Episodes
-
Uzun senelerdir İngiltere’de yaşayan bir psikolog olan Özden Bayraktar ile eski ve yeni nesil göçmenler ile yaptığı çalışmaları, kimlik ve aidiyet duygusu gibi konuları ve göçmenlerin karşılaştığı psikolojik zorlukları aşma yöntemlerini konuştuk.
Koç Üniversitesi Psikoloji mezunu Özden Hanım, sonrasında Maltepe Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyor. 7 sene boyunca Koç Okulları’nda rehber öğretmen olarak çalıştıktan sonra Londra’da UCL’de Psikoanalitik Çocuk Gelişimi alanında master tamamlıyor ve 2012 yılında Regents Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına başlıyor ve halen de Londra’da psikolog olarak çalışmaya devam ediyor. -
150 bölümdür yurtdışına göç etmeyi konuştuktan sonra bu konunun sosyoloji alanında uzmanı ile konuşmak istedim ve çok özel bir konuğumuz var: Dr. Gülay Türkmen.
Gülay Türkmen, kültürel ve siyasi sosyoloji alanında uzmanlaşmış, dünya çapında başarılara imza atmış bir akademisyen.Boğaziçi Batı Dilleri ve Edebiyatı mezunu Gülay Hanım, sonrasında Amerika’da Virginia Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında ve ardından bir de Yale Üniversitesi’nde sosyoloji alanında master yapıyor.
Akademik kariyerine devam eden Gülay Hanım, 2016 yılında Yale Üniversitesi’nden Sosyoloji doktorasını alıyor ve şu anda Almanya’da Aachen Üniversitesi doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapıyor.
Gülay Türkmen’in araştırmaları, göç, kimlik, aidiyet ve dini-etnik kimliklerin çatışma çözümündeki rolü gibi konular üzerine odaklanıyor.
Gülay Türkmen ile yurtdışına göç etmenin psikolojik ve sosyokültürel etkilerini, Almanya’da yaşayan Türklerin deneyimlerini ve bu süreçte karşılaşılan zorlukların göçmenlerin kimliğini nasıl değiştirdiğini ve tabii son senelerdeki artan göç dalgasını konuştuk.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
Episodes manquant?
-
Bu bölümde Arjantin’e gidiyoruz ve geçen sene ailesiyle Buenos Aires'e taşınan Ayşen Boran konuğum.
Kendisi, uzun seneler medya alanında çalışmış ve aslında bundan yaklaşık 20 sene önce bir süre eşiyle Londra'da yaşayıp sonra İstanbul'a geri dönmüşler. Emekli olunca yine ailesiyle Ayvalık'a yerleşip orada 7 yıl boyunca sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol almış.
Ailenin taşınma kararının ardında çocuklarının eğitimi ve Türkiye'deki son gelişmeler büyük rol oynamış. Uzun araştırmalar sonucu lise çağındaki çocukları dolayısıyla oturum izni veren Arjantin'i seçmişler.Ayşen Hanım ile neden Arjantin'i seçtiklerini, Arjantin'de yaşamın nasıl olduğunu, kültürel farklılıkları, Instagram takipçilerimin çok merak ettiği enflasyon ve ekonomik durumu, güvenliği ve çocuklarıyla birlikte burada nasıl bir yaşam sürdüğünü konuştuk.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
Bu bölümde İsviçre’ye gidiyoruz ve yaklaşık 3 senedir Basel’de yaşayan Gökçe Algan konuğum.
Geçtiğimiz ay Kore bölümünü paylaştıktan sonra oradaki kadın-erkek eşitsizliği üzerinden Bi Gidene Soralın’ın Instagram hesabında çok fazla mesaj aldım ve bunların arasında İsviçre öne çıkıyordu. Çocukları olan kadınların kariyer yapmasına toplumun kötü bakması, kadınlara seçme ve seçilme hakkının 1990’da verilmesi gibi konuların sosyolojik arka planı vesaire derken hem ben hem takipçilerim çok şaşırmıştık. Bu bölümde Gökçe ile bu konuyu araladık!
