Episodes
-
I dagens avsnitt gästas podden av Julia Viiala som sedan 2021 har jobbat som stewardess på olika lyxyachter runtom i världen.
Hon berättar om vad som krävs för att kunna jobba inom branschen och hur hon stötte på sin idol i Monaco.
Vad är det bästa och värsta med att jobba på lyxyacht? Hur mycket pengar kan man tjäna och hur var det att ha världskändisen Bono från bandet U2 som gäst?
Vill man följa julias resa kan man följa henne på instagram: @juliaviiala
-
I höstas hade jag med mig @erfarenhetsexpert_lena som medverkade i podcasten för att berätta om hennes väg till att bli erfarenhetsexpert. Redan som väldigt ung började hon må väldigt psykiskt dåligt men visst inte då vad ångest eller depression är. Hon slutade att äta i samband med att hela familjen drabbandes av magsjuka, i rädsla för att spy. Hon kände sig annorlunda jämfört med andra i skolan och i tonåren hamnade hon på en ungdomsavdelning för att få hjälp med sitt mående.
Hon berättar om hur den tiden påverkade henne och hur hon redan som 17-åring blev ensamstående mamma till sin dotter som idag är 21 år.
De första åren var väldigt tunga eftersom hon inte hade en partner och hennes vänner var unga och inte hade barn.
I senare skede träffade hon sin nuvarande partner och fick ett gemensamt barn. Tiden som följde efter blev tung pga utmattning och depression och en kamp med vården för att hitta orsaken till hennes trötthet. Sjukskrivningarna skrevs ut tillsammans med antidepressiva och Lena sökte sig senare desperat till privata sektorn eftersom hon inte fick den hjälp hon önskade från vården. Hon blev där diagnostiserad med flera olika sjukdomar så som hypotyreos, fibromyalgi, endometrios, IBS, diabetes, m.m.
Idag är hon väldigt tacksam till Psykosociala Förbundet och föreningen Livsgnistan där hon hade möjlighet att göra sin utbildning till erfarenhetsexpert och hon är också idag styrelsemedlem i @livsgnistanrf som är en
kamratsstödsförening som är en lågtröskelverksamhet som är tillgänglig för alla i behov av den. -
Episodes manquant?
-
När Emelie var 12 år gammal blev hon tillsammans med sin första pojkvän. Kompisarna hade också partners och pressen på sex var stor redan då. Hon minns hur pojkarna brukade turas om att ta in sina flickvänner i sovrummet för att ha sex och hur man inte vågade säga nej.
Emelie hade inte ens då fått sin första mens.
I början av deras förhållande ljög pojkvännen om att han var 15 år när han i själva verket skulle fylla 18 år.
Han blev mer och mer svartsjuk och kontrollerande och vid varje träff skulle de ha sex på hans villkor. Han kunde bli våldsam och om Emelie sa nej så beskyllde han henne för att vara otrogen.
Hon försökte göra slut men fick inte eftersom han ansåg att det är han som bestämmer eftersom det är han som är mannen.
Det var först när hennes pappa hittade porr på Emelies dator som hon bröt ihop och berättade att det var pojkvännens. De åkte iväg till hans och med hjälp av hennes föräldrar kunde hon göra slut.
Emelie började kort därefter må väldigt dåligt pga allt som hänt och började skada sig själv.
En av hennes största orsaker till att hon är med i podden är för att hon vill berätta om hur otroligt viktigt det är att anmäla när man blir utnyttjad och våldtagen och att det faktiskt går att få någon dömd för sina brott. Obs! Sämre ljud pga distansinspelning och sämre internetanslutning. -
Dagens gäst har valt att vara anonym.
Avsnittet idag handlar om hur det är att bli utesluten från Jehovas Vittnen. Min gäst är idag i 30-års åldern och blev utesluten ur Jehovas Vittnen i 20-års åldern och tappade därmed all kontakt med vänner och familj över en natt.
Hon berättar om hur hennes uppväxt präglades av rörelsen och hur hon i tonåren blev allt mer nyfiken på livet utanför rörelsen och började leva dubbelliv.
Trots viljan att stanna kvar i rörelsen och leva enligt deras förväntningar, valde de s.k äldste att utesluta henne.
Kvinnor har ingen möjlighet att bli en äldste inom rörelsen och i hushållen är det männen som har sista ordet.
