Episodes
-
Dit is de allerlaatste aflevering van deze serie. Waarin nog een leuk primeurtje zit. Want je weet inmiddels al dat Blijdorp het Levend Archief helpt met het behoud van onze biodiversiteit. Dat gebeurt onder meer met de primulacollectie en de zonnedauw. Maar binnenkort start er een heel nieuw project. Louwerens Jan heeft een verrassing voor Joop Schaminee en wij zijn getuige.
-
Het Levend Archief doet er alles aan om de inheemse natuur voor uitsterven te behouden. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met allerlei partijen, waaronder de botanische tuinen, want daar zit het groene vakmanschap. Wat Blijdorp precies doet en wat de belangrijke collecties zijn hoor je in deze aflevering.
-
Episodes manquant?
-
Het Levend Archief beheert de Nationale Zadencollectie. Dat is het werkterrein van wetenschappers, die proberen de biodiversiteit in ons land te behouden. Maar wist je dat jij ook iets kunt doen? En dat is niet eens zo ingewikkeld. Je hoort het in deze aflevering.
-
Het Levend Archief beheert de Nationale Zadencollectie, waarmee de toekomst van inheemse plantensoorten veilig wordt gesteld. Hoogleraar Joop Schaminee vertelt in deze aflevering wat mooie verhalen uit het veld.
-
We vertellen niets nieuws als we zeggen dat het niet altijd overal even goed gaat met de Nederlandse natuur. Veel plantensoorten dreigen te verdwijnen en dat kan dramatische gevolgen hebben voor ons allemaal. In 2018 is het Levend Archief daarom begonnen met de Nationale Zadencollectie. Daarmee wil men de genetische diversiteit van onze inheemse wilde planten veilig stellen. Dat gebeurt in samenwerking met vele partners, waaronder Diergaarde Blijdorp. Bijzonder hoogleraar en botanicus Joop Schaminee is voor deze podcast naar Blijdorp gekomen om van alles te vertellen over dit unieke project en over de rol van de botanische tuinen.
-
De oudere bezoekers van Diergaarde Blijdorp kennen de Bergdierenrots nog als 'de apenrots'. In de loop der jaren hebben er allerlei apen en hoefdieren op het bouwwerk gewoond. Van gelada's in de jaren zeventig tot takins in de jaren negentig. De rots is een ontwerp van Sybold van Ravesteyn en maakt deel uit van het oorspronkelijke ontwerp van de diergaarde. De laatste jaren was de rots niet meer toegankelijk voor bezoekers, maar momenteel wordt hij in oude glorie hersteld. Van botanicus Leen Baas horen we wat de plannen zijn en welk groenplan hierbij hoort. En we duiken ook even in het verleden. Naar de tijd dat er voor de rots nog een prachtig maar snikheet rosarium te vinden was.
-
De reuzenwaterlelie Victoria Amazonica staat in bloei! Bovendien is hij ook weer voor de bezoekers te zien. Reden genoeg om de beloofde aflevering over de Bergdierenrots een weekje uit te stellen en ons eerst te vergapen aan de schoonheid van de grootste waterleliesoort ter wereld. Louwerens Jan vertelt van alles over de waterlelie, de ontdekking en de herkomst van de naam. En we kijken ook even naar de andere soorten waterlelies die je kunt vinden in grote bassin.
-
In deze aflevering van de podcast Blijdorp Op Groen verklappen we een primeurtje! Er komt namelijk een nieuwe diersoort naar Diergaarde Blijdorp en wij verklappen welke. Een kleine hint: het is het dier dat centraal staat in deze aflevering. Oeps... we hebben hem nu eigenlijk weggegeven!
-
Deze aflevering gaat stiekem toch weer over dieren. Niet over olifanten of tijgers, maar over mieren. Mieren werken ontzettend goed samen met planten. Louwerens Jan legt onder meer uit wat mierenplanten zijn en waar die zoal voorkomen.
-
We waren nog niet klaar in de rotstuin in Diergaarde Blijdorp, dus we vervolgens onze wandeling langs onder meer muurleeuwenbekje en wilde tulpen. En bovendien hoor je in deze aflevering waarom je toch echt beter niet over de rotsen kunt klimmen. En al helemaal niet als collega Leen van de botanische afdeling het ziet...
