Episodes
-
I den sjunde säsongens tredje avsnitt gör Babbel-podden en utflykt till andra sidan Öresundsbron och besöker Bogforum – danskarnas bokmässa! Vi strosar runt på mässan, tar tempen på den danska bokbranschen och spanar på våra svenska kollegors översättningar. Och så blir det två intervjuer på danska! (Eller ja, där Babbel-podden pratar svenska och gästerna danska.) Men låt er inte avskräckas, vi sammanfattar varje intervju efteråt, för den som haft svårt att hänga med.
Vi pratar med festivalledaren Andreas Nordkild Poulsen, som berättar mer om Bogforum och bokfestivalens satsning på just Barnens Bogforum. Och så pratar vi med författaren Zakiya Ajmi, vars serie ”Stjärnsystrar” finns utgiven i svensk översättning på Berghs förlag. Zakiya berättar mer om sitt författarskap samt om villkoren för danska författare med allt vad det innebär kring utbildning, stipendier och utmaningar med AI.
-
I den sjunde säsongens andra avsnitt kände vi att det var dags att göra ett uppföljande avsnitt om AI. I säsong 4 pratade vi om AI i avsnittet ”AI tar över… eller?” och det blev ett oväntat positivt avsnitt där våra farhågor om AI inte alls verkade besannas. Men vad har hänt sedan dess? Väldigt, väldigt mycket.
Vi pratar med författaren och föreläsaren Nicholas Fernholm, som gett ut bilderboken ”Trisse Traktor”, Sveriges första AI-genererade barnbok där såväl text som illustration är skapad av AI. Vi pratar även med bröderna Niklas Brandin och Tobias Söderman, som tillsammans med sin AI Aida skapat podcasten ”Magiska Godnattsagor”. Podden riktar sig till en ung publik och i varje avsnitt läser bröderna upp en AI-genererad saga baserad på lyssnarnas idéer.
Men vad tycker vi egentligen om att AI har gett sig in i bokbranschen? Hur kan detta komma att förändra villkoren för barnboksskaparna? Och vad tycker läsare om de AI-genererade berättelserna?
Och så blir det boktips! Vi tipsar om två böcker: Augustpris-nominerade ”Chop Chop: en tapper jordbos berättelse” av Linda Bondestam (Förlaget M) och ”Spökraketen” av Tobias Söderlund (Rabén & Sjögren).
-
Episodes manquant?
-
I den sjunde säsongens första avsnitt pratar vi om den trendiga genren romantasy tillsammans med författaren Linnéa Engman. Linnéa debuterade med en romantasy-roman år 2023 – ”Gudar av röta och undergång” – och den fristående uppföljaren kom ut tidigare i år. Romantasy-genren har exploderat över hela världen, inte minst bland unga kvinnor, och har fått en stor skjuts av sin popularitet på Book Tok. Men vad är det med romantasy som lockar så mycket? Hur stor betydelse har användningen av tropes? Och vad innebär alla chili-emoijs...?
Vi pratar även med Gabriella Argus, författare och förläggare på Seraf förlag, som satsat mycket på svensk romantasy.
-
I den sjätte säsongens sjätte och sista avsnitt pratar vi om den svenska kulturpolitiken tillsammans med Moderaternas förstanamn i riksdagens kulturutskott: Kristina Axén Olin. Särskilt fokus ligger på barnlitteratur och barns minskande läsning. Hur arbetar den nuvarande regeringen med dessa frågor? Är Sverige ett läsande land? Vilka satsningar är på gång och kommer de att lyckas? Är läsning enbart viktigt ur demokratisk synpunkt eller kan det även ha andra värden?Vi pratar även med Klara Önnerfält, skolbibliotekarie på gymnasieskolan Spyken i Lund och frilansande läsfrämjare. Klara har även podden ”Flödet” tillsammans med sin kollega Lotta Davidsson-Bask, och de båda tilldelades nyligen det prestigefulla priset Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2024.
-
I den sjätte säsongens näst sista avsnitt pratar vi om bokbranschens klimatavtryck tillsammans med Bonnierförlagens produktionschef Eva Hansén, OLIKA:s grundare Marie Tomicic och Zane Johansson, som är key account manager på tryckeriet Livonia Print. Hur stort klimatavtryck lämnar egentligen en bok? Hur arbetar förlagen och tryckerierna för att hitta nya klimatsmarta lösningar? Och kan bokbranschen ens bli klimatneutral?