Enligt dem själva menar de att uteslutningen baseras på kärlek. -
I förra avsnittet berättade Sofie om hennes tid i militären. I dagens avsnitt kommer ni få lyssna till hennes berättelse om hur det var att åka som Au Pair till Australien - endast 4 veckor efter att ha kommit ur militären flög hon iväg till Australien på nästa äventyr.
Hur går man till väga och vad behöver man tänka på om man har tankar kring att åka och jobba som Au pair?
Hur är det att lämna livet hemma och resa längst bort i världen och bo hos en okänd familj?
Har man frågor efter avsnittet får man gärna kontakta Sofie på instagram under namnet @sofie_r_r
-
I dagens avsnitt så gästas podcasten av Sofie. Hon hade en dröm om militärtjänstgöring och att få möjligheten att utbilda sig till militärpolis. Men hur går det till? Hur var det att vara den enda kvinnan som steg på bussen till Ekenäs när det äntligen blev dags?
Vad är barettmarschen och vad betyder "hajoo" och vad har Pokémon att göra med militären?
Som kvinna hör man till en minoritetsklass och det gäller att ha skinn på näsan ifall man väljer att åka i militären. Även andra minoriteter kan tyvärr ännu i dagens läge ha svårigheter och i dagens avsnitt spekulerar vi varför det kan vara så även fast vi idag har 2024.
Sofie hade drömmen om att få utbilda sig till militärpolis med titeln undersergeant, men av någon orsak var det åtminstone inte då möjligt för kvinnor att få den titeln. Titeln militärpolis bär hon idag med stolthet, dock inte undersergeant.
Orsaken bakom pratade ingen om, men alla visste att det beror på den manliga enhetschefen som ansåg att de som utbildar sig bör vara stereotypa, vita män.
Trots den militäriska hierarkin ångrar hon ingenting och ser tillbaka på militärtiden med värme i hjärtat och något av det bästa hon gjort för sig själv.
-
I dagens avsnitt så berättar jag, Angelica som står bakom podcasten om min resa till att bli andningscoach och varför jag har valt den vägen.
Med en hel del tungt bagage från uppväxten + utmattning och depression efter 5 år som företagare där ångestattackerna ökade och trauman från tidigare började stiga upp till ytan så hittade jag äntligen rätt väg att gå för att börja läka alla inre sår.
Efter åratal hos olika psykologer så upptäckte jag andningens läkande kraft och valde att utbilda mig inom området för att kunna dela med mig av denna otroliga medicin vi besitter själva och idag är det möjligt att boka in en personlig andningsresa till mig ifall man är redo att börja läka sig själv.
Det är lätt att tro att bara för att vi andas naturligt så andas vi korrekt. Faktum är att största delen av världens befolkning har en felaktig andning vilket resulterar i att vi konstant är fast i fel nervsystem där kroppen konstant signalerar till hjärnan att vi är i fara trots att vi inte är det. Detta beror på för snabb och ytlig andning som i långa loppet orsakar mental ohälsa, hjärndimma och trötthet.
-
I dagens avsnitt har jag med mig Sarah som berättar om sin diagnos PNES. PNES är en neurologisk sjukdom som är väldigt lik epilepsi men det finns väldigt lite forskning kring diagnosen och ännu ingen medicin.
Sarah berättar om hur hon och hennes omgivning hanterade hennes första anfall och vägen till sin diagnos som var allt annat än enkel. Hon blev först inlagd på en avdelning för cancersjuka barn men förflyttades snabbt till en psykavdelning eftersom de inte visste vad som var fel.
Hur påverkar det en tonåring att bli slussad fram och tillbaka mellan felaktiga avdelningar och bli diagnostiserad med depression när den egentliga diagnosen är något annat?
Hur gör man om man råkar hamna i en situation där någon får ett anfall och vad behöver man veta?
Lyssna och lär, det kan en dag rädda någons liv.
Har man frågor eller feedback angående ämnet är man välkommen att kontakta Sarah.
Betygsätt gärna podden på Spotify, det tar bara några sekunder och skulle göra mig så glad! Tack på förhand! 🥰
#podcast #finlandssvenskapoddar #podd #mentalhälsa #psykiskhälsa #pnes #epilepsi
Hur gör man om man råkar hamna i en situation där någon får ett anfall och vad behöver man veta? Lyssna och lär, det kan en dag rädda någons liv. -
I dagens avsnitt har jag med mig Marina Andersson som gäst.
