Gästar oss i detta avsnitt gör Ann Lindblad, kommunikationsansvarig för arbetsgivarvarumärket Jobba statligt och Sofie Andersson, utredare med inriktning på arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Hur behåller och stärker man medarbetarnas engagemang för verksamheten och arbetsgivaren när man inte ses fysiskt på jobbet? Hur ska man tänka som arbetsgivare för att vända utmaningarna till möjligheter?
Gästar oss i detta avsnitt gör Stefan Söderfjäll, organisationskonsult och fil. dr i psykologi med mångårig erfarenhet inom områdena ledarskap, teamarbete och motivation. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här
-
Coronapandemin har ställt det svenska samhället inför många utmaningar. För staten, som för andra arbetsgivare, har krisen inte minst inneburit ändrade förutsättningar att leda och säkra kompetensen. Men krisen har också lett till nya lösningar. Hur har statliga myndigheter arbetat för att möta kompetensutmaningarna på innovativa sätt, och vad kan vi lära oss av erfarenheterna som gjorts än så länge?
Gästar oss i detta avsnitt gör Maria Johansson, HR-direktör på Kronofogden och Fredrik Bynander, chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering av podd
Ta del av podden i textformat här
-
Hur skapar man rätt förutsättningar för ett gott ledarskap på distans? Och hur man ser till att bygga en bra struktur för kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte? HR-cheferna Marie Westerlund (Specialpedagogiska skolmyndigheten) och Annie Lundberg (Vinnova) gästar samtalsledare Robert Cloarec.
Transkribering av podd
Ta del av podden i textformat här
-
Tjänstedesign handlar om att utveckla tjänster och verksamhet genom att öka sin förståelse för sammanhanget man befinner sig i. Grundtanken är att man måste förstå de olika aktörerna, behov och förutsättningar i den kontext man verkar i för att kunna komma med bra lösningar.
Caroline Enevold, chef på kundutvecklingsenheten på Kronofogden och Susanne Lundmark, rådgivare inom tjänstedesign och behovsdriven utveckling samt medgrundare till Savvy design collaborative gästar podden och berättar om sina erfarenheter att arbeta med tjänstedesign. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här
-
Vad är ett aktivt medarbetarskap och hur skapar vi som arbetsgivare förutsättningar för det? Stefan Tengblad, Sveriges första professor i Human Resource Management (HRM) vid Göteborgs universitet och Åsa Kälvegård, rådgivare på Arbetsgivarverket, gästar podden. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här
-
Sofia Lindgren, enhetschef för HR och arbetsmiljö på Försäkringskassan och Sofie Andersson, utredare inom arbetsmarknad och utbildning på Arbetsgivarverket samtalar om unga nyanställda i staten, vilka förväntningar de har på arbetslivet och hur vi som arbetsgivare kan möta detta på ett bra sätt. Samtalsledare är Robert Cloarec.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här
- Montre plus