Gökçe, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi mezunu. Paris'te Sciences-Po'da değişim programına katılmış ve Pantheon-Sorbonne'da yüksek lisans yapmış. Ayrıca, Paris'te bir düşünce kuruluşunda ve New York'ta Birleşmiş Milletler'de staj yapmış. İstanbul'da, birçoğumuzun aşina olduğu Fransa merkezli bir iletişim ajansının genel müdürü olarak çalışmış ve ajansın büyümesinde aktif rol oynamış.
İsviçre’ye eşinin işi sebebiyle, kızları 1 yaşındayken taşınmış ve bu süreçte birçok zorlukla karşılaşmış. İlk yılını depresyonun eşiğinde geçirmiş ve sonrasında iş bulup çalışmaya başlamış. Şu anda İsviçre'nin önde gelen saat markalarından birinin merkez ofisinde uluslararası PR manager olarak çalışıyor.
Gökçe ile kendisini İsviçre’de tekrar var etme sürecini, karşılaştığı zorlukları, İsviçre'de çalışan bir anne olarak iş hayatını ve kültürel farklılıkları konuştuk.Kişisel sağlık uygulaması Heltia ile tanışmak ve %10 iindirimli olarak yararlanmak isterseniz "BiGIDENE10" kodunu kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için www.getheltia.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz
-
Bu bölümde en çok istek alan konulardan birine gidiyoruz ve Londra’da emlak konusunu masaya yatırıyoruz. Daha önce 2. sezonda böyle birkaç konuklu bir bölüm yapmıştık ve hala en sık dinlenen bölümlerden ama bu sefer konunun uzmanı biri konuğum: İzel Seloni. Kendisi emlak sektöründe 12 yıllık bir tecrübeye sahip ve Londra'da emlak alım-satım, kiralama gibi alanlarda yaklaşık üç senedir Hapinest isimli kendi firmasıyla yola devam ediyor.
İzel, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Uluslarası Ticaret okuduktan sonra University of Roehampton'da Uluslararası İşletme alanında yüksek lisans yapıyor. Sonrasında JLL ve Emaar gibi ünlü emlak firmalarında iş hayatına başlıyor ve bir süre Dubai’de de çalışıyor. Bir yandan kariyerine devam ederken Özyeğin Üniversitesi'nde ve Riordan School for Retail Real Estate Professionals'da aldığı sertifika programları ile emlak sektöründe bilgilerini pekiştiriyor.
2021’de Londra’ya taşındıktan sonra bir süre bir firmanın İngiltere Ülke Müdürü olarak çalışıyor ve 2.5 senedir Hapinest markasıyla girişimcilik serüvenine başlıyor.
İzel ile Londra’daki emlak piyasasını, satın alma süreçlerini, en revaçta mahalleleri ve emlak yatırımı yapmanın püf noktalarını konuştuk.İzel'in şirketinin detayları:
https://www.hapinestlondon.com/
https://www.instagram.com/hapinest_london/
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
5 senedir devam eden podcast maceramızda 150. bölüme geldik ve bu özel bölümün özel konuğu, ricamı kırmayıp gelen Somer Sivrioğlu!
Somer Şef’i herkes Masterchef ile tanıyor ve eminim birçoğunuz kendisinin Avustralya’daki uzun senelere yayılan kariyerini de biliyordur.
Kendisi bundan yaklaşık 30 sene önce, 1995’te Bilkent Turizm Otelcilik’i bitirdikten sonra yüksek lisans yapmak amacıyla Avustralya’ya taşınıyor.Türkiye’deki zengin yemek kültürünü ve geleneklerini Avustralya’ya taşıma arzusuyla, Avustralya’nın en saygın Türk restoranı olan Efendy’yi Sidney’de açıyor. Efendy, kısa sürede hem Türk hem de Avustralyalılar arasında popüler bir mekan haline geliyor ve Türk mutfağının Avustralya’da iyi bir temsilcisi oluyor.
