Episodes
-
Så, dette med religion og barnehage. Er det egentlig noe å mase med? Kan vi komme fra forskjellige synspunkter og snakke litt om det? Er nå det så nyttig da i så fall? Hva lurer barn på og hvor mye har de selv reflektert? Er vi redde for å gå inn i disse samtalene med barna? ER det mulig for oss som jobber i barnehagen å holde vår egen tro og vår religion som en privatsak når vi jobber som pedagoger og profesjonelle omsorgsarbeidere? Er religion blitt et ufarlig tema eller er det bare blitt et "ikke-tema"? Vi prater som vanlig om løst og fast omkring tema vi opplever som spennende, viktige og interessante.
Ja og så er Øystein tilbake igjen. Er dette bare en gjesteopptreden eller får vi høre mer av ham i 2022? Time will show!
God jul og godt nytt år.
-
Trenger vi private barnehager? Hvordan skal de få penga sine og er det egentlig lov å tjene penger i dette landet? Erlend og Lisbeth tar et magaplask ned i Storberget-rapporten. Og fant at vi ikke er helt henta enda? Og hvor skal det ende hvis vi alltid skal ha prinsipielle tilnærminger til slike debatter. Er det krigs-begreper vi skal bruke for å øke vår forståelse.
-
Episodes manquant?
-
Sommerspesial!
Lisbeth og Erlend snakker med selveste Jan Åge Pettersen. Jan Åge har en doktorgrad i barnehagepedagogikk og jobber på Early Childhood Care and Education - utdanningen på Technological University of Dublin. Jan Åge hadde med seg sin norske førskolelærerutdanning til Dublin da han flyttet dit. Med den som basis har han bidratt til utviklingen av barnehagelærerudanningen i Irland i 20 år.
Dette ble en fryktelig bra prat! Jan Åge er kunnskapsrik og har en unik innsikt i både den norske barnehageverden og den irske. Med gode kontakter i Norge både privat og profesjonelt har han kunnskap om to kulturer og det var veldig spennende å høre historier fra Erins grønne øy!
Vil du lese mer om planverket for barnehagesektoren i Irland kan du lese her: https://www.aistearsiolta.ie/en/
Jan Åge har begått bøker som kan være av interesse, les mer om dem her: https://www.routledge.com/Early-Childhood-Education-Management-Insights-into-business-practice-and/Moloney-Pettersen/p/book/9781138494107
https://www.routledge.com/Introducing-Piaget-A-guide-for-practitioners-and-students-in-early-years/Halpenny-Pettersen/p/book/9780415525275
Takk for praten, Jan Åge.
-
Vi prater om å være nær dem du skal lede. Ledelse er avhengig av tillit og forståelse. For å oppnå dette må man være tilstede, både fysisk og psykisk, selvfølgelig. Vi tenker at det er lurt at vi har peiling på hva personalet står i på jobb. Det er viktig for medarbeidere å bli sett og for å kunne SE må du være til stede.
Så snakker vi også litt om det å være syke og få lov til å være på jobb og vi tenker også at det er nyttig for ledere i barnehagen å selv ha hatt opplevelsen av å være sykemeldt. Det er i fraværet og i krisen du opplever verdien av nærværet.
Barnehageprat anbefaler en klassiker i norsk ledelsesfilosofi "Kunsten å omgås hverandre" av Guttorm Fløistad. Sett deg gjerne inn i begrepet "management by walking around"...
- og litt om streik, men ikke mye.
-
Hva møter barna i skoleverket egentlig? Hvordan blir barna møtt? Og hvilke barn er det skolen "overtar" fra oss? Hva var meningen med den der 6-åringsreformen?Filmen Lisbeth forsøker å anbefale for andre gang i denne episoden heter "Fra barn til borger" og er en dokumentar som ble sendt første gang på NRK i 2017. Den er tilgjengelig på filmbib.no for alle som har lånekort i et bibliotek: https://filmbib.no/perma/e5a92564d59efe095afa2258282a1bc9.
Overgangen til skolen er viktig og skjellsettende for de fleste. Hvordan ivaretar barnehagesektoren og skolesektoren dette felles ansvaret? Det hadde vært fint hvis vi kunne si at vi har fasiten, men vi har noen refleksjoner omkring dette.
Shout-out til podcasten "Tidligvakt" fra barnehageforum.no hvor Erlend hentet begrepet "barnehagesluttere" som en motvekt til "skolestarterne".
Dette ble en fin prat om både begrensninger og muligheter. Enjoy!
-
Vi prater litt løst og fast om foreslåtte endringer av barnehageloven. ER det en god ide å forvente at vi skal vurdere barns norskspråklige vurdering? Eller burde denne vurderingen gå inn i den plikten vi allerede har i henhold til rammeplanen til å vurdere barns HELHETLIGE utvikling? Og hvorfor blir folk så forferdelig sure når det er noe de er uenige i? Kanskje har det vært greit med en sånn motsatt språksmitte-app. "Bipp!" nå har du smitta noen med godt språk...