-
I den sjätte säsongens fjärde avsnitt pratar vi om döden i barnböcker tillsammans med författarna Jens Mattsson och Karin Herou. Jens debuterade 2019 med den prisbelönta bilderboken ”Vi är lajon!” (med bilder av Jenny Lucander) och har hyllats för den inkännande beskrivningen av sjukdom och död från ett litet barns perspektiv. Karin debuterade 2023 med ”Timglaset”, en barnbok för 9-12 år där huvudpersonen Alba hamnar i Parentesen – platsen som ligger efter livet, men före döden. Hur är det att skriva om ett sådant tungt ämne som döden? Hur närmar man sig döden i en berättelse för barn?
Vi fortsätter även med vårt nya poddsegment där vi lyfter skånska initiativ till läslust och läsfrämjande. I det här avsnittet pratar vi med Monika Staub Halling, som arbetar som skolbibliotekarie i Lunds kommun.
-
I den sjätte säsongens tredje avsnitt pratar vi om att debutera tillsammans med tre debutanter och nyblivna författare: Nour El Refai, Matilde Villegas Wistrand och Rihab Garci. Med debutromanerna fortfarande färska från tryckerierna (Nour har nyligen debuterat med bilderboken ”Vad skrämmer mamma?”, Matilde med romanen ”Orangeriet” för unga vuxna och Rihab med ungdomsboken ”Vi kommer ändå bara bli becknare”) delar de frikostigt med sig av de första månaderna som författare. Hur känns det att uppfylla en dröm man haft länge?Hur kan en antagningsprocess se ut? Var kommer inspirationen till en bra berättelse ifrån och hur lätt/svårt är det att skriva den? Vi fortsätter även med vårt nya poddsegment där vi lyfter skånska initiativ till läslust och läsfrämjande. I det här avsnittet pratar vi med Linnea och Emelie från Lättläst-podden, som berättar mer om varför de ville starta en podd om just lättläst.
-
I den sjätte säsongens andra avsnitt är vi på Litteralund! Emma är på brödjobbskonferens, men Charlotte och Emmas eminenta vikarie, författaren Anette Eggert, satt på scen på Litteralund och pratade skapande i kris tillsammans med illustratören och författaren Ulrika Kestere.
Ulrika har haft stor framgång med sina bilderböcker genom åren, men just nu lider hon av skapandekramp och ifrågasätter sin framtid som bilderboksskapare. Hur kommer man vidare? Tillsammans diskuterar trion ämnet ”Skapande i kris”.
-
I den sjätte säsongens första avsnitt pratar vi med två anrika institutioner: Svenska Barnboksakademin och Svenska Akademien. Vad gör egentligen våra akademier? Hur blir man invald? Och hur arbetar de för att stärka barnbokens och barnboksförfattarnas ställning i vårt samhälle? Med hjälp av Petrus Dahlin, författare och representant för Svenska Barnboksakademin, och Mats Malm, litteraturhistoriker, översättare och ständig sekreterare för Svenska Akademien, tar vi reda på de sakerna.
Vi startar även upp ett nytt segment i podden, som kommer att lyfta fram skånska initiativ till läslust och läsfrämjande. Först ut är det nyöppnade Berättarministeriet i Malmö! Vi får besök av Amanda Bååth, regionansvarig i Malmö, som berättar mer om organisationens arbete.
-
I den femte säsongens sjätte och SISTA avsnitt pratar vi om samverkan mellan bild och text tillsammans med författaren Elisabeth Östnäs. Elisabeth är just nu aktuell med den pågående serien ”Asynja”, en berättelse där hon själv står för texten och illustratören Lina Neidestam står för illustrationerna. Ett samarbete som många andra, kan tyckas, men Elisabeth och Lina har arbetat nära och även kommit på berättelsen tillsammans. Hur kom det sig att de började jobba ihop? Hur har deras samarbete sett ut? Och kommer text eller bild först när både författare och illustratör kokat ihop historien tillsammans?
Vi pratar även med Ninni Malmstedt, skolbibliotekarie på Rinnebäcksskolan i Kävlinge, om illustrerade böcker och deras popularitet bland eleverna på skolan. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Mot okänt land” av Camilla Lagerqvist (Bonnier Carlsen) och ”God jul, Ester Jansson” av Johanna Lindbäck (Lilla Piratförlaget).
-
I den femte säsongens femte avsnitt pratar vi om Den stora läsutmaningen – en årlig och nationell tävling för årskurs 4 där den klass som läser mest under höstterminen vinner en skolresa. Tävlingen anordnas av Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris, och är tänkt att inspirera till läslust samt öva upp barnens läskondis. Vi pratar med årets tävlingsledare, barnprogramledaren, skådespelaren och musikern Yankho Kamwendo, som berättar mer om tävlingen.