Hon står bakom företaget Eco Holistik i Nykarleby och jobbar med holistisk hälsa. Hon erbjuder många olika tjänster och är också Finlands första Eco frisör.
Hon berättar om sin väg till alla sina olika utbildningar och hon har också skrivit en bok. Vad är E.I.S scanning och hur kan man mäta sina energier? Vad är EFT? Hon berättar också vad giraffspråket innebär och har gått en kurs i Non violent communication som hon berättar mera om.Hon erbjuder många olika alternativ och även samtalsstöd.
Vi pratar även om tidigare liv och spiritualitet. -
I höstas åkte jag iväg till Psykosociala förbundet i Jakobstad för att intervjua dem och få reda på lite mera information om deras organisation.De är det enda finlandssvenska förbundet i Finland som jobbar med psykisk hälsa och till dem kan man vända sig om man behöver stöd eller rådgivning.2024 ordnar de även följande evenemang och kurser och de är helt kostnadsfria. Läs mera genom länkarna:
- https://www.fspc.fi/kurs/kul-unga
- https://www.fspc.fi/kurs/angestskolan
- https://www.fspc.fi/kurs/kurs-i-skargarden
De sprider kunskap om psykisk hälsa och jobbar aktivt med intressepolitiska frågor. De hjälper dig att göra din röst hörd och säkerställa att du får den vård och service som du har rätt till. Hos dem är din hälsa i fokus och det är kostnadsfritt.
Jag har också med mig erfarenhetsexperten Krister Hjulfors som via Psykosociala förbundet gick utbildningen till erfarenhetsexpert och har berättar om hur det är att ha bipolär sjukdom och hur det påverkade hans liv väldigt negativt. Han berättar om den stora skammen över att bli diagnostiserad med en psykisk sjukdom och hur det gick så långt att han blev akut intagen och även självmant valde att söka hjälp på Roparnäs när han mådde dåligt.
Vill man läsa mera om psykosociala förbundet kan man göra det här: https://www.fspc.fi/ -
I dagens avsnitt gästas podden av Charlie 27 år från Österbotten. Charlie är biologiskt född som kvinna men kände redan som liten att något inte stod helt rätt till. Hon ville helst inte klä sig i klänningar eller ha långt hår och i tonåren märkte hon snabbt att hon var intresserad av flickor och inte pojkar. Hon vantrivdes i sin kropp och mådde dåligt eftersom hon ständigt kände att hon inte passar in.
Hon kom senare ut som homosexuell för några nära kompisar, men vantrivseln i sin egen kropp gick hon och bar på ensam.Det var först i senare tonåren som hon fick veta att man kan genomgå en könskorrigering och då flyttade hon till Sverige för att studera och det var där det första steget mot en könskorrigering togs.
Där började resan till att bli den han velat bli. Det var en tuff och svår väg att gå och till en början levde han dubbelliv innan han vågade komma ut som Charlie hemma i Österbotten.I dagens avsnitt berättar han om hur processen går till och hur han till slut var tvungen att berätta för sin familj och hur han bemöttes när han äntligen vågade berätta.
Har man frågor eller vill kontakta Charlie kan man skicka e-post till: [email protected] eller kontakta honom på Facebook på Charlie Åstrand. -
I dagens avsnitt har jag Maria Andersson med mig som gäst. Hon och hennes man är hyresvärdar för Villa Rosenlund i Jakobstad och hon jobbar idag som bl.a kost & hälsocoach och är också utbildad kosmetolog. Hon brinner för hälsa och välmående. För ca 20 år sedan skadade hon ryggen i en arbetsolycka och har fått kämpa hårt för att få den vård hon önskat. Hon har många gånger fallit mellan stolarna i vårt system och vi diskuterar kring vården hon fick när skadan uppkom, samt hur hon lever idag med sina ryggsmärtor och hur hon blivit bemött. Ska man verkligen få utskrivet en depressions medicin istället när man uppsöker vård för en ryggolycka som orsakar så mycket smärtor att man psykiskt också till sist börjar må dåligt?Vart vänder man sig när man uppsöker vård men de påstår att ingenting är fel på dig trots att du själv vet att allting inte är som det ska? Hur kan man förbättra vården och hur borde man bemöta en patient när hen uppsöker vård? För henne så gick det så långt att ryggen försämrades eftersom hon blev tvungen och vänta för länge på vård och det har gett henne kroniska smärtor som hon tvingas leva med resten av livet. Det är en stor orsak till varför hon finns där hon finns idag och jobbar med andra som är kunniga inom välmående och hälsa.Maria finns på instagram på @lifestyle_by_maria.Villa Rosenlunden är ett företagarhus i Jakobstad med mångfald av möjligheter till hälsa, friskvård och välmående. De ser människan som en helhet och bemöter dig med respekt i en harmonisk miljö. De hjälper dig att må bra och hittar lösningar för att förstärka din livskvalité.