Efendy’ye zamanla Anason, Baharat, Maydanoz gibi başka restoranlar da ekleniyor ve zaman içinde Somer Şef’in şef unvanının yanına yazarlık ve televizyon yıldızlığı da ekleniyor. Türk yemeklerini ve kültürünü daha geniş bir kitleye tanıtmak için çeşitli platformları kullanıyor.Üç dilde yayınlanan “Anadolu” adlı kitabı, Türk mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini vurgulayan ödüllü bir eser haline geliyor. Ayrıca, Türkiye’deki Masterchef’ten önce Masterchef Avustralya’da da jüri üyesi olarak görev alıyor.
Yani Somer Bey kısaca hem Türkiye’de hem de Avustralya’da yemek endüstrisine katkılarıyla çok önemli bir isim. Bu bölümde Somer Bey’in Avustralya’daki yaşamını, Türk ve Avustralya yemek sektörü arasındaki farkları ve benzerlikleri, ve seneler boyunca hep üstüne koyarak inşa ettiği kariyerini konuştuk.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz. -
Bu bölümde tekrar Güney Kore’ye gidiyoruz ve 2.5 senedir orada yaşayan Doğan Arslan konuğum.
Geçtiğimiz sezon İdil ve Miray ile kaydettiğimiz Kore bölümü çok konuşulmuştu ve özellikle kadınların toplumda ve iş hayatında geri planda bırakılmasına herkes hayret etmişti. Bakalım bir erkek gözüyle de Doğan'dan benzer yorumlar mı gelecek çok merak ediyorum.
Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi'nden ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu Doğan daha sonra İTÜ’de Yapı Mühendisliği alanında yüksek lisans yaparken 2008’de iş hayatına başlıyor ve uzun seneler çalışıyor.
Birkaç sene önce şu an Kore'de çalışmaya devam ettiği Koreli firmanın, tasarımını ve inşasını yaptıkları Çanakkale Köprüsü'nde mühendis olarak çalışmaya başlıyor. Bu şekilde İstanbul'dan Çanakkale'ye taşınıyor.
Çanakkale’de 2 yıl çalıştıktan sonra, işlerin tamamlandığı, Kore'ye dönme hazırlıklarının başladığı dönemde Seul merkez ofiste çalışmaya devam etme teklifi geliyor ve hiç planlamadığı halde, tam da pandemi döneminin ortasında kendisini Seul'e yerleşirken buluyor.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
Kanada’dan bir göçmen danışmanı konuğum var! Eğitim sektöründe 17 yıllık bir kariyerin ardından, 2017 yılında ailesiyle birlikte Kanada'ya göç ederek yeni bir hayata adım atan ve burada kendi göç danışmanlığı şirketi Northern Pathways Immigration Consulting'i kurarak birçok kişinin Kanada'daki yeni yaşam hayallerine kavuşmasına yardımcı olan göç danışmanı Burcu Akyol konuğum.
Kendisi aynı zamanda EduPathways ile işbirliği içinde, eğitim ve kariyer danışmanlığı alanında önemli çalışmalar yürütmekte, Queen’s Üniversitesi’nde geleceğin göçmenlik danışmanlarını yetiştirmekte ve Kanada profesyonel göçmen danışmanları birliği yani CAPIC (Canadian Association of Professional Immigration Consultants) derneğinde yönetim kurulu üyesi olarak göçmenlik alanındaki profesyonel standartların yükseltilmesi için çalışıyor.
Bu bölümde onunla Kanada'daki farklı vize türlerinden, göç danışmanı olma yoluna, Kanada'ya taşınma yöntemlerinden orada yaşamanın avantaj ve dezavantajlarına kadar pek çok konuyu ele aldık.
https://www.northernpathways.ca/https://www.instagram.com/kanadadayeniyasamUygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
Bu bölümde Belçika’ya gidiyoruz ve hem Türkiye hem Belçika’da avukat olarak çalıştıktan sonra kariyer koçu olarak kendine bir yol çizen Gizem ile kendi hikayesi kadar yurtdışında kariyer için tavsiyelerini de konuştuğumuz bir bölüm oldu.
