Episodes
-
Är Donald Trump ett hot mot demokratin i USA och världen och vad finns det för motkrafter mot en alltmer auktoritär värld?
Gäst: Staffan I Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskningsledare för Demokratiinstitutet Varieties of Democracy (V-Dem).
Programledare: Jon Andersson -
Ska fjortonåringar sitta i fängelse. Hur har Trumps första vecka vid makten varit? Och varför var det Liberalernas partisekreterare, inte partiledaren, som senast sade att L inte kan tänka sig att sitta i samma regering som Sverigedemokraterna? Nytt avsnitt av Tisdagsmagasinet. Med Cecilia Malmström och Jesper Bengtsson.
-
Episodes manquant?
-
Efter ett år och tre månaders krig har Hamas och Israel kommit överens om en vapenvila. Hur ser möjligheterna ut för att vapenvilan ska bli långvarig och vilka är de största fallgroparna?
Gäst: Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet
Programledare: Jon Andersson -
Menar vi verkligen att några miljoner mindre till folkbildning leder till diktatur? Tillsammans med tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström reder vi ut begreppen. Och så blir det några ord om Trump också. Vem kunde ana?
Programledare: Jesper Bengtsson och Cecilia Malmström. -
Årets sista Tisdagsmagasinet, om den revolutionerande utvecklingen i Syrien, och frågan varför svensk höger numera verkar misstro och motarbeta civilsamhället. Med Jesper Bengtsson och Cecilia Malmström.
-
Kärnvapenfrågan har blivit alltmer aktuell på sistone i och med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Något som också avspeglas i utdelningen av årets fredspris som i förra veckan tilldelades den japanska gräsrotsorganisationen Nihon Hidankyo för sitt arbete med kärnvapennedrustning.
Gäst: Josefin Lind, Generalsekreterare på Svenska Läkare mot Kärnvapen
Programledare: Jon Andersson -
På bara två veckor lyckades Assadregimen som styrt Syrien i över 50 år störtas. Hur kunde det gå så snabbt och vad kommer att hända med landet nu?
Gäst: Bitte Hammargren, journalist och Mellanöstern-analytiker.
Programledare: Jon Andersson -
Det mesta tyder på att Saudiarabien kommer att få arrangera fotbolls-VM för herrar 2034, trots rapporter om människorättsbrott och slavliknande villkor för landets migrantarbetare. Vad betyder det för migrantarbetarna om landet står som värd för VM 2034?
Gäst: Christer Wälivaara, strateg, internationell verksamhet för de svenska bygg- och träfacken.
Programledare: Jon Andersson -
Magasinet handlar den här veckan om den internationella brottmålsdomstolen ICC:s arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den tidigare försvarsministern Yoav Gallant. Vad finns det för bevis för att Netanyahu och Gallant gjort sig skyldiga till krigsbrott?
Gäst: Said Mahmoudi, professor i Internationell rätt vid Stockholms Universitet.
Programledare: Jon Andersson -
Vad handlar konflikten i Centerpartiet om? Och hur långt kan man flytta gränsen för debatten om migration? Cecilia Malmström och Jesper Bengtsson rätar ut frågeteckning i veckans Tisdagsmagasinet.
-
I veckan presenterade Socialdemokraterna sitt nya partiprogram. Hur kommer det påverka vilken inriktning partiet tar inför kongressen i vår och valet 2026?
Gäst: Katarina Barrling, docent i statskunskap vid Uppsala Universitet
Programledare: Jon Andersson -
Varför var Trump underskattad i opinionen? Torbjörn Sjöström, vd på Novus analyserar vad det var som som gjorde att Trump vann presidentvalet i USA och hur kommer det sig att opinionsundersökningarna förutspådde ett mycket jämnare val än det blev.
-
Tisdagsmagasinet: Om valet i USA, och det i Botswana. Och vad kan EU svara upp med när Trump intar Vita huset på nytt?
Med: Cecilia Malmström och Jesper Bengtsson. -
Det blir en andra presidentperiod för Donald Trump. Det står klart efter att presidentvalet i USA avgjordes i natt. Magasinets eftervalsanalys som sändes direkt via Dagens Arenas Facebooksida under onsdagseftermiddagen går att lyssna på här.
Gäster: Jesper Bengtsson, chefredaktör Dagens Arena och Karin Henriksson, journalist som bevakat amerikansk politik under många år.
Programledare: Jon Andersson -
Blir det fyra nya år för Donald Trump eller kommer Kamala Harris att bli den första kvinnliga presidenten i USA:s historia? Med bara dagar kvar till presidentvalet i USA är det oerhört jämt. Dagens Arenas chefredaktör Jesper Bengtsson analyserar läget i valets slutspurt på plats i Washington. Programledare: Jon Andersson, redaktionssekreterare på Dagens Arena.
-
Två veckor till valet i USA och Trump ser ut att vinna. Och varför har Socialdemokraterna svängt i kriminalpolitiken? Med Cecilia Malmström och Jesper Bengtsson, chefredaktör Dagens Arena.
-
Sverige behöver en ny och mer expansiv finanspolitik. Det är slutsatsen i en ny rapport från tankesmedjan Arena Idé. I rapporten har tankesmedjan gjort en egen skuggöversyn över det finanspolitiska ramverket, med en betydligt mer expansiv och investeringstung profil än det nuvarande ramverket.
Gäst: Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé
Programledare: Jon Andersson -
Den här veckan är det två år sedan Tidöavtalet offentliggjordes.
Vad har avtalet betytt för att hålla samman regeringen och hur ser möjligheterna ut för att det kommer att hålla fram till nästa val?
Gäst: Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet
Programledare: Jon Andersson -
Om Åkessons fest, krisen i Mellanöstern och vad som händer i Indien, i ett samtal med författaren Jonas Hellman som skrivit boken "Indien är på väg".
Programledare: Jesper Bengtsson och Cecilia Malmström. -
Österrikiska FPÖ, som blev största parti i det österrikiska valet i helgen, är det senaste exemplet på ett högerradikalt parti som röner stora framgångar i europeisk politik. Men Österrike är långt ifrån det enda landet där den här typen av partier vinner allt mer mark. Varför är högerradikala partier på frammarsch i Europa ochhur har de lyckats påverka politiken?
Gäst: Anna-Lena Lodenius, journalist, författare och expert på högerradikala partier i Europa.
Programledare: Jon Andersson - Montre plus