-
I dagens avsnitt har jag med mig medium Linda Liv som står bakom hemsidan communicera.se. Hon jobbar som medium och i detta avsnitt pratar vi om hennes bakgrund med psykisk ohälsa och självskadebeteende. Vi pratar också om hur hon lärt sig hantera sina katastroftankar och hennes väg till att utbilda sig till medium. Är alla människor mediala? Hon är uppvuxen i Vasa och bosatt på Åland idag tillsammans med sin fru och deras barn. Hur var det för henne att komma ut som lesbisk? Hon fick höra av sin psykolog att det troligen bara är en fas som hon går igenom.
Hon har djup kommunikation speciellt till djur och hjälper ibland till med att hitta försvunna djur och har lätt att kommunicera med djur som gått över till andra sidan. -
Sören har sedan ung ålder spelat mycket videospel. I vuxen ålder upptäckte han nätkasinon och började spela på dem istället. I dagens avsnitt pratar vi mycket om hur man blir en spelmissbrukare, hur tänker man och hur påverkar det ens nära och kära? Eget mående försämras drastiskt och summorna man spelar bort blir småningom bara till siffror på en skärm. Hur blir man bemött av andra när man berättar att man har ett spelmissbruk och var kan man söka hjälp? Spelberoende är en sjukdom precis som andra beroenden och därför behöver man även bemöta sjukdomen som en sjukdom och inte något man väljer.
Han har sökt hjälp både via beroendekliniken och Pixne-kliniken och verkligen kämpat för att bli frisk från sitt beroende eftersom att han mådde så psykiskt dåligt och skammen blivit för svår att leva med.
I detta avsnitt får ni lyssna till hans berättelse och hur spelmissbruket påverkat hans liv. Sören ser sig idag som en spelfri spelmissbrukare och har idag en stödgrupp som håller möten varannan måndag i Jakobstad för andra med spelmissbruk. Det finns även facebook-sidan "Spelfri spelberoende" där man som beroende eller anhörig kan få stöd. Han står också bakom hemsidan: spelberoendegruppen.com -
I det första avsnittet av säsong 2 gästas podden av Maria Ergül i Sverige som står bakom det framgångsrika instagramkontot @vagravaggen. Hon jobbar som HR-chef och har skrivit boken "Vägra väggen - facit till hållbara medarbetare" som år 2021 var Sveriges bäst säljande bok. I dagens avsnitt pratar vi om hur man sätter gränser både i arbetslivet och privat, vad people pleasing är och hur man riktigt vet om man är utmattad. Vi pratar också om hur man kan bemöta någon som är utmattad.Hur är man riktigt en bra chef och hur bör man som chef/arbetsledare tänka på sin personal ifall de visar tecken på utmattning?
Kika gärna in på hennes instagram för ännu fler tips: @vagravaggen! -
Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här
Heidi jobbar som projektkoordinator i Österbotten för Dans för Hälsa.
"Dans för Hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga. Eftersom ungas psykiska ohälsa idag är ett centralt samhällsproblem efterfrågas nytänkande, resurssmarta insatser.
Det handlar om kravlös dans efter skoltid med fokus på rörelseglädje och social gemenskap. Metoden togs fram under en randomiserad studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro Universitet. Studien visar att regelbunden dans gav hälsoeffekter för tonårsflickor med stressrelaterade kroppsliga och emotionella problem. Metoden utgör därför ett värdefullt komplement till sedvanlig behandling. " - FolkhälsanVid mer info och kontaktuppgifter: https://www.folkhalsan.fi/aktivitet/barn-och-ungdomar/dans-och-rytmik/
Ni kan också direkt kontakta Heidi via @slow_motion_physio på Instagram. -
Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här
Vad är Karnivor kost och varför finns det människor som väljer att följa den kosten?