Enjoy!
-
Vi har besøk (digitalt, så beklager lyden) av den uforlignelige Tone Normann-Eide. Tone er klinisk psykologspesialist og har skrevet en bok om følelser, funksjon og vrangsider.
Dette er boken hun selv kunne tenke seg fantes og siden ikke eksisterte skrev hun den selv. Det har, etter vår mening, blitt en aldeles vakker fagbok alle som har ansvar for å bidra til barns utvikling burde lese.
Timen fløy av gårde denne gangen og plutselig var kvelden over. Sammen med Tone snakket vi om følelser, hvorfor de er viktige for oss, hvilken rolle de voksne spiller for barns normalutvikling og hvordan vi kan nærme oss disse utfordringene i barnehagen.
Enjoy!
Boka til Tone kan kjøpes på nettbokhandler over hele landet. For eksempel her: https://www.akademika.no/folelser/normann-eide-tone/9788202616618
-
Teamet er samlet igjen. Denne gangen må vi møtes digitalt og snakke med hverandre på skjerm. Liten flashback til starten av podcasten der altså.
Vi har hatt fri fra podcasting i noen uker, dyttet i oss julemat, gledet oss over internetts morsomheter midt i de elendigste tildragelser og fått hund. Nå er det klart for ny sesong og vi synes selv at praten ble veldig bra når vi først kom skikkelig i gang.
Denne første podcasten i 2021 prater vi om hvordan vi skal prate med barn. Eller voksne. Eller mennesker om du vil. Hva er egentlig forskjellen mellom å snakke TIL og å snakke MED? Hvilken stemning og tilnærming må du ha i barnehagen din for at samtalen skal leve. Hvilke forutsetninger må være til stede for at det skal være mulig å tenke sammen over tid?
-
Denne gangen har ett medlem i redaksjonen julepermisjon. De to gjenværende medlemmene, Erlend og Lisbeth har gjort så godt vi kunne og hatt en god prat om våre favorittepisoder i podden. Om jul og juleforberedelser i barnehagen, om vaksiner og om hvilken julefilm som er best. Det siste ble vi ikke enige om.
Vi snakket også om dette med risikofylt lek eller risky play som det heter på engelsk og der vil vi anbefale å høre på eller lese noe av Ellen Beate Sandseter som hadde et faglig godt innlegg på konferansen «Nordiske impulser» i vinter. Beklageligvis husker vi ikke navnet hennes riktig i podcasten men sånn kan det bli når vi ikke har et manus.
Harald Dean kan sees og høres på: https://www.youtube.com/watch?v=BlbqS0URp2s
Er man en grinch selv om man ikke pynter tre i november?
Hvordan ser vi på tradisjoner nå i disse Koronatider og hvem får vaksinen først? Hvilken julebrus er best? Den brune med nisse på eller Gran’s på boks? Hvorfor har vi egentlig de aktivitetene vi har i barnehagen? Hvilke tradisjoner er egentlig til for barns beste?
Anbefalinger:
Københavns politis sangkor er lei Coronaen og de kan du se på facebook. https://fb.watch/2rtLiPTIFF/
Stjernestøv - Julekalenderen fra NRK. Kjempekoselig og hyggelig julestemning.
Hør Erlends Favoritt - julesang med Denis Leary, «Merry f***ing Christmas» for en god latter. Merk at det er «voksenhumor».
https://open.spotify.com/track/5RDa8xpi0WFtPEBZ5Pc3CE?si=UYmEhOQ5QCas-lQxCcKj8g Takk for oss i år! Velkommen inn i det nye året!.
-
Vi har hatt en fin prat med flotte Kristin Magnussen. Hun har prøvd alt. Nesten. Krav og forventninger til barnehagen har endret seg de siste 20 årene. Kristin har vært med hele veien og sett barnehagen fra alle mulige vinkler. Hva var den største overgangen? Når var læringskurven brattest? Og når er det egentlig gøy? Finn ut i vår episode # 11.
-
Vi har snakket med den enestående, fabelaktige, modige og fantastiske Ole-Morten Glastad Mouridsen fra Stine Sofie Stiftelse. Overgrep og vold mot barn er uhyrligheter som vi vet forekommer. Langt oftere enn vi liker. Den eneste måten å kjempe mot dette er med kunnskap og mot. Mot til å handle hvis vi har en mistanke. Mot til å stole på at systemet avdekker det hvis det er der. Mot til å stå i det sammen med barnet, til å ta barnets side. Utrolig nok ble dette en fin prat temaet tatt i betraktning.
Takk for praten!