Robert ve Koç Hukuk mezunu Gizem, rekabet hukuku üzerine Türkiye’nin önde gelen hukuk bürolarında çalıştıktan sonra Belçika’ya taşınıyor ve Liège Üniversitesi'nde Avrupa Rekabet ve Fikri Mülkiyet Hukuku üzerine yüksek lisans yaparak uzmanlığını ilerletiyor ve bir yandan avukat olarak çalışmaya devam ediyor.
Ayrıca Brüksel Rekabet Okulu'nda da yine Avrupa Birliği Rekabet Hukuku ve Ekonomi üzerine ikinci bir yüksek lisans daha yapıyor.
Bununla birlikte, Ocak 2021'den beri kariyer ve iş stratejisi koçluğu sunan kendi girişimi Gizem Gogus Coaching'i kurarak yeni bir yola adım atıyor ve şimdi sadece Belçika değil, Hollanda gibi farklı ülkelerde de danışmanlık veriyor. Bir yandan da yeniden üniversite okumaya karar verip Liège Üniversitesi'nde psikoloji lisans programına başlıyor ve şu anda ikinci sınıfı tamamlamak üzere.
Ayrıca kendisi iki çocuk annesi ve Gizem ile Belçika'daki eğitim sistemindeki farkları da konuştuk.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
Bu bölümde Karayipler’deki Virjin Adaları’na gidiyoruz ve 2 senedir orada yaşayan Nargiza konuğum.
Aslında bu bölümün başlığı Virjin Adaları olsa da içinde göç içinde göç gibi bir sürpriz barındırıyor. Nargiza, Özbek asıllı ve Kırgızistan doğumlu. Türkiye’ye olan sevgisi ve ilgisiyle orada Türk dili ve edebiyatı okuyor ve değişim öğrencisi olarak da TOBB Üniversitesi’ne Ankara’ya gidiyor. O sırada TRT’nin Orta Asya, Balkanlar ve Kafkaslar’a yayın yapan kanalı TRT AVAZ’dan teklif almasıyla Türkiye’de çalışmaya başlıyor.
Yaklaşık 7 sene Ankara’da çalıştıktan sonra İstanbul’a taşınıyor ve hepimizin bildiği bir kozmetik şirketinde pazarlama alanında çalışmaya başlıyor. Amerikalı eşiyle İstanbul’da tanışması ve evlenmeleri akabininde eşinin iş teklifi almasıyla ABD Virjin Adaları’na taşınıyorlar.
Kristof Kolomb’un 15. yüzyılda keşfettiği ve İspanyollar, İngilizler, Felemenkler, Danimarkalılar gibi farklı Avrupalı devletlerin egemenliğinde kalan adaları 1917’de ABD, Danimarka’dan 25 milyon dolar karşılığı satın alıyor.Nargiza ile ilk 15 dakika Türkiye’ye taşınmasını ve Türkiye’deki yaşamını, sonra da Virjin Adaları’ndaki hayatını konuştuk. 2.7 Karayipler'de 20 Bin Nüfuslu Adada Bir Türk Restoranı3.8 Küba'da YaşamakUygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
İngiltere’ye geri dönüyoruz ve bu sefer İngiltere’nin kuzeyine, Newcastle’a gidiyoruz. Yaklaşık 4 senedir orada yaşayan Ahmet Altun konuğum.
Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu Ahmet, mezun olduktan sonra İstanbul'da çalışmaya başlıyor ama yurt dışına gitmek hep aklında var. 2017 yılında kariyer değişikliği yaparak yurt dışında çalışma hayallerini gerçekleştirmek için İngilizce öğrenmeye ve mesleki yetkinliğini artırmaya başlıyor.2019 yılında daha yetkin hissetmeye başlamasıyla Avrupa’da kendisine uygun olduğunu düşündüğü pek çok işe seri olarak başvurmaya başlıyor. İlk başlarda yurtdışında taşınma fikrine karşı çıkan eşi de karar değiştiriyor ve 2019 itibariyle tam gaz yurtdışında iş arıyorlar.