Emma är en av dem och som idag är 25 år och som under många års tid har varit tvungen att testa sig fram med olika dieter för att få en fungerande vardag och kroniska symptom under kontroll. Hon äter endast animalisk kost och dricker endast vatten. Hon har lämnat bort kolhydrater, socker och ämnen med hög histaminhalt eftersom hon också är histaminintolerant. Hon har också varit tvungen att lämna bort alkohol vilket gör att hon ofta blir ifrågasatt av bekanta under fester och hon berättar mera om hur det är att vara ung och inte dricka alkohol när de flesta andra gör det.
Hur är det att lämna bort mat och dryck som man älskar men som får kroppen att må dåligt? Hur kan kroppen påverkas av långvarig antibiotika-kur och hur viktigt är det faktiskt att äta mjölksyretabletter i samband med en kur? Emma är också noggrann med att påpeka att detta har varit hennes resa till en bättre hälsa och att dieten fungerar för henne, men att man alltid ska göra det som känns bäst för egen hälsa och kropp - inte följa en diet bara för att andra rekommenderar den.Har man frågor får man gärna ställa dem till Emma på instagram: @emmaaeklof -
Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare härNi har varit många som önskat att jag Angelica som står bakom podden skulle göra ett eget avsnitt, så nu kände jag att det var dags!
Jag kommer prata om hur det är att vara företagare, chef, mamma och försöka få allt att rulla på trots motgångar.
Jag pratar också om hur det är att växa upp utan sin pappa och hur mitt medberoende har påverkat mig i livet, samt hur man går igenom en separation och bör tänka kring barnen.
Jag lyfter upp det fina och fula med företagandet och berättar även om min utmattning, ångest och depression och hur jag idag strävar efter att försöka må så bra som möjligt. Jag pratar om min utbildning till andningscoach som jag går nu och hur jag hoppas den kan hjälpa andra med psykisk ohälsa. Ni får gärna kika in på instagram o följa min resa där: breathcoach_angelica.
Hoppas ni finner avsnittet intressant och ni får gärna lämna feedback :) Kram! -
Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare härI dagens bonusavsnitt berättar Jonna om hur det var att växa upp i en familj där alkohol och våld hör till vardagen. Vi pratar om i ungefär vilken ålder man börjar förstå vad ett beroende är och hur det påverkar en under hela uppväxten samt gör en medberoende. Vad är medberoende och hur kan du hjälpa den som insjuknat i ett beroende? Hennes pappa blev också fysiskt våldsam mot Jonnas mamma när han var onykter, vilket skapade en otrygghet.
När Jonna var kring 11 år blev det skilsmässa och det var till en början väldigt jobbigt för henne. Hennes mamma hittade en ny partner ganska snabbt och efter att de flyttat ihop började även Jonnas bonuspappa visa tecken på aggressionsproblem vilket gjorde att hon åter igen hade en ständig oro i kroppen.
I tonåren valde Jonna att flytta in på en barnskyddsenhet eftersom familjesituationen kändes för ostabil både hos hennes mamma och hennes pappa. Hon berättar också om den stora sorgen efter sin pappa som tyvärr avled för ca 3 år sedan.
Idag jobbar Jonna som sjuksköterska och går själv i terapi för att bearbeta sin uppväxt. Hon mår bra och vill genom podden berätta att man kan lyckas i livet och börja må bättre trots en svår uppväxt. -
Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här
När Linda kom till världen så föddes hon som en av Finlands mest allergiska barn. Det har påverkat henne starkt under skoltiden eftersom hon inte kunde äta samma saker som hennes klasskompisar eller vänner. Vid kalas var hon tvungen att ha med sig egna godsaker eftersom hon inte kunde äta det som andra barn kunde. Det orsakade att hon i tonåren började kontrollera sitt matintag för att ha kontroll över den situationen, som i sin tur gjorde att hon utvecklade anorexi. TRIGGERVARNING mellan 10:45-11:00 där det pratas om vikten.I våras blev hon diagnostiserad med en väldigt ovanlig ögonsjukdom som hon för tillfället är sjukskriven för. De försöker nu hitta rätt medicin eftersom hon redan fått nedsatt syn och utan rätt medicin kommer mista synen helt på ena ögat. Hon har också blivit diagnostiserad med bipolär sjukdom vilket har varit väldigt tungt och svårt att acceptera, men som hon genom podden nu vill få ut mera kunskap om eftersom många går i tron att de som har bipolär sjukdom är lite "smågalna" som hon beskriver det. Man är heller inte bipolär, utan man har bipolär sjukdom - eftersom man inte är sin sjukdom. - Montre plus