-
Denne gangen har vi med oss ett tema hver til samtalen. Øystein, mangesyslaren, slår et slag for kreativiteten og det å TØRRE. Erlend minner om at vi som skal være profesjonelle voksne er verktøyet i barnehageverdenen. Lisbeth er lei av at folk tror gode eller dårlige barnehager i utgangspunktet handler om hvem og hvordan de blir EID heller enn hvordan de blir DREVET... Denne episodens anbefaling er fra Lisbeth: Lær deg hva barna i barnehagen din heter og møt dem med navn når du snakker med dem. Dette er en snarvei inn til hvert enkelt individ.
Mangfold, engasjement og å utfordre både seg selv og omgivelsene er fellesnevnere denne gang.
Takk for praten!
-
Det barnehageprates om barnehagenorm. Bemanningsnorm. Når og hvordan oppfylles bemanningsnormen? Hvordan kan vi oppfylle barnehagenormen. Hvem skriver sånne firkanter som barnehagene skal fylle. Og husker de som skriver sånt at det er mennesker som skal fylle firkantene? Ikke alltid.
-
Vi prater om musikk som et pedagogisk verktøy i barnehagen. Vi tenker at innspilt musikk har sin plass, både fra strømmetjenester eller andre kilder. Men tenker at barn bør få erfare å produsere musikk. Eller i det minste lyd i organiserte former. Hvordan kan elementer fra musikken brukes i hverdagen? Hva er en rytme, finnes det rytmer vi kan gå, løpe og hvile til? Er vi egentlig nok bevisste på hva vi serverer barna i barnehagen eller er det mulig å bli bedre også her?
Barnekulturen er så mye mer enn Frost, men kan også være det! Husk at mye av popmusikken er av høy kvalitet. Det viktigste er at vi som barnehageansatte, foreldre/foresatte eller andre som skal utsette barn for kulturelle påvirkninger er bevisste hvilket uttrykk vi velger.
Lag musikk selv! Barna bryr seg lite om kvaliteten, men har oftest fokus på gleden. Tør å bruke deg selv også i samlingsstunden, ta barna på alvor men ikke minst: Finn musikken andre steder.
Anbefalinger denne episoden:
Erlend anbefaler boka "Det musiske menneske" av Jon-Roar Bjørkvold. Første gang utgitt i 1989, ny utgave fra 2014.
Det å være et musisk menneske kan være nyttig for deg som enten er menneske, pedagog, oppdrager eller en blanding av alle disse.
Øystein anbefaler å finne ut hva de musikalske virkemidlene er og bryte dem helt ned. Hvor smått kan man gjøre tempo? Ta begrepene bort fra å bare handle om musikk og heller la dem GJØRE det. Det kan være hvor som helst og med hva som helst.
Lisbeth anbefaler, nei, oppfordrer til å GÅ PÅ KONSERT! Opplev musikken «Live» sammen med barna. Gjerne på samme konserter som folk i alle aldre går på. Dra på offentlige gratiskonserter når det er festivaler, få noen til spille i barnehagen, lei inn musikere men opplev den deiligste musikken. Den levende musikken!
-
Vi har snakket med den flotte Kurt-Ivar Morsdal om natur og friluftsliv i barnehagen. Gled dere!
Men først og fremst: Beklager for lyden. Denne gangen fikk vi store problemer med lyden i etterkant av innspilling. Takk og pris til Trygve Valøy i Studio Rot som berget oss. Vi jobber nå for å lage bedre lyd, dette krever noe investering i utstyr og opplæring av profesjonelle, men vi jobber med saken!
Denne gangen har vi med oss vår første gjest: Førskolelærer, gründer, praksislærer og evig optimist, Kurt-Ivar Morsdal. Kurt-Ivar har arbeidet som barnehagepedagog siden 1995 og de siste 15 årene har han vært pedagog på en avdeling som driver friluftsliv og er på tur hver dag.
Vi prater om friluftsliv, turer, utefag og pedagogiske fordeler og ulemper med å bruke naturen som et av rommene i barnehagen.
Episodens anbefalinger:
Øysteins anbefaling denne gangen er å utnytte tiden ETTER at man har spist... gjerne la barna spise lunsjen sin tidlig! Den tiden etterpå er gull, har Øystein opplevd og leken får en ro over seg som er verdifull.
Kurt-Ivar anbefaler at ALLE som jobber i barnehage lærer seg én historie. Hvis alle i barnehagen lærer seg en historie hver kan snart barnehagen mange historier som kan fortelles i mange sammenhenger. Fortellingen har en makt og en påvirkning som å lese bøker ikke har, den pirrer fantasien på en litt annen måte og bidrar til leken.