Vi pratar även med Anna Källgren, som är lärare till klass 5A på Hallenskolan i Mölndal – den klass som vann hela tävlingen förra året! Hur såg elevernas läsvanor ut före Den stora läsutmaningen? Hur ser de ut idag? Hur arbetade klassen för att öva upp sin läskondis och vilka boktips har de?
Och så blir det boktips även från oss, så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Under” av Anna Ahlund, med illustrationer av Johan Unenge (Natur & Kultur) och ”Häxor går på bio” av Ebba Forslund och Mari Ahokoivu (Rabén & Sjögren).
-
I den femte säsongens fjärde avsnitt pratar vi om läsning för särskilda behov tillsammans med författaren Ann-Charlotte Ekensten. Ann-Charlotte har skrivit över 80 lättlästa böcker för både barn och vuxna och riktar sig särskilt till barn och unga med en intellektuell funktionsvariation. Men vad är den vanligaste fördomen om läsning och intellektuell funktionsvariation? Hur gör man för att skriva spännande när man bara har ett par ord på varje sida? Och hur har lättlästutgivningen för den här målgruppen förändrats de senaste tio åren?
Vi pratar även med Nina Palm och Eva Odraska, bibliotekarier från Kungsbacka bibliotek. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Fågel, fisk eller mittemellan?” av Emmelie Salomonsson (Bokförlaget Opal) och ”När regnbågen exploderade och tomten dog” av Annelie Adamsdotter (Bokförlaget Opal).
-
I den femte säsongens tredje avsnitt pratar vi om ”Drakar och Demoner”! Det välkända rollspelet har nu kommit i nyutgåva med illustrationer av illustratören och författaren Johan Egerkrans. Som en slags kompanjon till spelet har Bonnier Carlsen även släppt boken ”Drakar och Demoner: Uppvaknandet”, skriven av författaren E.P. Uggla med illustrationer av Johan Egerkrans. Både Emmelie och Johan är stora rollspelsfans, men hur är det egentligen att få skriva sin egen berättelse i ett existerande universum? Vad illustrerar man när man illustrerar till ett rollspel? Och hur hänger spel och bok samman?
Vi pratar även med Tomas Härenstam, medgrundare och vd för förlaget Fria Ligan och som ger ut rollspelet ”Drakar och Demoner”. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Odjuren” av Kerstin Lundberg Hahn (Rabén & Sjögren) och ”Fångarna på slottet” av Jonna Björnstjerna (Bonnier Carlsen).
-
I den femte säsongens andra avsnitt pratar vi om systerskap och skapande tillsammans med illustratörerna, författarna och systrarna Lisen Adbåge och Emma Adbåge. De debuterade båda två vid ung ålder och har sedan följts åt genom sina respektive framgångsrika karriärer, där de både skrivit och illustrerat egna verk, illustrerat åt andra författare samt samarbetat med varandra. Men hur är det egentligen att arbeta med samma sak som sin syster? Kan man lära av varandra? Upplever man någonsin konkurrens eller avundsjuka?
Vi pratar även med Melina Nordstrand och Malou Najic, som är systrar och båda arbetar för familjeföretaget: Bokförlaget Opal. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Hästen från vattnet” av Camilla Linde (Lind & Co) och ”Marheim: Träden tar över” av Karin Erlandsson (Hegas).
-
I den femte säsongens premiäravsnitt blir det läskigt! Vi pratar först om skräck för bilderboksåldern med författaren och illustratören Jonna Björnstjerna, och sedan om skräck för barn i slukaråldern med författaren Tobias Söderlund. Jonna är känd för bokserien om ”Den underbara familjen Kanin” och Tobias har skrivit flera skräckböcker för den yngre målgruppen, senast i serien om spökhunden Buster. Men får man verkligen lov att skrämma barn? Varför lockas vi av skräck? Och varför är skräck en viktig genre även i ung ålder?
Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Slita sig” av Angelica Öhrn (Bokförlaget Opal) och ”Tribe F – The right to be forgotten” av Johanna Olsson (Berghs Förlag).
-
I den fjärde säsongens sista avsnitt pratar vi om skrivande, identitet, ursprung och språk med författaren Moa Backe Åstot. Moa debuterade år 2021 med ungdomsromanen ”Himlabrand” som blev en stor succé både bland läsare och kritiker. Boken har bland annat belönats med Slangbellan, SV:s författarpris och Norrlands litteraturpris, samt varit nominerad till Augustpriset och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Nu är hon aktuell med ungdomsromanen ”Fjärilshjärta” och gemensamt för båda böckerna är att de utforskar den samiska identiteten.