Cevapsız başvurular ve Almanya’da başarısız olan bir mülakat sonrası bile pes etmeyen Ahmet, İngiltere'de bir firmada iş buluyor ve 2020'de İngiltere'ye taşınıyorlar
İngiltere'ye taşındıktan sonra da iş değiştiriyor ve Siemens'te güvenlik mühendisliği danışmanı olarak çalışıyor. Eşi de İngiltere’de doğum sonrası iş hayatına dönüyor ve o da üretim planlama mühendisi olarak çalışıyor.
Ahmet ile pes etmeden başvuru sürecini, Newcastle'da hayatı ve A'dan Z'ye İngiltere'de yaşamayı konuştuk.Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz. -
Bu bölümde Güney Amerika’ya gidiyoruz ve dijital göçebe olarak iki senedir dünyayı gezip bir yandan kendini işini kurup çalışan Nergis Yüksel konuğum.
Üsküdar Amerikan ve Boğaziçi Sosyoloji ve Psikoloji çift anadal mezunu Nergis, 10 sene önce 2013'te İngiltere'ye taşındı. Reading Üniversitesi'nde klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yaptıktan sonra etkinlik yönetimine geçiş yaptı ve Ankara Anlaşması ile bu alanda çalışmaya başladı. Hatta 3. sezon 4. bölümde kendisiyle İngiltere’de düğün ve etkinlik yönetimi üzerine konuşmuştuk.
Pandemi sırasında etkinliklerin bitmesiyle dijital pazarlamaya ve SEO'ya yönelen Nergis, İngiliz vatandaşlığını aldıktan sonra dijital göçebe olarak kendi işini kurarak dünyayı gezmeye karar verdi.
Yaklaşık bir sene Bali, Malezya ve Tayland'da yaşadıktan sonra Türkiye, İtalya ve İngiltere'de zaman geçirdi ve 2023 sonunda, 6 ay önce, Güney Amerika'ya taşındı. Önce Buenos Aires, şimdi Cusco’da yaşayan Nergis ile bu bölümde kendi işini kurarak uzaktan çalışma deneyimini konuştuk.Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim'dan indirip inceleyebilirsiniz.Dijital göçebelik ile alakalı diğer bölümler:6.4 Koh Samui'de Yaşamak | Esra Güzeloğlu5.26 Lizbon'da Yaşamak ve Dijital Göçebe Vizesi | İmren Tütüncü4.30 Dijital Göçebe Vizesi ile Portekiz | Özge Oldaç
Nergis'in SEO websitesi: https://www.nergisyuksel.com/
IG @nergisyukseluk
-
Tekrar Almanya’dayız ve 7 yıl önce taşınıp yeni bir hayat kuran Bahar & Serkan Beyde çifti konuğum. Kendilerini @seyahathikayeleri ve @serkanbeyde blog, YouTube ve Instagram hesaplarından da tanıyor olabilirsiniz.
Serkan ve Bahar, Türkiye'de evlendikten hemen sonra, ev kurmak yerine tüm birikimlerini alıp Almanya'da yeni bir yaşam kurma hayallerinin peşinden gitmeye karar veriyorlar. Amaçları hem Serkan'ın dil öğrenmesi hem de Bahar’ın yüksek lisans yapması. İlk üç yıllarını Münih'te geçirdikten sonra Hamburg'a taşınıyorlar.
Serkan Anadolu Üniversitesi Radyo-Televizyon mezunu, Bahar ise İTÜ Gıda Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği çift anadal mezunu. Bahar, sonrasında Münih Teknik Üniversitesi'nde Yönetim Bilişim Sistemleri üzerine yüksek lisans yapıyor. Serkan, içerik üreticisi olarak çalışıyor ve sosyal medya alanında kendi şirketinin sahibi, Bahar ise başarılı bir IT proje yöneticisi.Türkiye’den Almanya’ya uzanan hikayelerini, adaptasyon süreçlerini, tavsiyelerini ve Münih ve Hamburg gibi iki farklı şehirde yaşamlarını konuştuk.Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim 'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
150. bölüme yaklaşırken bu bölümde genel olarak yurtdışına taşınmanın getirdiği zorluklar ve adaptasyon sürecini ele almak istedim.
