Episodes
-
I vårt sista avsnitt tar vi en färd genom minnesallén och besöker områden från förr. Dessutom klargör vi vad fysiker gör, vem en fysiker är, och varför det är viktigt med fysik. Den som lyssnar till slutet får även en teaser på vad som komma skall...
Tack till alla som har varit med på den här resan - gäster, lyssnare och Studentradion i Uppsala. På återseende! /Magnus och Sigge -
Hur upptäcker vi planeter bortom vårt solsystem, och går det att finna liv där? Veckans avsnitt gästas av ingen mindre än Linn Boldt-Christmas - doktorand i astrofysik vid Uppsala universitet. Hon delar med sig av sina kunskaper inom exoplaneter, och tar oss på en resa genom detta nya spännande forskningsfält.
-
Episodes manquant?
-
I dagens avsnitt gästas vi av Fredrik Plane - masterstudent inom astronomi vid Uppsala universitet. Han lär oss om grundämnenas uppkomst, hur de kommer till i stjärnor som exploderar samt hur de sprids med kosmiska vindar.
Maila gärna in in dina lyssnarfrågor till [email protected]! -
I dagens avsnitt tar vi oss in i kvantfysikens underliga värld. Vi diskuterar allt från Schrödingers gåtfulla katt till hur dina bankärenden kommer förstöras av kvantdatorer. Häng med när vi kastar oss in i det mystiska och mikroskopiska och försöker förstå världen på den allra minsta skalan!
-
Är fusionskraftverk lösningen på världens energiproblem, eller är de bara gigantiska heliumgeneratorer? Idag får vi slå ihop våra halvkloka huvuden när forskaren och fusionsvirtuosen Jacob Eriksson från Uppsala universitet gästar oss för att berätta om framtidens energikälla - fusionskraften.
-
Idag begår vi symmetribrott i syfte att hedra den nyligen bortgångna fysikern Peter Higgs - upptäckaren av den så kallade Gudspartikeln. Vi får även en inblick i hur framtidens radioavsnitt kan komma att skapas.
-
Har du någonsin hört talas om strängteori? Det har vår gäst Daniel, som är expert inom området - och han kommer guida oss igenom dess fantastiska värld. Vad kan strängteori säga om universum, och om orsaken till att Magnus högerarm är starkare än sin vänstra? Spänn fast dig och håll i dig - för nu blir det att åka av!
Maila gärna in in dina lyssnarfrågor till [email protected]! -
Idag får vi följa med Magnus och Sigge på en resa ut i universum - och in i dess stora skalor. Dessutom får du veta att talet π kan allt om dig, och att William Shakespeare har skrivit en novell.
Maila gärna in in dina lyssnarfrågor till [email protected]! -
I dagens avsnitt pratar vår gäst Topi Löytäinen om hur livet ser ut som doktorand. Utöver att ge oss visa ord kring doktorandstudier får vi även höra hur han ratar den svenska bastukulturen.
-
Partiklar är små - men hur små? Och vad är egentligen en partikel? Magnus ger oss en rundtur i partikelfysikens underbara värld. I samma veva kopplas universums början ihop med en dans runt midsommarstången.
-
Vad har vrålapor från djungeln att lära oss om kärnkraft? Sigge välkomnar oss in i kärnkraftsdjungeln och berättar hur det går till när man omvandlar energi från uranklyvning till elektricitet.
-
Vilka utmaningar finns för att fysikintresset ska växa i den vida populationen? Hur får man elever att tycka att fysik är roligt? Finns det hopp för Magnus och Sigge att tillhöra de populära kidsen, nu när de är fullbordade fysiker? Dagens avsnitt gästas av fysik- och matematikläraren Emil Sarling, som vet ett och annat om hur det är att lära ut fysik.
-
Vilka krafter finns det i vårt universum? Är det verkligen gravitationen som dödar dig när du faller från tredje våningen? Vad är banankraften? I dagens avsnitt gästas Magnus och Sigge av Daniel Nilsson - som utöver att kunna sjunga också har riktigt bra koll på gravitation.
-
Magnus och Sigge belyser dig om ljus. Vad är färg - egentligen? Hur fungerar polariserande solglasögon? Har jeans färgen blå, eller är de i själva verket anti-blåa?