Vi pratar även med Marie Tomicic, förläggare på OLIKA förlag, som gör en comeback i podden. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Det gula ljuset” av Augustin Erba (Rabén & Sjögren) och ”Kan det hända igen? Om andra världskriget och Förintelsen” av Jesper Lundqvist, med illustrationer av Fideli Sundqvist (OLIKA).
-
I den fjärde säsongens sjätte avsnitt får ni följa med oss till bokfestivalen Litteralund! Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur och under konferensdagarna passade vi på att spela in ett litet specialavsnitt från festivalen.
I avsnittet pratar vi om Litteralund och festivalens betydelse med Kristina Wåhlin, projektledaren för hela kalaset.
Inspirerade av två punkter från konferensprogrammet diskuterade vi skånsk fantasy tillsammans med författarna Maria Hellbom, Elin Nilsson och Helen Ekeroth, samt ungdomsromaner med författarna Ellen Strömberg och Nora Khalil.
Och sist men inte minst fick vi ännu en pratstund med Helen Ekeroth, som i egenskap av styrelseledamot i Författarbundets barn- och ungdomslitterära sektion Bult, även var på plats för den årliga prisutdelningen av debutantpriset Slangbellan. (Så här i efterhand skickar vi också ett grattis till Sara Mauritzon som vann priset!)
-
I den fjärde säsongens femte avsnitt är det äntligen dags för en repris från förra året: Bokprovningen! Vi pratar med Sara Lafolie, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet, om bokprovningen, vad den innebär och vilka teman som identifierades i 2022 års utgivning av svenska barn- och ungdomsböcker.
Men vi pratar även med Marie Augustsson, Karin Tegréus och Marie Tomicic, som alla tre arbetar som förläggare på olika förlag i Sverige: Natur & Kultur, Berghs och OLIKA. Vilka manus ser de i sina manushögar just nu? Går det att förutse vilka teman och trender som kommer att finnas i utgivningen under 2023 och 2024? Vilken typ av manus skulle förlagen helst vilja hitta i sina högar?
Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: ”Fallet från Eden” av E. P. Uggla (Bonnier Carlsen) och ”Lögndetektorn: Den lätta guiden till källkritik på nätet” av Hugo Ewald Hurinsky (Bokförlaget Hedvig).
-
I den fjärde säsongens fjärde avsnitt pratar vi om hotet, möjligheten, mysteriet - nämligen AI. När ChatGPT lanserades i slutet på 2022 svepte AI-hysterin genom Sverige, ja, hela världen egentligen. Och i bokbranschen visste vi kanske inte riktigt om vi skulle rycka på axlarna eller darra av skräck. Hur bra koll har bokbranschen på den utveckling som sker just nu? Hur förberedda är vi? Är AI ett hot eller en möjlighet?
Vi pratar med Jörgen Gassilewski, poet, författare och vice ordförande i Sveriges Författarförbund, för att ta reda på hur förbundet bevakar AI och sina upphovspersoners rättigheter. Vi pratar även med Josefin Svenske, förläggare på Rabén & Sjögren, som ger oss en inblick i hur ett av Sveriges största förlag ställer sig i frågan.
Till sist går vi på djupet om AI, dess möjligheter och begränsningar, med utvecklaren Hannes Wideteg. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "De tar allt ifrån mig" av Linda Jones (Bonnier Carlsen) och ”Kakorna är slut!” av Ulrika Kestere (Bokförlaget Opal).
-
I den fjärde säsongens tredje avsnitt pratar vi om världsbygge, fantasi och att som författare ha skapat en värld som faktiskt känns verklig. Detta blir extra påtagligt när vi pratar med författaren Camilla Brinck som skapat de populära böckerna om Musse och Helium. Camilla har gjort många kreativa saker tidigare, men det var när två små möss dök upp i hennes liv som hon hittade hem. Böckerna gör succé och har sålts i över 2 miljoner exemplar i Norden. Men hur verkliga är egentligen karaktärerna Musse och Helium för Camilla?
Vi pratar även med Kristina Hård, författare och förläggare på fantastik-förlaget Kraxa, som gör en comeback i podden. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Kompassens hjärta” av Anna Thulin (Natur & Kultur) och ”Lugo och Lill: Hemligheter överallt” av Anna Lundgren, med illustrationer av Maya Jönsson (Bonnier Carlsen). - Montre plus