2019'dan beri 55 farklı ülkede yaşayan 150'ye yakın göçmenin deneyimlerini konuştuktan sonra fark ettim ki hepimiz benzer psikolojik ve sosyal süreçlerden geçiyoruz. Yurtdışında iş hayatı, ebeveynlik, vize durumları gibi genel sorunlarımızdan ve aslında bunun kendi içinde bir döngü süreci olduğundan ve negatif etkilerinden kendimizi nasıl koruyabileceğimizden bahsettim
Hiwell'i yüzde 10 indirimli denemek için gidene10 kodunu kullanabilirsiniz https://hiwell.app/bigidenesoralimm
-
5 senedir Madrid’de yaşayan ve “Şehre girdiğim an, burada yaşarım dedim ve böyle bir aşk doğdu” diyen Müjde Öztürk konuğum.
Eyüboğlu Lisesi ve Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü mezunu olan Müjde, İstanbul’da 15 yıl boyunca medya ajansları ve bankacılık sektöründe medya planlama ve strateji konularında çalışmış.
İspanya ile ilişkisinin temellerini ise 20 yıl önce, 2004’te İspanyolca öğrenmek için başladığı bir kurs ile atmış. Yıllar içinde hem tatil hem de iş seyahatleri sayesinde İspanyolca bilgisini C1 seviyesine çıkarmış.
2018 Kasım’ında, bir İspanyol bankasının marka stratejisi ekibinde global marka sorumlusu olarak göreve başlamak üzere Madrid’e taşınıyor ve beş senedir aynı bankada çalışıyor. Ayrıca bir yandan Instituto Tramontana‘da marka ve ürün tasarımı üzerine yüksek lisansını tamamlıyor.Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim 'dan indirip inceleyebilirsiniz.
-
Bu bölümde 15 senedir yurtdışında, sırasıyla Toronto, Berlin ve şimdi Zürih’te yaşayan Engin Arslan konuğum. "Daha çok insana ulaşıp hayatın düz ilerleyen bir çizgi olması gerekmediğini paylaşmayı çok isterim" diyen Engin’in kariyer ve yurtdışı hikayesi çok etkileyici.
TED Ankara ve ODTÜ Metalurji Mühendisliği mezunu Engin, kariyer değiştirmeye karar vererek 2008’de görsel efekt yani VFX okumak için Toronto’ya taşınıyor. 2009’da Kanada'da sinema sektöründe çalışmaya başlıyor ve Resident Evil, Tron, The Thing gibi filmlerde çalışıyor. Hatta 2015’te Viking dizisi için yaptığı efektlerle Emmy adayı oluyor. Emmy kazanamıyor ama aynı sene Kanada Ekran Ödülleri'ni kazanıyor! Bir yandan da Toronto’da Seneca College'da profesör olarak çalışmaya başlıyor.
2015’te kariyerinin zirvesindeyken tekrar kariyer değiştirip yazılımcılığa geçiyor ve 2018’de Kanada’nin en büyük teknoloji firması olan Shopify’da işe başlıyor ve 2018’de kodlama üzerine kendi kitabını yayınlıyor. 2019’da Avrupa’ya önce Berlin’e, 2022’de de Zürih’e taşınıyor ve AI girişimi heuristi.ca'yı kuruyor.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim 'dan indirip inceleyebilirsiniz. -
Bu sene Bükreş’teki 15. yılına giren Onur Özdemir konuğum. Kendisini "doğuştan göçmen" olarak tanımlayan Onur, ailesinin memuriyeti nedeniyle Sivas, Tokat, İzmir, Kayseri ve Ankara’da yaşıyor. İTÜ Endüstri Mühendisliği’nde okumak için de üniversite zamanı İstanbul’a taşınıyor.
Üniversite boyunca hem Erasmus hem de Aegee, Aiesec gibi Avrupa Birliği destekli program ve organizasyonlarda aktif görevler alıyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra 1.5 sene Garanti Bankası Genel Müdürlüğü’nde İstanbul’da çalışan Onur, AIESEC ile Siemens’te çalışmak üzere 6 aylığına Münih’e gidiyor ve projesinin uzatılmasıyla 1 sene Münih’te yaşıyor.