Lisbeth anbefaler å ta med barna ut og lete etter sopp. Gode tips, råd og aktiviteter kan du finner her: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fsoppognyttevekster.no%2Fundervisning%2Fbarnehage%2F%3Ffbclid%3DIwAR2bp5ttIRFbWHi2n1uG3qaxvMTDYfarEWXGfGzrhha4JNP67JU1DS1t4Nc&h=AT2y36aCdAyshWCq8hMOvE5du3jjx7XxOBkNlEsHjTpxTSOMg1822PfyAki5waebM4I3YXyNolfSul0PUmV3USNY8pFRen6cTEWNR0HMfuTFeMOUL9ZDOr7zMDzJseMIglBDseWN
Erlend sin enkle anbefaling denne episoden er å holde verktøyet ditt, altså kroppen din, i form. Gå en tur et par ganger i uka, eller til og med jogge litt. Ta situps, pushups og gjør litt annen generell styrketrening. Det er så mange ting man kan gjøre uten å bruke penger på helsestudio!https://www.nrk.no/video/tren-naa-hjemmetrening-med-yngvar_187934
Tusen takk for praten!
Husk du kan kontakte oss på facebook eller på [email protected]
-
Det barnehageprates om tilvenning. ER nå dette egentlig et godt begrep? Og hva skjer egentlig i denne perioden, hvorfor er det så viktig å få rett? Vi har startet opp etter sommeren igjen. Som vanlig. Nesten. Og vi har tanker omkring hvorfor dette som vi gjør er så viktig!
Hvordan knytte relasjoner og gjøre oppstarten i barnehagen så positiv som mulig, både for barn, foresatte og ansatte.
Lyden er litt lav på denne episoden, men vi har forsøkt å sikre at det ikke er for stor forskjell mellom praten og introen. Sånn er det når vi ikke sitter i et skikkelig studio.
Anbefalinger:
Boken "Følelser" av Tone Normann-Eide. Tone er psykologspesialist og en gammel kjenning av Erlend. Hun har skrevet en bok som nok i utgangspunktet er tenkt som faglitteratur i psykologstudiet, men hun skriver om sentrale tema det er viktig for oss som arbeider i barnehage-feltet å vite noe om.
https://www.cappelendamm.no/_folelser-tone-normann-eide-9788202616618
Øystein har lest en artikkel om å drive tilvenningsperioden utendørs og har drevet tilvenningen på denne måten i høst. Erfaringene er meget positive og erfaringene stemmer overens med det som står i denne artikkelen.
https://www.barnehage.no/artikler/her-drar-de-minste-rett-ut-i-naturen-nar-de-skal-bli-kjent-i-barnehagen/440827?fbclid=IwAR0cnHh-m94omHJHpISdKOJKbSGiUFmSHJ6_qkkaHZIKzXOCo05SZtGoXrA
Lisbeth framhever at ikke bare overgangen til å begynne i barnehagen er stor og dramatisk for barn. Kanskje en av de største overgangene for de fleste barn er skolestarten. Og dette forteller filmen "Fra barn til voksen" om på en varm og nær måte.
https://filmbib.no/perma/1ab549aacfdc8e5f61c052f06966d53a
https://www.nfi.no/tildelinger/produksjon/dokumentar/fra-barn-til-borger
Takk for praten og velkommen igjen!
-
Velkommen til første ordentlige «live» versjon av Barnehageprat. Vi møtes fysisk for første gang i denne sammenhengen og det trives vi med.
Tilnærmet koronafri podcastepisode, uten banning men med refleksjoner om hundeoppdragelse, lek, musikk og barnesyn i 2020 og 1970.Det prates vidt om syn på barn, barnehagepedagogikk, om å bruke seg selv som menneske i jobben, om musiske pedagoger og lekpreget pedagogikk, om å skape relasjoner og om å være styrer eller ikke være styrer.
Nytt denne gangen er også at barnehage.no har vært på besøk.
Vi nevner boken «Det musiske menneske» av Jon-Roar Bjørkvold og Øysteins helt, Terje Melaas som begge har skrevet godt og smart om det å være et lekende, musisk menneske.
Podden tar nå ferie, men vi lover å komme tilbake i august/september med nye tema og muligens også gjester!
God sommer.
-
Det prates om å få veiledere rett før en lang helg. Igjen. Om forståelse, at flinke folk har fokus og er veldig god på grunnleggende arbeid, om bemanning og hva som er barns beste. Og litt om å slå folk med pinner.
-
Det tenkes på digital barnehage og hva vi kan lære av påtvungne endringer, om risikovurdering, åpningstid og bemanning i barnehage.
-
I denne vel times lange episoden prater vi om hvordan det er å drive barnehage under en pandemi og hvordan sars-cov-2 viruset har påvirket hverdagen i barnehagen.
Kommentarer, reaksjoner og andre tilbakemeldinger kan sendes på epost til: [email protected].
- Montre plus