-
Tussen het geladaverblijf en het gorilla-eiland in Diergaarde Blijdorp ligt sinds 2012 de rotstuin. Zo op het eerste gezicht zou je denken: een hoopje stenen met wat plantjes. Maar er valt veel meer over deze rotstuin te vertellen dan je misschien denkt. Zo is het een plek waar je voornamelijk planten tegenkomt die groeien in berggebieden. Louwerens Jan Nederlof vertelt het in deze podcast.
-
Rogier loopt mee met Jeroen van Schaik van Entocare, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de biologische bestrijding van plaagdieren. Onder toeziend oog van de jaarvogels in de Victoriaserre hoor je welke middelen er worden ingezet in de strijd tegen dopluis, schildluis en spint. En tussen de bedrijven door werpen we ook een blik op de reuzenwaterlelie Victoria Amazonica.
-
Omdat 26 mei de Dag van de Botanische Tuinen is, vandaag een extra aflevering van de podcast 'Blijdorp Op Groen'. Louwerens Jan en Rogier praten over onkruid. Hoewel een echte natuurliefhebber dat woord liever niet gebruikt. Je kunt ook 'stoepplantjes' zeggen. In deze bonusaflevering hoor je waarom die stoepplantjes in jouw tuin of straat eigenlijk hartstikke goed zijn voor de natuur. Als je er meer over wilt weten dan kun je ook kijken op www.stoepplantjes.nl.
-
In deze aflevering loopt Rogier van der Zanden mee met Jeroen van Schaik van het bedrijf Entocare. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de biologische bestrijding van plaagdieren, zoals de bladluis. Met een koffer vol doosjes en bakjes met onder meer lieveheersbeestjes en sluipwespen wordt de hele plantencollectie in de kwekerij nauwkeurig aan een inspectie onderworpen.
-
In elke botanische tuin liggen plaagdieren op de loer, die een bedreiging vormen voor planten en bomen. In theorie zou je die kunnen bestrijden met gif, maar uiteraard is dat zeer schadelijk voor het milieu. In Diergaarde Blijdorp is gif daarom een verboden woord. Bovendien heb je dat gif helemaal niet nodig. De natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluis, spint en mijt doen hun werk namelijk net zo grondig. In deze aflevering maak je kennis met Jeroen van het bedrijf Entocare. Hij is specialist op het gebied van biologische bestrijding en komt regelmatig langs in Blijdorp om bijvoorbeeld lieveheersbeestjes en sluipwespen uit te zetten.
-
Veel bomen kunnen wel tegen een stootje. In Diergaarde Blijdorp krijgen de bomen optimale verzorging. Maar toch zijn ook hier bedreigingen. In deze aflevering vertellen Hans en Remi over een mot die funest is voor kastanjes en over bomen die soms moeten wijken. Bijvoorbeeld voor de overnetting van een flamingoverblijf.
-
De botanisten in Diergaarde Blijdorp doen er alles aan om de bomen in de dierentuin te onderhouden. Desondanks gaat er ook wel eens een boom dood. Toch is zo'n dode boom ook fascinerend. Hans en Remi vertellen waarom. Louwerens Jan vertelt bovendien waarom oud-directeur Koenraad Kuiper in de diergaarde zijn eigen boom kreeg.
-
Het onderhoud van bomen in een park als Diergaarde Blijdorp is een hele klus. Je moet soms letterlijk op grote hoogte werken. Hans Kuijten en Remi Kroon zijn de boomcontroleurs van Blijdorp. In deze aflevering van de podcast 'Blijdorp Op Groen' vertellen zij er meer over.
-
Diergaarde Blijdorp is een educatief themapark, waar beleving heel belangrijk is. De bezoekers moet echt het idee krijgen dat hij/zij zich waant in Afrika, Amerika of Azie. Een groenplan is daarbij essentieel. Hans Kuijten vertelt in deze podcast hoe hij van het verblijf van de ringstaartmaki's een stukje Madagaskar maakte...
-
Diergaarde Blijdorp is een park met prachtige, soms al tientallen jaren oude bomen. In de komende weken gaan we die bomen eens beter bekijken. In deze aflevering vertelt Remi Kroon van alles over de mammoetbomen bij het Oceanium. Wist jij bijvoorbeeld dat die vuurvast zijn?
- Montre plus