Sonrasinda Garanti Bankası’nın Romanya ofisinden sürpriz bir iş teklifi alarak 2009’da Romanya’da Bükreş’e taşınıyor. Hayatını orada kuran Onur, evlenip iki çocuk sahibi oluyor ve 15 senedir orada çalışıyor. Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim 'dan indirip inceleyebilirsiniz. -
Güneşli ve tropik bir yere ışınlanıyoruz ve 2019'dan beri Tayland’ın Koh Samui adasında yaşayan Esra Güzeloğlu konuğum.
Gaziantep Fen Lisesi ve Boğaziçi Ekonomi mezunu Esra, uluslararası ticaret ve denetim alanlarında çalıştıktan sonra Bilgi Üniversitesi’nde de MBA yapıyor. 2016 yılından itibaren hayatı nasıl yaşamak istediğini düşünmeye başlayan ve bir kişisel koçla çalışan Esra, 10 aylık bir süreç sonrası kurumsal işinden istifa ediyor. 2019’da tatil için gittiği Tayland’da pandemi olmasıyla temelli kalıyor. Önce Koh Samui sonra Koh Phangan ve şimdi yine Koh Samui adasında yaşıyor. Hem SEO danışmanlığı yapıyor hem de Türkçe dersleri veriyor.Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim 'dan indirip inceleyebilirsiniz. -
2018’de Toronto’ya taşınan ve hem kariyer koçluğu yapan hem de Kanada hükümet programıyla göçmenlerin istihdamı üzerine çalışan Esin Turhan konuğum. Kanada'ya göç etmek ve iş bulmak konusunda çok güzel öneriler paylaşan Esin ile ayrıca bölüm sonunda Jean Monnet bursu ile yüksek lisans yapmasını ve konudaki önerilerini konuştuk.TED Ankara ve ODTÜ Uluslarası İlişkiler mezunu Esin, daha sonra Jean Monnet bursuyla University of Kent’in Brüksel kampüsünde Uluslararası Kalkınma alanında master yapıyor. Ardından bir süre boyunca Birleşmiş Milletler bünyesinde mültecilerle çalışıyor.2018 Kasım’da oturum izni alıp Kanada’ya taşınıyor. Ayrıca Esin de bir podcaster, üç senedir Kendimiz İçin Yapıyoruz isimli feminist podcast serisinde içerik üretiyor.
Esin'in websitesi: https://www.firstsightcanada.ca/
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim 'dan indirip inceleyebilirsiniz. -
Turkish Dictionary hesabının yaratıcısı Aras Kocaoğlan konuğum ve onunla San Francisco’ya gidiyoruz. Aras, hem hepinizin bildiği gibi Turkish Dictionary hesabı ile bir içerik üreticisi hem de tam zamanlı olarak kurumsalda çalışıyor.
Aras yurtdışına taşınmak isteyenler ve şirketleri ile transfer olmak isteyenler için çok sistematik, güzel tavsiyeler verdi. Hem San Francisco’ya taşınmasını ve tecrübelerini hem de Türkiye’ye farklı açılardan bakabilen biri olarak yurtdışına taşınmanın onun bakış açısını nasıl değiştirdiğini konuştuk.
TED Ankara ve Bilkent Endüstri Mühendisliği mezunu Aras, daha sonrasında yüksek lisans için Londra’ya taşınıyor. Imperial College’da İnovasyon, Girişimcilik ve İşletme masterı yaptıktan sonra Türkiye’ye dönüp iş hayatına başlıyor.5 seneyi aşkın süredir çalıştığı Cambly’nin önce İstanbul ofisinde başlıyor ve Eylül 2022’de San Francisco’ya taşınıp aynı şirketin Global Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalışıyor.
Uygun kur ve düşük gönderim ücretiyle yurt dışı para transferlerinizi kolayca yapabileceğiniz TransferGo uygulamasını http://bit.ly/bigidenesoralim 'dan indirip inceleyebilirsiniz. - Montre plus